Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

De oorsprong van de Aloë Vera plant

Aloë Vera komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika, maar is tegenwoordig te vinden in veel landen rond de Middellandse Zee, in Azië en in Zuid-Amerika, doordat ontdekkingsreizigers en zeelui de plant meenamen naar hun bestemmingen. De plant heeft in de loop der jaren een imago opgebouwd als één van de meest bekende planten ter wereld. Dat komt door zijn genezende eigenschappen, waar mensen als sinds het oude Egypte volop van profiteren. De oude Egyptenaren ontdekten de genezende en heilzame eigenschappen van Aloë Vera. De rest van de wereld heeft daar sindsdien ook baat bij gehad.

De Aloë Vera plant heeft meer dan 300 ondersoorten, waarvan slechts enkele genezend vermogen hebben. Aloë Barbadensis is daar één van. Deze plant is ook bekend onder de namen ’plant der onsterfelijkheid en ’lelie van de woestijn’. Aloë Vera kan erg goed tegen extreme warmte in natuurgebieden, waar maandenlang geen regen valt. 

Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie
Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie - Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes

Hoe ziet een Aloë Vera plant er uit?

Op het eerste gezicht lijkt een Aloë Vera plant op een cactus. De vele lange uitlopers en de groene bladeren rond de stam van de plant kunnen wel 50 centimeter lang worden. De bladeren zijn lang en dik, met een spitse punt, en zijn aan beide kanten grijsgroen met een vleugje blauw. Binnenin de bladeren slaat de plant water op in een gel, die voor 96% uit water bestaat.

Het oppervlak van de bladeren is glad, waarbij op de randen kleine stekels zitten. Juist daardoor lijkt de plant op een cactus. Maar feitelijk is Aloë Vera een vetplant, die tijdens de bloei buisvormige bloemen met geelrode kroonbladeren krijgt. De plant gaat pas na een paar jaar bloeien, waarbij de bloei meestal in de zomer plaatsvindt.


Beste vriend van de cosmetische industrie

De Aloë Vera plant is tegenwoordig één van de beste vrienden van de huidverzorgingsindustrie. Dat komt doordat zijn bladeren een ware schatkist aan actieve en voedende stoffen bevatten. De bladeren van Aloë Vera bestaan uit aminozuren, mineralen, vitaminen, antioxidanten en proteïnes. De plant bevat meer dan 200 actieve enzymen, 20 mineralen, 12 vitaminen, 18 aminozuren en 75 voedingsstoffen. Alles bij elkaar een combinatie, die de gezondheid van de huid en onze totale gezondheid een boost kan geven.

Huid- en lichaamsverzorging

Aloë Vera hydrateert de huid en helpt om een natuurlijk vochtgehalte in stand te houden. Wanneer jouw huid gehydrateerd blijft, wordt de elasticiteit van de huid ook beter. Daarom is het een effectief ingrediënt in anti-aging huidverzorging. In een droge huid kunnen namelijk snel rimpels en lijntjes ontstaan. Dus als je rimpels wilt voorkomen, is het belangrijk om jouw huid goed te hydrateren.

Bovendien is een gehydrateerde huid ook de beste basis voor een egale en mooie make-up. Aloë Vera er daarom enorm effectief om verouderingskenmerken in de huid tegen te gaan, omdat het de huid diep hydrateert, maar ook omdat het veel antioxidanten bevat, die de huidcellen vernieuwen.

Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie
Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie - Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes

Verzorging van zonnebrand

De meeste mensen houden ervan als de zon na een lange winter doorbreekt. Maar de zon zorgt niet alleen voor vitamine D; hij kan ook zonnebrand veroorzaken. Net als veel andere Noord-Europeanen met een licht huidtype, heb je vast al meegemaakt dat jouw huid rood en pijnlijk is geworden door de zon.

Zonnebrand is een beschadigde huid en een signaal dat de huid goed verzorgd moet worden. Na te lang zonnebaden is het belangrijk om de weerstand van de huid te herstellen, omdat de Uv-straling in het zonlicht de structuur van de huid beschadigt, zodat de huid kwetsbaar wordt. Dat kan huidirritatie veroorzaken, zoals roodheid, zonneallergie en voortijdige veroudering. De unieke eigenschappen van Aloë Vera helpen om de huid te verlichten, koelen en herstellen, zodat de schade wordt beperkt.


Hierom moet je een Aloë Vera plant hebben

Er zijn veel goede redenen om thuis een Aloë Vera plant aan te schaffen. De plant is van zichzelf mooi, met zijn lange, majestueuze bladeren, en zal het interieur van jouw huis daarom verfraaien en tot leven wekken. Maar hij is niet alleen sierlijk; hij kan je gezondheid ook op veel manieren gunstig beïnvloeden.

Hulpmiddel tegen slaapproblemen

Slapen is belangrijk voor onze algehele gezondheid. Te weinig slaap maakt dat je lichaam niet genoeg energie krijgt en te weinig energie zorgt er weer voor dat de kwaliteit van leven afneemt. Heb je net als veel andere Nederlanders slaapproblemen, dan kan dat leiden tot ernstige gevolgen. Het kan leiden tot stress, depressie, hartvaatziekten en hoge bloeddruk; allemaal bedreigingen voor onze fysieke en geestelijke gezondheid.

De Aloë Vera plant kan een effectief hulpmiddel zijn tegen jouw slaapproblemen. Onderzoek toont aan, dat de plant effectief schadelijke chemicaliën uit de lucht verwijdert, die jouw gezondheid bedreigen. Tegelijkertijd verspreidt hij ook zuurstof in de ruimte, waarin hij staat. Doordat je hersenen ’s nachts extra hoeveelheden verse zuurstof krijgen, wordt je lichaam eenvoudiger rustig en voel je je beter, zodat je de beste voorwaarden creëert voor een goede, diepe slaap. Daarom kan het een goed idee zijn om een Aloë Vera plant in jouw slaapkamer te zetten. Die is zowel decoratief als slaapbevorderend.   

Genezende eigenschappen voor wonden en een geïrriteerde huid

Puistjes, brandwonden en schaafwonden. Onze huid kan op veel manier beschadigd raken. Aloë Vera is een uniek middel om een beschadigde huid te verlichten en genezen. Heb jij thuis een Aloë Vera plant staan, dan kun je zelf een genezende gel maken. Daardoor hoef je geen crèmes en gel bij de apotheek of in de winkel te kopen. Maar hoe helpt Aloë Vera jouw huid?

Aloë Vera bevat aloë-emodine; een ecologische stof die bacteriën effectief bestrijdt. Deze stof zorgt ervoor dat Aloë Vera antiseptische en antibacteriële effecten heeft, die helpen om wonden en ontstekingen als puistjes te reinigen, waardoor de huid sneller geneest. Tegelijkertijd stimuleert de gel uit de Aloë Vera bladeren de collageenproductie van de huid. Collageen is een belangrijk onderdeel van bindweefsel en de vorming van nieuwe bloedvaten en bindweefsel helpt de huid om te genezen.

Als je een wond hebt opgelopen, kun je je eigen genezende gel maken uit jouw kamerplant. Op die manier profiteer je optimaal van de gunstige effecten van de plant, zonder de chemische ingrediënten en conserveringsmiddelen in een gel die je in de winkel koopt.


Recept voor zelfgemaakte Aloë Vera gel

Je hebt nodig: 3 stelen Aloë Vera, 1 eetlepel tarwekiemolie, 1 eetlepel citroensap.

  1. Geef je Aloë Vera plant een week lang elke dag water, zodat hij veel water opneemt voordat je de gel maakt. Zorg er wel voor dat je kleine hoeveelheden water geeft, zodat de plant niet verdrinkt.
  2. Snijd drie stelen van de plant en verwijder de ’stekels’ van de randen van de bladeren.
  3. Leg de bladeren 24 uur in een kom met koud water en vervang het water regelmatig. Liefst om de vier uur. Wanneer de bladeren in het water liggen, scheiden ze aloïne af, dat giftig kan zijn. Daarom is deze stap erg belangrijk.
  4. Snijd met een mes elke steel open en haal de gel er met een lepel uit.
  5. Doe de gel in een schaal en voeg tarwekiemolie en citroensap toe. Roer alle ingrediënten goed door elkaar
  6. Doe de zelfgemaakte gel tot slot in een luchtdichte bak en bewaar die in de koelkast, zodat hij langere tijd goed blijft.

Gebruik deze gel in kleine hoeveelheden op een wond, brandwond, snee of barst in de huid. De gel voelt verkoelend en rustgevend voor de huid, zodat deze de beste voorwaarden krijgt om te genezen. Gebruik de gel liefst dagelijks om de huid zo snel mogelijk te laten genezen.

Je kunt ook kant-en-klare gel van Australian Bodycare kopen 

Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie
Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie - Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes

Zo verzorg je een Aloë Vera plant

Als je een Aloë Vera plant aanschaft om altijd eerste hulp bij de hand te hebben als je een schaafwond oploopt, je brandt tijdens het koken of je snijdt, dan is het goed om te weten hoe je deze plant het beste verzorgt.

Allereerst kost het niet veel moeite en vraagt de verzorging van de plant niet veel aandacht. Het enige dat de plant nodig heeft is goede, losse aarde, die niet te nat en niet te zwaar is. Als de grond te voedzaam is, zullen de wortels te dun worden. Dankzij zijn herkomst uit droge, warme klimaten, is Aloë Vera een plant die kan overleven met erg weinig water. Ben jij zo iemand, die vaak vergeet om de planten water te geven, dan is Aloë Vera echt iets voor jou. Er gebeurt namelijk niets als de plant uitdroogt. Het is juist heel goed als dat af en toe gebeurt.

Wanneer je Aloë Vera in jouw huis wilt neerzetten, dan is het niet handig om dat in een donkere hal zonder daglicht te doen. De plant komt uit een zonnige plek op aarde en dat betekent natuurlijk dat hij licht nodig heeft. Dat hoeft echter niet per se direct zonlicht te zijn.


Waar koop je een Aloë Vera plant?

Wil je graag een plant bij de hand hebben met heel veel gunstige effecten op jouw gezondheid? Dan kun je een Aloë Vera plant kopen in de meeste tuincentra, bij bloemisten en soms ook in bouwmarkten.

Bij het kopen van een Aloë Vera plant hoef je er niet veel over na te denken of je hem wel kunt verzorgen, omdat hij ontzettend eenvoudig te verzorgen is. Hij heeft weinig water en onderhoud nodig. Op die manier heb je altijd een natuurlijke hulp binnen handbereik als je uitschiet met een mes, je knie over het asfalt is geschaafd of als de zon veel impact heeft gehad op jouw huid.

Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie
Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie - Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram