Witte tong – dit kun je doen bij aanslag op de tong
Witte aanslag op de tong is een probleem waar veel mensen van tijd tot tijd mee te maken krijgen. Er kunnen veel oorzaken voor zijn, maar gelukkig zijn er ook veel manieren om dit te bestrijden.
Waardoor krijg je aanslag op de tong? Wat betekent een witte tong? En hoe behandel en voorkom je dit zo goed mogelijk?
Lees meer over dit onderwerp en leer hoe je een gezonde tong kunt krijgen.
Inhoudsopgave
Hoe ziet een gezonde tong er uit?
Een gezonde tong heeft een heldere roze kleur en is bedekt met kleine bobbeltjes, die op haartjes lijken. Deze kleine bobbeltjes heten smaakpapillen en zorgen voor het licht ruwe oppervlak van de tong.
Tussen de papillen kunnen etensresten, dode huidcellen en ander vuil gaan vastzitten. Helemaal achter op de tong zijn de tussenruimtes het grootst, dus daar kan het meeste afval gaan vastzitten en groeien de meeste bacteriën.
Een gezonde tong heeft geen vlekken of bultjes, maar is op zijn eigen, ruwe manier egaal.
Jouw tong is één van de belangrijkste spieren in je lichaam. Het is de spier die zorgt dat je al het eten en drinken dat je nuttigt, kunt proeven. Tegelijkertijd helpt hij je om te slikken en stelt hij je in staat om je met woorden uit te drukken. Zonder tong zou je niet kunnen praten.
De tong is daarom heel bijzonder. Des te meer reden om hem gezond te houden.
Hoe kun je een witte tong behandelen en voorkomen?
Heb je last van aanslag op de tong, dan is daar gelukkig een oplossing voor.
Als de witte tong wordt veroorzaakt door dode huidcellen en bacteriën, dan is het zaak om te zorgen voor een goede en gezonde mondverzorging. Dat doe je onder andere door dagelijks een aantal dingen te doen:
- Poets je tanden goed.Bijvoorbeeld met Australian Bodycare’s Tea Tree Oil-tandpasta, die effectief helpt om bacteriën te bestrijden en een schone, frisse mond te waarborgen.
- Gebruik flosdraad tussen je tanden, op plekken waar de tandenborstel niet bij kan.
- Spoel je mond met Mouth Wash. Dat is een mondwater met een effectieve werking tegen bacterievorming en slechte adem.
- Sluit de mondverzorging af met een tongschraper,die dode huidcellen en bacteriën van de huid schraapt.
Heb je schimmel op je tong, dan vereist dat een goede mondverzorging en doelgerichte middelen direct op de tong. Onze mondgel kan gebruikt worden tegen schimmel op de tong, omdat die effectieve, bacteriebestrijdende eigenschappen heeft.
Om het meeste effect uit de gel te halen, moet je die minimaal één keer per dag en liefst vier keer per dag gebruiken. Druk 2 cm gel op je vinger of tandenborstel en verdeel die over je tong.
Spoel de gel niet van je tong en wacht na het aanbrengen 30 minuten met eten of drinken, zodat je het maximale effect bereikt.
3 goede tips om witte aanslag op de tong te voorkomen
- Zorg dat je altijd twee keer per dag grondig je tanden en tong poetst om bacteriën weg te poetsen.
- Drink genoeg vloeistoffen gedurende een dag, zodat je niet uitgedroogd raakt. Water is goed, voor zowel je huid, tong als je algehele welbevinden.
- Doe je sigaretten weg, als je rookt. Roken draagt bij aan verslechterde voorwaarden om een gezond milieu in jouw mond in stand te houden.
Waarom krijg je een witte tong?
Een witte of geelachtige tong kan veel verschillende oorzaken hebben. Sommige zijn onschuldig, terwijl andere wat meer aandacht vragen.
Slechte mondverzorging
Poets je jouw tanden niet voor het slapen gaan of na het opstaan? Of denk je er wel aan om je tanden te poetsen, maar vergeet je je tong?
Slechte mondverzorging is een van de meest voorkomende oorzaken van een witte tong en van witte aanslag op de tong.
Te weinig vloeistof en uitdroging
Zorg jij er voor dat je genoeg vloeistoffen binnenkrijgt gedurende een dag? Als je niet genoeg drinkt en daardoor een te lage vloeistofinname hebt, kun je witte aanslag op de tong krijgen.
Als je ontdekt dat je een witte tong hebt en je tegelijkertijd bemerkt dat je te weinig drinkt, kan uitdroging de oorzaak zijn van de manier waarop je tong er uitziet.
Ophoping van dode huidcellen
Zit er witte aanslag op je tong, dan kan dat komen doordat dode huidcellen zich daar ophopen.
Tussen de smaakpapillen kunnen dode huidcellen gaan vastzitten. En als dat gebeurt, kunnen ze de tong een aparte witte of geelachtige kleur geven.
Roken
Heb je witte aanslag op jouw tong ontdekt? En rook je?
Als je rookt, loop je ook het risico op een witte tong. Roken beïnvloedt in hoge mate het milieu in jouw mond en dat kan zich uiten in een witte of geelachtige kleur op je tong.
Infecties
Een schimmelinfectie met de candidaschimmel kan ook voor aanslag op de tong zorgen; zowel bij volwassenen als bij kinderen. Als de infectie in de mond zit, noemen we dat ook wel spruw.
Bij volwassenen ontstaat de infectie meestal bij een verzwakt immuunsysteem, maar ook als bijwerking tijdens ziekte of tijdens het gebruiken van medicijnen, zoals bijvoorbeeld antibiotica.
Een schimmelinfectie op de tong kan iedereen treffen, maar komt het meest voor bij ouderen, kleine kinderen en zwangere vrouwen.
Glossitis
Heb je te maken met witte aanslag op je tong, dan kan die veroorzaakt worden door glossitis. Dat is een ontsteking in de tong. De tong zwelt meestal op en wordt bedekt met witte vlekjes.
Dat komt veelal doordat je allergisch bent voor een bepaald soort voedsel of geneesmiddel, doordat je lichaam in hormonale onbalans is of door een gebrek aan vitamine B12.
Orale lichen planus
Lijd je aan de huidziekte orale lichen planus, die op verschillende plekken op je lichaam kan verschijnen, dan kan het voorkomen dat je tong witte strepen en een rasterpatroon vertoont.
Tegelijkertijd kan je tong pijnlijk aanvoelen en kunnen er rode wondjes op komen.
Kanker en andere ziekten
Heb je last van witte aanslag op de tong en is die ook gezwollen, dan kan dat erop duiden dat je nieren in onbalans zijn.
Andere ernstige oorzaken kunnen vroege signalen van kanker in de mondholte zijn, waarbij witte aanslag één van die signalen is.
Wanneer is het een probleem?
Jouw tong is een spreekbuis. Hij vertelt namelijk hoe het met jouw lichaam gaat. Daarom kan je tong ook jouw beste vriend zijn bij het tijdig ontdekken van ziektes.
De witte aanslag wordt meestal een probleem als die voorkomt in combinatie met andere symptomen. Daarom is belangrijk om altijd naar de huisarts of tandarts te gaan als je ook maar de minste twijfel hebt over de oorzaak van de aanslag.
In het kielzog van de witte aanslag kunnen ook meer onschuldige gevolgen dan ziekte voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld een slechte adem zijn, die niet gevaarlijk is, maar wel heel vervelend kan zijn; voor jou en voor de mensen om je heen.