Overwin droge voeten

Professioneel bijgewerkt: 10/2/2021

Droge voeten kunnen het begin zijn van pijnlijke klachten. Geef uw voeten de verzorging die ze nodig hebben en voorkom pijn met de juiste producten. Uw voeten moeten u immers uw hele leven dragen.

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Uw voeten verdienen aandacht

Voeten krijgen helaas niet altijd de aandacht die ze verdienen. Veel mensen gebruiken elke avond een handvol favoriete producten om hun gezicht klaar te maken voor de nacht. En misschien smeert u uw lichaam na het baden of douchen wel in met een fijne bodylotion.

Maar hoe zit dat met uw voeten?

Uw voeten moeten uw gewicht dragen. Dat doen ze het best als u ze tijdig aandacht geeft.


De meest voorkomende oorzaken van droge voeten

 •  Weer en wind – De huid onder onze voeten is dikker dan op de rest van ons lichaam en daarom is hij een stuk minder gehydrateerd. ’s Zomers, als uw voeten veel lucht krijgen, worden ze blootgesteld aan weer en wind en daar kunnen ze ruw en droog van worden. Helaas droogt de winter uw huid eveneens uit; ook de huid van uw voeten. Het helpt daarbij niet, dat de verwarming in uw huis ’s winters extra hoog wordt gezet. 
 •  Voortdurende druk – Op uw voeten wordt voortdurend druk uitgeoefend door de rest van uw lichaam. Zowel wanneer u staat als wanneer u loopt. Als u daar niets aan doet, kan de voortdurende druk resulteren in zeer droge voeten, hielkloven en eelt.
 •  Slechte voetverzorging – Droge huid op de voeten wordt ook veroorzaakt doordat u uw voeten niet de juiste aandacht en verzorging geeft. 

Zo weet u of uw droge voeten verzorging nodig hebben 

Het is altijd een goed idee om uw voeten dezelfde aandacht te geven als de rest van uw lichaam. Op die manier kunt u het gevoel krijgen, dat uw voeten droger zijn dan normaal. Er zijn vanzelfsprekend een aantal dingen die u in de gaten kunt houden:

 • Ruwe, rode of gebarsten huid
 • Jeukende huid
 • Eeltvorming
 • Loslatende huid onder de voeten

Wie krijgt droge voeten?

Helaas kan iedereen droge voeten krijgen. U kent vast wel het gevoel van een heerlijk zachte babyvoet op uw handpalmen. Babyvoetjes zijn zijdezacht, omdat er nog geen slijtage van dagelijkse activiteit is opgetreden.

U kunt gevoelig zijn voor droge voeten, maar zelfs als dat niet het geval is, krijgt u waarschijnlijk op enig moment met dit probleem te maken. Naarmate u ouder wordt, verliest uw huid namelijk aan elasticiteit en wordt uw huid droog.

Het is nooit te laat om iets aan uw droge voeten te doen.  


Droge huid aan uw voeten kan in het slechtste geval erg pijnlijk worden

Als u niet alert bent op de signalen die uw voeten u geven, kan dat erin resulteren dat de huid op uw droge voeten barst. Gebarsten huid en eelt kunnen leiden tot likdoorns en die kunnen heel pijnlijk zijn.

Hielkloven ontstaan vaak doordat de huid te droog is geworden. Gelukkig zijn beginnende barstjes niet diep en zitten die in wat we de opperhuid (epidermis) noemen. De barsten kunnen zich echter uitbreiden tot in de onderhuid (dermis) en dat is pijnlijk.

Daarom is het belangrijk om alert te zijn op een droge huid


Basis regel: Voorkomen is beter dan genezen

Het bovenstaande benadrukt het belang om droge voeten te voorkomen, voordat de klachten zich uitbreiden en behandeling vereisen.

Het beste dat u voor uw voeten kunt doen is ze te helpen om een gezonde vochtbalans te handhaven. Een gehydrateerde huid is beter bestand tegen de dagelijkse slijtage, waaraan zij wordt blootgesteld. De huid is per slot van rekening het grootste orgaan van ons lichaam.


Zijn uw voeten droog? Gebruik deze producten – en breng het vocht terug

Het belang van preventie is hiermee ontegenzeggelijk vastgesteld. Als u voor het slapen gaan toch al de huid van uw gezicht verzorgt, kunt u prima ook uw voeten dezelfde verzorging geven.

Met vier producten van Australian Bodycare kunt u uw voeten verzorgen en hydrateren, zodat u de droge en beschadigde huid kunt overwinnen. Onze producten zijn dermatologisch getest met 100 % tevredenheidsgarantie en onbeperkt retourrecht. 

1) Begin met een Body Scrub

Met Body Scrub geeft u uw voeten een diepgaande reiniging van de huid. Zorg ervoor dat u 1-2 keer per week een body scrub gebruikt tijdens het baden of douchen. Exfolieer de huid op uw voeten om dode huidcellen te verwijderen. Breng de scrub aan op de natte huid en masseer deze in circulaire bewegingen. 

Australian Bodycare Body Scrub

Diep reinigende scrub met 100% natuurlijke Tea Tree Olie

€13,99

Product bekijken

2) Behandel na met een Body Wash

Spoel af en was u vervolgens met een Body Wash, die uw huid helpt om de vochtinbrengende crème optimaal op te nemen. Droog uw huid zorgvuldig af en sluit de behandeling af met een verzorgende voetcrème, die hydrateert en een droge huid voorkomt.  

Australian Bodycare Body Wash

Douchegel met 100% natuurlijke Tea Tree Olie

€9,99

Product bekijken

3) Dagelijkse verzorging met vochtinbrengende voetcrème

Dagelijkse verzorging met een vochtinbrengende voetcrème kan wonderen verrichten. Een goede crème voor de voeten bevat een unieke combinatie van tea tree olie, urea en sheaboter. Die combinatie bestrijdt droge voeten, die kunnen leiden tot een gebarsten huid. Gebruik deze voetencrème daarom samen met Body Scrub en Body Wash, maar smeer hem liefst twee keer per dag op uw droge voeten. 

Australian Bodycare Foot Cream

Verzorgende voetcrème met 100% natuurlijke Tea Tree Olie

€9,99

Product bekijken

4) Gebruik Heel Repair voor droge hielen en hielkloven

Voorkomen is belangrijk, maar er is niet veel voor nodig om hielkloven te krijgen. In dat geval kunt u onze Heel Repair gebruiken, die de hielkloven beschermt tegen bacteriën, dankzij het actieve ingrediënt tea tree olie. Het hoge gehalte aan urea verzacht bovendien de huid op uw hiel. Gebruik Heel Repair twee keer per dag. 

Australian Bodycare Heel Repair

Intensieve hielcrème voor droge hielen en hielkloven

€9,99

Product bekijken

Verwen uw voeten

U bent goed op weg als u dagelijks en wekelijks de producten gebruikt die wij hierboven aanbevelen. Daarnaast is het altijd goed om uw voeten wat liefde te geven. Ze moeten u immers uw hele leven dragen:

 • Geef ze ruimte – het is goed voor uw voeten om af en toe lucht te krijgen, bijvoorbeeld thuis op de vloer van uw woonkamer. 
 • Gebruik het juiste schoeisel – zorg ervoor dat uw voeten kunnen ademen. Vooral tijdens het sporten.
 • Een voetenbad is goed, maar niet te lang. Het warme water kan uw voeten onnodig uitdrogen. Smeer uw voeten na het baden in met crème. 
 • Kies de juiste sokken. Katoen en wol zijn de beste materialen om uw voeten in te verpakken.

Door uw voeten aandacht en verzorging te geven, voorkomt u droge voeten, hielkloven en kwalen die nog veel vervelender zijn. Uw voeten verdienen het beste.