Likdoorns – Zo verwijder je likdoorns – we geven je 9 eenvoudige tips die een groot effect hebben!
Wanneer de huid van de voeten blootgesteld wordt aan continue druk of wrijving, reageert de huid door eelt en likdoorns te vormen. Likdoorns kunnen zeer pijnlijk zijn, maar gelukkig zijn er goede mogelijkheden om ze te behandelen, en er is ook veel dat je zelf kunt doen om nieuwe likdoorns te voorkomen.
Heb je weleens met likdoorns te maken gehad, dan weet je hoe pijnlijk ze kunnen zijn. Wanneer je likdoorns zijn behandeld, beloof je dus jezelf dat je in de toekomst beter op je voeten zult passen. Hier kun je meer lezen over zowel de preventie als behandeling van likdoorns.
Inhoudsopgave
Behandeling van likdoorns
Likdoorns zijn zeer pijnlijk en zullen zonder behandeling zelden vanzelf verdwijnen. Gelukkig zijn er goede mogelijkheden om likdoorns te behandelen en we kunnen je enkel aanraden om meteen te beginnen zodra je likdoorns ontdekt, zodat ze niet nog groter worden.
Australian Bodycare heeft een likdoornverwijderaar ontwikkeld op basis van tea tree olie, die goed werkt tegen eelt, een droge huid en kloofjes in de huid. Hij is zacht voor de huid, antibacterieel en zeer voedend. Gebruik hem maximaal 4 maal per dag, bijvoorbeeld na het douchen, of zet hem op je nachtkastje en maak er een gewoonte van om je likdoorn in te smeren voordat je gaat slapen.
Het resultaat na 4 weken gebruik van Corn Stick
Tips over hoe je likdoorns kunt verwijderen:
- Verzacht en voed de huid met een voetencrème met Australische tea tree olie, die werkt tegen eelt en kloofjes in de huid. De crème werkt effectief, maar is tegelijkertijd zacht voor de huid.
- Neem een voetenbad en doe een paar druppels pure tea tree olie in het water. Het zal helpen bij het oplossen van eelt en likdoorns, en tegelijkertijd de huid van onzuiverheden reinigen.
- Wrijf zachtjes met een puimsteen (natuursteen, schurend) als je onder de douche staat of een voetenbad neemt. Je voeten moeten nat/zacht zijn wanneer je de puimsteen gebruikt.
- Gebruik een likdoornverwijderaar van Australian Bodycare met salicylzuur, die helpt om eelt af te breken.
- Maak een afspraak bij de pedicure die de likdoorn kan verwijderen door hem voorzichtig weg te snijden. Dat doet geen pijn – het doet veel meer kwaad om de likdoorn te laten zitten.
- Gebruik een likdoornschuimkussen dat onmiddellijk pijnverlichting biedt door drukvermindering op de likdoorn. Een likdoornschuimkussen behandelt echter niet de likdoorn zelf.
- Koop een paar inlegzooltjes voor je schoenen, zodat je een betere schokabsorptie en verlichting van de voeten krijgt.
- Zorg ervoor dat de reden dat de likdoorn is ontstaan wordt verwijderd. Dit betekent meestal dat je moet kijken naar de schoenen die je draagt en deze eventueel vervangen door andere die beter zijn voor je voeten.
Een likdoorn is een opeenhoping van eelt en je kunt eelt en likdoorns het best verwijderen door de huid te verzachten. Dit kun je doen met een voetenbad en door je voeten in te smeren met een goede en voedende voetencrème. Voor het beste resultaat smeer je je voeten dagelijks in.
Wanneer je onder de douche bent of met je voeten in een voetenbad zit, kun je voorzichtig over de likdoorn en het eelt wrijven met een puimsteen. Dit beschadigt de huid niet, maar helpt bij het verwijderen van de likdoorn. Je moet echter geen gebruikmaken van een voetvijl. Er treedt namelijk wrijving op wanneer je je huid vijlt, en dat veroorzaakt dat de huid wordt opgewarmd. En de huid zal dan reageren door een nieuwe laag eelt te vormen.
Behandeling van likdoorns tussen de tenen
Likdoorns tussen de tenen komen vaak voor; ze worden ook wel clavus molle of zachte likdoorns genoemd. Vaak zijn ze namelijk wat zachter dan likdoorns op andere plekken, maar ze zijn net zo pijnlijk en moeten zo snel ze zich voordoen worden behandeld.
De zachte likdoorns tussen de tenen zijn zo zacht, omdat zweet en vocht ze zacht houden. In de vochtige omgeving tussen de tenen loop je de kans dat de likdoorns besmet raken, en dat is belangrijk om te vermijden.
Gebruik je een voetencrème en likdoornverwijderaar met tea tree olie van Australian Bodycare, dan doe je iets aan de likdoorns en eelt en tegen bacteriën, omdat tea tree olie antibacterieel is. De olie werkt ook doeltreffend tegen jeuk en irritatie die gemakkelijk kunnen optreden tussen de tenen.
Behandeling van likdoorns onder de voeten
Likdoorns onder de voet worden harde likdoorns genoemd, ook wel clavus durus. Ze zijn pijnlijk en moeten worden behandeld voordat ze groter en nog pijnlijker worden.
Likdoorns onder de voet worden het best behandeld door zorg en verzachting van de huid met een goede voetencrème in combinatie met de likdoornverwijderaar van Australian Bodycare die werkt tegen een droge en harde huid. Dat krijg je bijvoorbeeld in een crème met Tea Tree Olie. Daarnaast kun je met een puimsteen over de likdoorn wrijven als je onder de douche bent of een voetenbad neemt.
Je kunt er ook voor kiezen om een likdoornpleister of een likdoornpen te gebruiken. Als de likdoorn erg groot is geworden, kan het nodig zijn om hem te laten verwijderen door een pedicure die hem kan wegsnijden. Ten slotte kun je een paar inlegzooltjes voor je schoenen kopen, zodat je een betere schokabsorptie en verlichting van de voeten krijgt. Probeer ook schoenen met meer ruimte voor je voeten en een betere schokabsorptie te dragen.
Waarom krijg je likdoorns?
Likdoorns ontstaan wanneer de huid langere tijd wordt blootgesteld aan druk of wrijving. Daardoor vormt de huid eelt, wat een extra dikke en verhoornde huid is. Het eelt op het oppervlak moet de onderliggende huid tegen beschadiging beschermen. Likdoorns zijn een opeenhoping van eelt op één plek.
De belangrijkste oorzaak van likdoorns zijn onze schoenen. Schoenen met hoge hakken, smalle schoenen en puntige schoenen zijn de oorzaak van veel voetproblemen en zere tenen en voeten. Wanneer je schoenen te strak of te los zitten of te veel druk op je voeten uitoefenen, zal er druk en wrijving ontstaan, waardoor de huid eelt en likdoorns vormt om zichzelf te beschermen. Omdat vooral vrouwen een voorliefde voor schoenen hebben waarbij het ontwerp belangrijker is dan het comfort, hebben vooral vrouwen veel last van likdoorns.
Likdoorns kunnen ook optreden omdat je gebruikmaakt van schoenen die gewoon niet passen bij je voeten, waardoor je voeten dus onjuist worden belast. Sokken die verkeerd zitten en daarom storend zijn, kunnen ook de oorzaak van likdoorns zijn.
Hoe zien likdoorns eruit?
Likdoorns (clavus durus in het Latijn) zijn kleine, harde gebieden van de huid die worden samengedrukt, zodat zij de vorm van een priem of doorn krijgen. Likdoorns kunnen overal op de voet ontstaan, maar komen meestal voor op een plek waarop een constante druk of wrijving wordt uitgeoefend. Dat is rond de hiel, onder de voorvoet en op de punt, zijkant, bovenkant of tussen de tenen; vaak is het de kleine teen of grote teen die ermee te maken krijgt.
Likdoorns ontstaan vaak als gevolg van schoenen die te veel druk op de voeten uitoefenen of te strak zitten. Omdat veel vrouwen een voorliefde hebben voor schoenen die hoog en smal zijn en meer de nadruk leggen op schoonheid dan comfort, zijn het meer vrouwen dan mannen die last hebben van likdoorns.
Wanneer normale huid langere tijd wordt blootgesteld aan druk of wrijving reageert deze door eelt te vormen (extra dikke, verhoornde huid) in de opperhuid om de lederhuid en onderhuid te beschermen tegen beschadiging.
Het is erg pijnlijk om te lopen op de verhoornde huidklontjes (likdoorns), of schoenen te dragen omdat de likdoorn op de tastzincellen in de lederhuid drukt.
De typische symptomen van likdoorns zijn kleine klontjes eelt. Een likdoorn heeft vaak een rond hard midden dat wordt omgeven door een pijnlijke huid. Als je op de likdoorn drukt, doet het zeer.
Wat is een likdoorn?
Merk je dat er iets pijn doet aan je voeten, en dat er niet bijzonder mooi uitziet, dan twijfel je er niet aan dat er iets mis is. Maar het kan moeilijk zijn om te zien of het eelt of een likdoorn is en het kan ook lijken op een wrat.
Wanneer de huid wordt blootgesteld aan druk of wrijving zal deze reageren door eelt te vormen om de bestaande huid te beschermen. Doe je niets aan het eelt, dan kan het zich op sommige plekken ontwikkelen tot likdoorns. Eelt treedt echter meestal op op gedeeltes van de voeten die het lichaamsgewicht dragen, dat wil zeggen de hielen en de voorvoet. Likdoorns ontstaan anderzijds typisch op plekken die zijn blootgesteld aan druk (van schoenen). Dat is rond de hiel, onder de voorvoet en rond de tenen, op de punt, zijkant, bovenkant of tussen de tenen. En als het eelt een groter gebied dekt, bijvoorbeeld de gehele hiel, zullen likdoorns anderzijds op kleinere stukken voorkomen. Eelt doet zelden zeer. Likdoorns kunnen daarentegen pijnlijk zijn, als je erop drukt.
Juist omdat een likdoorn rond en beperkt is, kan hij lijken op een wrat. Toch zal een wrat typisch donkere stipjes bevatten en een bloemkoolachtig oppervlak hebben – dat je kunt zien, als je goed kijkt. En terwijl een likdoorn pijnlijk is in het midden, zul je de pijn van een wrat vaak op een groter gebied voelen.
Hoe voorkom je likdoorns?
Het beste advies tegen likdoorns is in feite nadenken over wat je je voeten wilt bieden. Vaak richten we ons op de verzorging van ons lichaam, terwijl we onze voeten vergeten. Maar het zijn onze voeten die ons een leven lang moeten dragen.
Meer aandacht voor de verzorging van je voeten kan daarom een groot verschil maken en veel likdoorns voorkomen.
Je kunt beginnen onder de douche, waar je een puimsteen kunt gebruiken om eelt te verwijderen en voorkomen. Na het douchen smeer je waarschijnlijk zowel je gezicht als lichaam met een goede en voedende crème in, maar vergeet je niet je voeten? Als je er een gewoonte van maakt om je voeten dagelijks in te smeren met een voedende, verzorgende crème, ben je al ver gevorderd in de preventie van likdoorns.
Zoals gezegd heeft Australian Bodycare een voetencrème met tea tree olie ontwikkeld die goed werkt tegen eelt en kloofjes in de huid. Gebruik hem één keer per dag preventief tegen likdoorns, bijvoorbeeld na het douchen, of zet hem op je nachtkastje en maak er een gewoonte van om je voeten voor het slapengaan in te smeren. De crème is zacht voor de huid, antibacterieel en voedend voor je voeten.
Vergeet niet om van schoenen te wisselen
Als we allemaal over zouden gaan op orthopedische schoenen met veel ruimte voor de tenen en voeten, zouden de meeste likdoorns nooit voorkomen. Maar verre van iedereen is daartoe bereid. Een goede tip kan dus zijn om op zijn minst een beetje kritisch te zijn wanneer je schoenen koopt. Zorg ervoor dat je goede schoenen koopt met genoeg ruimte om je tenen te kunnen bewegen.
Zorg er ook voor om meerdere keren per dag van schoenen te wisselen, zodat je voeten niet steeds op dezelfde plaats aan dezelfde druk worden blootgesteld. En probeer zo ver mogelijk om hoge, puntige en smalle feestschoenen alleen voor feestelijke gelegenheden te reserveren.
FAQ over likdoorns
Wat is een likdoorn?
Een likdoorn is een opeenhoping van eelt. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan druk of wrijving zal deze reageren door eelt te vormen om de bestaande huid te beschermen. Doe je niets aan het eelt, dan kan het zich op sommige plekken ontwikkelen tot likdoorns.
Hoe verhelp je likdoorns?
Likdoorns worden het best verwijderd door de huid te verzachten en voeden, zodat de likdoorn wordt opgelost. Je kunt dit doen met een goede en voedende crème tegen eelt. Andere opties zijn om een puimsteen, likdoornpleister of likdoornpen te gebruiken of de likdoorn te laten wegsnijden door een pedicure. Je moet ook altijd bedenken waarom de likdoorn überhaupt is ontstaan. Het kan daarom nodig zijn om je schoenen te vervangen door schoenen, waarin je voeten meer ruimte hebben, of gebruik te maken van inlegzolen in je schoenen om de druk op je voeten te verlichten.
Hoe ziet een likdoorn eruit?
Een likdoorn is een klein, rond klontje eelt. Het heeft meestal een hard midden dat wordt omgeven door pijnlijke huid. Het doet pijn als je op een likdoorn drukt. Likdoorns ontstaan meestal rond de hiel, onder de voorvoet en op de punt, zijkant, bovenkant of tussen de tenen; vaak op de kleine of grote teen.
Waarom krijg je likdoorns?
Likdoorns ontstaan als gevolg van druk en wrijving. Daardoor vormt de huid eelt op het oppervlak om de onderliggende huid te beschermen tegen beschadiging. De druk en wrijving zijn typisch het gevolg van je schoeisel. Dat kan te strak of te los zitten, en je schoenen kunnen te puntig of te hoog zijn. Het schoeisel is dan ook de belangrijkste boosdoener als het gaat om likdoorns. Goede, comfortabele schoenen met veel ruimte voor de voeten en tenen is het beste wat je kunt doen om likdoorns te voorkomen.
Hoe verwijder je eelt op de voeten?
Eelt op de voeten wordt het best verwijderd door je voeten te verzachten met een goede, voedende crème. Vergeet niet om je voeten elke dag in te smeren met een goede en voedende crème, dan heb je een goede kans om eelt op de voeten te voorkomen of in elk geval aanzienlijk te minimaliseren.