Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Hoe behandel en verzorg je je striae?

Als je een van de pechvogels bent die de klassieke tijgerstrepen op je binnenbenen krijgt, ben je zeker niet de enige. Striae is een veelvoorkomende huidaandoening, maar dat maakt ze voor een groot deel van de getroffenen niet minder cosmetisch storend.

Zelfs als je de rest van je leven met de strepen op je dijen moet omgaan, betekent dat niet dat je hun uiterlijk niet kunt verbeteren. Hier zijn enkele van de methoden die je kunt gebruiken als je de zichtbaarheid van je striae wilt minimaliseren.

Gebruik oliën en crèmes

Goede, voedende huidverzorging kan je een heel eind brengen. Bijvoorbeeld met crèmes of een olie zoals Body Oil. Deze voedende olie is rijk aan voedende actieve ingrediënten zoals squalaan, tea tree olie, amandel- en zonnebloemolie.

Ze maken allemaal deel uit van een unieke combinatie die samen je huid veerkrachtig, gehydrateerd en vooral verrijkt met vitamine E maakt. Samen dragen ze bij aan een egalere en gladdere huid met minder zichtbare striae.

Dit was de ervaring van 75% van de testpersonen toen ze de olie op hun striae testten.

Geef de olie de tijd om te werken

Je moet geen middel verwachten dat wonderen verricht van de ene op de andere dag. Ten eerste zijn oliën, crèmes of andere methoden geen wondermiddelen die de markeringen kunnen laten verdwijnen. Maar ze kunnen, bij aanhoudend gebruik, ze minder zichtbaar maken.

Pas na 12-20 weken regelmatig gebruik van de olie zullen de eerste verbeteringen beginnen te tonen. Wees geduldig met je huid - het heeft tijd en zorg nodig om te verbeteren.

Breng de olie dagelijks aan, bij voorkeur 1-2 keer op een schone en droge huid. Masseer in cirkelvormige bewegingen, werk de olie in de huid. De olie zal niet vettig of plakkerig aanvoelen, maar zorg ervoor dat het volledig droog is voordat je je aankleedt.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Laserbehandeling

Als je een stap verder wilt gaan, kan laserbehandeling voor striae op je binnenbenen de oplossing voor je zijn.

Microneedling

Microneedling lijkt in sommige opzichten op laserbehandeling. Hier is het doel ook om diep in de huid te dringen om gecontroleerde "verwondingen" te maken om het eigen reparatieproces van de huid te activeren. Het doel is om de collageenvorming en elastische vezels te stimuleren.

In plaats van laserstralen worden puntige naalden gebruikt.


Is er een manier om striae op de binnenbenen te voorkomen?

Het is niet altijd mogelijk om striae te voorkomen - op de dijen, billen, rug, borsten, armen of buik. Ze kunnen uit het niets verschijnen zonder dat er enig teken van ze was.

Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om de kans op striae te minimaliseren:

  • Leef gezond en beweeg. Het allerbeste wat je kunt doen om striae weg te houden, is gezond en gevarieerd eten in combinatie met beweging. Slechts 30 minuten dagelijkse beweging kan al genoeg zijn.
  • Vermijd roken. Roken is een van de ergste vijanden van de huid. Het kan je huid slapper en minder weerbaar maken.
  • Gebruik een goede huidverzorgingsroutine. Zorg ervoor dat je je huid voedt met voedende en hydraterende ingrediënten. Hydratatie helpt om je huid sterker en soepeler te maken. En hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat je op deze manier striae kunt voorkomen, zal het toch de veerkracht van je huid helpen.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Wat zijn striae?

Striae zijn gekleurde strepen of scheuren die op de huid verschijnen. Het is een beschadiging die optreedt in de huid wanneer deze verder wordt uitgerekt dan haar eigen natuurlijke elasticiteitsgrens.

Striae, in het Latijn striae genoemd, komen vaak voor op je binnenbenen. De markeringen zijn niet gevaarlijk, maar voor veel mensen wel een cosmetisch probleem.

De gebarsten huid is een soort litteken, en net als littekens zijn striae een beschadiging die nooit volledig hersteld kan worden. Je zult je leven lang striae hebben - maar dat betekent niet dat je geen actieve stappen kunt ondernemen om ze minder zichtbaar te maken.


Hoe zien striae eruit?

Striae zijn roze of blauw-violette banden of strepen over de huid. Wanneer je ze op je dijen krijgt, bevinden ze zich meestal aan de binnenkant.

De markeringen kunnen qua kleur en dikte van persoon tot persoon verschillen. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze geleidelijk aan vervagen in kleur en meer witachtig worden of dezelfde tint krijgen als de omliggende huid.

Dit maakt ze op zichzelf minder opvallend naarmate de tijd verstrijkt, maar de huid zal nog steeds haar gebarsten uiterlijk behouden.


Wie krijgt striae op hun binnenbenen?

Striae op de dijen is een bekend probleem voor velen - en zowel mannen als vrouwen, jong en oud, kunnen de gestreepte markeringen op hun huid krijgen.

Als je striae op je binnenbenen krijgt, is dit meestal gerelateerd aan verschillende factoren. Je kunt hieronder meer over ze ontdekken.


Hoe ontwikkelen de striae zich op je dijen?

Striae op je binnenbenen ontwikkelen zich op natuurlijke wijze. Het is een gebruikelijke manier voor de huid om te reageren als deze te ver wordt uitgerekt. Dat wil zeggen, als je huid zo ver wordt uitgerekt dat het niet meer kan bijbenen.

Wanneer de elastische vezels in het onderhuidse weefsel te veel uitrekken, breken ze en laten ze markeringen achter op je huid.

Deze markeringen verschijnen typisch op de binnenbenen, maar de buik, borsten, rug en billen zijn ook bijzonder kwetsbare delen van het lichaam. Dit zijn allemaal gebieden waar je huid de meeste overrekking ervaart.

Wanneer de huid op je binnenbenen barst, zijn er typisch specifieke oorzaken. Ontdek hier meer over ze.

Gewichtstoename

Als je gewicht veel toeneemt - vooral over een korte periode - wordt de natuurlijke elasticiteit van je huid aangetast. Het kan simpelweg niet meer bijbenen met de belasting en de vezels breken, wat zich toont als scheuren in de buitenste huidlaag.

Deze gewichtstoename kan worden veroorzaakt door een ongezond dieet of zwangerschap. Maar je kunt ook risico lopen op veel gewichtstoename als bijwerking van verschillende soorten medicatie.

Je lichaam groeit snel - Puberteit en training

Veel tieners merken dat de huid op hun binnenbenen plotseling barst. Dit komt door de snelle en krachtige groei van het lichaam tijdens de puberteit. Ook hier kunnen de elastische vezels niet bijbenen en kunnen striae verschijnen.

Hetzelfde geldt als je intensief sport. Vooral krachttraining, waarbij de dijspieren explosief ontwikkelen, kan striae op de binnenbenen veroorzaken omdat de huid niet kan bijbenen.

Gewichtsverlies

Maar is het alleen als je lichaam veel uitzet dat je huid kan barsten? Nee, dit geldt ook als je 'krimpt'. Dat wil zeggen, als je veel gewicht verliest.

In dit geval kan het ook moeilijk zijn voor de elastische vezels van je huid om in de andere richting bij te benen - en dan is er een risico op striae.

Je hormonen zijn uit balans

Als je hormonen uit balans zijn of veranderen, kan dit ook invloed hebben op je huid en de elasticiteit ervan.

Hormonale veranderingen treden typisch op tijdens de puberteit of als je zwanger bent.

Genetica speelt WEL een rol

Tot slot kunnen striae op de binnenbenen of elders op het lichaam erfelijk zijn. Het komt allemaal neer op het natuurlijke type en de elasticiteit van je huid.

Terwijl sommige families voorbestemd zijn tot sterke elastische huidtypes, kunnen anderen het tegenovergestelde hebben. Dit is ook waarom veel zwangere vrouwen een idee kunnen krijgen of ze voorbestemd zijn voor striae door naar hun eigen moeder te kijken.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram