Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn bruine vlekken? 

Bruine vlekken, donkere vlekken, pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, moedervlekken. Ze hebben veel verschillende namen. De donkere kringen en bruine vlekken op de huid worden allemaal aangeduid met de technische naam hyperpigmentatie.

Bruine vlekken en hyperpigmentatie verschillen van sproeten, in zoverre dat ze niet verdwijnen als de zomer voorbij is. Sproeten verschijnen vaak op de neus en de wangen als de huid aan zonlicht wordt blootgesteld, maar ze vervagen in de loop van de winter. 

De bruine vlekken verdwijnen echter niet. Die blijven, zelfs als de zon plaats maakt voor de duisternis van de winter. Als je bruine vlekken sproeten zijn, zullen ze in de winter verdwijnen, maar als het moedervlekken, pigmentveranderingen of iets dergelijks zijn, zullen ze op je huid blijven. 

Pigmentolie
Olie voor het verminderen van pigmentproblemen in het gezicht en op het lichaam
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Pigmentolie - Olie voor het verminderen van pigmentproblemen in het gezicht en op het lichaam

Waardoor krijg je bruine vlekken op je huid? 

Bruine vlekken, moedervlekken en een algemene hyperpigmentatie van de huid betekent dat er een overproductie van melanine heeft plaatsgevonden. 

Melanine is een speciale substantie die zowel het haar als de huid kleur geeft. Melanine absorbeert de kleur van de zon en is de lichaamseigen natuurlijke bescherming tegen de schadelijke UV stralen van de zon.

Blootstelling aan de zon

Het is echter diezelfde blootstelling aan de zon die de belangrijkste oorzaak is van bruine vlekken op je huid. 

Als je in de zon bent zonder bescherming tegen de zon, of te lang in de zon bent, kan de melanineproductie onregelmatig worden. En dat betekent dat de kleur samenklontert en bruine vlekken vormt op de huid.

Hormonale veranderingen 

Een andere verklaring waarom je bruine vlekken op de huid krijgt kan hormonaal zijn. 

Bijvoorbeeld, de hormonale veranderingen die je lichaam doormaakt als je de pil gebruikt. Of het kan een zwangerschap zijn, wanneer de hormonen van het lichaam op volle toeren draaien en bruine pigmentvlekken op de huid veroorzaken.

PIH - post-inflammatoire hyperpigmentatie 

Bruine vlekken kun je ook krijgen na een beschadiging van de huid. Dat heet post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit veroorzaakt plaatselijk een donkerdere kleur van de huid omdat de huid beschadigd is. 

Dit kan na acne, brandwonden, blaren, wonden en diepe snijwonden zijn. 

Zowel bij post-inflammatoire hyperpigmentatie als bij hormonale bruine vlekken is het belangrijk de huid goed te beschermen tegen de straling van de zon. Blootstelling aan ultraviolette straling kan de zichtbaarheid van de donkere vlekken versterken. 


Preventie van bruine vlekken op de huid

De beste behandeling tegen bruine vlekken op de huid is altijd preventie. Maar hoe kun je hyperpigmentatie dan het beste voorkómen? 

De belangrijkste preventie is bescherming tegen de zon. Dit houdt in: een zonnehoed, een zonnebril en zonnebrandcrème. Zoek altijd beschutting tussen 12 en 15 uur, als de zon op zijn felst is - en bescherm je huid met luchtige kleding. 

Vooral gezicht en handen worden vaak het meest blootgesteld aan zonnestralen, dus het is altijd belangrijk je te beschermen met een breedspectrum zonnebrandcrème die zowel tegen UVB als UVA-stralen beschermt. 

Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en breng deze altijd ongeveer 20 minuten voor blootstelling aan de zon aan. Breng ongeveer om de twee uur zonnebrandcrème aan, of vaker als je veel zweet. 

Pigmentolie
Olie voor het verminderen van pigmentproblemen in het gezicht en op het lichaam
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Pigmentolie - Olie voor het verminderen van pigmentproblemen in het gezicht en op het lichaam

Hoe kun je bruine vlekken verwijderen en behandelen? 

Er zijn verschillende methoden om bruine vlekken te verwijderen of te verminderen. Sommige zijn invasiever dan andere, maar wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben is dat ze je helpen een egalere huidtint te krijgen. 

Hier vind je meer informatie over de verschillende methoden. 

Goede huidverzorging met crème of olie tegen bruine vlekken

Een milde en zachte manier om je bruine vlekken te behandelen is met een goed en voedend huidverzorgingsproduct. 

Australian Bodycare's Body Oil is een pigmentolie die de zichtbaarheid van bruine vlekken vermindert. De olie kan de vlekken niet helemaal verwijderen, maar je huidtint zal aanzienlijk verbeteren bij regelmatig gebruik. 

De werkzame bestanddelen helpen je om je huidtint te egaliseren en te verbeteren, terwijl ze je huid voeden en hydrateren dankzij Tea Tree Olie, amandelolie, zonnebloemolie en squalaan.

De olie is geschikt voor gebruik op zowel lichaam als gezicht. 

Zo gebruik je de olie:

  1. Masseer de olie dagelijks in de huid van je gezicht, hals en de plekken waar je bruine vlekken hebt. Gebruik de olie bij voorkeur nadat je je huid grondig hebt gereinigd – bijvoorbeeld met milde en diepreinigende producten uit het Face Pack.
  2. Na de reiniging en voor het aanbrengen van de olie, kan het goed zijn om een serum te gebruiken. Gebruik bij voorkeur Blemish Serum, dat verder bijdraagt tot een gelijkmatige en egale huidtint met kleinere poriën dankzij Tea Tree Olie, Niacinamide10 % en Zink 1 %.  

Als je bruine vlekken op je huid hebt en een egalere huidtint wilt, is het belangrijk geduld te hebben. 

Je huid zal niet van de ene op de andere dag veranderen, maar met volharding en geduld kun je mooie resultaten bereiken. Het kan 12-20 weken duren voor de pigmentolie zichtbare resultaten oplevert voor je huid. 

4–pack voor pigmentvlekken in het gezicht
Vermindert pigmentproblemen in het gezicht
+15.000 reviews
Normale prijs €59,99
Aanbiedingsprijs €59,99 Normale prijs €71,99
4–pack voor pigmentvlekken in het gezicht - Vermindert pigmentproblemen in het gezicht

Laser – IPL laser geeft een gelijkmatigere huidtint 

Laser is een andere mogelijkheid waarvoor je kunt kiezen als je een gelijkmatigere huidtint wilt krijgen. Het is een duurdere behandeling dan crèmes, maar het kan doeltreffend zijn als je veel en diepliggende bruine vlekken op je huid hebt. 

IPL staat voor Intense Pulsed Light en is een lichtpuls behandeling die de huid binnendringt en bruine vlekken, pigmentatie, roodheid en kapotte bloedvaatjes verwijdert, zodat je een egalere huid krijgt.

De laser richt lichtpulsen heel precies op de behandelde zones en "blaast" de kleur op, zodat je een mooie, egale huidtint krijgt. 

Bevriezen met cryochirurgie 

Je bruine vlekken en huidschilfers kunnen behandeld worden door ze licht te bevriezen met vloeibare stikstof - ook wel cryochirurgie genoemd. 

De extreem lage temperaturen vormen ijskristallen in het behandelde huidweefsel, waardoor de "abnormale" cellen uit elkaar worden gescheurd. Daardoor bladdert de huid af en regenereert zich. 

Blekende crème voor de vermindering van bruine vlekken 

In sommige gevallen kan een blekende crème een effectieve manier zijn om de zichtbaarheid van bruine vlekken en plekken te verminderen. Je moet wel altijd voorzichtig zijn met het gebruik van bleekcrème, want het is een krachtige huidbehandeling. 

Je brengt de crème in een heel dun laagje op de bruine vlekken aan - bij voorkeur een of twee keer per dag. Als je huid rood wordt, jeukt of geïrriteerd raakt, is het belangrijk om hem een paar dagen te laten rusten. Daarna kun je weer met de crème beginnen met langere intervallen. 

Gebruik de bleekcrème alleen op de bruine vlekken en niet op de omringende huid. Je kunt hierbij een wattenstaafje of iets dergelijks gebruiken, zodat je de donkere plekken op de huid nauwkeurig kunt aanstippen. Breng geen andere crème aan over de bleekcrème, en pas op dat de crème niet in je ogen of je slijmvliezen komt. 


Wanneer moet je een arts raadplegen? 

Bruine vlekken zijn in verreweg de meeste gevallen onschuldig en zelden gevaarlijk. Ze vormen meestal een cosmetisch probleem.

Je moet echter wel oppassen als de vlekken jeuken, van kleur en grootte veranderen, of er op een andere manier anders uit gaan zien. In deze gevallen moet je altijd naar je arts gaan voor een deskundige beoordeling van de vlekken om bijvoorbeeld moedervlekkanker uit te sluiten. 

Pigmentolie
Olie voor het verminderen van pigmentproblemen in het gezicht en op het lichaam
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Pigmentolie - Olie voor het verminderen van pigmentproblemen in het gezicht en op het lichaam

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram