Wat is een litteken?
Een litteken is een merkteken dat na een verwonding in de huid is verschenen. Als het huidoppervlak is beschadigd, krijg je een wond die kan veranderen in een litteken wanneer het geneest.
Het kan zijn na een val, een beet, een operatie of iets anders waarbij de huid beschadigd is. Het litteken verschijnt als een merkteken wanneer de wond is genezen. Een litteken kan er op verschillende manieren uitzien.
Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- Rood litteken
- Wit litteken - zonder pigment
- Donkergekleurd litteken
- Acne-litteken
- Operatie-litteken
- Oppervlakkig litteken
- Diepliggende littekens
Hoe ontstaan littekens?
Om te begrijpen waarom je überhaupt een litteken krijgt, als je valt, jezelf snijdt of als je gebeten wordt door de hond van de buurman, moeten we dieper ingaan op de samenstelling van de huid.
De drie delen van je huid
Je huid bestaat uit een opperhuid, lederhuid en onderhuid.
Je kunt de opperhuid met het blote oog zien – en het is de dunste laag. Cellen in de opperhuid vernieuwen zich met een interval van enkele weken tot enkele maanden.
De lederhuid daarentegen kun je niet zien als je in de spiegel kijkt. Deze is samengesteld uit vezels. Hier zijn het niet cellen die vervangen worden, maar vezels die langzaam vernieuwen.
De onderhuid bestaat voornamelijk uit bindweefselcellen. Deze hebben als doel om te fungeren als een soort stootdemper en isolatie.
Je littekens ontstaan in de lederhuid
Niet alle wonden veranderen in littekens. Maar je krijgt een litteken als de wond dieper dan de opperhuid, in de lederhuid of dieper ontstaat. Hier bevinden zich geen cellen om de huid te vernieuwen, maar in het genezingsproces van de wond worden veel nieuwe vezels gevormd.
Wanneer er onbalans in de vezels optreden, heeft het lichaam niet het vermogen om ze weer op dezelfde manier samen te stellen als ze van nature waren. Dit betekent dat het vezelsysteem verstoord is en het zorgt ervoor dat de huid er anders uitziet.
Littekens gaan niet meer weg
Als je eenmaal een litteken hebt, betekent dit helaas ook dat je er de rest van je leven mee zult moeten leven. Een litteken gaat niet meer weg. Dat betekent echter niet dat het litteken niet verandert.
In het begin zal het litteken meestal erg rood en gezwollen zijn, maar naarmate de tijd verstrijkt, zullen de roodheid en de zwelling afnemen. Maar na ongeveer een jaar stopt de genezende werking van het lichaam zelf om het uiterlijk van het litteken te kunnen verbeteren. De vezels worden nog steeds vervangen in de lederhuid, maar de verbetering zul je niet meer met het blote oog kunnen zien.
Hoewel een litteken nooit meer verdwijnt, betekent dit niet dat je niks kunt doen om de zichtbaarheid ervan te verminderen. Lees verder en wordt wijzer over de behandeling van littekens.
Hoe verzorg je je littekens
Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken als je je littekens wilt verminderen en de zichtbaarheid hiervan wilt verminderen.
In de volgende punten zullen we ingaan op:
- Huidverzorging
- Injecties
- Laser
Behandeling van littekens met huidverzorging
Met een goede en voedzame huidverzorging kun je je littekens mooier en minder zichtbaar maken. Hoe eerder je begint, hoe beter. Maar het is nooit te laat om het uiterlijk van een litteken te verbeteren.
Body Oil van Australian Bodycare is een olie waarbij verzachtende en voedende ingrediënten in combinatie met elkaar je huid helpen verzorgen, waardoor zowel littekens als ook striae en pigmentvlekken wordt verminderd.
De huid wordt in de diepte gehydrateerd met de olie – en juist vocht is een belangrijke basis voor een gezonde huid en om de zichtbaarheid van littekens te verminderen.
De olie bevat actieve ingrediënten zoals Tea Tree Olie, amandelolie, zonnebloemolie en squalaan in een unieke combinatie. Zowel amandelolie als squalaan zorgen voor een verzachtende en hydraterende werking van je huid. Tea Tree Olie gaat onzuiverheden tegen, terwijl zonnebloemolie grote hoeveelheden vitamine E bevat, wat een belangrijke bron is om het uiterlijk van littekens te herstellen.
In een gebruikerstest is aangetoond dat de olie een gunstig effect heeft op het uiterlijk van littekens bij maar liefst 63% van de testpersonen.
Hoe de olie te gebruiken - en onthoud geduld is een schone zaak
De olie kan worden gebruikt om littekens op het lichaam en gezicht te verbeteren. Het is klaar voor gebruik en hoeft daarom niet te worden verdund.
Gebruik het op een schone en droge huid. Breng een paar druppels aan op de gewenste huid die je wilt verzorgen en masseer de olie zachtjes in de huid. De olie is niet vettig en wordt snel opgenomen door de huid.
Wanneer je de zichtbaarheid van je littekens wilt verbeteren, is het belangrijk dat je jezelf met geduld bewapent. Littekens worden niet van de ene op de andere dag mooier. Het vereist toewijding en tijd.
Behandeling van littekens met injecties
Een litteken kan zijn verzonken in de huid. Dat wil zeggen, er is een gebrek aan volheid in het litteken dat "deukt" in de huid. In dit geval kun je een behandeling krijgen met injecties.
Hierbij worden microscopische siliconenolie druppeltjes in de bodem van het litteken geïnjecteerd, zodat het litteken tot hetzelfde niveau wordt opgetild als de omliggende huid. Op deze manier wordt het litteken geëgaliseert. Er kan slechts een kleine hoeveelheid tegelijk worden geïnjecteerd, dus de behandeling moet meestal twee of drie keer worden herhaald voor een optimaal resultaat.
Net zoals het litteken verzonken kan zijn, kan het ook gezwollen zijn. Het wordt een verdikt litteken genoemd. Ook hier kunnen injecties helpen het uiterlijk te verbeteren. Het weefsel van het litteken wordt verhoogd en met een paar druppels bijnierschorshormoon kan de zwelling van het litteken afnemen. In de regel zijn er twee tot vijf behandelingen nodig voor de beste resultaten. Het hangt volledig af van de dikte van het litteken.
Behandeling van littekens met laser
Verschillende soorten littekens kunnen ook effectief worden behandeld met laser. Het type laserbehandeling hangt af van het uiterlijk en het karakter van het litteken.
Er zijn verschillende lasers op dit gebied. Onder andere IPL-laser, die vooral effectief is voor rode en donkergekleurde littekens. De laser is een lichtpulsbehandeling die de kleur in stukjes "schiet", waardoor roodheid afneemt en het litteken er minder duidelijk uitziet.
Zowel CO2-laser als fractionele CO2-laser zijn beide effectief in het verbeteren van het uiterlijk van littekens. C02 laser is de klassieker op de markt, maar is een meer invasieve behandeling dan de fractionele laser.
De CO2-laser "brandt" de buitenste huidcellen weg om een nieuw, fijn netwerk van collageenvezels in de huid te vormen. De nieuwe vezels zijn korter, waardoor de huid samentrekt, hierdoor wordt het oppervlak gladder dan voorheen. Bij de laser is er een genezingsperiode van ongeveer acht dagen en je moet er om denken om de huid de komende drie of zes maanden uit het zonlicht te houden.
De fractionele C02 laser is iets milder, maar hierdoor iets minder effectief. Dus, om hetzelfde resultaat te bereiken, vereist het meerdere behandelingen. De huid wordt punt voor punt verwarmd, die helemaal tot in de lederhuid opwarmen om nieuwe elastische collageenvezels te vormen. Dit geeft de huid een strakker en een meer egaal oppervlak.
Ook hier is het belangrijk om blootstelling aan de zon minimaal drie maanden te vermijden.
Andere goede adviezen voor litteken verzorging
Het allerbeste advies voor het verzorgen van littekens is om de wond professioneel te laten behandelen. Op die manier kun je een betere genezing en een mooier litteken krijgen. Dat wil zeggen, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen infectie in de wond komt - het kan lelijke littekens veroorzaken.
De beste voorwaarden voor dat een litteken mooi geneest zijn:
- Vermijd roken - het is slecht voor het genezen van wonden
- Leef gezond met voedzame vitamines en mineralen in de voeding
- Houdt het litteken uit de buurt van zonlicht - gebruik zonnebrandcrème met een hoge factor
- Draag loszittende kleding - deze zal de wond niet irriteren tijdens de genezing