Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Preventie van sproeten

Sproeten zijn aantrekkelijk in de westerse wereld, maar als je ze toch liever wilt vermijden, kun je er zelf veel aan doen om ze te voorkomen.

Aangezien de zon de reden is waarom de kleine bruine stippen op je huid verschijnen, is het ook de zon op je huid waar je iets aan moet doen.

Dit betekent dat je zorgvuldig moet zijn in het beschermen van jezelf tegen de zon. Volg dit advies, om sproeten te vermijden:  

  • Bedek blootgestelde huidgebieden met lichte kleding en draag een zonnehoed.
  • Blijf alleen in de zon tijdens de minder schadelijke uren en zoek schaduw in de middagzon tussen 12-15.
  • Vermijd zonnebaden en het blootstellen van je huid direct in de zon.
  • Gebruik voldoende zonnebrandcrème. Bescherm jezelf thuis in Nederland met minimaal factor 15 (bij voorkeur een hogere zonfactor, als je een zeer gevoelige huid hebt) en minimaal factor 30, als je naar de zon in het zuiden gaat. Zorg er ook voor dat de zonnebrandcrème breedspectrum is, dat wil zeggen dat het beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen.

Waar moet je op letten?

Sproeten verdwijnen meestal vanzelf, als de zomer ten einde loopt. Als je echter sproeten hebt die nog steeds tot ver in het winterseizoen zichtbaar zijn, moet je extra opletten. De blijvende sproeten zijn op zichzelf niet gevaarlijk, maar ze zijn een signaal dat je huid meer zon heeft gekregen, dan wat het kan verdragen.

Wees er daarom extra allert op, hoe je je huid in de toekomst tegen de zon beschermt. Denk aan het goede zonadvies dat we al hebben gegeven.


Hoe kun je sproeten verwijderen en behandelen?

Velen zien sproeten als een fris, schattig en persoonlijke kenmerk. Maar als je zelf niet van je sproeten houdt, zijn er verschillende manieren waarop je ze kunt verminderen:

  • Huidverzorging
  • Bleken
  • Dermaroller
  • Laser

 Hier kun je meer over deze manieren leren.

Verminder sproeten en pigmentvlekken met huidverzorging

Een goede huidverzorging is een geweldige methode om je sproeten, levervlekken of andere pigmentveranderingen minder zichtbaar te maken.

Gebruik bijvoorbeeld Australian Bodycares Pigment Oil. De lichaamsolie is voor diegenen, die een egalere en gelijkmatigere huidskleur willen, en het is zowel te gebruiken voor het verminderen van pigmentvlekken in het gezicht, als op het lichaam.

De pigmentolie zit boordevol rijke en voedzame ingrediënten ten behoeve van je huid. Tea Tree Olie gaat onzuiverheden tegen om je huid gezond en fris te houden. Amandel- en zonnebloemolie bevatten voedzame vitamines, die zowel de algehele conditie van je huid verbeteren, als je pigmentvlekken verminderen.  

Een gezonde en egale huid is ook een met vocht verzadigde huid. Daarom bevat de olie ook squalaan, wat een ultra hydraterend ingrediënt is.  De gehydrateerde huid ziet er mooier uit, waardoor pigmentvlekken en een ongelijkmatige huidskleur ook verbeteren.

De olie verwijdert sproeten en pigmentveranderingen niet volledig, maar het kan hun zichtbaarheid bij een regelmatig gebruik van de olie aanzienlijk verminderen.

De pigmentolie hoeft niet verdund te worden - het is al klaar voor gebruik. Breng het twee keer per dag aan op de gewenste lichaamshuid. Verdeel een paar druppels op de huid en masseer zachtjes in de huid, totdat het in de huid geabsorbeerd is.

Je huidskleur wordt niet van de ene op de andere dag gelijkmatig. Daarom is het ook belangrijk dat je vasthoudend bent in het gebruik van de olie en jezelf bewapent met geduld. Na 12-20 weken zul je een verbetering van je huidskleur kunnen zien.

Pigmentolie
Olie voor het verminderen van pigmentproblemen in het gezicht en op het lichaam
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Pigmentolie - Olie voor het verminderen van pigmentproblemen in het gezicht en op het lichaam

Verminder sproeten met bleekcrème

Met een bleekcrème kun je sproeten en pigmentvlekken bleken, zodat ze kleiner worden of volledig verdwijnen. De bleekcrème is erg sterk, dus gebruik het met mate en laat de huid een paar dagen rusten als deze rood en geïrriteerd wordt.

Gebruik een wattenstaafje zodat je de bruine vlekken precies raakt – en niet de omliggende huid. Gebruik geen andere crème bovenop de bleekcrème, als je 's avonds naar bed gaat.

Vitamine A-zuur crème kan ook helpen om de bruine veroudering van de huid te vervagen. Gebruik de crème alleen in periodes waarin je huid niet wordt blootgesteld aan de zon. Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen de crème niet gebruiken.

Krijg een meer egale huidskleur met een dermaroller

Een dermaroller is een andere manier om van sproeten en pigmentvlekken af te komen. De kleine roller heeft vele kleine naalden, die een kleine gecontroleerde "schade" aan de huid veroorzaken, zodat deze gedwongen wordt zichzelf te herstellen. Het heeft een goed stimulerend effect op bindweefsel en celgroei – waardoor de huid egaler wordt om naar te kijken.

Je kunt een behandeling met een dermaroller aanvragen bij een professionele huidkliniek, of je kunt er een kopen voor thuisgebruik.

Neem afscheid van sproeten op je huid met laser

Met laser kun je sproeten en pigmentvlekken behandelen. De IPL-laser is een effectieve behandeling tegen de donkere vlekken. De laser licht op met een korte lichtpulslengte, zodat het licht diep in de huid doordringt en de kleur "verwijdert".

Het veroorzaakt een gecontroleerde en milde ontsteking van de huid, waardoor het bindweefselcellen stimuleert en de productie van nieuwe huidcellen verhoogt.

Je zult minimaal 1-3 behandelingen moeten ondergaan, om de beste resultaten te krijgen. Zorg er ook altijd voor dat je een professionele huidkliniek inschakelt om de laserbehandeling uit te voeren.

Hoewel de pigmentatie verdwijnt door de verschillende methodes, is er altijd een risico dat het opnieuw verschijnt. Daarom moet je zorgvuldig zijn met de bescherming tegen de zon en graag factor 50 gebruiken om je huid op de best mogelijke manier te beschermen. In slechts een zeer korte tijd in de zon zonder bescherming kan de pigmentatie alweer ontstaan.

Pigmentolie
Olie voor het verminderen van pigmentproblemen in het gezicht en op het lichaam
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Pigmentolie - Olie voor het verminderen van pigmentproblemen in het gezicht en op het lichaam

Wat zijn sproeten?

Sproeten zijn een soort pigmentvlekken en worden in vaktermen epheliden genoemd. De sproeten zijn kleine stippen in de huid en zijn vaak 1-2 mm in diameter met een bruinachtige of roodachtige tint. In tegenstelling tot moedervlekken geven sproeten geen zwelling van de huid - ze zijn volledig glad.

Over het algemeen zijn er twee soorten sproeten: gewone sproeten die komen en weer verdwijnen en ouderdomsvlekken die op de huid blijven.

De gewone sproet verschijnt op de plaatsen waar de huid het meest wordt blootgesteld aan de zon in de zomermaanden - dat wil zeggen op de rug van de neus, wangen en armen. Ze verdwijnen als de zomer ten einde loopt en het winterseizoen aantreedt.

Levervlekken zijn groter en meestal donkerder van kleur dan de gewone sproeten en ze verdwijnen niet vanzelf wanneer het zomerseizoen eindigt.


Waarom krijg je sproeten?

Noch jij, noch iemand anders is geboren met sproeten. Ze komen meestal voor in de kindertijd en verschijnen op de huid wanneer de pigmentcellen de melanineproductie onder de zonnestralen verhogen. Als je aan de zon blootgesteld wordt, produceer je melanine, en het is datgene die zich kan opstapelen tot kleine bruine stippen, die we kennen als sproeten.

Het is dan ook de zon die ervoor zorgt dat je in de zomer kleine bruine vlekjes op je neus krijgt. Hoe langer je in de zon je verblijft, hoe meer melanine je aanmaakt. Konklusie: meer uren in de zon betekent ook meer sproeten.

Sproeten komen niet alleen door de zon - ze kunnen ook genetisch bepaald zijn. Heeft je vader of moeder sproeten? Dan is de kans groter dat je ook gemakkelijker deze schattige bruine huidstippen kunt ontwikkelen.


Waar komen sproeten en levervlekken meestal voor?

Sproeten verschijnen meestal op het gezicht – op je wangen en je neus. Maar ze kunnen overal op het lichaam voorkomen. Handen, armen en benen zijn ook bijzonder gevoelig voor sproeten, net zoals de kruin bij kale mannen vaak sproeten heeft.

Op alle lichaamsdelen die extra worden blootgesteld aan de felle stralen van de zon - zullen deze bruine stippen ontstaan. Het is zeldzamer om sproeten te zien op bijvoorbeeld de buik en rug, omdat ze niet in gelijke mate aan de zon worden blootgesteld gedurende je leven.


Wie krijgt sproeten?

Iedereen kan sproeten krijgen, maar het zijn meestal kinderen en adolescenten - waar de kleine pigmentvlekken op de wangen en neusrug verschijnen.

Kinderen vanaf 2 jaar oud kunnen sproeten krijgen, maar het zijn meestal mensen met een lichte huid en blauwe ogen, die vooral het risico lopen om sproeten te krijgen. Dit komt omdat een lichte huid gevoeliger is voor de felle UV-stralen van de zon.

Als je nu sproeten hebt, kun je verwachten dat ze vervagen en volledig verdwijnen naarmate je ouder wordt. Aan de andere kant kun je andere permanente pigmentvlekken krijgen nadat je vele jaren in de zon hebt doorgebracht.

Pigmentolie
Olie voor het verminderen van pigmentproblemen in het gezicht en op het lichaam
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Pigmentolie - Olie voor het verminderen van pigmentproblemen in het gezicht en op het lichaam

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram