Overwin droge voeten

Professioneel bijgewerkt: 15/4/2021

Droge voeten kunnen het begin zijn van pijnlijke klachten. Geef uw voeten de verzorging die ze nodig hebben en voorkom pijn met de juiste producten. Uw voeten moeten u immers uw hele leven dragen.

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Jouw voeten verdienen aandacht

Voeten krijgen helaas niet altijd de aandacht, die ze verdienen. Veel mensen gebruiken elke avond een handvol favoriete producten, om hun gezicht klaar te maken voor de nacht. En misschien smeer je je lichaam na het baden of douchen wel in met een fijne bodylotion.

Maar hoe zit dat met jouw voeten?

Je voeten moeten je gewicht dragen. Dat doen ze het best als je ze tijdig aandacht geeft.


De meest voorkomende oorzaken van droge voeten

 •  Weer en wind – De huid onder onze voeten is dikker dan op de rest van ons lichaam en daarom is hij een stuk minder gehydrateerd. ’s Zomers, als je voeten veel lucht krijgen, worden ze blootgesteld aan weer en wind en daar kunnen ze ruw en droog van worden. Helaas droogt de winter je huid eveneens uit; ook de huid van je voeten. Het helpt daarbij niet, dat de verwarming in je huis ’s winters extra hoog wordt gezet. 
 •  Voortdurende druk – Op je voeten wordt voortdurend druk uitgeoefend door de rest van je lichaam. Zowel wanneer je staat als wanneer je loopt. Als je daar niets aan doet, kan de voortdurende druk resulteren in zeer droge voeten, hielkloven en eelt.
 •  Slechte voetverzorging – Droge huid op de voeten wordt ook veroorzaakt doordat je je voeten niet de juiste aandacht en verzorging geeft. 

Zo weet je of jouw droge voeten verzorging nodig hebben 

Het is altijd een goed idee, om je voeten dezelfde aandacht te geven als de rest van je lichaam. Op die manier kun je het gevoel krijgen, dat jouw voeten droger zijn dan normaal. Er zijn vanzelfsprekend een aantal dingen die je in de gaten kunt houden:

 • Ruwe, rode of gebarsten huid
 • Jeukende huid
 • Eeltvorming
 • Loslatende huid onder de voeten

Wie krijgt droge voeten?

Helaas kan iedereen droge voeten krijgen. Je kent vast wel het gevoel van een heerlijke zachte babyvoet op je handpalmen. Babyvoetjes zijn zijdezacht, omdat er nog geen slijtage van dagelijkse activiteit is opgetreden.

Je kunt gevoelig zijn voor droge voeten, maar zelfs als dat niet het geval is, krijg je waarschijnlijk op een gegeven moment met dit probleem te maken. Naarmate je ouder wordt, verliest je huid namelijk aan elasticiteit en wordt je huid droog.

Het is nooit te laat, om iets aan je droge voeten te doen.  


Droge huid aan je voeten kan in het ergste geval erg pijnlijk worden

Als je niet alert bent op de signalen die je voeten je geven, kan dat erin resulteren dat de huid op je droge voeten barst. Gebarsten huid en eelt kunnen leiden tot likdoorns en die kunnen heel pijnlijk zijn.

Hielkloven ontstaan vaak doordat de huid te droog is geworden. Gelukkig zijn beginnende barstjes niet diep en zitten die in wat we de opperhuid (epidermis) noemen. De barsten kunnen zich echter uitbreiden tot in de onderhuid (dermis) en dat is pijnlijk.

Daarom is het belangrijk om alert te zijn op een droge huid


Basis regel: Voorkomen is beter dan genezen

Het bovenstaande benadrukt het belang om droge voeten te voorkomen, voordat de klachten zich uitbreiden en behandeling vereisen.

Het beste dat je voor je voeten kunt doen, is ze te helpen om een gezonde vochtbalans te handhaven. Een gehydrateerde huid is beter bestand tegen de dagelijkse slijtage, waaraan zij wordt blootgesteld. De huid is per slot van rekening het grootste orgaan van ons lichaam.


Zijn jouw voeten droog? Gebruik deze producten – en breng de vochtbalans weer op peil

Het belang van preventie is hiermee ontegenzeggelijk vastgesteld. Als je voor het slapen gaan toch al de huid van je gezicht verzorgt, kun je prima ook je voeten dezelfde verzorging geven.

Met vier producten van Australian Bodycare kun je je voeten verzorgen en hydrateren, zodat je de droge en beschadigde huid kunt overwinnen en vermijden. Onze producten zijn dermatologisch getest met 100% tevredenheidsgarantie en onbeperkt retourrecht. 

1) Begin met een Body Scrub

Met Body Scrub geef je je voeten een diepgaande reiniging van de huid. Zorg ervoor dat je 1-2 keer per week een body scrub gebruikt tijdens het baden of douchen. Exfolieer de huid op je voeten, om dode huidcellen te verwijderen. Breng de scrub aan op de natte huid en masseer deze in circulaire bewegingen. 

Australian Bodycare Body Scrub

Diep reinigende scrub met 100% natuurlijke Tea Tree Olie

€13,99

Product bekijken

2) Behandel na met een Body Wash

Spoel af en was je vervolgens met een Body Wash, die jouw huid helpt om de vochtinbrengende crème optimaal op te nemen. Droog je huid zorgvuldig af en sluit de behandeling af met een verzorgende voetencrème, die hydrateert en een droge huid voorkomt.  

Australian Bodycare Body Wash

Douchegel met 100% natuurlijke Tea Tree Olie

€9,99

Product bekijken

3) Dagelijkse verzorging met vochtinbrengende voetencrème

Dagelijkse verzorging met een vochtinbrengende voetencrème kan wonderen verrichten. Een goede crème voor de voeten bevat een unieke combinatie van tea tree olie, urea en sheaboter. Die combinatie bestrijdt droge voeten, die kunnen leiden tot een gebarsten huid. Gebruik deze Foot Cream daarom samen met Body Scrub en Body Wash, maar smeer hem het liefst twee keer per dag op jouw droge voeten. 

Australian Bodycare Foot Cream

Verzorgende voetcrème met 100% natuurlijke Tea Tree Olie

€9,99

Product bekijken

4) Gebruik Heel Repair voor droge hielen en hielkloven

Voorkomen is belangrijk, want er is niet veel voor nodig om hielkloven te krijgen. In dat geval kun je onze Heel Repair gebruiken, die de hielkloven beschermt tegen invloeden van buitenaf, dankzij het actieve ingrediënt tea tree olie. Het hoge gehalte aan ureum verzacht bovendien de huid op je hiel. Gebruik Heel Repair twee keer per dag. 

Australian Bodycare Heel Repair

Intensieve hielcrème voor droge hielen en hielkloven

€9,99

Product bekijken

Verwen jouw voeten

Je bent goed op weg als je dagelijks of wekelijks de producten gebruikt, die wij hierboven aanbevelen. Daarnaast is het altijd goed om je voeten wat extra liefde te geven. Ze moeten je immers je hele leven dragen:

 • Geef ze de ruimte – het is goed voor je voeten om af en toe lucht te krijgen, loop daarom geregeld op blote voeten, bijvoorbeeld thuis op de vloer van je woonkamer. 
 • Gebruik het juiste schoeisel – zorg ervoor dat je voeten kunnen ademen. Vooral tijdens het sporten.
 • Een voetenbad is goed, maar niet te lang. Het warme water kan je voeten onnodig uitdrogen. Smeer je voeten na het baden altijd in met crème. 
 • Kies de juiste sokken. Katoen en wol zijn de beste materialen om jouw voeten in te verpakken.

Door je voeten aandacht en verzorging te geven, voorkom je droge voeten, hielkloven en kwalen die nog veel vervelender zijn. Jouw voeten verdienen het beste!