Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is anale jeuk?

Jeuk aan de anus, ook wel anale jeuk genoemd, is een probleem waar veel mensen last van hebben. De aandoening kan terugkerend of zelfs chronisch zijn en veroorzaakt een jeukend gevoel, dat in zowel een lichte als een hevige jeuk rond de anus kan voorkomen. Hoe dan ook zorgt anale jeuk voor veel ongemak.

Het is heel normaal, dat de jeuk in de loop van de dag varieert. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld dat de anale jeuk in de loop van de nacht toeneemt. En het is ook heel kenmerkend, dat de jeuk aan de anus na een aantal en weken kan verdwijnen, maar soms ook weer terugkomt.


Waardoor ontstaat jeuk bij de anus?

Anale jeuk kom in een of andere vorm bij iedereen voor. Net als jeuk op andere plekken op je lichaam, kun je ook jeuk krijgen bij je anus. Maar als het een terugkerend probleem wordt en de jeuk niet meer ophoudt, kan dat verschillende oorzaken hebben die behandeling vereisen.

Aambeien

Een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij de anus zijn aambeien; kleine uitstulpingen van bloedvaten in de anus. Aambeien veroorzaken ook vaak bloed in het toilet of kleine bloedvlekken op het toiletpapier. Tijdens de stoelgang ontstaan er gaatje in de uitstulpingen, zodat er vers bloed in het toilet komt. Het is belangrijk om naar de huisarts te gaan, wanneer je bloed aantreft in je ontlasting. Dat kan heel normaal zijn, maar ook een symptoom van ernstige ziektes als darmkanker. Aambeien zijn echter geheel ongevaarlijk; ook al zijn ze erg irritant, omdat ze vaak pijn doen en enorm kunnen jeuken.

Scheurtje in de anus

Anale jeuk kan ook ontstaan na een scheurtje in het slijmvlies van de anus. Deze aandoening wordt ook wel een anale fissuur genoemd. Een scheurtje in de anus gaat vaak samen met een sterk jeukend gevoel en het is erg pijnlijk om naar het toilet te gaan. Het scheurtje wordt meestal veroorzaakt doordat je obstipatie hebt gehad en de harde ontlasting gaatjes in het slijmvlies heeft gemaakt. Net als bij aambeien zal een scheurtje in de anus vaak zorgen voor vers rood bloed in je ontlasting of in het toiletpapier. Ook hier is het belangrijk om je te laten onderzoeken door een arts om ernstige ziektes uit te sluiten.

Eczeem bij de anus

Als je last hebt van vervelende jeuk bij de anus, kan de oorzaak ook een huidziekte zijn, zoals eczeem. Wellicht heb je eczeem op andere plekken op je lichaam, die zich ook uit als eczeem bij de anus. De eczeem kan echter ook ontstaan doordat het gebied rond de anus erg vochtig is. Dat kan ook een sterk jeukend gevoel veroorzaken.

Wormpjes of schimmel

Wormpjes kunnen jeuk bij de anus veroorzaken. Hoewel wormpjes vaak voorkomen bij kinderen, kunnen ook volwassenen ze krijgen. Je ziet ze als witte draadjes in de ontlasting of bij de anus. Deze aandoening veroorzaakt vaak veel jeuk in de avond en de nacht. Ook schimmel bij de anus kan een oorzaak zijn van irritante jeuk. Schimmel ontstaat wanneer het gebied rond je anus gedurende een langere periode erg vochtig is.

Overdreven of slechte hygiëne

Als je het gebied rond de anus niet goed genoeg schoonmaakt, kan het gaan jeuken. Dat komt doordat er resten van bijvoorbeeld ontlasting blijven vastzitten en jouw huid irriteren. Goede persoonlijke hygiëne is daarom belangrijk, maar overdreven hygiëne kan ook jeuk veroorzaken. Als je jezelf te veel met zeep wast, verwijder je namelijk de natuurlijke vetlaag van de huid, waardoor je huid geïrriteerd raakt en jeuk ontstaat.


Behandeling van jeuk bij de anus

Alle bovenstaande aandoeningen hebben gemeen, dat ze zorgen voor jeuk bij de anus. Krabben helpt in dit geval maar heel weinig, omdat je in een vicieuze cirkel terechtkomt: wanneer je krabt, wordt het jeukende gevoel alleen maar sterker.

Om de jeuk en irritatie bij de anus te verzachten, kun je Australian Bodycares producten met Tea Tree Olie gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld deze anale jeuk crème, die jouw huid hydrateert en helpt bij het instandhouden van de vochtbalans van de huid. De actieve stoffen in de gelei zijn natuurlijk, zodat je deze kunt gebruiken zonder na te hoeven denken over aggressieve chemische stoffen, maar je kunt focussen op een effectieve manier om je anale jeuk te verlichten. De gelei werkt bovendien verkoelend, zodat het brandende gevoel afneemt, en de actieve ingrediënten helpen bij het herstellen van een gezonde, bacterievrije huid. Smeer de crème voorzichtig met kleine ronde bewegingen rond de anus, zodat de crème goed in de huid gewreven wordt. Daarnaast raden we aan om je dagelijks te wassen met intim wash; een effectieve intieme zeep die je kunt gebruiken bij anale jeuk.

Anale jeuk verzorgende zalf & zeep
2 producten voor rectale jeuk verzorging
+15.000 reviews
Normale prijs €19,99
Aanbiedingsprijs €19,99 Normale prijs
Anale jeuk verzorgende zalf & zeep - 2 producten voor rectale jeuk verzorging

Voorkom anale jeuk

Deze Tea Tree Olie-crème is de eerste hulp bij anale jeuk, maar je kunt jouw behandeling van de jeuk ook op andere manieren aanvullen.

Toiletbezoek

Bij jeuk aan de anus, die wordt veroorzaakt door aambeien en scheurtjes, is het belangrijk dat je goede toiletgewoonten aanleert. Beide aandoeningen ontstaan meestal na obstipatie en daarom is het belangrijk dat je meteen naar het toilet gaat, wanneer je aandrang voelt. Als je het ophoudt, wordt je ontlasting namelijk hard en klonterig, zodat het lastiger wordt om deze kwijt te raken.

Om scheurtjes en aambeien te behandelen, moet je meer vezels eten. Dat wil zeggen volkoren brood en veel groenten. Ook moet je gedurende een dag veel water drinken, zodat je de darmen inwendig ’smeert’. Als je op het toilet zit, is het ook belangrijk om op de goede manier te zitten. Het is geen fauteuil, waarop je achterover geleund zit met een magazine. Ga in plaats daarvan iets voorovergebogen zitten. Op die manier breng je je stoelgang op gang. Voorkom daarnaast dat je te lang op het toilet zit.

Koop verder het juiste toiletpapier. Veel mensen kopen goedkoop toiletpapier, omdat je dat immers gebruikt om je achterste mee af te vegen. Maar het is verstandig om goed na te denken over jouw gebruik van toiletpapier. Koop papier dat goed zacht is. Grof toiletpapier is hard voor je achterste en anus en daardoor loop je het risico op een geïrriteerde huid. Koop ook ongeparfumeerd toiletpapier, hoewel het verleidelijk kan zijn om een geparfumeerde variant te kiezen. Toiletpapier met parfum irriteert jouw huid en kan daardoor zorgen voor vervelende jeuk.

Hygiëne

Hygiëne is zoals gezegd ook erg belangrijk voor een gezond gebied rond de anus, zonder irritatie en jeuk. Was je daarom regelmatig; liefst elke ochtend en avond. Gebruik daarvoor liefst een effectieve zeep. Je kunt hiervoor Australian Bodycare Intim Wash gebruiken, die jouw huid effectief reinigt en bacteriën verwijdert. De zeep bevat actieve stoffen die goed zijn voor je huid, maar hard voor bacteriën. De zeep bestrijdt bacteriën. Bacteriën kunnen zich nestelen en vermeerderen in het gebied, zodat ze jeuk kunnen veroorzaken. Verdeel een kleine hoeveelheid zeep over je hand en was het gebied voorzichtig. Spoel de zeep daarna goed af met water.

Een vochtig gebied rond de anus zorgt zoals gezegd ook voor jeuk en irritatie. Draag daarom geen ondergoed van synthetische stoffen en vermijd strak zittende kleding. Draag katoenen ondergoed en ruimzittende kleding, zodat je huid kan ademen en niet wordt opgesloten in een materiaal dat het zweet niet kan afvoeren. Voor vrouwen is het daarnaast verstandig om tampons te gebruiken in plaats van maandverband. Met een maandverband in je slip ontstaat extra vocht en dat kan vaginale schimmel en schimmel bij de anus veroorzaken.

Om van je anale jeuk af te komen, is het ook belangrijk om niet te krabben. Hoewel dat lastig kan zijn en veel zelfbeheersing vergt, zal krabben het jeukende gevoel alleen maar sterker maken.


Relevante producten

Anale jeuk verzorgende zalf & zeep
2 producten voor rectale jeuk verzorging
+15.000 reviews
Normale prijs €19,99
Aanbiedingsprijs €19,99 Normale prijs
Anale jeuk verzorgende zalf & zeep - 2 producten voor rectale jeuk verzorging

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram