Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is schimmelinfectie in de huid?

Schimmelinfectie in de huid is een normale aandoening voor veel meisjes, jongens, mannen en vrouwen van alle leeftijden. Maar dat maakt het probleem niet minder hinderlijk. Wanneer de huid met schimmel wordt geïnfecteerd, treedt de infectie meestal op in de buitenste laag van de huid. Over het algemeen zijn er twee soorten schimmels die je huid kunnen infecteren. De ene is gistschimmel, de andere is dermatofyten.

Er zijn gistschimmels op elke normale huid, maar slechts in zeer beperkte hoeveelheden. Maar wanneer de schimmel goede groeiomstandigheden krijgt, zal deze bloeien en de huid aantasten met wat we kennen als schimmel.

Schimmelinfectie in de huid wordt soms ook Schilferziekte genoemd, omdat de huid grotere of kleinere ringvormige plekken kan vormen met een schilferige rand.

Bij infectie met de Candida-schimmel is er schilfervorming met rode plekken. Vaak hebben de plekken centraal een verbleking, en er kunnen ook kleine blaren voorkomen. Meerdere van deze ringplekken kunnen samenvloeien, waardoor ze grote vlekken van schilferige huid creëren, die eruit kunnen zien als een complete landkaart op de huid.

Voor de Pityrosporum ovale-schimmel, die ook in kleine hoeveelheden op de normale huid voorkomt, kunnen de plekken zich in plaats daarvan manifesteren als witte of geel-bruine plekken die schilferen.


Hoe voelt schimmelinfectie in de huid?

Schimmelinfectie in de huid is een uiterst hinderlijke aandoening die zowel fysieke als psychische klachten veroorzaakt. Het is niet alleen zo dat de schimmel huidirritaties, lichte pijn en enorme jeuk kan veroorzaken, het wordt ook een cosmetische schoonheidsvlek voor zowel mannen als vrouwen.

Het kan leiden tot problemen met het vertonen in het openbaar, terwijl de schimmelaanval aan de gang is – en het wordt daarom soms een sociaal probleem voor veel mensen. Het grote ongemak van jeuk kan moeilijk te negeren zijn.

Want als het jeukt, krabben we meestal. Maar als je aan schimmelgeïnfecteerde huid krabt, wordt het snel een vicieuze, jeukende cirkel, waarin je in plaats van het verlichten van het jeukende gevoel, het alleen maar versterkt.


Is schimmelinfectie in de huid gevaarlijk?

Jeuk, irritaties, pijn en vlekken op de huid zijn een uiterst hinderlijke toestand. Maar hoewel schimmelinfectie in de huid erg onaangenaam is voor de getroffene, is het niet gevaarlijk.

Echter, in zeldzame gevallen kan het een teken zijn van een onderliggende ziekte, en het is daarom belangrijk om de schimmel zo snel mogelijk te behandelen om uit te vinden of er een andere ziekte ten grondslag ligt aan de schimmeluitslag.

Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem kan de schimmelinfectie in sommige gevallen ook leiden tot ernstigere ziekten – en daarom is het belangrijk om erop te letten dat schimmel zo snel mogelijk moet worden behandeld om de risico's op complicaties voor mensen met een verzwakt immuunsysteem te verminderen.


Daarom wordt je huid geïnfecteerd door schimmel

De reden dat de normale hoeveelheid schimmels op de huid plotseling explodeert, kan verschillende oorzaken hebben, afhankelijk van het type schimmel in kwestie. De meest voorkomende infectie met schimmel is met Candida, die als schimmelinfectie bekend staat als Candidiasis.

Je huid heeft, zoals gezegd, een normale aanwezigheid van Candida-schimmel op de huid. Maar als de huid constant vochtig is, krijgt de schimmel goede omstandigheden om zich te vermenigvuldigen en een echte schimmelinfectie te veroorzaken. Schimmel groeit namelijk vooral goed in vochtige omgevingen, en daarom zijn vooral vochtige delen van het lichaam extra kwetsbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor oksels, het gebied onder de borsten en in het kruis. Maar de infectie kan overal op het lichaam voorkomen.

Een normale, gezonde huidbarrière is sterk genoeg om de schimmel op afstand te houden, maar als de huid zwak en beschadigd is, baant het de weg voor de schimmel om toegang te krijgen tot overgroei. De huidschimmel verspreidt zich in de hoornlaag – de buitenste laag van de huid. En de schimmel ontwikkelt enzymen die effectief de buitenste huidlaag oplossen, zodat er goede omstandigheden zijn om zich te vermenigvuldigen.

Vaak hangt het voorkomen van schimmelinfectie in de huid samen met slechte hygiëne en een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld in verband met HIV of de bindweefselziekte Lupus. Maar schimmelinfectie in de huid hangt ook typisch samen met hormonale verstoringen zoals zwangerschap en bij behandeling met antibiotica. Een antibioticabehandeling heeft namelijk invloed op de flora van micro-organismen van de huid, en daarom kan zo'n behandeling de groei van Candida-schimmel bevorderen.

Vochtige huid voedt schimmelinfecties, en daarom zijn vooral professionele sporters, die vele uren per dag in zweet doorbrengen, bijzonder vatbaar voor aanvallen van schimmelinfectie in de huid.


Kan schimmel besmettelijk zijn?

Schimmelinfectie in de huid kan besmettelijk zijn. Het hangt af van het type schimmel. Besmetting tussen mensen gebeurt vaak in vochtige omgevingen. Het kan gebeuren via een vochtige handdoek, de vloer in de badkamer en in het zwembad of door nauw fysiek contact.

Echter, huidschimmel kan ook van dier op mens worden overgedragen. Hier is het meestal nauw contact met roos van honden, katten, kalveren of cavia's. Zowel dieren als mensen moeten worden behandeld voor schimmel.

Of je vatbaar bent voor besmetting met schimmelinfectie is een individuele kwestie, en factoren zoals geslacht, leeftijd en het immuunsysteem spelen een belangrijke rol.


Zo behandel je schimmelinfectie in de huid

Als het lichaam om de een of andere reden uit balans is geraakt en niet langer de natuurlijke hoeveelheden schimmel op de huid kan beheersen, en ze daardoor uitgroeien tot een volwaardige schimmelinfectie, moet je je door je arts laten onderzoeken. Het kan soms moeilijk zijn om zelf de schimmelinfectie vast te stellen, en daarom is het belangrijk dat je arts dat doet.

Door een huidafkrabsel te maken dat in het laboratorium wordt onderzocht, kan de arts snel vaststellen of er sprake is van schimmelinfectie in de huid – en zo ja, welke. Het kan ook een idee geven van hoe je de schimmel hebt gekregen.

Het is namelijk belangrijk om de juiste behandeling te krijgen, zodat de schimmel niet blijft gedijen op je huid. Hoe langer je met een schimmelinfectie in de huid rondloopt, hoe moeilijker het kan zijn om er vanaf te komen.

Als je het minste vermoeden van schimmel hebt, moet je daarom contact opnemen met je arts.

De meeste schimmelinfecties moeten worden bestreden met zalven die kunnen worden gekocht bij Matas of bij de apotheek. In ernstige gevallen van schimmelinfectie in de huid kan het nodig zijn om een aanvullende tabletbehandeling te ondergaan.

Maar in de meeste gevallen zal een schimmeldodende zalf voldoende zijn, als je begint met het behandelen van de schimmelinfectie voordat deze verder groeit.


Verhelp problemen met jeuk en irritatie op de huid

Gebruik bijvoorbeeld Australian Bodycare Tea Tree Oil Gel, die effectief bacteriën bestrijdt dankzij de Australische olie uit Tea Tree. De olie heeft antiseptische en bacterieremmende eigenschappen die, naast het bestrijden van bacteriën, ook droge, geïrriteerde en jeukende huid verlichten en kalmeren en kunnen worden gebruikt bij schimmel.

De actieve ingrediënten van de gel zijn effectief. Het helpt daarom om bacteriën te bestrijden, terwijl het een natuurlijk vochtgehalte in de huid behoudt.

Pakket voor een droge huid op het lichaam
3 producten voor de verzorging van een jeukende huid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Pakket voor een droge huid op het lichaam - 3 producten voor de verzorging van een jeukende huid

Voorkom schimmelinfectie in de huid

Als je eenmaal een schimmelinfectie in de huid hebt gehad, kan deze gemakkelijker terugkomen. Daarom is het vooral belangrijk dat je enkele voorzorgsmaatregelen neemt om nieuwe infecties zo goed mogelijk te voorkomen.

Omdat schimmelinfectie in de huid vooral gedijt in vochtige gebieden, is het allereerst belangrijk om het vocht tot een minimum te beperken.

  • Veeg zweet van de huid
  • Zorg ervoor dat je jezelf grondig afdroogt met een handdoek in huidplooien en tussen de tenen na het douchen
  • Vermijd te vette crèmes op de huid, zodat je deze laat ademen
  • Draag loszittende kleding – bijvoorbeeld katoenen ondergoed en sokken. Vergeet niet elke dag te wisselen
  • Vermijd nauw contact met dieren die verdacht worden van schimmelinfectie
  • Draag slippers aan je voeten in zwembaden en andere gemeenschappelijke badomgevingen

Producten van Australian Bodycare:

Pakket voor een droge huid op het lichaam
3 producten voor de verzorging van een jeukende huid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Pakket voor een droge huid op het lichaam - 3 producten voor de verzorging van een jeukende huid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram