Parodontitis: Lees meer over verzorging en preventie
Parodontitis is geen onbekende aandoening, maar toch wil je er zelf liever geen kennis mee maken. In dit artikel proberen we je uit te leggen wat parodontitis eigenlijk is en vertellen we je hoe onze tandpasta en ons mondwater met tea tree oil kunnen helpen.
Inhoudsopgave
Wat is parodontitis?
Je kent de ziekte parodontitis misschien wel. Die wordt afwisselend parodontitis of paradentose genoemd. Beide namen betreffende dezelfde ziekte in de mond, die ontstaat als gevolg een tandvleesontsteking.
Als je langere tijd met een tandvleesontsteking rondloopt en geen hulp zoekt om die te behandelen, kan dat helaas resulteren in parodontitis. Wanneer bacteriën zich ongehinderd in jouw tandvlees kunnen nestelen, krijgen ze de kans om zich te verspreiden. Als ze zich naar het dieper gelegen weefsel van de wortel van de tanden verspreiden, wordt dat aangeduid als parodontitis.
Die ontsteking kan ervoor zorgen dat het botweefsel wordt afgebroken, waardoor het risico op loszittende tanden ontstaat. In het slechtste geval kunnen je tanden uitvallen, omdat de plekken waar ze vastzitten in je kaak teveel zijn beschadigd.
In de volgende paragrafen zoomen we verder in op het volgende:
- Wat zijn de symptomen van parodontitis?
- Waardoor ontstaat parodontitis?
- Wie krijgt parodontitis?
- Hoe kun je parodontitis behandelen?
We vertellen ook hoe onze tandpasta en ons mondwater met tea tree oil een trouwe metgezel kunnen worden in jouw toekomstige mondverzorgingsroutine, zowel ’s ochtends als ’s avonds. Je kunt zelf namelijk veel doen om parodontitis te voorkomen.
En er zijn natuurlijk symptomen, waar je zelf alert op kunt zijn.
Wat zijn de symptomen van parodontitis?
Door een tandvleesontsteking te verzorgen, kun je parodontitis voorkomen. Daarom beschrijven we hieronder de symptomen van een tandvleesontsteking en van parodontitis.
Het eerste begin van een tandvleesontsteking
Het is verstandig om alert te zijn, wanneer je tandvlees van kleur verandert of plotseling pijnlijk en gezwollen is. Bloedend tandvlees kan een teken zijn van een tandvleesontsteking. Daarom moet je daar heel alert op zijn.
Het kan voorkomen, dat je tandvlees tijdens het tandenpoetsen bloedt. Ook als je net begonnen bent om flosdraad te gebruiken, kan het gaan bloeden. Dat is heel normaal. Dat mag echter maar een poosje duren. Wees daarom alert als jouw tandvlees elke keer tijdens het flossen bloedt. Dat kan een teken zijn van een tandvleesontsteking. Als je die niet verzorgt, kan die zich ontwikkelen tot parodontitis.
Misschien is het parodontitis
Als je bovenstaande symptomen hebt gemist, kan dat uitmonden in parodontitis. Misschien ontdek je nu pas dat je tandvlees gezwollen is en dat je adem stinkt. Bij parodontitis heb je vaak een nare smaak in de mond en trekt je tandvlees zich terug.
Bij parodontitis worden kleine holtes gevormd tussen het tandvlees en de tanden en dat kan pijnlijk zijn. Ervaar je een aantal van bovenstaande symptomen, dan is het erg belangrijk dat je meteen naar je tandarts gaat. Als het niet wordt behandeld, kunnen je tanden uitvallen.
In feite kun je parodontitis hebben zonder dat je dat zelf in de gaten hebt. Daarom is het belangrijk om naar de tandarts te gaan, zodat jullie dit kunnen ontdekken, voordat de situatie kritiek wordt.
Waardoor ontstaat parodontitis?
In onze mond komen van nature bacteriën voor. Die bacteriën hechten zich aan de tanden en dat noemen we plak. Als we ze niet verwijderen, verspreiden ze zich naar het tandvlees. Daar kan dan ontstoken tandvlees ontstaan, dat zich kan ontwikkelen tot parodontitis.
De bacteriën zorgen er namelijk voor, dat de tandvleesholtes dieper worden. Daardoor ontstaat er ruimte voor plak en tandsteen om in de holtes te gaan zitten. De ontsteking breidt zich uit en begint geleidelijk het bot te beschadigen.
De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van tandvleesontsteking is slechte mondverzorging.
Wie krijgt parodontitis?
Parodontitis kan iedereen overkomen. Zowel tandvleesontsteking als parodontitis komen veel voor onder de Nederlandse bevolking. 9 van de 10 mensen zal te maken krijgen met tandvleesontsteking en 4-5 van de 10 mensen krijgt parodontitis.
Het is daarom helemaal niet ondenkbaar dat jij ook getroffen kan worden door parodontitis. Dat betekent natuurlijk niet dat je niets hoeft te doen en maar gewoon moet wachten tot dat gebeurt. Want je kunt heel veel doen om tandvleesontsteking en daarmee ook parodontitis te voorkomen.
Uiteraard kun je ook hulp zoeken als je parodontitis krijgt. Lees hier meer.
Hoe kun je parodontitis behandelen?
Over het behandelen van parodontitis wordt gezegd dat voorkomen de beste behandeling is. En gelukkig is er veel wat je zelf kunt doen om het te voorkomen.
Wat kun je zelf doen om de ontwikkeling van parodontitis te voorkomen of te stoppen?
Een gezonde mond en goede mondverzorging zijn alfa en omega voor het voorkomen van tandvleesontsteking en parodontitis. Daarom raden wij drie eenvoudige stappen aan, die je ’s ochtends en ’s avonds kunt gebruiken.
Poets je tanden
Het is belangrijk om ervoor te zorgen, dat er geen goede omstandigheden voor plak zijn in jouw mond. Daarom moet je twee keer per dag je tanden poetsen. Gebruik onze tandpasta met tea tree oil die speciaal is ontwikkeld om parodontitis te voorkomen. Let op dat je in nauwgezette, circulaire bewegingen poetst. Poets je te hard, dan kunnen het glazuur van je tanden en het tandvlees beschadigd raken.
Denk eraan te flossen
Tandartsen zeggen dit altijd, maar de meeste mensen vergeten het. Gebruik flosdraad. Die kan op plekjes komen, waar je tandenborstel niet bij kan. De flosdraad zorgt ervoor, dat de laatste etensresten worden verwijderd en dat de omstandigheden voor bacteriën minder goed worden.
Maak het af met mondwater
Sluit je routine af met ons mondwater, dat ook tea tree oil bevat. Dat komt van de Australische boom Melaleuca Alternifolia. De bladeren van deze boom hebben ontstekingsremmende eigenschappen en worden al vele jaren gebruikt bij het verzorgen van geïnfecteerde wonden.
Door de olie uit de bladeren te winnen kan deze ook in tandpasta en mondwater gebruikt worden. Die helpen jou bij een gezonde mond. Met mondwater kun je de dag beginnen met een extra goede adem.
Professionele behandeling
Het is altijd verstandig om naar de tandarts te gaan als je denkt dat je een tandvleesontsteking of parodontitis hebt. Eigenlijk moet je regelmatig laten controleren of ook onder het oppervlak van jouw tandvlees alles in orde is.
Heb je parodontitis, dan moet je tandarts je daarbij helpen. Het kan nodig zijn het tandvlees te opereren om plak en tandsteen te verwijderen, dat diep in de holtes zit. In sommige gevallen is een behandeling met antibiotica noodzakelijk, maar dat gebeurt maar heel zelden.
Praat met je tandarts en maak een plan voor het verdere verloop van jouw behandeling. En poets je tanden ’s ochtends en ’s avonds met onze tea tree oil tandpasta.