Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Waarom zou je een tongschraper gebruiken – werkt het?

Het korte antwoord is: Ja, het werkt.

Het is normaal om bacteriën in de mond te hebben. Maar wanneer ze voedselresten en dode oppervlaktecellen van het mondslijmvlies afbreken, komen zwavelwaterstof, methylmercaptaan en andere zwavelhoudende gassen vrij als bijproduct. En dat ruikt slecht.

Een tongschraper – ook wel een tongreiniger genoemd – kan je vooral helpen de slechte adem te bestrijden omdat je de aanslag en bacteriën die op het oppervlak van de tong zitten, verwijdert.

Het oppervlak van de tong is geribbeld en gegroefd, waar de oneffen oppervlakken goed zijn voor bacteriën om zich aan vast te hechten. En omdat de afvalstoffen van de bacteriën onaangename geuren kunnen afgeven, krijg je een slechte adem tot overlast voor jezelf en je omgeving.

Een tongschraper kan ook helpen met andere dingen die je dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Hieronder kun je daar meer over leren.

Verbeter de smaakervaring bij het eten

Als je je tong poetst, kun je meer proeven als je eet.

Als je veel aanslag op je tong hebt, kan dit resulteren in het verlies van smaakervaringen wanneer je lekker eten eet. Bacteriën, voedselresten en dode huidcellen kunnen je smaakpapillen beïnvloeden en je een slechte ervaring geven.

Als je de aanslag van je tong schraapt, kun je dus je smaakzin verbeteren en beter onderscheid maken tussen zoet, zuur, zout en bitter.

Voorkomt tandziekten

De slechte bacteriën op de tong kunnen zich naar je tanden verspreiden – en dat kan resulteren in een ernstige tandvleesontsteking, die kan leiden tot andere tandziekten zoals parodontitis.

Naast ongemak en pijn is het ook geen goedkope ervaring om in de tandartsstoel te moeten zitten om het probleem op te lossen. Maar gelukkig kun je dit ook voorkomen door regelmatig gebruik van een tongreiniger.


Hoe gebruik je een tongschraper?

Het is makkelijk om een tongschraper te gebruiken. En het is ook makkelijk om te zien hoeveel de tong nodig heeft. Als de bacteriekolonies te groot worden, kan het een witgele aanslag vormen – met een tongschraper kun je de aanslag eraf schrapen en een goede mondhygiëne verzekeren.

Je hoeft alleen maar de volgende stappen te volgen:

  1. Sta voor de spiegel, open je mond en steek je tong zo ver mogelijk uit
  2. Plaats het afgeronde uiteinde van je tongschraper achter op je tong. Als je je braakreflex voelt, kun je langzamer beginnen en proberen weer achteraan te gaan als je tong gewend is aan het gevoel.
  3. Trek de schraper langzaam naar voren richting het puntje van je tong – het is belangrijk om van achteren naar voren te schrapen en niet andersom.
  4. Herhaal de beweging ongeveer acht keer of naar behoefte – totdat je voelt dat je het hele oppervlak hebt geschraapt. Vergeet niet de schraper voor elke herhaling te spoelen, zodat je de aanslag verwijdert voordat je opnieuw schraapt.
  5. Was je schraper met warm water, zodat deze klaar is voor het volgende gebruik. Droog het af en plaats het op een droge en schone plek.

Let erop dat je ver achter op de tong poetst

Wanneer je de schraper gebruikt, is het belangrijk om ver achter op de tong te komen, omdat de grootste concentratie bacteriën meestal achteraan zit, waar ze minder worden gestoord. Daarom moet je je tong zo goed mogelijk uitsteken als je hem poetst, zodat het makkelijker is om alle aanslag weg te poetsen.

Gebruik de tongreiniger bij voorkeur elke ochtend voordat je je tanden poetst. Maar onthoud om voorzichtig te poetsen met de tongschraper, zodat je het oppervlak van de tong niet beschadigt.

Tongschraper voor de verzorging van tandplak en bacteriën in de mond
Reinigt de tong en vermindert de kans op een slechte adem
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Tongschraper voor de verzorging van tandplak en bacteriën in de mond - Reinigt de tong en vermindert de kans op een slechte adem

Vul aan met andere reinigingsproducten

Je kunt je tongreiniger met voordeel gebruiken als aanvulling op andere producten die je helpen een goede mondhygiëne te behouden. Hoewel het effectief is om de schraper alleen te gebruiken, is het nog effectiever om het met andere producten te gebruiken als je van je slechte adem af wilt.

Naast een goede tandpasta om je tanden (en tong) te poetsen, kan een goede mondspoeling ook een goede aanvulling zijn op je tongschraper.

Sommige tongen zijn onregelmatiger en hebben diepere groeven. Dat kan het moeilijker maken om de tong schoon te houden. Als dat bij jou het geval is, kun je mondspoeling kopen die de mond versterkt tegen slechte bacteriën.

Startpakket – 5 mondproducten
Startpakket voor een goede mondhygiëne en verzorging van parodontitis en schimmel
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Startpakket – 5 mondproducten - Startpakket voor een goede mondhygiëne en verzorging van parodontitis en schimmel

FAQ

Wat doet een tongschraper?

Een tongschraper is een goed hulpmiddel om een goede mondhygiëne te behouden. Het wordt gebruikt om de tong te schrapen voor bacteriën, schimmels en voedselresten die de oorzaak kunnen zijn van een slechte adem.


Is het goed om een tongschraper te gebruiken?

Ja, omdat het schadelijke bacteriën van de tong verwijdert en je helpt de mond gezond en schoon te houden. Als je het dagelijks gebruikt, kun je de hoeveelheid schadelijke bacteriën verminderen die een slechte adem kunnen veroorzaken en in het ergste geval je tanden kunnen afbreken.


Waar koop je een tongschraper?

Je kunt je tongschraper kopen bij Australian Bodycare, bij de apotheek, in sommige winkels en op diverse websites op internet.


Kun je je tong schrapen?

Ja, je kunt je tong schrapen. Maar hoewel je denkt dat het gevaarlijk klinkt, is het niet hetzelfde als het schrapen van haar op het lichaam. In plaats van een scheermes om baard en beenhaar te schrapen, is een tongschraper een kleine boog van metaal of plastic die over het oppervlak van de tong wordt gewreven.


Hoe vaak moet ik mijn tong poetsen?

Je kunt je tong elke ochtend poetsen voordat je je tanden poetst. Zo zorg je voor een grondigere reiniging en behoud je de tandgezondheid. Om een nog regelmatigere reiniging te verzekeren, kun je het ook 's avonds doen - zodat je twee keer per dag komt.

Startpakket – 5 mondproducten
Startpakket voor een goede mondhygiëne en verzorging van parodontitis en schimmel
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Startpakket – 5 mondproducten - Startpakket voor een goede mondhygiëne en verzorging van parodontitis en schimmel

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram