Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn hielkloven en droge hielen?

Hielklovenen droge hielen zijn openingen in het eelt op de hielen. De openingen verschijnen als barsten en bevinden zich vaak aan de onderkant van de hiel. De hielkloven hebben harde randen, en de barsten kunnen diep in de huid zitten en bloedingen veroorzaken.

De huid is ons grootste orgaan. Het is tegelijkertijd ook een groot gevoelsorgaan, omdat je zowel aanraking, druk als pijn op de huid merkt. Met zijn drie lagen is de huid een complex orgaan dat bestaat uit de opperhuid, lederhuid en onderhuid. En het is in deze lagen dat hielkloven en droge hielen problemen kunnen veroorzaken.

Droge hielen veranderen vaak in gebarsten hielen, die een barst in de opperhuid (epidermis) van de hiel zijn. Vaak is het alleen in de opperhuid waar de droge huid barst en er een cosmetisch probleem ontstaat. Maar als de barsten helemaal in de lederhuid (dermis) doordringen, resulteert dat in barsten die bloeden en pijn doen en verergeren wanneer je op je hielen loopt.

Hielkloven gaan niet vanzelf weg, maar vereisen behandeling om het probleem aan te pakken. En vooral als de barsten zich verspreiden naar de lederhuid en beginnen te bloeden, loop je de kans op infecties en andere complicaties. Daarom kan het belangrijk zijn om hielkloven op tijd te behandelen.

Hielkloven Crème met 25% Ureum
Intensieve hielcrème voor droge hielen en hielkloven
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Hielkloven Crème met 25% Ureum - Intensieve hielcrème voor droge hielen en hielkloven

Waarom krijg je hielklovenen droge hielen?

Hielkloven zijn vaak te wijten aan het feit dat de hielen teveel zijn belast, en dat je schokken op je hielen hebt gekregen. Je hielen zullen gemakkelijker worden blootgesteld aan schokken als je schoenen zonder hakken draagt. Op die manier is er namelijk niets dat je hielen tegen schokken kan beschermen en daarom vormen ze een droge, harde huid.

Je hielen dragen je hele lichaamsgewicht. Dit gebeurt zowel bij het staan als het stappen. Hier wordt de huid enigszins uitgerekt en dat belast de huid rond de hielen.

Als je je voeten daarnaast niet goed verzorgt, wordt de huid vaak erg droog - en dat is meestal de reden waarom er hielkloven ontstaan. Het natuurlijke vochtniveau van de huid raakt uit balans en zo wordt de huid kwetsbaar en fragiel op de hielen. Een vochtarme huid is lang niet zo sterk als een gehydrateerde huid. En als de natuurlijke vochtbalans van slag is, vormen je hielen een dikke laag eelt. Het is een soort afweermechanisme, maar de harde huid voorkomt tegelijkertijd het genezingsproces.

Overzicht over de oorzaken van gebarsten hielen:

  • Belasting van de huid op de hielen. Als je langere tijd staat, zullen je hielen overbelast raken. Datzelfde geldt als je overgewicht hebt. Als je te zwaar bent, zullen de vetkussentjes onder de hielen meer belast worden dan goed is. Dat maakt het onmogelijk voor de huid om flexibel te zijn als gevolg van het grote gewicht en dus kunnen er hielkloven ontstaan.
  • Laag vochtgehalte. Is de huid onder je voeten droog en daarom hard, dan zal dit resulteren in een meer kwetsbare huid. Een gehydrateerde huid is beter tegen een stootje bestand, en als de huid op je hielen te weinig vocht bevat, zal deze minder elastisch zijn zodat de huid gemakkelijk barst.
  • Frequent watergebruik. Water droogt de huid uit, zodat de natuurlijke olie- en vochtbalans wordt verstoord. Als je voeten vaak in aanraking komen met water, bijvoorbeeld als je je langere tijd in een vochtige omgeving bevindt, worden je hielen vaak droog en loop je de kans dat ze barsten.
  • Verkeerd schoeisel. Heb je de verkeerde schoenen die te klein zijn en te krap zitten rond de hielen, dan kan dit leiden tot stress op de huid - en daardoor tot barsten. Draag je vaak open schoenen, dan is de huid rond de hielen meer vatbaar voor stress en heeft een grotere kans om hielkloven te krijgen.
  • Genetische barsten. Genetica kan ook een reden zijn waarom je barsten in je hielen krijgt. Heb je van nature een droge, dikke huid op je hielen, dan zul je meer vatbaar zijn voor gebarsten hielen.

Wie wordt het vaakst getroffen door gebarsten hielen?

Hielkloven en droge hielen kunnen mensen van alle leeftijden treffen. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.

Mensen met de neiging om een droge huid op de hielen te krijgen, zullen vaak meer kans hebben op gebarsten hielen. Dat geldt vaak voor de mensen die genetisch voorbestemd zijn tot een droge huid. Maar ook ouderen hebben de neiging om een droge en schilferige huid te vormen. In de loop van de jaren verliest de huid namelijk zijn elasticiteit en daarom zijn hielkloven een probleem voor veel ouderen.

Heb je een baan waarbij je veel moet staan en lopen - als je bijvoorbeeld kapper of verkoopster bent of een ander staand beroep hebt, dan wordt de huid rond de hielen enorm uitgerekt, waardoor hij overbelast en broos wordt. Daarom hebben mensen die staand werk doen ook meer kans om de ergerlijke hielkloven op te lopen.


Symptomen van gebarsten hielen

Er zijn een aantal duidelijke symptomen dat je hielkloven hebt. Hielkloven zullen in eerste instantie voelen als een erg strakke, minder flexibele huid. Dat is een van de eerste tekenen dat je hielkloven aan het ontwikkelen bent. Het gaat vaak gepaard met een droge huid, jeuk en vooral eelt. Je kunt ook pijn in de hiel ervaren, wanneer de huid overbelast raakt en minder flexibel wordt.

De huid wordt harder, maar kan ook vaak een gelige kleur krijgen en droge, hielkloven die geleidelijk aan beginnen te schilferen. Misschien zijn de barsten in eerste instantie niet onaangenaam, maar gewoon een beetje vervelend. Maar als je ze niet behandelt, kan de huid nog meer barsten en kunnen de hielkloven gaan bloeden - en hierdoor loop je het risico op bacteriële infecties in de huid.

Kort overzicht van de symptomen van gebarsten hielen:

  • De huid is strak en minder flexibel.
  • De hielen jeuken.
  • De huid op de hielen is droog en hard.
  • Pijn - vooral wanneer de hiel wordt aangeraakt of overbelast is.
  • Je hielen bloeden.

Welke behandeling is er voorhanden?

Om je hielkloven niet te laten verslechteren en het pijnlijk te maken om zelfs een kort stukje te lopen, is het belangrijk dat je ze behandelt met een crème voor gebarsten hielen. Met de behandeling kun je effectief hielkloven en droge hielen verhelpen, zodat je weer goed verzorgde en flexibele hielen hebt die niet gebarsten of pijnlijk zijn.

Crème tegen hielkloven is de juiste behandeling

Heb je last van droge en gebarsten hielen, dan is een voetenbad en voetvijl niet de oplossing. Een voetenbad droogt daarentegen je voeten en hielen nog meer uit. In plaats daarvan moet je je voeten behandelen met een hielcrème. Probeer bijvoorbeeld Heel Repair van Australian Bodycare. Dat is een crème die speciaal is ontwikkeld voor de behandeling van droge hielen met eelt en barsten.

De crème bevat veel actieve ingrediënten zoals Ureum en Tea Tree Olie, die effectief je hielkloven tegen bacteriën beschermen. Tegelijkertijd biedt de crème veel vocht en voedt de schrale, gevoelige huid, waardoor deze zijn natuurlijke vochtgehalte herstelt.

Vul je voetverzorging aan met de Foot Cream van Australian Bodycare, die met zijn inhoud van Shea boter, Ureum en Tea Tree Olie je hielen de beste dagelijkse verzorging biedt. Samen en afzonderlijk helpen ze om de droge huid op te lossen, terwijl ze de vorming van nieuwe hielkloven tegengaan.

De beste behandeling is gewoon crème en een grote dosis geduld. Want de huid op je hielen zal niet in een mum van tijd zijn natuurlijke balans herstellen, dit vereist langdurige zorg en behandeling met een voedende hielcrème.

Het resultaat na 2 weken gebruik van Heel Repair & Foot Cream


Voet en nagelpakket voor eelt
3 producten voor droge voeten en gele nagels
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Voet en nagelpakket voor eelt - 3 producten voor droge voeten en gele nagels

Bespreek het met je huisarts

Als de klachten en hielkloven na intensief hydrateren niet verdwijnen, is het belangrijk dat je je huisarts raadpleegt. Dan kan hij of zij uitsluiten dat er andere, ernstigere gezondheidsproblemen aan je hielkloven ten grondslag liggen. En samen kun je het verdere verloop van je behandeling bespreken.


Hielkloven voorkomen - hoe doe je dat?

Zoals met alles geldt ook hier dat voorkomen beter is dan genezen. Het is veel gemakkelijker om te zorgen voor je voeten dan dat je de schade moet herstellen. Daarom is het ook belangrijk dat je je voeten dagelijks de juiste zorg geeft, als je je best wilt doen om hielkloven en pijnlijke, droge hielen te voorkomen.

Hydrateer van binnen en van buiten

Het is een goed idee om je lichaam van binnen en van buiten te hydrateren, zodat je huid niet uitdroogt en vocht verliest. Dit doe je door veel water te drinken en je voeten en hielen dagelijks in te smeren met een hydraterende voetencrème. Maak er een gewoonte van om je voeten zowel 's ochtends als 's avonds in te smeren, zodat ze de hele dag en nacht gehydrateerd zijn.

Voetencrème met 10% Ureum
Voor de dagelijkse verzorging van droge voeten
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Voetencrème met 10% Ureum - Voor de dagelijkse verzorging van droge voeten

Kies het juiste schoeisel

Daarnaast kun je hielkloven voorkomen door goed schoeisel te kiezen. Draag geen schoenen die te los of te krap zitten. Het schoeisel moet passen bij je voeten - zonder dat het te nauw of te ruim zit. Je kunt je voeten ook helpen door het gebruik van open schoenen zoveel mogelijk te beperken. Met dichte schoenen behoud je meer vocht in je huid die niet in dezelfde mate zullen worden belast.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram