Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Hoe kan tandvleesontsteking behandeld worden?

Ontstoken tandvlees kan erg vervelend zijn en daarom moet je het natuurlijk serieus nemen als jou het overkomt. Een ontsteking in het tandvlees kan verschillende vormen hebben en daarom is er ook geen eenduidig antwoord op de manier waarop je die moet behandelen. In sommige gevallen zijn kleine maatregelen genoeg, in andere gevallen heb je meer hulp nodig.   

Hier geven je een aantal tips om een gezonde mond te krijgen. Ook leggen we uit hoe je van geïrriteerd tandvlees of ontstoken tandvlees af kunt komen. 

Wat kun je zelf doen om de ontwikkeling van tandvleesontsteking te voorkomen of te stoppen? 

Goede mondverzorging is allesbepalend. Je tanden moeten je hele leven meegaan en als je ze elke dag met liefde en zorg behandelt, blijven ze gezond. Goede mondverzorging bestaat uit drie simpele stappen: 

  1. Poets je tanden ’s ochtends en ’s avonds. Gebruik onze tandpasta met tea tree oil. Die heeft een aantal goede eigenschappen, die goed zijn voor jouw mond. 
  2. Denk eraan te flossen. Etensresten gaan vaak tussen je tanden zitten, op plekken waar je tandenborstel niet bij kan.Verwijder de kleine etensresten met flosdraad en voorkom het risico op ontstoken tandvlees. 
  3. Sluit af met mondwater. Ons tea tree oil mondwater is daar perfect voor. Met mondwater voorkom je tegelijkertijd een slechte adem. 

Gebruik bovenstaande stappen om plak te verwijderen en daarmee tandvleesontsteking te voorkomen, voordat deze zich ontwikkelt tot parodontitis

Mondverzorging 5 produkten met Tea Tree Olie
verzorging bij tandvleesontsteking, schimmel in de mond of op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Mondverzorging 5 produkten met Tea Tree Olie - verzorging bij tandvleesontsteking, schimmel in de mond of op de tong

Een introductie van tea tree oil

Tea tree oil is een etherische olie, die wordt gewonnen uit de Australische boom Melaleuca alternifolias. We weten niet hoe lang mensen de antibacteriële eigenschappen van deze boom al gebruiken, maar het lijkt erop dat de aboriginals in Australië de heilzame bladeren van de boom al gebruikten voor de verzorging van verschillende huidaandoeningen.

Vandaag de dag wordt de etherische olie uit de boom gewonnen en voor veel verschillende doeleinden gebruikt: Juist omdat tea tree oil ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

De tandenborstel is je beste vriend, wanneer je een goede mondverzorging wilt. Onze tea tree oil producten zorgen dat jouw tandenborstel nog beter uitgerust is voor zijn taak. Onze tandpasta is namelijk speciaal ontwikkeld om tandvleesontsteking en parodontitis te voorkomen. 


Medische behandeling

Heb je alleen maar geïrriteerd tandvlees, dan kan het zijn dat meer aandacht voor je mondverzorging ervoor zorgt dat de irritatie verdwijnt. In verreweg de meeste gevallen van een tandvleesontsteking zul je echter naar de tandarts moeten voor een behandeling.

Zowel harde als zachte aanslag op de tanden moeten verwijderd worden en de tandarts kan je tanden grondig reinigen. Daardoor wordt je mond weer schoon en klaar voor de strijd. Daarna is het aan jou om die dagelijkse strijd tegen bacteriën aan te gaan.

De tandarts kan de conditie van het tandvlees beoordelen en inschatten wat er moet gebeuren. Het kan zijn dat de holtes in het tandvlees zo diep zijn, dat een operatie nodig is. Een plaatselijke verdoving verdooft de holtes, terwijl je tanden worden gereinigd. Op die manier weet je zeker, dat er geen schadelijke bacteriën meer zijn. 


Houd tandvleesontsteking buiten de deur

De tandarts heeft zijn werk gedaan om je tandvleesontsteking te laten verdwijnen en je mond weer gezond te maken. Je mond is gezond als de tanden glad zijn en het tandvlees lichtroze is en stevig rond je tanden ligt. Gebruik zowel ’s ochtends als ’s avonds de drie stappen van jouw mondverzorging. Druk niet te hard met de tandenborstel, omdat je het tandvlees daardoor onnodig kunt beschadigen.

Als je deze verzorgingsroutines voor je mond goed toepast, zul je maar zelden met een ontsteking te maken krijgen.

Mondverzorging 5 produkten met Tea Tree Olie
verzorging bij tandvleesontsteking, schimmel in de mond of op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Mondverzorging 5 produkten met Tea Tree Olie - verzorging bij tandvleesontsteking, schimmel in de mond of op de tong

Wat is tandvleesontsteking? 

Vanaf onze prille jeugd leren we dat we goed moeten tandenpoetsen. Maar wat kunnen cariës en bacteriën eigenlijk aanrichten in onze mond? Bacteriën in onze mond zijn een gegeven en kunnen we niet voorkomen.

Als we de bacteriën in onze mond de vrije hand geven, lopen we het risico dat we vroeger of later te maken krijgen met ontstoken tandvlees of gaatjes in onze tanden. Dat geldt voor zowel volwassenen als kinderen. 

Onze tanden worden omgeven door weefsel, zodat ze op hun plek blijven zitten. Dat weefsel kan door verschillende oorzaken gaan ontsteken. Als alleen het tandvlees ontsteekt en niet het weefsel waar de tanden in vastzitten, wordt dat ook wel tandvleesontsteking of gingivitis genoemd. 

Het is erg belangrijk om in actie te komen als je denkt dat je een tandvleesontsteking hebt. Als deze ontsteking niet wordt ontdekt, kan die zich verder ontwikkelen en zich uitbreiden naar het weefsel rond de tanden. Daar kunnen vervolgens diepe holtes in het tandvlees ontstaan en kan het kaakbeen aangetast raken. Dan is er niet langer sprake van een tandvleesontsteking, maar van parodontitis. 

Gelukkig kun je ontstoken tandvlees zelf ontdekken en er iets aan doen, voordat deze zich verder ontwikkelt.

Een tandvleesontsteking is op zich niet gevaarlijk, maar het is belangrijk om deze na het ontdekken snel te behandelen.   

Houd de symptomen in de gaten. 


Wat zijn de symptomen van tandvleesontsteking?

Er is een aantal dingen waar je alert op kunt zijn, wanneer je vermoedt dat je ontstoken tandvlees hebt. In een vroeg stadium zijn er maar weinig symptomen. Dit zijn meestal: 

Heb je last van één van deze twee symptomen, geef jouw tandvlees dan de verzorging die het nodig heeft. Zitten een of meer tanden los, dan kan dat duiden op parodontitis en is het zaak om professionele hulp van je tandarts in te schakelen.


Waardoor krijg je tandvleesontsteking? 

Er zijn meerdere oorzaken voor het krijgen van tandvleesontsteking, maar de meest voorkomende oorzaak heeft een bacterieel karakter. Dit is wanneer bacteriën vrij spel krijgen om een laag te vormen op het oppervlak van jouw tanden. Deze laag noemen we plak en als je die niet verwijdert, kan de ontsteking zich uitbreiden van het tandoppervlak naar het tandvlees. 

Belangrijke oorzaken van plak, die daarmee het risico op een ontsteking van het tandvlees vergroten, zijn: 

  • Slechte mondverzorging
  • Roken
  • Suiker bevattende maaltijden

Gelukkig kun je hier veel aan doen met onze tea tree oil tandpasta en ons mondwater, die goede omstandigheden creëren voor jouw mondhygiëne. 

Tandpasta met Tea Tree Olie
voor een goede mondhygiëne en geschikt bij parodontitis en ontstoken tandvlees
+15.000 reviews
Normale prijs €6,99
Aanbiedingsprijs €6,99 Normale prijs
Tandpasta met Tea Tree Olie - voor een goede mondhygiëne en geschikt bij parodontitis en ontstoken tandvlees

Hoe lang duurt een tandvleesontsteking? 

Zodra je geïrriteerd tandvlees ervaart en denkt aan een tandvleesontsteking, moet je in actie komen. De duur van de ontsteking van het tandvlees hangt er namelijk van af, hoe snel jij daarop reageert. 

Je kunt zelf een bijdrage leveren om de ontwikkeling van tandvleesontsteking te stoppen. Daarover later meer. Het kan heel goed zo zijn dat je tandsteen hebt (verkalkte plak), die de tandarts voor je moet verwijderen. Als je tandvlees erg veel pijn doet, raden we ook aan om naar de tandarts te gaan, die de duur van jouw tandvleesontsteking heel snel kan verkorten.

Door snel te reageren bij pijnlijk en mogelijk bloedend tandvlees, kunnen de symptomen al na een paar dagen weer verdwijnen. Als je van het ontstoken tandvlees af bent, moet je doorgaan met de goede mondverzorging.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram