Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Hoe verwijder je eelt op de voeten?

Heb je last van eelt op de voeten, dan weet je waarschijnlijk ook dat je voeten niet flatteus zijn in een paar sandalen, als het weer weer is voor sandalen. Maar er is gelukkig iets aan te doen.

Hoewel eelt ergerlijk en vervelend is, is het niet gevaarlijk zolang het geen pijn doet. Toch willen vooral vrouwen van eelt op de voeten afkomen. En eigenlijk is dat niet zo moeilijk. Maar het vereist een iets andere behandeling dan je zou denken. Veel vrouwen zijn gewend om hun voeten urenlang te laten weken in een voetenbad en vervolgens een voetvijl of puimsteen te gebruiken.

Als je de dode huid van je voeten afvijlt, verwijder je het probleem hier en nu. Maar op de lange termijn zul je het probleem met eelt op de voeten gewoonweg verergeren. Wanneer je je huid schraapt met een puimsteen of voetvijl, stimuleer je namelijk de huid, die reageert door nog meer eelt op de voeten te produceren. En dat was natuurlijk niet de bedoeling.

Verwijder eelt op de voeten

1. Scrub

Begin met een goede scrub voor de voeten tegen het eelt. Gebruik de Body Scrub van Australian Bodycare die de dode huidcellen voorzichtig verwijdert, waardoor je verzorgingsproduct beter in de huid doordringt. Masseer je voeten goed met scrub en je bent klaar om door te gaan naar stap 2.

Anti–Puistjes Tea Tree Body Scrub
Diep reinigende lichaamsscrub tegen puistjes en mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €13,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €13,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Tea Tree Body Scrub - Diep reinigende lichaamsscrub tegen puistjes en mee–eters

2. Voetenbad tegen eelt

Een voetenbad is effectief in de strijd tegen eelt op de voeten. Vul een teiltje met warm water. Voeg een beetje voetenbadolie en Tea Tree Olie toe en geniet van 10 minuten ontspanning met je voeten in het water. Droog je voeten goed af na het voetenbad.

TIP: Heb je veel eelt op de voeten, dan kun je de behandeling aanvullen door zoiets eenvoudigs als een keukenspons te gebruiken om de dode huidcellen met de ruwe kant van de spons te verwijderen. Het is een zachtere manier om het aan te pakken dan met een voetvijl of puimsteen. Vergeet echter niet dat je een zekere mate van geduld nodig hebt. Eelt verdwijnt niet op slag, dus begin op tijd, als je binnenkort sandalen aan wilt.

100% Pure Australische Tea Tree Olie
natuurlijke Tea Tree Oil uit Australië
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €7,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €7,99 Normale prijs
100% Pure Australische Tea Tree Olie - natuurlijke Tea Tree Oil uit Australië

3. Gebruik crème tegen eelt op de voeten

Om succesvol te zijn in de behandeling van eelt op de voeten, is het van essentieel belang om na je voetenbad een goede crème te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld Australian Bodycare Foot Cream, wat een intensieve herstellende crème is voor de droge en beschadigde huid.

De crème biedt droge voeten een vochtboost, zodat deze sterker worden en beter bestand zijn tegen beschadigingen. Eelt is namelijk te wijten aan het feit dat de huid droog wordt, en als hij dat eenmaal is, is hij vatbaarder voor nieuwe schade omdat hij niet sterk genoeg is om ze te voorkomen.

Foot Cream helpt om je huid weder op te bouwen, zodat hij weer zacht wordt. Met natuurlijke ingrediënten zoals Australische Tea Tree Olie bestrijdt de crème bacteriën op een effectieve manier, zodat de huid de rust krijgt om sneller te genezen, terwijl toverhazelaar de poriën sluit en verhindert dat de huid uitdroogt. Smeer de crème voorzichtig op je droge voeten met eelt, in masserende bewegingen.

Gebruik het op zijn minst één keer per dag, maar liefst twee keer, zodat je je eelt de beste eerste hulp biedt. Breng het 's ochtends en 's avonds aan. Het is niet vet en trekt snel in de droge huid.

Pakket voor eelt op de voeten en hielen
Voetcrème en hielklovencrème met ureum en Tea Tree Olie tegen droge voeten en hielscheuren
+15.000 reviews
Normale prijs €19,99
Aanbiedingsprijs €19,99 Normale prijs
Pakket voor eelt op de voeten en hielen - Voetcrème en hielklovencrème met ureum en Tea Tree Olie tegen droge voeten en hielscheuren

Waarom krijg je eelt?

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en bestaat uit drie lagen: De opperhuid, lederhuid en het bindweefsel. Wanneer je eelt krijgt, dan is dat omdat de opperhuid dikker wordt. Je huid is het dunste op de oogleden en rug van de handen, terwijl hij het dikste is op de handpalmen en voetzolen. Daarom is het typisch dáár dat mensen eelt krijgen.

Eelt komt vaak voor en veel mensen hebben er last van. Het komt omdat je huid een bepaalde tijd aan druk wordt blootgesteld. Wordt de huid op je handen of voeten gedurende lange tijd aan grote druk blootgesteld, dan raakt de huid beschadigd en wordt deze hard. Wanneer de huid gewoon wordt belast in kleine doses, behoudt deze zijn zachtheid. Maar wanneer de huid te veel wordt belast, begint hij te verdikken – en dit is wat wij kennen als eelt. Als je eelt hebt, is het de natuurlijke manier van je lichaam om je te vertellen dat er iets fout zit en dat je de beschadigde huid moet verwijderen.

Eelt op de grote teen, hielen, voeten en handen

Er zijn bepaalde plaatsen op het lichaam waar de huid bijzonder gevoelig is voor de vorming van eelt. Dat geldt vooral voor de grote teen, hielen, voeten en handen. Op deze lichaamsdelen staat de huid meestal extra onder druk of wordt extra belast, waardoor er eelt ontstaat. En daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

Eelt op de handen

Doe je in de sportschool aan krachttraining, waar je werkt met gewichten, dan zul je waarschijnlijk merken dat je handpalmen eelt ontwikkelen. Zij doen dit omdat de huid steeds op dezelfde plaats wordt belast – en daar kan hij niet tegen.

Eelt op de handen ontstaat ook vaak als je zwaar werk doet. Hier zijn metsel- en timmerwerk voorbeelden van sectoren waar de huid op de handen vaak wordt blootgesteld aan zware druk. Na verloop van tijd wordt er eelt op de huid van de handpalmen gevormd, omdat een timmerman en metselaar dagelijks hun huid aan dezelfde spanningen blootstellen - bijvoorbeeld door schroeven, stuken etc.

Eelt op de grote teen

Als je het verkeerde schoeisel aanhebt, bijvoorbeeld als je schoenen te klein zijn, zal de schoen tegen je teen aanduwen, zodat je eelt krijgt. Hetzelfde geldt als je vaak puntige schoenen aanhebt die te smal zijn. De smalle vorm duwt je tenen tegen elkaar aan, zodat ze onder hoge druk staan, en daarom ook na verloop van tijd eelt op de grote teen ontwikkelen.

Dat geldt ook voor mensen met een scheve grote teen die in de richting van de teen ernaast buigt. De scheve grote teen veroorzaakt vaak problemen met eeltknobbels, die net als de grote teen eelt vormen. Er wordt constante druk op de knobbel en teen uitgeoefend, zodat de huid reageert door een dikke hoornlaag te vormen.

Eelt op de hielen

De meeste mensen kennen het gevoel om droge en gebarsten hielen en voeten in een sandaal te moeten stoppen. Na een lange winter in schoenen en laarzen zijn de hielen verwaarloosd en droog en ruw geworden.

Maar ook verkeerd zomerschoeisel kan eelt op de hielen veroorzaken. Sommige sandalen en zomerschoenen zijn ontworpen met hoge randen rond de hiel. En als de sandaal daarnaast iets te klein is, stoot je bij elke stap je voet en hiel tegen de rand aan – en door die wrijving krijg je eelt op je hielen.

Eelt op de voeten

Net als eelt op de grote teen en hiel is je schoeisel vaak de oorzaak van eelt op de voeten. Als je veel loopt, staat de huid onder je voeten de hele tijd onder druk – vooral als je schoeisel niet goed voor je voeten is.

Maar ook als je een doorgezakte voorvoet of gespreide vetkussentjes onder je voeten hebt als gevolg van hakken, is er een grotere neiging tot eelt op de voeten. Het belast je voeten op bepaalde gedeeltes, en betekent ook dat de voeten steun nodig hebben om belastingen te voorkomen. Inlegzolen in je schoenen kunnen helpen om je voeten terug in de juiste positie te krijgen en ze bieden ondersteuning en verlichting van de voeten, zodat je minder druk ervaart die eelt op de voeten veroorzaakt.

Het resultaat na 2 weken gebruik van Heel Repair & Foot Cream

Voet en nagelpakket voor eelt
3 producten voor droge voeten en gele nagels
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Voet en nagelpakket voor eelt - 3 producten voor droge voeten en gele nagels

Likdoorns op de voeten

Eelt is een vervelend probleem, maar als je er niets aan doet, kan het uitgroeien tot likdoorns. En wat is dat? Likdoorns zijn een aandoening die optreedt wanneer het eelt nog steeds wordt blootgesteld aan druk en spanningen. In dat geval zal de huid de productie van cellen en hoornstof opstarten.

Dit betekent dat het eelt op sommige plekken samenklontert tot kleine hoornklontjes - met name onder de voeten en tenen, als je schoenen druk blijven uitoefenen. Uiteindelijk drukt de verharding in de huid, en dan begint het pijn te doen, omdat het op de gevoelige cellen van de lederhuid drukt.

Lees ook: Behandeling van likdoorns - Zo doe je dat 

Anti–likdoornpen met salicylzuur
Likdoorn verwijderen met verzachtende en verzorgende ingrediënten
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Anti–likdoornpen met salicylzuur - Likdoorn verwijderen met verzachtende en verzorgende ingrediënten

Het voorkomen van eelt en likdoorns

De beste manier om eelt en likdoorns te behandelen is door middel van preventie. En in feite is er niet veel voor nodig om aandacht te besteden aan de zorg voor je huid. Zorg ervoor dat je je huid elke dag insmeert met een goede, hydraterende crème. Maak er een gewoonte van om de crème op je nachtkastje te zetten, zodat je het niet vergeet voordat je naar bed gaat.

Het is ook belangrijk dat je de juiste schoenen voor je voeten hebt, zodat je schoenen niet knellen. Het geeft niets als je af en toe puntige schoenen draagt, maar je moet dit tot een minimum beperken, zodat je voeten voldoende ruimte hebben. Haal de puntige, smalle schoenen tevoorschijn wanneer je naar een feestje gaat, maar draag verder dagelijks goed, ruim zittend schoeisel. Verder is het een idee om te investeren in een inlegzool of voetbed in je schoenen, zodat je een zacht oppervlak hebt voor je voet, die daardoor niet wordt blootgesteld aan zware belastingen.

Voet en nagelpakket voor eelt
3 producten voor droge voeten en gele nagels
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Voet en nagelpakket voor eelt - 3 producten voor droge voeten en gele nagels

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram