Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Hoe kun je een droge mond voorkomen en behandelen? 

Het is belangrijk dat je een droge mond behandelt en probeert te voorkomen door de beste omstandigheden voor een gezonde mond te creëren. 

Maar welke middelen tegen een droge mond moet je gebruiken? 

Zorg voor goede mondverzorging

Het is vooral belangrijk om altijd te zorgen voor een goede mondverzorging

Poets je tanden twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds. Niet meer en niet minder. Als je teveel poetst, zullen zowel je tanden als je tandvlees teveel slijten. 

Zorg ervoor dat je een zachte tandenborstel gebruikt en druk niet te hard tijdens het poetsen.

Gebruik flosdraad tussen je tanden, op de plekken waar de tandenborstel niet kan komen. Daar zitten etensresten, die je moet verwijderen om schade aan je tanden te voorkomen. 

Spoel je mond eventueel met mondwater om een frisse adem te garanderen. 

Een gezonde mond heeft gladde tanden, roze tandvlees en een frisse adem.

Pakket met 4 producten voor een droge mond
4 hydraterende producten voor de verzorging van een droge mond
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Pakket met 4 producten voor een droge mond - 4 hydraterende producten voor de verzorging van een droge mond

Smeer mondgel in je mond 

Als je veel last hebt van een droge mond, vraagt dat om de juiste middelen. Gebruik bijvoorbeeld Australian Bodycare’s Mouth Gel, die speciaal is ontwikkeld voor het droge gevoel in de mond. 

De mondgel bevat het actieve ingrediënt Tea Tree Oil, dat een bacteriedodende werking heeft, terwijl Panthenol en Allantoïne beide het droge gevoel in de mond bestrijden, dankzij hun hydraterende eigenschappen. 

Om het ongemak te bestrijden moet je de gel 1-4 keer per dag gebruiken; afhankelijk van de omvang van het probleem. Je hoeft vooraf niet je tanden te poetsen, maar het is wel een goed idee om je mond eerst met water te spoelen, voordat je de gel gebruikt.

Doe circa twee cm gel op je tandenborstel of vinger en verdeel die over je tanden, tong en tandvlees. Drink of eet de eerste 30 minuten hierna niets, zodat de gel het meeste effect heeft.

Pakket met 4 producten voor een droge mond
4 hydraterende producten voor de verzorging van een droge mond
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Pakket met 4 producten voor een droge mond - 4 hydraterende producten voor de verzorging van een droge mond

Zuigtabletten en sprays 

Er zijn verschillende zuigtabletten, sprays en soorten kauwgom op de markt, die zijn ontwikkeld om van een droge mond af te komen.

De verschillende middelen tegen een droge mond hebben een speekselstimulerende werking, zodat de verhoogde hoeveelheid speeksel helpt om het droge gevoel in de mond te verminderen.  

NB: Praat altijd met je huisarts of tandarts als de droge mond niet verdwijnt. Het is belangrijk om iets aan dit probleem te doen, zodat het zich niet ontwikkelt tot problemen, die schadelijk zijn voor jouw gezondheid.


5 goede tip om een droge mond te voorkomen 

 1. Drink genoeg water – liefst 2-3 liter per dag. 
 2. Vermijd suikerhoudende voedingswaren. 
 3. Stop met roken – dat zorgt voor een droog gevoel in de mond. 
 4. Reduceer je alcoholconsumptie – alcohol droogt de mond uit.
 5. Poets je tanden en zorg voor een goede mondhygiëne. 

Wat is een droge mond? 

Een droge mond is een toestand, waarbij je het gevoel hebt dat de slijmvliezen in jouw mond vastkleven aan de tanden, terwijl het soms ook kan aanvoelen alsof het eten niet goed weg glijdt. 

Deze toestand wordt gekarakteriseerd door het gevoel dat je te weinig speeksel in je mond hebt. In vaktermen wordt een droge mond xerostomie genoemd. 


Wie hebben meestal last van een droge mond? 

Een droge mond kan iedereen overkomen. Je kent bijvoorbeeld vast het gevoel als je nerveus bent of als je lange tijd niets gedronken hebt. 

Rond de 20 % van alle volwassenen heeft wel eens te maken met een droge mond, in ernstige of in mindere mate. Meestal heeft het oudere deel van de bevolking er last van. Dat komt niet door de leeftijd, maar door andere oorzaken. Hierover kun je verderop in dit artikel meer lezen.


Symptomen van een droge mond 

Er zijn verschillende indicatoren voor een droge mond. Waar moet je op letten? 

De meest voorkomende symptomen van een droge mond: 

 • Je keel voelt droog aan.
 • Je lippen zijn gebarsten.
 • Je tong is rood en droog.
 • Er zitten wondjes in je mond.
 • Je hebt een droog en plakkerig gevoel in je mond.
 • Je hebt een branderig gevoel in je mond.
 • Je hebt moeite met slikken, kauwen, proeven en praten.

Wat kunnen de oorzaken van een droge mond zijn?

Waardoor krijg je een droge mond? Daar is geen eenduidig antwoord op, want er kunnen veel verschillende oorzaken voor een droge mond zijn. Hieronder lees je meer over de oorzaken van een droge mond.  

Medicijnen en chemotherapie 

Verreweg de meeste gevallen van een droge mond worden veroorzaakt door medicijngebruik. Dat is ook de reden waarom een droge mond een veel voorkomend probleem is onder het oudere deel van de bevolking, omdat zij veelal medicijnen gebruiken.

Maar ook jongere medicijngebruikers hebben last van een droge mond. Dat geldt met name bij medicijnen tegen angst en depressie, hoge bloeddruk, astma en allergie.

Wordt je behandeld tegen kanker en krijg je chemotherapie, dan is de kans op een droge mond ook groter. De behandeling beïnvloedt de speekselproductie, die als gevolg van die behandeling wordt verminderd.

Zwangerschap

Veel zwangere vrouwen krijgen te maken met een hinderlijk droge mond.

Die droogheid treedt vooral ’s nachts en ’s ochtends na het opstaan op. De droge mond bij zwangerschap wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen die in jouw lichaam plaatsvinden en die de productie van speeksel kunnen beïnvloeden.

De overgang 

Ben je in de overgang, dan kan dat ook leiden tot een droge mond.

Dat komt doordat de overgang jouw hormoongehaltes laat fluctueren en dat beïnvloedt weer de speekselklieren. Daardoor kun je langdurig last hebben van een droge mond. 

Stress, angst en nervositeit

Als je gestrest, bang of nerveus bent, kan dat jouw zenuwstelsel beïnvloeden. Om precies te zijn het deel dat helpt bij het reguleren van de speekselproductie.

Daarom zal het meestal voelen alsof je mond zo droog is als schuurpapier, als je stress hebt van een opdracht of als je nerveus bent in een bepaalde situatie.


Wanneer is een droge mond een probleem? 

Naast het ongemak van het moeilijk kunnen slikken en het onprettige, branderige, jeukende en droge gevoel in de mond kan een droge mond ook andere consequenties met zich meebrengen.  

Een droge mond verhoogt het risico op een infectie in de mond en de keel, gaatjes in de tanden en ontstoken tandvlees. Bovendien kan een droge mond zorgen voor een slechte adem, hetgeen erg onprettig is in een sociale context.

Speeksel is belangrijk voor de gezondheid van jouw mond 

Een droge mond is niet alleen vervelend, het kan op termijn ook leiden tot gezondheidsproblemen. Een droge mond creëert betere omstandigheden voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen en daarom is speeksel een belangrijk onderdeel van de gezondheid van jouw mond.  

Gemiddeld scheiden je speekselklieren tussen 0,5 en 1,5 liter speeksel per etmaal af. Dat draagt bij aan het in stand houden van een gezond milieu in je mond. 

Speeksel heeft belangrijke functies voor jou en je mond: 

 • Speeksel helpt om etensresten te verwijderen en zuren als gevolg van bacterievorming te neutraliseren, zodat je beter beschermd bent tegen cariës. 
 • Speeksel beschermt slijmvliezen en tanden tegen infecties.
 • Speeksel bevochtigt tanden en slijmvliezen in de mond, zodat je gemakkelijker kunt kauwen, slikken en praten. 
 • Speeksel heeft een beschermend effect tegen zuren in drink- en etenswaren, die slijtage aan jouw tanden veroorzaken. 
 • Speeksel bevordert de smaak en jouw algehele eetbeleving. 

Pakket met 4 producten voor een droge mond
4 hydraterende producten voor de verzorging van een droge mond
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Pakket met 4 producten voor een droge mond - 4 hydraterende producten voor de verzorging van een droge mond

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram