Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is haaruitval bij vrouwen?

Haaruitval bij vrouwen is een vervelend, maar helaas veelvoorkomend probleem waar velen last van hebben. Haaruitval bij vrouwen is een aandoening waarbij het haar begint uit te vallen en dunner wordt. Dit kan in grotere of kleinere mate gebeuren. Hoe dan ook is het een aandoening die in veel gevallen een negatief effect heeft op de kwaliteit van leven voor degene die last heeft van haaruitval.

Wanneer haaruitval bij vrouwen voorkomt, is deze haaruitval vaak te zien rond de middenlijn in het midden van de vertex, dat wil zeggen boven op het hoofd op het bovenste gedeelte van de schedel. Het haar wordt langzaamaan dunner aan de bovenkant, terwijl de haren aan de zijkant en in de nek hun normale dikte behouden. Terwijl mannen al hun haar verliezen in één gebied, verliezen vrouwen niet op dezelfde manier al hun haren. Maar het is nog steeds een cosmetisch probleem dat voor veel vrouwen psychologische gevolgen kan hebben. Haaruitval bij vrouwen kan zowel van voorbijgaande aard als blijvend zijn.

De biologische structuur van het haar

Op de hoofdhuid zitten gemiddeld ongeveer 100.000 haren. Alle haren doorlopen verschillende fasen. Ten eerste de anagene fase, waar meer dan 90% van de haren groeien. Anagene haren zijn moeilijk te verwijderen, omdat ze diep vastzitten in het onderhuidse weefsel. De anagene fase beslaat min of meer de gehele levensduur van het haar, en elke haar blijft ook meerdere jaren zitten totdat hij wordt vervangen door een nieuwe.

In de volgende fase, de catagene fase, ontstaat er celdood. Deze fase duurt ongeveer twee weken. Daarna gaat het haar over in de telogene fase, die ongeveer drie maanden duurt. Deze fase is een soort rustfase, voordat het haar wordt afgestoten. Telogeen haar is gemakkelijker uit te trekken dan anageen haar.

Elke dag verlies je maximaal 100 telogene haren – dat is normaal. Er is sprake van haaruitval bij vrouwen, als een vrouw veel meer haar dan het gemiddelde aantal haren verliest.

Haaruitval Biotine Shampoo
Voor fijn en dun haar – kan gebruikt door mensen met haaruitval
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €14,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €14,99 Normale prijs
Haaruitval Biotine Shampoo - Voor fijn en dun haar – kan gebruikt door mensen met haaruitval

Wat is de reden dat vrouwen hun haar verliezen?

Maar waarom verliezen sommige vrouwen hun haar? Er kunnen verschillende redenen zijn – je ziet ze hier in een overzicht.

Erfelijke factoren

Een van de redenen dat vrouwen hun haar verliezen, kunnen erfelijke factoren zijn. Als je moeder problemen met haaruitval heeft gehad, bestaat de kans dat jij er ook last van krijgt. Erfelijke haaruitval bij vrouwen begint al in de 20. Langzaam, over de daaropvolgende 10-20 jaar, verslechtert de haaruitval meer en meer.

Hier verdwijnen de haarzakjes, die langzaam de haarschachten vormen. Dit betekent dat elke haar lichter en dunner wordt en uiteindelijk stopt de haargroei volledig.

Hormonale veranderingen en stress

Een andere reden waarom vrouwen hun haar verliezen, kunnen hormonale veranderingen in het lichaam zijn. Dit kan worden gerelateerd aan het gebruik van de anticonceptiepil of door de overgang of zwangerschap. In al deze gevallen is er sprake van verandering in de hormoonhuishouding in het lichaam. En dat kan leiden tot de toestand die de medische term telogeen effluvium heeft.

In deze toestand treedt er een plotselinge verandering op in het aantal anagene en telogene hoofdharen. Van 90% anageen haar en 10% telogeen haar verandert het in plaats daarvan naar 70% anageen haar en 30% telogeen haar. Dit betekent dus dat je 300 of meer haren per dag verliest en dan begint je anders zo volumineuze haardos behoorlijk uit te dunnen.

Wanneer de oorzaak van de wijziging in het aantal haar wordt weggenomen (bijvoorbeeld zwangerschap, bevalling of de pil) kan haaruitval echter nog zo'n zes maanden aanhouden. Dan begint de conditie van het haar weer te normaliseren, zodat het haar zal terugkeren naar de normale balans.

Gebrek aan vitamines en mineralen

Krijg je in je dagelijks leven voldoende vitamines en mineralen binnen? Zo niet, dan kan dat je haar beïnvloeden. Haaruitval bij vrouwen kan worden toegeschreven aan een gebrek aan vitamines. Krijgt je lichaam niet de vitamines die het nodig heeft, dan kan dat invloed hebben op de hoeveelheid haar op je hoofd.

Daarom is voeding in sommige gevallen ook erg belangrijk bij haaruitval. Dit geldt vooral als je last hebt van een ijzertekort, of als je niet genoeg vitamine B en D binnenkrijgt. Beide spelen een rol bij de gezondheid van je haar en daarom kan een ontoereikend dieet de reden zijn dat je haar geleidelijk aan dunner wordt.

XL pakket voor haaruitval
5 haaruitvalproducten met Biotine voor dun haar
+15.000 reviews
Normale prijs €99,99
Aanbiedingsprijs €99,99 Normale prijs €128,99
XL pakket voor haaruitval - 5 haaruitvalproducten met Biotine voor dun haar

Ziekten van de hoofdhuid

Ook kunnen huidaandoeningen zoals psoriasis en roos op de hoofdhuid de boosdoener zijn met betrekking tot dunner wordend haar. Psoriasis is een schilferige, droge huiduitslag die vaak opduikt aan de slapen, achter de oren, aan de haarlijn en op andere delen van de hoofdhuid. Hoewel psoriasis niet altijd gekoppeld is aan haaruitval, kan de ziekte in ernstige gevallen haaruitval veroorzaken als gevolg van de slechte conditie van de hoofdhuid.

Overmatig gebruik van haarproducten

Ben je een fervent gebruiker van shampoo, conditioner, haarlak, mousse en andere haar- en stylingproducten, dan kan dit misschien leiden tot haaruitval. De vele agressieve chemicaliën en andere stoffen in deze producten kunnen de hoofdhuid irriteren en de haarstructuur volledig afbreken, zodat de wortels slijten.

De vele producten drogen je haar uit en verwijderen de natuurlijke oliën, zodat de groei wordt afgeremd. Dat kan leiden tot het verlies van vele haren.

Bijwerkingen van medicatie

Je kunt haar verliezen als bijwerking van bepaalde medicijnen. Dit geldt met name als je chemotherapie ondergaat in verband met de behandeling van kanker. Maar het kan ook een bijwerking van andere geneesmiddelen zijn. Het staat aangegeven in de bijsluiter van een medicijn als haaruitval een van de bijwerkingen is.


Wie heeft het meest last van haaruitval?

Verschillende studies tonen aan dat veel vrouwen last hebben van haaruitval. In feite is het een probleem voor maar liefst 50% van de vrouwen in en rond de 50. De helft van hen geeft aan dat hun haar dunner is geworden, en voor 10 tot 15 procent is deze haaruitval aanzienlijk.

Maar haaruitval treft alle vrouwen in verschillende periodes van hun leven, bijvoorbeeld in verband met hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, stress op het werk of andere factoren die een rol spelen in de hormoonhuishouding.


Welke behandeling is er tegen haaruitval bij vrouwen?

Hoewel haaruitval bij vrouwen veel voorkomt, zijn er goede mogelijkheden om het te behandelen en je uiterlijk te verbeteren, zodat je weer dikker haar en een normale haargroei krijgt.

Middel tegen haaruitval bij vrouwen

Wanneer je je haar verliest, is dit te wijten aan een onbalans in de natuurlijke haargroei dat om de een of de andere reden kan zijn ontstaan. Voor dit probleem heeft Australian Bodycare een behandeling ontwikkeld die bestaat uit drie producten. Alle producten bevatten Tea Tree Olie en Capilia Longa, die samen de kans op haaruitval verkleinen.

Terwijl de 100% natuurlijke Tea Tree Olie de hoofdhuid reinigt op onzuiverheden en de natuurlijke balans en gezondheid bevordert, die het haar de beste voorwaarden biedt om veerkrachtig en dik te worden, vermindert de natuurlijke Capilia Longa de kans op haaruitval. De multi-actieve ingrediënt wordt gewonnen uit de kurkumaplant en hiervan is klinisch bewezen dat hij helpt tegen haaruitval.

De drie unieke producten zijn: een serum, een shampoo en een haarspray tegen haaruitval – ze kunnen afzonderlijk worden gebruikt, maar kunnen ook samen worden toegepast voor een optimaal resultaat.

Gebruik het serum als stap 1 in de strijd tegen haaruitval. Breng het serum dagelijks aan op je hoofdhuid en masseer het in. Het serum mag niet worden uitgewassen, maar moet op de hoofdhuid blijven.

De Shampoo fungeert als stap 2, die je goed inmasseert op nat haar en hoofdhuid om je hoofdhuid te versterken.

Breng de haarspray aan als stap 3 na het haren wassen of op de dagen dat je dat overslaat. De haarspray versterkt het haar en helpt om breken van de haarschacht te voorkomen.

De producten bieden je haar en hoofdhuid de beste voorwaarden, zodat je haar veerkrachtig en dik kan worden, terwijl het risico op haaruitval wordt verkleind.

Complete Haaruitval Kit
3 producten voor gezond, sterk en lang haar
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €44,99
Complete Haaruitval Kit

Wanneer moet je naar de huisarts gaan?

Als je niet zeker weet waarom je haar uitvalt, is het altijd een goed idee om naar de huisarts te gaan, zodat hij of zij de oorzaak verder kan onderzoeken. Als het door een te lage stofwisseling komt, een huidaandoening van de hoofdhuid of iets anders, moet het nader worden behandeld. Hier kan de huisarts je bij helpen.


Voorkomen van haaruitval – wat kun je er zelf aan doen?

Als je haaruitval wilt voorkomen, kun je zelf een aantal maatregelen nemen die kunnen helpen om je haargroei op gang te helpen.

Zorg voor een gezonde levensstijl

Met een gezond en voedzaam dieet kun je haaruitval gedeeltelijk voorkomen. Zorg dat je veel fruit en groente eet. Zowel groente als fruit bevatten veel vitamines en anti-oxidanten, die je haar zowel versterken als haaruitval tegengaan. Eet ook sesamzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten, die mineralen bevatten die effectief zijn tegen haaruitval.

Krijg je niet genoeg vitamine B binnen door je dieet, dan kun je aanvullen met vitamine B, dat bekendstaat om zijn haarversterkende eigenschappen.

Beperk het gebruik van haarstyling

De föhn, haarspray, mousse, stijl- en krultang zijn allemaal agressief voor je haar. Daarom zal het je haar goed doen als je het gebruik van haarstyling en stijlinstrumenten vermindert.

Maak er een gewoonte van om je haar de avond tevoren te wassen, zodat het aan de lucht kan drogen en je het niet hoeft te föhnen. Als je niet zonder föhn of stijltang kunt, is het een goed idee om wat milde haarproducten aan te schaffen, die hittebestendig zijn en vrij van chemicaliën en andere kwalijke stoffen.

Tips voor gezonder haar

Doe je je haar vaak in een paardenstaart, met een haarelastiek? Kijk dan eens nader naar dit haarelastiek om te zien of er een metalen sluiting op zit. Als dat het geval is, moet je elastiekjes zonder metalen sluiting aanschaffen. Het metalen deel heeft namelijk de neiging om je haar te beschadigen en te doen slijten, zodat het meer versleten en poreus wordt.

Als je met los haar slaapt, kan dit je haar ook enorm doen slijten, wanneer je elke nacht met je haar over het kussen wrijft. Dat kan aan de haren trekken en je haar minder dik maken. Zet het in plaats daarvan vast in een losse paardenstaart of knot, dan wrijf je niet op dezelfde manier tegen het kussen wanneer je in dromenland bent.

Kun je haaruitval bij vrouwen voorkomen?

Ja, je kunt haaruitval in feite voorkomen, als je er meteen iets aan doet, en het niet op zijn beloop laat.

Het is als smeerolie in de auto, zodat je niet zo vaak naar de garage hoeft te gaan. Zo is het ook met je haar. Je kunt schade aan de haarschacht voorkomen, en tegelijkertijd je haar sterk maken door het gebruik van haarproducten die goed werken tegen haaruitval.

Compleet haaruitvalpakket met XL
5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar
+15.000 reviews
Normale prijs €111,99
Aanbiedingsprijs €111,99 Normale prijs
Compleet haaruitvalpakket met XL-producten - 5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram