Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat kun je doen aan een rode hoofdhuid?

Rode, hinderlijke vlekken op de hoofdhuid zijn een veel voorkomend probleem bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. Maar dat betekent gelukkig niet dat je niets kunt doen om het probleem te verlichten als je erdoor getroffen bent. 

Natuurlijke huidverzorging voor de hoofdhuid 

Een jeukende, geïrriteerde en rode huid op je hoofdhuid heeft verzorging en aandacht nodig. Je kunt dat doen met Australian Bodycare's complete pakket met 3 producten dat Hair Clean, Hair Care en Scalp Serum bevat. De producten zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd en bieden een gecombineerde verzorging voor je hoofdhuidproblemen.

Samen bestrijden de drie producten effectief irritatie, droogheid en roos, die allemaal rode, pijnlijke vlekken op de hoofdhuid kunnen veroorzaken. 

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Scalp Serum helpt roodheid, jeuk en roos te minimaliseren dankzij de bacteriebestrijdende Tea Tree Olie, die samen met melkzuuresters en olie van macademianoten de hoofdhuid van voldoende vocht en verzorging voorziet. 

Zo krijgt je hoofdhuid de beste condities voor een gezond milieu. 

Hair Clean is een shampoo die geschikt is voor wie hydratatie en intensieve verzorging nodig heeft voor een hoofdhuid die jeukt, geïrriteerd is, roos heeft en rode vlekken vertoont. 

De shampoo is rijk aan Tea Tree Olie – een uniek actief bestanddeel dat bacteriën bestrijdt en haar en hoofdhuid reinigt van vuil en bacteriën. De kokosolie geeft heel veel vocht voor een optimale huidverzorging. 

Hair Care is een conditioner met Panthenol en Shea Butter die het milieu op de hoofdhuid sterker maakt en tegelijk intensief voedt en hydrateert. 

In een klinische test ondervonden 92% van de proefpersonen een aanzienlijke verbetering en een verzachtend effect op de hoofdhuid. 

Drie stappen om een rode hoofdhuid te kalmeren

 1. Breng Scalp Serum in secties over de hele hoofdhuid aan. Je strijkt met de punt van het flesje over de hoofdhuid en knijpt het product eruit. Masseer het serum grondig in en laat het minstens 30 minuten inwerken om het beste effect te krijgen. Je kunt het zelfs 's nachts laten zitten voor een optimale werking. 
 2. Spoel het haar uit en breng Hair Clean in nat haar aan. Laat de shampoo schuimen en masseer deze zorgvuldig in het haar en over de hoofdhuid. Laat het een paar minuten inwerken en spoel af met lauw water tot alle shampoo weg is. Reinig de hoofdhuid van vuil en bacteriën door dit een keer te herhalen. Dit helpt het evenwicht op de hoofdhuid te herstellen.
 3. Breng een kleine hoeveelheid Hair Care op haar en hoofdhuid aan en masseer het product lichtjes in. Laat de balsem minstens twee minuten Spoel met water om alle balsem te verwijderen. Het product zorgt ervoor dat het haar niet samenkleeft. 

Gebruik Hair Clean en Hair Care elke keer wanneer je je haar wast. Gebruik Scalp Serum als aanvulling 1-3 keer per week of elke dag - naar behoefte. 

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als je je na weken van intensieve verzorging van je rode hoofdhuid nog steeds geen verbetering ervaart, moet je altijd je arts raadplegen. 

Infecties kunnen ernstig worden als ze onbehandeld blijven, dus het is belangrijk dat een arts de toestand van je huid beoordeelt. Dan kan hij of zij de juiste diagnose stellen. 


Andere goede adviezen tegen rode vlekken op de hoofdhuid

In sommige gevallen kan het onmogelijk zijn om rode vlekken op de hoofdhuid te vermijden. Maar als je last hebt van roodheid van je hoofdhuid, kun je baat hebben bij een aantal preventieve maatregelen:

 • Vermijd de felle stralen van de zon - vooral in de middaguren tussen 12-15 uur. Bescherm je hoofdhuid met zonnebrandcrème of een zonnehoed om verbranding door de zon te voorkomen.
 • Vermijd strakke hoofdbedekking. Beperk het gebruik van hoeden, petten of andere hoofddeksels die strak zitten en een opgesloten hoofdhuid veroorzaken.
 • Vermijd te veel haarproducten. Beperk het gebruik van stylingproducten, die hard kunnen zijn voor de hoofdhuid. Gebruik deze een tijdje niet om je hoofdhuid rust te gunnen. 

Wat is rode hoofdhuid? 

Een rode hoofdhuid is een huidaandoening waarbij roodheid of rode plekken op de hoofdhuid verschijnen. 

Op de hoofdhuid kunnen rode vlekken ontstaan, die vaak pijnlijk zijn of jeuken. Het is een veel voorkomend huidprobleem waar veel mensen last van hebben – en dat door verschillende huidaandoeningen veroorzaakt kan worden. Hier kun je meer te weten komen over deze huidaandoeningen. 


Wat is de oorzaak van rode vlekken op je hoofdhuid? 

Er is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen waarom je hoofdhuid rood wordt. Daar kunnen vele redenen voor zijn - waaronder: 

 • Irritatie 
 • Lichte zonnebrand
 • Overmatig gebruik van cosmetische producten
 • Schimmel op de hoofdhuid 
 • Seborroïsch eczeem 
 • Psoriasis

Irritatie

Huidirritatie kan zich uiten als rode vlekken op de hoofdhuid. Het kan bijvoorbeeld je haarborstel zijn die de tere huid van je hoofdhuid irriteert, of de handdoek die ervoor zorgt dat je huid na het föhnen geïrriteerd is. 

Als je vaak een pet, hoed of andere hoofdbedekking draagt, kan dat ook de hoofdhuid irriteren, doordat deze onder de hoofdbedekking "ingesloten" raakt. 

Zonnebrand

Wanneer herfst en winter overgaan in lente en zomer, betekent dit dat je moet oppassen voor de felle stralen van de zon. 

Als je heel dun haar hebt of kaal bent, is je hoofdhuid extra kwetsbaar. Te veel zon kan je een rode hoofdhuid bezorgen, die dan meestal pijnlijk aanvoelt door verbranding door de zon. 

Extreem gebruik van stylingproducten 

Je hoofdhuid kan rood worden of rode vlekken krijgen als je overdadig gebruik maakt van stylingproducten of als je producten gebruikt die je huid niet verdraagt. 

Haarproducten kunnen je huid irriteren als je ze te vaak gebruikt en als ze te agressief zijn voor je huid. Als je je haar bovendien föhnt, droogt de lucht je huid ook uit - en dat kan jeuk veroorzaken, die uiteindelijk tot roodheid leidt. 

Schimmel op de hoofdhuid 

Schimmel op de hoofdhuid is een vervelende huidaandoening. De oorzaak is een infectie met huidschimmels (dermatofyten) die zich op de hoofdhuid nestelen. 

De schimmel verschijnt als schilferige, rode vlekken, en in de ergste gevallen kan onbehandelde hoofdhuidschimmel leiden tot haaruitval

Meestal komt de schimmel over via huisdieren die schimmel op hun huid hebben. Maar het kan ook veroorzaakt worden door de groei van schimmelsporen, die overal in op ons lichaam voorkomen. Schimmelsporen kunnen groot worden en leiden tot een schimmelinfectie, als de natuurlijke verdedigingsbarrière van je huid doorbroken wordt. 

Dit kan bijvoorbeeld samenhangen met zwangerschap, stress of een verkeerd dieet. Het kan ook veroorzaakt worden door een verzwakt immuunsysteem als je ziek bent. 

Seborroïsch eczeem 

Seborroïsch eczeem is een veel voorkomende vorm van eczeem – vaak verschijnt het op de hoofdhuid en het gezicht, wat zones zijn met veel talgklieren. Dit eczeem veroorzaakt roodheid en jeuk, en de huid schilfert in meerdere of mindere mate. 

Als je seborroïsch eczeem hebt, dan is dat meestal een chronische huidaandoening. 

Psoriasis 

Psoriasis komt van het Griekse woord voor "jeuk" en is een huidziekte die witte of rode schilferende vlekken veroorzaakt. 

De ziekte komt veel voor op de hoofdhuid, waar het huidoppervlak te veel geactiveerd wordt en dan een rode uitslag vormt. 

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram