Wat zijn de symptomen van schimmel op de tong?
Heb je schimmel op de tong, dan zul je dat meestal ontdekken doordat je een onprettige, metaalachtige smaak in je mond hebt. Je smaakzin kan ook minder zijn.
Meestal zie je een aantal witte en gele vlekken op je tong en wellicht ook op je huig en aan de binnenkant van je wangen, wanneer de schimmel zich heeft verspreid naar je gehele mondholte.
De witte en gelige vlekken kunnen licht gezwollen zijn en als je ze wegschraapt, kunnen er kleine wondjes ontstaan, die pijn doen en lichtjes bloeden.
Er zijn ook mensen, die spreken van een ´wattengevoel´ in de mond, wanneer ze tongschimmel hebben.
Schimmel op de tong kan bovendien een branderig en stekend gevoel veroorzaken, dat kan worden versterkt door scherp eten en drinken.
Het is bij tongschimmel ook niet ongebruikelijk, dat je een droog gevoel in de mond ervaart en dat je scheurtjes in de mondhoeken krijgt.
Als de schimmel zich verspreidt naar de rest van de mondholte en het gehemelte, spreekt met van mondschimmel. In sommige gevallen kan de schimmel zich ook verspreiden naar het tandvlees en zelfs de amandelen of het keelgat, waar roodheid en een ontsteking kunnen ontstaan.
Ga naar de huisarts als je denkt dat je tongschimmel hebt
Als je vermoedt dat je een schimmel op de tong hebt, moet je naar je huisarts gaan, zodat je onderzocht kunt worden.
Heb je al last van een verzwakt immuunsysteem, dat is het erg belangrijk dat je meteen naar je huisarts gaat. Die kan constateren of de symptomen worden veroorzaakt door tongschimmel of door iets anders en kan zorgen dat de behandeling snel gestart kan worden.
Je tandarts kan ook constateren of je tongschimmel hebt of dat de symptomen op iets anders wijzen.
De symptomen van schimmel op de tong kunnen lijken op de symptomen van andere ziektes en aandoeningen. Daarom is het belangrijk dat je onderzocht wordt.
Bij het onderzoek wordt meestal een beetje schimmel van de tong geschraapt, die wordt gekweekt en onderzocht. Soms wordt ook bloed afgenomen en onderzocht.
Wat is schimmel op de tong?
Schimmel op de tong wordt veroorzaakt door een infectie met de gistachtige schimmel Candida Albicans, die van nature bij alle mensen voorkomt in de slijmvliezen in de mondholte.
Als de schimmelsporen echter in grote mate groeien, bijvoorbeeld als gevolg van verzwakking of een verminderd immuunsysteem door ziekte of medicijngebruik, kan de schimmelinfectie leiden tot de vervelende symptomen.
Normaal gesproken zal het lichaam er zelf voor zorgen, dat de groeiomstandigheden voor bacteriën, virussen en schimmels niet heel goed zijn. Maar als het immuunsysteem verzwakt is, kan de balans verstoord raken en kan bijvoorbeeld tongschimmel ontstaan.
Hoe behandel je schimmel op de tong?
Schimmel op de tong moet meteen behandeld worden, omdat het maar zeer zelden vanzelf over gaat. Het is echter ook belangrijk om de oorzaak van de tongschimmel te vinden, zodat ook die oorzaak behandeld kan worden.
Wordt de tongschimmel veroorzaakt door bijvoorbeeld een tongpiercing, dan is het niet voldoende om de schimmel te behandelen. Als je niet tegen een piercing kunt, zal de schimmel immers al snel terugkomen, tenzij je de piercing hebt verwijderd.
Heb je last van symptomen die lijken op de symptomen van tongschimmel, ga dan naar je huisarts en laat het onderzoeken.
Dat geldt zeker als je al last hebt van een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld vanwege een ziekte.
Schimmel op de tong is over het algemeen een onschuldige aandoening, die echter onprettig is en natuurlijk wel behandeld moet worden. Als je echter al een verzwakt immuunsysteem hebt, kan schimmel op de tong een meer ernstige aandoening vormen, wanneer deze niet behandeld wordt. Je loopt dan namelijk het risico, dat de schimmel zich uitbreidt naar het spijsverteringsstelsel en de luchtwegen.
Middelen tegen schimmel op de tong
Heb je laten schimmel op de tong laten constateren, dan krijg je meestal een schimmeldodend medicijn. Normaal gesproken is dat medicijn een mengsel of een gel.
In zwaardere gevallen kan een schimmeldodende pillenkuur noodzakelijk zijn.
Je kunt proberen het probleem te verhelpen door de mond te spoelen met chloorhexidine.
Een oud middel zegt dat je de mond moet spoelen met of de tong moet dopen in bronwater met veel koolzuur. Dat wordt onder andere aangeraden voor baby´s met spruw (schimmel) op de tong. Onder dokters zijn de meningen over het effect hiervan echter verdeeld.
Er zijn geen geneesmiddelen voor zelfgebruik tegen schimmel op de tong, dus als je vermoedt dat je last hebt van schimmel op de tong, moet je contact opnemen met je huisarts.
Heb je tongschimmel in een lichtere mate en ben je verder gezond, dan is het altijd verstandig om met milde middelen tegen schimmel te beginnen. De krachtige middelen tegen tongschimmel kunnen namelijk bijwerkingen hebben.
We raden je aan Tea Tree Oil mondgel te gebruiken om irritatie en jeuk in de mond te bestrijden. De natuurlijke Tea Tree Oil staat bekend om zijn heilzame werking tegen bacteriën, jeuk en irritatie. We raden aan om een paar druppels Tea Tree Oil op de tandenborstel met tandpasta te druppelen; zowel ’s ochtends als ’s avonds. Tea Tree Oil smaakt niet erg lekker, maar die smaak verdwijnt na korte tijd en daarna krijg je een gezonde en schone smaak in de mond. Dit werkt ook om een slechte adem te bestrijden, wanneer je dit 3- 4 keer per week doet.
De olie heeft een groot aantal werkingen, die effectief zijn met betrekking tot symptomen in de mondholte en kan verschillende klachten verhelpen en voorkomen:
- Werkt effectief tegen irritatie in de mond.
- Houdt de mond schoon.
- Voorkomt slechte adem.
- Houdt de mond schoon en fris.
- Bestrijdt bacteriën in de mond.
- Bestrijdt scheurtjes in de mondhoeken.
Daarnaast raden we aan om ook onze mondgel, mondwater en tandpasta te gebruiken.
Hoe kun je schimmel op de tong voorkomen?
Heb je schimmel op de tong, dan is het belangrijk om die te laten behandelen. Maar daarnaast is het ook goed om te kijken hoe je in de toekomst nieuwe uitbraken van tongschimmel kunt voorkomen.
Voorkom schimmel op de tong door:
- Te zorgen voor een goede mondverzorgingdoor naast het tandenpoetsen ook de tong en de mondholte te poetsen met een zachte tandenborstel.
- Geen tabak te roken.
- Het gebruik van suiker, zoetigheid en frisdrank te vermijden of in ieder geval te verminderen.
- Altijd je mond te spoelen met water, wanneer je een inhalatiespray met bijnierschorshormoon hebt gebruikt.
Hoe kan schimmel op de tong besmettelijk zijn?
Schimmel kan besmettelijk zijn, maar schimmel op de tong is niet de meest besmettelijke soort. Schimmel op de tong is niet besmettelijk bij normaal fysiek contact en ook niet bij zoenen. Baby´s met schimmel op de tong en in de mond kunnen bij borstvoeding hun moeder echter besmetten met een schimmelinfectie aan de tepels. En baby’s kunnen tijdens de geboorte besmet raken met schimmel, wanneer hun moeder een vaginale schimmelinfectie heeft.
Over het algemeen zijn de meeste gezonde mensen niet zo ontvankelijk voor een schimmelinfectie als mensen met een verminderd immuunsysteem, maar dat is geen zekerheid.
In de meeste gevallen ontstaat schimmel op de tong dus, doordat de chemie in de mond om een of andere reden veranderd is en niet doordat we besmet zijn. Die verandering zorgt voor goede groeiomstandigheden voor schimmels, waarna we last kunnen krijgen van die schimmels.
Waardoor krijg je schimmel op de tong?
Een schimmel op de tong wordt altijd veroorzaakt door een verandering in de chemie in de mondholte.
Zo lang we een natuurlijke balans hebben tussen de ´goede´ en ´slechte´ bacteriën en schimmels, hebben we geen klachten. Pas als die balans wordt verstoord, merken we de symptomen en klachten.
De bacteriebalans wordt meestal verstoord bij mensen, die al last hebben van een verzwakt immuunsysteem. Dat kan veel verschillende oorzaken hebben.
Een aantal van de meest voorkomende oorzaken van een schimmelinfectie in de mond zijn:
- Antibiotica/penicilline.
- Inhalatiespray met bijnierschorshormoon.
- Vitaminegebrek of bloedarmoede.
- Verminderde speekselvorming.
- Gebruik van een tandprothese.
- Stofwisselingsziekte of immuundeficiënties.
- Verzwakking/verminderd immuunsysteem bij kankerpatiënten die worden behandeld met chemotherapie of bestralingstherapie.
- Verzwakking/verminderd immuunsysteem bij aids- en hiv-patiënten.
- Stress of verkeerd voedsel.
- Slechte mondverzorging/slechte tandprothesehygiëne.
- Grote, veelvuldige consumptie van suiker, zoetigheid en frisdrank.
Veel voorkomende oorzaken van tongschimmel zijn gebruik van inhalatiespray met bijnierschorshormoon, behandeling met antibiotica, gebruik van een tandprothese en suikerziekte.
Behoor jij tot de risicogroep voor het ontwikkelen van tongschimmel, dan kan het verstandig zijn erover na te denken hoe je zelf schimmel op de tong kunt vermijden of het risico daarop kunt beperken.
Gebruik je bijvoorbeeld een inhalatiespray, dan is het belangrijk om je mond na gebruik goed te spoelen. Krijg je antibiotica, wees dan alert op de symptomen zodat je snel behandeld kunt worden.
Gebruik je een tandprothese, laat je dan door de tandarts uitleggen wat je zelf kunt doen om een goede mondhygiëne te houden.
En heb je suikerziekte, zorg er dan voor om die goed te controleren, zodat je speeksel niet teveel suiker bevat.
Voor mensen die verder gezond zijn zal tongschimmel over het algemeen geheel ongevaarlijk zijn. Het kan echter ernstiger zijn voor mensen die al verzwakt zijn. Bij hen is het extra belangrijk om de schimmel meteen te laten behandelen, zodat deze zich niet uitbreidt naar het spijsverteringssysteem en de luchtwegen.
Kunnen baby´s schimmel op de tong krijgen?
Het is heel normaal dat baby’s schimmel op de tong en in de mond krijgen. Bij kleine kinderen noemen we tongschimmel ook wel spruw. Die kenmerkt zich door witte vlekken op de tong en eventueel op het tandvlees en aan de binnenkant van de wangen.
Lichtere gevallen van spruw zullen in sommige gevallen vanzelf over gaan, maar zwaardere gevallen kunnen vervelend zijn, waarbij het voor het kind lastig en onprettig is om te eten. Het is onder alle omstandigheden verstandig om de spruw te behandelen, zodat die niet erger wordt.
Vaak wordt aangeraden om lichte gevallen van spruw te behandelen met wattenstaafjes, die in kamillethee of bronwater met koolzuur zijn gedrenkt. De meningen over het effect daarvan zijn echter verdeeld. Helpt het niet, dan kun je een antischimmelmiddel krijgen bij jouw huisarts of in de apotheek.
Twijfel je of de vlekken op de tong spruw zijn of gewoon melkresten, dan kun je ze voorzichtig proberen weg te schrapen. Als je ze kunt wegschrapen, dan zijn het melkresten. Blijven ze zitten, dan is het spruw.
Heeft jouw kind spruw, dan is het risico groot dat het de moeder tijdens de borstvoeding besmet. Ook daarom is het belangrijk om de schimmel te laten behandelen.
Wanneer baby’s eenvoudig schimmel op de tong of spruw krijgen, komt dat waarschijnlijk doordat hun immuunsysteem nog niet helemaal ontwikkeld is en ze daarom ontvankelijker zijn voor een schimmelinfectie.
FAQ over Schimmel op de tong
Waarom krijg je schimmel op de tong?
Er kunnen meerdere redenen zijn, waarom je schimmel op de tong hebt. Die kan onder andere ontstaan na een antibioticabehandeling, bij gebruik van inhalatiespray met bijnierschorshormoon, bij mensen met suikerziekte, bij gebruik van een tandprothese, bij rokers of als je een tongpiercing hebt. Over het algemeen treft tongschimmel vaker mensen, die al last hebben van een verzwakt immuunsysteem vanwege een medicijn of een ziekte.
Hoe zit tongschimmel eruit?
De meest voorkomende symptomen van tongschimmel zijn witte en gelige vlekken op de tong, die vaak gepaard gaan met een onprettig, metaalachtige smaak in de mond (en wellicht ook een ´wattengevoel´ in de mond). De smaakzin kan ook minder zijn. De vlekken kunnen licht gezwollen zijn en als je probeert ze weg te krabben, kunnen er kleine wondjes ontstaan die pijn doen en lichtjes bloeden. De vlekken kunnen zich uitbreiden naar het gehemelte en de binnenkant van de wangen.
Is schimmel op de tong gevaarlijk?
Voor mensen die verder gezond zijn is schimmel op de tong normaal gesproken een ongevaarlijke aandoening. Maar tongschimmel moet wel behandeld worden, omdat het niet vanzelf verdwijnt. Voor mensen die bijvoorbeeld vanwege een ziekte of een medische behandeling een verzwakt immuunsysteem hebben, kan tongschimmel daarentegen ernstiger zijn, wanneer die niet meteen behandeld wordt. Het risico bestaat dat de schimmel zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam, zoals het spijsverteringsstelsel en de luchtwegen.
Hoe snel verdwijnt schimmel op de tong?
Het is erg verschillend hoe snel je van schimmel op de tong af kunt komen. Dat hangt er sterk van af hoe lang je al schimmel op de tong hebt en in welke mate deze zich verspreid heeft. Normaal gesproken zul je al na een paar dagen behandeling met een schimmeldodend middel verbetering merken, maar dat kan ook langer duren. En in de meeste gevallen zul je de behandeling nog een aantal weken moeten voortzetten.