Schimmelinfectie in de mond – Zo behandel je een schimmelinfectie in de mond
Een schimmelinfectie in de mond (of mondschimmel) kan ontstaan als er een verandering in de chemie in de mondholte ontstaat. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. Het is erg onprettig om een schimmelinfectie in de mond te hebben en die moet altijd behandeld worden. Gelukkig zijn er goede mogelijkheid voor die behandeling.
Inhoudsopgave
Wat zijn de symptomen van een schimmelinfectie in de mond?
Een schimmelinfectie in de mond is een schimmelinfectie aan de slijmvliezen in de mondholte. De symptomen zijn witte of gelige plekken op de tong, het gehemelte en de binnenkant van de wangen. De plekken kunnen ook licht gezwollen zijn. Als je eraan krabt, kunnen kleine wondjes ontstaan die pijnlijk zijn en licht bloeden.
In sommige gevallen kan de schimmel zich uitbreiden naar het tandvlees, de amandelen of het keelgat en kunnen er rode plekken en ontstekingen ontstaan.
Schimmelinfectie in de mond kan een branderig en onprettig gevoel in de mond en het keelgat veroorzaken. Het komt ook veel voor dat je een onprettige metaalsmaak of een nare smaak in de mond krijgt, een droge mond hebt en scheurtjes in de mondhoeken krijgt.
Denk je dat jij een schimmelinfectie in je mond hebt, ga dan naar je huisarts zodat je goed onderzocht kunt worden. Dat geldt helemaal als je al last hebt van een verzwakt immuunsysteem.
De symptomen van een schimmelinfectie in de mond kunnen verwisseld worden met symptomen van andere ziektes en aandoeningen. Daarom is het belangrijk dat je onderzocht wordt. Je huisarts (of tandarts) kan altijd vaststellen of er sprake is van een schimmelinfectie in de mond of dat de symptomen ergens anders door worden veroorzaakt.
De huisarts zal meestal een beetje schimmel uit je mond schrapen, die verder wordt onderzocht, of een bloedtest afnemen.
Wat is een schimmelinfectie in de mond?
Een schimmelinfectie in de mond wordt ook wel mondschimmel of een candida-infectie van de mond genoemd. Bij kleine kinderen noemen we het spruw. In dokterstaal heet een schimmelinfectie in de mond ’orale candidose’.
Een schimmelinfectie in de mond wordt veroorzaakt door de gistachtige schimmel Candida Albicans, die bij alle mensen in kleine hoeveelheden voorkomt. Iedereen heeft schimmelsporen over het hele lichaam en in onze omgeving. Dat is geheel natuurlijk.
Maar wanneer er een sterke groei van deze schimmelsporen plaatsvindt, beginnen we er last van te krijgen. We zeggen dan dat je last hebt van een schimmelinfectie.
Normaal gesproken zorgt het lichaam zelf voor een goede balans, zodat er geen goede omstandigheden zijn voor bacteriën, virussen en schimmels om te groeien. Maar als je weerstand verzwakt is, bijvoorbeeld door ziekte of medicijngebruik, kan er eenvoudiger een schimmelinfectie ontstaan, zoals een schimmelinfectie in de mond.
Het is zeker niet prettig om een schimmelinfectie in de mond te hebben en daarom moet je die altijd behandelen. Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem is het helemaal belangrijk om direct vast te laten stellen of de symptomen worden veroorzaakt door schimmel of door iets heel anders.
Hoe behandel je een schimmelinfectie in de mond?
Een schimmelinfectie in de mond moet altijd meteen behandeld worden, want het is een erg onprettige kwaal die maar zelden vanzelf over gaat.
Bovendien is het belangrijk om de oorzaak van de schimmelinfectie in de mond te vinden, zodat deze oorzaak ook behandeld kan worden. Anders zul je al snel nieuwe uitbraken van de schimmelinfectie in de mond krijgen.
Vermoed je dat je een schimmelinfectie in de mond hebt of twijfel je waar de symptomen door worden veroorzaakt, ga dan naar je huisarts en laat het onderzoeken.
Het is helemaal erg belangrijk dat je naar je huisarts gaat, als je al last hebt van een verminderde weerstand, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte, ouderdom of door medicijngebruik.
De oorzaak voor de symptomen kan een schimmelinfectie in de mond zijn, maar het kunnen ook symptomen van iets anders zijn. Laat er daarom een arts naar kijken.
Middelen tegen schimmelinfectie in de mond
Over het algemeen wordt een schimmelinfectie in de mond behandeld met een antischimmelmiddel, dat alleen op recept verkrijgbaar is. Het medicijn is verkrijgbaar als mengsel of als gel.
In sommige gevallen kan het ook helpen om de mond te spoelen met chloorhexidine. In meer ernstige gevallen kan een pillenkuur nodig zijn.
Bij lichte gevallen van een schimmelinfectie in de mond, is het altijd een goed idee om eerst milde en eventueel natuurlijke remedies te proberen, omdat sterkere middelen tegen een schimmelinfectie in de mond bepaalde bijwerkingen kunnen hebben.
Wij raden aan om pure Tea Tree Oil te gebruiken om de irritatie en jeuk in de mond te bestrijden. De natuurlijke Tea Tree Oil staat bekend om zijn heilzame werking tegen bacteriën, jeuk en irritatie. We raden aan om een paar druppels Tea Tree Oil op de tandenborstel met tandpasta te druppelen; zowel ’s ochtends als ’s avonds. Tea Tree Oil smaakt niet erg lekker, maar die smaak verdwijnt na korte tijd en daarna krijg je een gezonde en schone smaak in de mond. Dit werkt ook om een slechte adem te bestrijden, wanneer je dit 3- 4 keer per week doet.
De olie heeft een groot aantal werkingen, die effectief zijn met betrekking tot symptomen in de mondholte en kan verschillende klachten verhelpen en voorkomen:
- Werkt effectief tegen irritatie in de mond.
- Houdt de mond schoon.
- Voorkomt slechte adem.
- Houdt de mond schoon en fris.
- Bestrijdt bacteriën in de mond.
- Bestrijdt scheurtjes in de mondhoeken.
Heb je een schimmelinfectie in de mond, dan moet die meteen behandeld worden. Maar ook als je van de schimmelinfectie af bent, kan het heel goed zijn om te kijken wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat deze terugkomt.
Bespreek eventueel met je huisarts of tandarts wat je het beste kunt doen om nieuwe gevallen van schimmel te voorkomen.
Heb je bijvoorbeeld een tandprothese, dan heb je wellicht een nieuwe prothese nodig die beter zit. Bovendien kan je tandarts je vertellen hoe je kunt zorgen voor een optimale mondverzorging, wanneer je een prothese hebt. En heb je bijvoorbeeld suikerziekte, dan kan het zijn dat je die beter moet laten controleren.
Hoe kun je een schimmelinfectie in de mond voorkomen?
Er zijn meerdere oorzaken van een schimmelinfectie in de mond, waar je zelf geen invloed op hebt. Maar in sommige gevallen kun je prima zelf iets doen om een nieuwe schimmelinfectie te voorkomen of het risico daarop te verkleinen:
- Zorg voor een goede mondverzorging door behalve het tandenpoetsen ook je tong te poetsen met een zachte tandenborstel.
- Vermijd het roken van tabak.
- Vermijd suiker, zoetigheid en frisdrank of consumeer daar in ieder geval minder van.
- Spoel je mond altijd met water als je een inhalatiespray met bijnierschorshormoon hebt gebruikt.
Is schimmelinfectie in de mond besmettelijk?
Sommige schimmelsoorten kunnen besmettelijk zijn; andere niet. Voetschimmel is bijvoorbeeld één van de schimmelinfecties die vrij besmettelijk is, terwijl een schimmelinfectie in de mond lang niet zo besmettelijk is.
Een schimmelinfectie in de mond is over het algemeen niet besmettelijk bij gewoon fysiek contact en ook niet bij zoenen.
Over het algemeen raak je pas besmet met een schimmelinfectie in de mond als je weerstand verminderd is en je ontvankelijk bent voor besmettingen.
Baby’s met een schimmelinfectie in de mond kunnen tijdens de borstvoeding echter wel hun moeder besmetten met een schimmelinfectie aan de tepels. En baby’s kunnen tijdens de geboorte besmet raken met schimmel, als hun moeder een vaginale schimmelinfectie heeft.
Wanneer baby’s relatief eenvoudig schimmelinfectie in de mond krijgen, of spruw zoals het bij hen wordt genoemd, komt dat waarschijnlijk doordat hun immuunsysteem nog niet zo goed is ontwikkeld. Daardoor zijn ze ontvankelijker voor een schimmelinfectie.
De meeste mensen zullen echter zelden een schimmelinfectie in de mond krijgen als gevolg van een besmetting door anderen. Een schimmelinfectie zal daarentegen ontstaan, doordat de chemie in de mondholte om een of andere reden is veranderd, waardoor goede groeiomstandigheden voor schimmels zijn ontstaan.
Waardoor krijg je een schimmelinfectie in de mond?
Een schimmelinfectie in de mond ontstaat, wanneer de chemie in de mondholte is veranderd. Dat wil zeggen dat de natuurlijke balans van micro-organismen is verstoord. Dat gebeurt meestal bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.
Gezonde mensen krijgen maar zelden een schimmelinfectie in de mond en mocht dat toch het geval zijn, dan zal die in de regel geheel ongevaarlijk zijn.
Schimmelinfectie in de mond treft dus in het bijzonder mensen met een verzwakt immuunsysteem. En voor hen kan een schimmelinfectie in de mond gevaarlijk zijn, wanneer die niet behandeld wordt.
In bepaalde gevallen kan de schimmel zich uitbreiden naar het spijsverteringsstelsel en de luchtwegen en dat kan ernstig zijn.
Wat zijn de oorzaken van een schimmelinfectie in de mond?
Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor de schimmelinfectie in jouw mond. Maar al die oorzaken hebben ermee te maken dat de natuurlijke balans tussen ’goede’ en ’slechte’ bacteriën en schimmels om een of andere reden is verstoord.
Medische behandeling met antibiotica/penicilline is bijvoorbeeld een van de meest voorkomende oorzaken van een schimmelinfectie in de mond. Die wordt veroorzaakt, doordat het medicijn wel bacteriën maar geen schimmels vernietigt, hetgeen ertoe leidt dat de schimmels extra goede omstandigheden krijgen om te groeien.
Een aantal van de meest voorkomende oorzaken van een schimmelinfectie in de mond zijn:
- Antibiotica/penicilline.
- Inhalatiespray met bijnierschorshormoon.
- Vitaminegebrek of bloedarmoede.
- Verminderde speekselvorming.
- Gebruik van een tandprothese.
- Stofwisselingsziekte of immuundeficiënties.
- Verzwakking/verminderd immuunsysteem bij kankerpatiënten die worden behandeld met chemotherapie of bestralingstherapie.
- Verzwakking/verminderd immuunsysteem bij aids- en hiv-patiënten.
- Stress of verkeerd voedsel.
- Slechte mondverzorging/slechte tandprothesehygiëne.
- Grote, veelvuldige consumptie van suiker, zoetigheid en frisdrank.
FAQ over schimmelinfectie in de mond
Kan schimmelinfectie in de mond besmettelijk zijn?
Schimmelinfectie in de mond kan besmettelijk zijn, maar niet bij bijvoorbeeld zoenen. Over het geheel genomen kan een schimmelinfectie in de mond besmettelijk zijn, maar is dat niet per se het geval. Schimmelinfectie in de mond komt meestal voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Kleine kinderen met een schimmelinfectie in de mond kunnen tijdens de borstvoeding echter wel hun moeder besmetten aan hun tepels. En baby´s kunnen tijdens de geboorte door hun moeder met schimmel worden besmet als de moeder een vaginale schimmelinfectie heeft.
Wat is een schimmelinfectie in de mond?
Een schimmelinfectie in de mond wordt ook wel mondschimmel genoemd en bij kinderen noemen we het spruw. Het is een schimmelinfectie, die wordt veroorzaakt door de gistachtige schimmel Candida Albicans. Zichtbare kenmerken zijn onder andere witte en gelige vlekken op de tong, het gehemelte en de binnenkant van de wangen. Vaak gaan de vlekken gepaard met een vieze, metaalachtige smaak in de mond. Als je een schimmelinfectie in de mond hebt, komt dat doordat er een verandering in de chemie van de mondholte is opgetreden.
Waarom krijg je een schimmelinfectie in de mond?
Een schimmelinfectie in de mond kan door verschillende oorzaken ontstaan. Een schimmelinfectie in de mond komt meestal voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, vanwege ziekte of verzwakking. Het kan echter ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld roken, gebruik van een tandprothese, een tongpiercing, medische behandeling of behandeling met penicilline. Pasgeboren kinderen behoren ook tot de risicogroep, wanneer hun moeder een vaginale schimmelinfectie heeft.
Hoe krijg je een schimmelinfectie in de mond?
Een schimmelinfectie in de mond wordt altijd veroorzaakt door een verandering in de chemie in de mondholte. Iedereen heeft micro-organismen en schimmels in zijn lichaam; dat is totaal ongevaarlijk en heel normaal. Maar als de natuurlijke balans wordt verstoord, kan er een schimmelinfectie ontstaan. Die zal in de meeste gevallen mensen treffen, die al een verzwakt immuunsysteem hadden.
Kan een vaginale schimmelinfectie zich uitbreiden naar de mond?
Een vaginale schimmelinfectie en een schimmelinfectie in de mond worden veroorzaakt door dezelfde Candida-schimmel en het zijn beide infecties, die besmettelijk kunnen zijn. Als je zwanger bent en een vaginale schimmelinfectie hebt, kun je die tijdens de geboorte doorgeven aan je kind, zodat je kind een schimmelinfectie in de mond ontwikkelt. Zorg er daarom altijd voor dat je een schimmelinfectie laat behandelen, zodat je niemand besmet.
Hoe lang duurt een schimmelinfectie in de mond?
Als je een schimmelinfectie in de mond hebt, is het belangrijk dat de oorzaak van de schimmelinfectie wordt behandeld. Als je dat doet en je ervoor zorgt dat ook de schimmelinfectie in je mond wordt behandeld, zul je normaal gesproken na een aantal dagen geen symptomen meer hebben. Maar de totale behandeling kan een aantal weken duren, waarbij je de behandeling moet voortzetten nadat de symptomen zijn verdwenen. Lichte gevallen van een schimmelinfectie in de mond zijn sneller te behandelen dan zware gevallen.
Doet een schimmelinfectie in de mond pijn?
Een schimmelinfectie in de mond kan pijnlijk zijn en moet daarom altijd behandeld worden. De symptomen kunnen een stekend en branderig gevoel zijn. Het is ook niet ongebruikelijk dat je een metaalachtige smaak in de mond, een droge mond en rode, pijnlijke scheurtjes in je mondhoeken krijgt.
Hoe snel verdwijnt schimmel?
Schimmel zal zonder behandeling zelden uit zichzelf verdwijnen. Daarom is het belangrijk om de schimmelinfectie snel te behandelen, zodat de klachten verdwijnen. Wanneer je de schimmelinfectie en datgene dat de infectie heeft veroorzaakt behandelt, zul je normaal gesproken na een aantal dagen of eventueel een paar weken schimmelvrij zijn. De behandelingstijd hangt af van de ernst van de schimmelinfectie die je hebt.
Kun je zelf een schimmelinfectie in de mond behandelen?
Er zijn geen middelen tegen schimmels te koop, die je kunt gebruiken bij een schimmelinfectie in de mond. Daarom is het verstandig om naar je eigen huisarts te gaan. Dat geldt ook als je al een verzwakt immuunsysteem hebt. De huisarts kan de symptomen onderzoeken en vaststellen of die worden veroorzaakt door een schimmel of door iets anders. Naast behandeling zijn er een aantal dingen, die je zelf kunt doen om een nieuwe uitbraak van de schimmelinfectie in je mond te voorkomen.