Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is schimmel onder de oksel?

Schimmel onder de oksel, ook bekend als okselmycose, is een infectie veroorzaakt door gistachtige schimmels die gedijen in warme en vochtige gebieden. Dit type schimmelinfectie kan de huid onder de oksels aantasten en symptomen zoals jeuk, roodheid, schilfering en pijn veroorzaken.

Schimmel onder de oksel kan hinderlijk zijn en het dagelijks comfort beïnvloeden. Het is belangrijk om de oorzaken van de schimmelinfectie te begrijpen om deze effectief te kunnen behandelen en voorkomen. In dit deel zullen we onderzoeken hoe de schimmelinfectie zich ontwikkelt en hoe deze het gebied onder de oksels beïnvloedt.


Oorzaken van schimmel onder de oksel

Verschillende factoren en oorzaken kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van schimmel onder de oksel:

 1. Vocht en warmte: De warme en vochtige omgeving onder de oksels creëert optimale omstandigheden voor schimmelgroei.
 2. Verzwakt immuunsysteem: Een verzwakt immuunsysteem kan het moeilijker maken voor het lichaam om schimmelinfecties te bestrijden.
 3. Onvoldoende hygiëne: Het niet goed reinigen en drogen van de oksels kan een gunstige omgeving voor schimmelgroei creëren.
 4. Strakke kleding: Strakke kleding kan luchtcirculatie belemmeren en de vochtigheid verhogen, wat schimmelgroei kan bevorderen.
 5. Delen van persoonlijke items: Het delen van handdoeken, kleding of persoonlijke verzorgingsproducten met iemand die schimmel heeft, kan leiden tot overdracht van de infectie.

Het is belangrijk om op deze factoren te letten om beter te begrijpen hoe schimmel onder de oksel kan worden voorkomen en behandeld.

Pakket voor een droge huid op het lichaam
3 producten voor de verzorging van een jeukende huid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Pakket voor een droge huid op het lichaam - 3 producten voor de verzorging van een jeukende huid

Symptomen van schimmel onder de oksel

Beschrijving van de typische symptomen die kunnen optreden bij schimmel onder de oksel:

 1. Roodheid en jeuk: De huid onder de oksels kan rood, geïrriteerd en jeukend worden.
 2. Uitslag: Er kan een uitslag optreden die schilferig kan zijn of een ruw oppervlak kan hebben.
 3. Schimmellucht: De schimmel kan een onaangename geur veroorzaken die moeilijk te verwijderen is met gewone hygiëne.
 4. Branden en pijn: De huid kan pijnlijk en geïrriteerd aanvoelen, en er kan een branderig of stekend gevoel zijn.
 5. Vochtigheid en afscheiding: De schimmel kan een vochtige omgeving onder de oksels creëren, wat kan resulteren in verhoogd zweten en afscheiding.

Deze symptomen kunnen variëren in ernst, en het is belangrijk om ze in de gaten te houden om schimmel onder de oksel op de juiste manier te kunnen identificeren en behandelen.


Preventie van schimmel onder de oksel

Tips en adviezen voor het voorkomen van schimmel onder de oksel, inclusief goede hygiënische gewoonten en preventieve maatregelen:

 1. Onderhoud goede hygiëne: Reinig regelmatig het gebied onder de oksels met een milde zeep zoals Australian Bodycare's Body Wash, die speciaal is geformuleerd voor de gevoelige huid. Was het gebied grondig en zorg ervoor dat het volledig droog is na elke wasbeurt.
 2. Vermijd vochtigheid: Vochtigheid kan bijdragen aan de groei van schimmels, dus het is belangrijk om het gebied onder de oksels droog en geventileerd te houden. Draag loszittende kleding en vermijd langdurig verblijf in vochtige of zweterige omgevingen.
 3. Vermijd het delen van persoonlijke items: Vermijd het delen van handdoeken, kleding of andere persoonlijke items met anderen om de verspreiding van de schimmel te voorkomen.
 4. Kies ademende kleding: Kies kleding gemaakt van ademende materialen zoals katoen, die luchtcirculatie toelaten en helpen om het gebied onder de oksels droog te houden.
 5. Vermijd irriterende stoffen: Vermijd het gebruik van deodorants of antitranspiranten die alcohol of andere chemicaliën bevatten die de huid kunnen irriteren. Kies producten die mild zijn en geformuleerd voor de gevoelige huid.

Onthoud dat preventie de sleutel is om schimmel onder de oksel te vermijden. Door goede hygiëne te handhaven en deze preventieve maatregelen te volgen, kunt u het risico op schimmelinfecties onder de oksels verminderen.

Pakket voor een droge huid op het lichaam
3 producten voor de verzorging van een jeukende huid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Pakket voor een droge huid op het lichaam - 3 producten voor de verzorging van een jeukende huid

Vergeet niet om een arts te raadplegen

Schimmel onder de oksel kan een onaangename aandoening zijn die het welzijn kan beïnvloeden. Door de oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden te begrijpen, kunt u stappen ondernemen om schimmel onder de oksel aan te pakken en te voorkomen.

Onthoud dat, hoewel deze gids algemene adviezen en aanbevelingen geeft, het belangrijk kan zijn om medische hulp te zoeken als u aanhoudende of ernstige symptomen ervaart. Een arts of huidspecialist kan een nauwkeurige diagnose stellen en de meest geschikte behandeling aanbevelen voor uw individuele situatie.

Vergeet ook niet om de preventieve maatregelen te volgen om terugkerende infecties te voorkomen en een goede huidhygiëne te handhaven. Door zorg te dragen voor uw huid en lichaam, kunt u een gezonde en comfortabele conditie onder uw armen behouden.


FAQ


Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van schimmel onder de oksel?

De meest voorkomende oorzaken van schimmel onder de oksel zijn overmatige zweetproductie, slechte hygiëne, warme en vochtige omstandigheden, een verzwakt immuunsysteem en het gebruik van bepaalde medicijnen.


Wat zijn de typische symptomen van schimmel onder de oksel?

Typische symptomen van schimmel onder de oksel omvatten jeuk, roodheid, schilferende huid, uitslag, pijn of ongemak, en in sommige gevallen kunnen er blaren of korsten ontstaan.


Hoe behandel je schimmel onder de oksel?

De behandeling van schimmel onder de oksel kan het gebruik van antischimmelcrèmes of -zalven omvatten, goede hygiënische praktijken, het gebied na het baden drogen, het vermijden van strakke kleding en het gebruik van ademende materialen.


Kan ik schimmel onder de oksel voorkomen?

Ja, er zijn enkele preventieve maatregelen die u kunt nemen om het risico op schimmel onder de oksel te verminderen. Deze omvatten het handhaven van goede hygiëne, het vermijden van overmatige zweetproductie, het gebruik van antitranspirant of deodorant, en het vermijden van het delen van persoonlijke items zoals handdoeken of kleding.


Wanneer moet ik medische hulp zoeken voor schimmel onder de oksel?

Als de symptomen aanhouden, verergeren of zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, wordt aanbevolen om medische hulp te zoeken. Een arts kan de schimmel correct diagnosticeren en de juiste behandeling voorstellen.

Pakket voor een droge huid op het lichaam
3 producten voor de verzorging van een jeukende huid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Pakket voor een droge huid op het lichaam - 3 producten voor de verzorging van een jeukende huid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram