Zo reken je af met tandplak
De meeste mensen hebben wel eens tandplak. Maar het is belangrijk om de grootste vijand van je mond buiten de deur te houden.
Hoe doe je dat?
Lees hier meer over wat tandplak is en hoe je die het beste kunt bestrijden.
Inhoudsopgave
Hoe verwijder je tandplak van je tanden?
Poets je tanden op dezelfde manier als je het toilet borstelt. Maar wat hebben jouw toilet en jouw tanden met elkaar te maken?
Op veel manieren zijn daar dezelfde mechanismen in het spel. Als je de wc-borstel regelmatig door je wc haalt, voorkom je bruine aanslag. Hetzelfde geldt voor je tanden.
Als tandplak een paar dagen ongehinderd op je tanden zit, gaat de aanslag steeds vaster zitten en in de loop van een week is die zo hard, dat je de tandplak niet meer zelf kunt wegpoetsen. Dan moet de tandarts dat met sterkere middelen doen.
Daarom is de beste manier om tandplak te verwijderen, te zorgen voor een goede mondverzorging.
Goede mondverzorging
Je hanteert een goede mondverzorging door drie stappen te gebruiken in het dagelijks reinigen van jouw mond:
- Poets je tanden twee keer per dag grondig, liefst met een elektrische tandenborstel, die extra effectief poetst. Gebruik bijvoorbeeld Australian Bodycare’s tandpasta met Tea Tree Oil, die is ontwikkeld om een gezond milieu in de mond te behouden. De tandpasta heeft een bacteriedodend effect, zodat je tandplak buiten de deur kunt houden.
- Gebruik flosdraadom de etensresten te verwijderen, waar de tandenborstel niet bij kan. Het is belangrijk dat je het tandenpoetsen aanvult met flosdraad tussen je tanden, zodat je de bacteriën ook daar verwijdert.
- Sluit af met mondwater, zoals onze Mouth Wash met Tea Tree Oil, die bacteriën bestrijdt en zorgt voor een frisse adem en gezonde mond. Spoel je mond 1-2 keer per dag na het tandenpoetsen met ca. 20 ml.
Gorgel één minuut goed en spuug weer uit. Wacht na het gebruik van het mondwater 30 minuten met eten en drinken.
Goede eettips om tandplak te voorkomen
Eten speelt een grote rol in de gezondheid van je tanden en je mond.
Daarom krijg je hier een aantal goede tips om de vorming van tandplak op jouw tanden te voorkomen.
- Vermijd suikerhoudende etenswaren. Tandplak wordt gevoed door suiker.
- Eet veel volkoren producten. Die zijn niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar ook voor je tanden. Wat betreft je tanden is dat vooral dankzij het mechanisme dat ontstaat als je bijvoorbeeld volkoren brood eet. Dat mechanisme helpt om tandplak van jouw tanden te verwijderen.
- Spoel je tanden met schoon water, wanneer je iets met veel suiker of zuur hebt gegeten of gedronken.
- Drink frisdrank, sap of limonade niet met kleine slokjes. Daardoor baden je tanden langdurig in suikerwater. Drink het daarom liefst snel op, zodat je tanden zoveel mogelijk worden ontzien.
Wat is tandplak?
Tandplak is een witte, ietwat kleverige aanslag van bacteriën, die op het tandoppervlak wordt gevormd. Tandplak zet zich vast op het oppervlak tussen de tand en de rand van het tandvlees. De bacteriën in de tandplak bevatten zuren, die het email van je tanden wegslijten.
Dat is schadelijk voor tanden en tandvlees en als je het niet behandelt, kan het zich ontwikkelen tot permanente schade. Daarom is tandplak ook één van de grootste vijanden van je mond en de oorzaak van verschillende problemen met gezondheid van de mond.
Wat gebeurt er als je tandplak niet verwijdert?
Verwijder je tandplak niet van je tanden, dan ontstaat er cariës oftewel gaatjes in je tanden. Het kan ook resulteren in ontstoken tandvlees, dat zich in het slechtste geval kan ontwikkelen tot parodontitis.
Ontstoken tandvlees en parodontitis
Ontstoken tandvlees wordt gekenmerkt door pijnlijk, rood en bloedend tandvlees, terwijl parodontitis een onprettige aandoening is, waarbij onbehandeld ontstoken tandvlees veel schade kan aanrichten aan het dieper gelegen weefsel.
Bij parodontitis gaan je tanden los zitten en in het slechtste geval vallen ze uit, wanneer het vermogen van de tand om vast te blijven zitten teveel wordt beschadigd.
Slechte adem
Tandplak kan ook zorgen voor een slechte adem. Dat is een minder ernstig probleem, maar des te vervelender voor jou, vooral in sociale situaties.
Tandsteen
Via je speeksel komt kalk bij de tandplak, waardoor uiteindelijk tandsteen ontstaat. Tandsteen is een gele of bruine afzetting op jouw tanden. Die zit zo vast als steen op het email van je tanden. Daarom kun je het niet zelf verwijderen, als het eenmaal is ontstaan. Dat moet door een tandarts gebeuren, die een speciaal gereedschap heeft om de tandsteen weg te schrapen.
Sommige mensen maken eerder tandsteen aan dan anderen, maar meestal wordt tandsteen een groter probleem, naarmate je ouder wordt.
Zo weet je dat je plak op je tanden hebt
Jouw mond is een waar Mekka voor bacteriën, met zijn ca. 32 graden en hoge luchtvochtigheid. Sommige bacteriën zijn goed voor het milieu in je mond en voor jouw vermogen om te proeven en eten te verteren. Maar andere bacteriën hebben een schadelijk effect en in de loop van de dag hopen deze bacteriën zich op op jouw tanden en vormen ze tandplak.
Maar hoe weet je, dat je tandplak hebt?
Het is redelijk eenvoudig om te voelen en vast te stellen, dat je tandplak hebt. Je hoeft geen tandarts te zijn om dat te constateren.
Als je het puntje van je tong over je tanden en langs de rand van het tandvlees laat gaan, zal dat ruw aanvoelen als er tandplak aanwezig is. Je kunt ook met je nagel een laagje aanslag wegschrapen.
Twijfel je nog steeds, dan kun je ook speciale kleurstoffen kopen die tandplak op het tandoppervlak zichtbaar maken.