Hoe kun je bloedend tandvlees voorkomen en behandelen?
Heb je last van bloedend tandvlees, dan hebben we gelukkig goede tips. Want je kunt er zelf veel aan doen om het probleem aan te pakken.
Het allerbeste dat je kunt doen om bloedend tandvlees te behandelen en te voorkomen, is door te zorgen voor een goede mondverzorging.
Dat doe je door jouw tanden twee keer per dag goed te poetsen en daarnaast te flossen, omdat de tandenborstel niet bij alle bacteriën tussen je tanden kan komen.
Poets met een zachte tandenborstel en effectieve tandpasta
Het is belangrijk dat je een zachte tandenborstel gebruikt, die altijd mild is voor het tandvlees. Met de zachte tandenborstel kun je het tandvlees masseren, zodat opgehoopte afvalstoffen worden verwijderd terwijl je plak en bacteriën wegpoetst.
Voor een grondige poetsbeurt kun je bijvoorbeeld Australian Bodycares tandpasta met Tea Tree Oil gebruiken, die speciaal is ontwikkeld om geïrriteerd tandvlees te verzorgen en voorkomen. Tea Tree Oil werkt bacterieremmend, zodat je bacteriën en plak effectief kunt bestrijden.
Gebruik mondwater om een gezonde mondhygiëne te waarborgen
Het kan verstandig zijn om na het tandenpoetsen de mond te spoelen met mondwater. Ons mondwater werkt effectief tegen tandvleesproblemen, pijnlijk tandvlees en bloedend tandvlees, doordat het Tea Tree Oil bevat. Dat bestrijdt de vorming van bacteriën en werkt tegelijkertijd verlichtend en kalmerend.
Als bonus geeft het je ook een schoon gevoel en een frisse adem. Want als je tandvlees bloedt, kun je ook last hebben van een slechte adem.
Spoel 20 ml. mondwater circa 1 minuut door je mond en spuug het daarna uit. Je hoeft niet na te spoelen met water en je moet liefst ook 30 minuten of langer wachten tot je weer iets drinkt of eet. Op die manier haal je het beste uit de verzorging. Gebruik het mondwater twee keer per dag.
Vul aan met mondgel
Heb je ernstige tandvleesproblemen, dan kun je de verzorging aanvullen met onze mondgel, die dankzij de unieke Tea Tree Oil eveneens bacterieremmend werkt.
Doe ca. 2 cm gel op jouw vinger of tandenborstel en smeer de gel op je tandvlees. Je hoeft niet na te poetsen, maar moet liefst wel 30 minuten wachten tot je weer iets gaat drinken of eten. Op die manier haal je het optimale effect uit de gel.
Gebruik de gel liefst 1-4 keer per dag, al naar gelang jouw behoefte.
Andere goede tips om bloedend tandvlees te voorkomen:
- Drink minder frisdrank – vooral cola is slecht voor tanden en tandvlees.
- Stop met roken – dat belast het vermogen van je mond om mondproblemen op te lossen.
Zorg voor zo weinig mogelijk stress. Stress kan een negatieve invloed hebben op jouw tandvlees. Dus probeer zoveel mogelijk te slapen en doe leuke dingen voor jezelf, die de stress verminderen.
Zoek professionele behandeling
Het is altijd belangrijk om bloedend tandvlees en ontstoken tandvlees te behandelen. Als je dit langere tijd niet laat behandelen, loop je het risico dat er parodontitis ontstaat.
Als je eigen behandeling met meer focus op mondverzorging en goed tandenpoetsen niet binnen 2-3 weken helpt, moet je altijd naar de tandarts gaan om jouw tandvleesproblemen te laten onderzoeken.
Wat is bloedend tandvlees?
Bloedend tandvlees is kort gezegd bloed, dat ontstaat in het tandvlees. Je ziet het als bloeding in het tandvlees aan de rand van de tanden.
Je kunt bloedend tandvlees op één of meer plekken tegelijk in je mond krijgen.
Wat zijn de oorzaken van bloedend tandvlees?
Bloedend tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Hier geven je daar wat meer inzicht in.
Ontstoken tandvlees en slechte mondhygiëne
Bloedend tandvlees is in de meeste gevallen een teken, dat je tandvlees ontstoken is (gingivitis).
Ontstoken tandvleess is één van de meest voorkomende ziektes aan de tanden en mond. Daarom zullen de meeste mensen wel eens te maken krijgen met een tandvleesontsteking en bloedend tandvlees. De bloeding ontstaat meestal tijdens het tandenpoetsen, flossen van de tanden of bijvoorbeeld als je in een hard stuk fruit bijt.
De ontsteking en bloedingen komen vaak, doordat je niet zorgvuldig genoeg hebt gepoetst en doordat je niet genoeg aandacht hebt besteed aan je mondverzorging. Want als bacteriën en etensresten langere tijd mogen blijven zitten zonder dat je ze weg hebt gepoetst, loop je het risico dat er een ontsteking in het tandvlees ontstaat. En daardoor krijg je bloedend tandvlees.
Hormonale veranderingen
Het risico op bloedend tandvlees neemt ook toe, als er hormonale veranderingen plaatsvinden in je lichaam. Dat is bijvoorbeeld het geval tijdens een zwangerschap, waarbij de hormonen in het lichaam drastisch veranderen.
Daardoor hebben sommige zwangere vrouwen last van bloedend tandvlees. De problemen met het tandvlees duren meestal tot het moment waarop de vrouw stopt met borstvoeding.
Roken
Door te roken creëer je slechte voorwaarden in je mond om een goede en gezonde hygiëne te waarborgen. Het wordt lastiger om je mond goed te verzorgen en daardoor kan je lichaam de mondproblemen moeilijker zelf oplossen.
Roken kan niet alleen bloedend tandvlees veroorzaken, het kan de situatie ook in korte tijd verslechteren. Daarom is het extra belangrijk dat je als roker erg goed voor je tanden en tandvlees zorgt.
Medische preparaten
Merk je dat je tandvlees bloedt, dan kan dat ook komen doordat je een bepaald medicijn neemt.
Sommige preparaten kunnen het tandvlees gevoeliger maken, zodat de kans groter is dat dat gaat bloeden. Bij elk medicijn staat vermeld welke bijwerkingen zich kunnen voordoen, dus is het zaak om goed op te letten als je een bepaald medicijn gebruikt en je merkt dat je tandvlees bloedt.
Stress
Stress kan de grootste vijand van je immuunsysteem zijn. Ervaar je over een langere periode veel stress, dan kan dat jouw immuunsysteem zozeer beïnvloeden, dat je mond daaronder lijdt.