Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Kun je striae genezen?

Afhankelijk van de oorzaak kan striae optreden op de buik, dijen, billen, heupen, borsten, bovenarmen of onderarmen. Vaak zijn het lichaamsdelen waar het lichaam grotere hoeveelheden vet opslaat.

Veel mensen ondervinden last van striae op de rug, zowel op de bovenrug als op de onderrug. Ze verschijnen als paarse, roze of blauwe strepen op de huid, die na verloop van tijd vervagen en helderder van kleur worden.

Hoewel het niet plezierig is om striae te hebben, is het niet gevaarlijk.

Het cosmetische aspect is echter cruciaal voor velen en kan de levenskwaliteit beïnvloeden. Velen vermijden bijvoorbeeld het dragen van badkleding of shorts en shirts met korte mouwen vanwege de littekens op het lichaam.

Wil je van je striemen af? Lees dan dit artikel en leer meer over de behandelmogelijkheden.


Opties voor de behandeling van striae op je rug

Helaas zijn er geen goed gedocumenteerde behandelingen tegen striae.

Maar het gebrek aan wetenschappelijk bewijs van behandelingen betekent niet, dat je er niets tegen kunt doen.

Hoewel striae niet volledig kan worden verwijderd, zijn er veel opties voor behandeling om hun zichtbaarheid tegen te gaan en te verminderen.

Ervaar je striae op je rug of ergens anders op je lichaam? Lees hieronder dan wat je ertegen kunt doen.

Natuurlijke en voedzame huidverzorging

Om striae op je rug zoveel mogelijk tegen te gaan, kan een natuurlijke en voedzame huidverzorging redelijk toereikend zijn. Het kan helpen de zichtbaarheid ervan te verminderen. 

Body Oil van Australian Bodycare is een huidverzorgingsolie met Tea Tree Olie, die het uiterlijk van striae, littekens, sinaasappelhuid of pigmentvlekken verbetert.

Verwen je huid met de unieke combinatie van verzachtende en voedende ingrediënten zoals Tea Tree Olie, amandel- en zonnebloemolie en squalaan.  

Al deze ingredienten werken mee om onzuiverheden tegen te gaan, je huid te verzachten en je huid er gehydrateerd en gezond uit te laten zien. Bovendien draagt het bij aan een hoog gehalte aan vitamine E, wat de gezondheid van je huid verbetert en striae en littekens egaliseert.

De olie geeft je een gezonde en gehydrateerde huid en wordt gemakkelijk opgenomen in de huid zonder dat het vettig aan voelt.

Verdeel een paar druppels olie over je onderrug of rug, masseer goed in en laat het goed in je huid trekken, voordat je je aankleedt.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

75% van de proefpersonen ervaren een verbetering in het aanzien van striae - en jij kunt één van hen zijn.

Laserbehandeling

Het is mogelijk om je striae te behandelen met een laserbehandeling bij een dermatoloog.

De behandeling is om de huid te stimuleren in de aanmaak van cellen in het bindweefsel. Hierdoor kunnen de beschadigde vezels worden vervangen en de elasticiteit van de huid kan worden hersteld.

Micro needling

Een andere behandelingsoptie is micro needling, die gebruik maakt van de natuurlijke zelfherstellende eigenschappen van het lichaam.

Hier wordt een dermatologische roller (een roller met kleine naaldjes erop) gebruikt om de huid te raken, waardoor een nieuwe celgroei wordt gestimuleerd. Dit zal resulteren in een verbetering van de elasticiteit van de huid, doordat er onder andere nieuw collageen wordt aangemaakt.

Preventief advies

Gezonde en gevarieerde voeding met veel vitamines en groenten is goed voor het lichaam en dus ook voor de huid. Het is daarom een goede raad om op te volgen, voor het verminderen van striae.

Maar hoewel je kunt proberen overgewicht en een snelle gewichtstoename te voorkomen, kan er niet worden gegarandeerd, dat je geen striae krijgt.

Crème, zalf, olie en lotion voegen extra vocht toe aan je huid - en het kan nooit kwaad - dus het is altijd het proberen waard, voordat je andere, meer drastische behandelingsopties kiest.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Wat is striae?

Hoewel velen striae associëren met de groeiende buiken van zwangere vrouwen, is striae niet iets waar alleen zwangere vrouwen last van hebben.

Zwangerschapsstriemen worden in het Latijn striae genoemd en zijn verwondingen, die optreden in de elastische, middelste laag van de onderhuid. Door een snelle en krachtige toename van de omvang van de huid, verschijnt striae.

Het kan bijvoorbeeld worden geassocieerd met een gewichtstoename tijdens de zwangerschap of een slecht dieet.


Waarom verschijnt er striae op je rug?

Je huid kan veel weerstaan zonder te barsten, omdat deze over het algemeen erg elastisch is. Als de elastische vezels van je huid echter worden blootgesteld aan een langdurige overstrekking, verliezen ze elasticiteit.

Niet iedereen wordt getroffen door striae. Het is simpelweg te wijten aan verschillen in huidelasticiteit en huidtype.

Sommigen hebben een meer elastische huid, terwijl anderen een verhoogde neiging hebben om striae te ontwikkelen - bijvoorbeeld als gevolg van erfelijkheid. Maar er kunnen nog veel meer factoren zijn, die een rol spelen.

Hieronder krijg je inzicht in de redenen waarom striae ontstaat.

Puberteit

Het zijn niet alleen zwangere vrouwen, die te maken hebben met striae. In feite zijn de bekende zwangerschapsstriemen ook een veel voorkomend probleem onder tieners.

Tijdens de puberteit groeien jonge mensen snel - en meestal kan het lichaam het gemakkelijk bijhouden. Maar soms kan het zo snel gaan, dat de huid barst. Daarom ervaren sommige jonge mensen het krijgen van striae op hun rug of elders op het lichaam. 

Gewichtstoename en gewichtsverlies

Als je te snel aankomt, moet je huid in een zeer korte tijd veel uitrekken. Het kan de huid zo belasten, die het niet kan bijhouden.

Bodybuilders en gewichtheffers hebben de neiging om striae te ontwikkelen, omdat de grote spiermassa zich in korte tijd opbouwt. De belasting van de huid leidt tot een groter risico op het krijgen van striae.

Als je daarentegen in korte tijd veel gewicht verliest, kan je huid ook moeite hebben om de veranderingen bij te houden.

Zwangerschap

Een snelle gewichtstoename kan bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap zijn. Vooral tegen het einde van het proces wordt de huid extra uitgestrekt, waardoor striae wordt gevormd.

Er is een groter risico op striae bij zwaarlijvige zwangere vrouwen, jongere zwangere vrouwen en meerlingzwangerschappen (meer dan één foetus).

Onbalans in je hormonen

Hormonen hebben invloed op de aanwezigheid van striae op het lichaam en de elasticiteit van de huid. Als je een onbalans in de hormonen hebt, kan dit het risico op striae vergroten.

Veranderingen in je hormonale balans treedt meestal op bij jongeren tijdens de puberteit en bij zwangere vrouwen.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram