Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is scheerbrand?

Veel mensen kunnen misschien niets specifieks iets voorstellen bij de term scheerbrand. Het is niet, zoals de naam doet vermoeden, een uitwendige verbranding veroorzaakt door hitte, maar eerder kleine ontstekingen in de huidporiën, die kunnen optreden na het scheren.


Waarom ontstaat scheerbrand?

Net als op elk ander deel van het lichaam dat je scheert, worden de poriën en haarzakjes van de huid zichtbaar tijdens het scheren. Hierdoor zijn ze erg gemakkelijk toegankelijk voor ongewenste bacteriën, die zich hierin nestelen en zo ontstekingen veroorzaken. Deze ontsteking wordt dan zichtbaar in de vorm van kleine, rode bultjes die ook jeuk kunnen veroorzaken. Dit wordt scheerbrand of ook wel scheerirritatie genoemd.

De bultjes verpesten de gewenste gladde en egale teint en zijn daarom voor velen een probleem.

Hier vind je handige tips en trucs om scheerirritatie en andere ongewenste bijwerkingen van het scheren te voorkomen en te behandelen.


Wat helpt tegen scheerirritatie in de intieme zone?

Zoals bij alle huidproblemen is scheerbultjes voorkomen beter dan genezen. Het is daarom belangrijk om bepaalde stappen te volgen bij zowel het scheren, als het verzorgen van je intieme zone, om de kans op scheerirritatie te minimaliseren.


De juiste manier van scheren

Eerst en vooral is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden op een scheerbeurt. Dit omvat de huid reinigen, zacht maken en bacteriën verwijderen. Was hiervoor eerst je schaamstreek met lauw water en gebruik een milde wasgel. Intim Wash van Australian Bodycare is een milde wasgel, die speciaal ontwikkeld is voor gebruik in de intieme zone. Het bevat natuurlijke Tea Tree Olie, die helpt om je huid te reinigen en zo bacteriën te verwijderen, voordat je je gaat scheren. Spoel de gel daarna grondig af.

Wanneer je verder gaat met het eigenlijke scheren, is het belangrijk dat de huid steeds vochtig en zacht blijft, zodat je met het mesje gemakkelijk erover kan glijden. Om dit te doen, moet je een scheergel gebruiken, die het scheren nog gemakkelijker maakt en de huid constant zacht en gehydrateerd houdt. Intim Shave van Australian Bodycare is een transparante scheergel waarmee je kan zien welke gebieden al zijn geschoren. Het bevat natuurlijke Tea Tree Olie, die ervoor zorgt dat de huid ook tijdens het scheren bacterievrij blijft.

Verder is het ook uitermate belangrijk, dat je altijd een schoon en scherp scheermes gebruikt om je hele lichaam te scheren. Oude en versleten mesjes kunnen vuil en bacteriën dragen, die de huid besmetten en doen ontsteken, waardoor scheerbultjes, ingegroeide haren en scheerirritatie ontstaan.

Na het scheren van de huid is het belangrijk dat je je huid het vocht en de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft. Gebruik hiervoor een verzorgende crème die geschikt is voor de intieme zone. Je kan bijvoorbeeld Intim Balm van Australian Bodycare gebruiken. Gebaseerd op Australische Tea Tree Olie en vooral geschikt voor de verzorging van de gevoelige huid in de intieme zone, zorgt de crème voor een optimale en bacterievrije verzorging van de bikinilijn na het scheren.

Complete scheerset voor intiem scheren
Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Complete scheerset voor intiem scheren - Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

De juiste hygiëne en zorg

Naast de juiste scheertechniek zijn er nog andere tips, die je moet volgen om scheerirritatie in de intieme zone te voorkomen.

Het is erg belangrijk dat je je huid tussen scheerbeurten de tijd geeft om te herstellen. Als je na het scheren een lichte roodheid en puistjes opmerkt, verdwijnen deze vaak vanzelf na een paar dagen rust. Dus geef je huid een paar dagen vrij, voordat je je weer scheert.

Je moet er verder ook voor zorgen, dat je de gevoelige huid in de intieme zone op de juiste manier wast en verzorgt, zelfs op dagen dat je je niet scheert. Dit omvat een regelmatige reiniging met een wasgel, die geschikt is voor de intieme zone, evenals het regelmatig insmeren met een natuurlijke, verzorgende crème. De producten uit de intieme verzorgingsserie van Australian Bodycare zijn allemaal gebaseerd op natuurlijke Australische Tea Tree Olie en hebben daardoor een milde en verzorgende werking op de huid.

Wat te doen bij scheerirritatie

Als je de bovenstaande tips en stappen volgt, verklein je het risico op scheerirritatie en het ontstaan van scheerbultjes in je intieme zone aanzienlijk. Mocht je na het intieme scheren nog steeds bultjes en roodheid opmerken, dan hebben we nog eenvoudige trucs die de kleine ontstekingen helpen genezen.

Allereerst moet je ook hier je huid even laten rusten en niet te vaak na elkaar scheren. Dit betekent dat, als je scheerbrand in je intieme zone opmerkt, je de komende dagen een nieuwe scheerbeurt moet vermijden.

Daarenboven moet je je huid constant van vocht en voldoende zorg voorzien. Dit betekent dat je regelmatig een geschikte verzorgingscrème moet gebruiken. Zo raden we bijvoorbeeld Intim Balm van Australian Bodycare aan, een crème op basis van Tea Tree Olie, speciaal ontwikkeld voor de verzorging van gevoelige intieme delen. Deze kan onmiddellijk na het scheren en tijdens de dagen erop, de ontwikkeling van puistjes tot een minimum beperken en kan de ontsteking helpen genezen indien je al scheerirritatie hebt.

Naast de juiste verzorging en het gebruik van de juiste verzorgingsproducten, is het kiezen van de juiste kleding ook belangrijk om scheerirritatie te behandelen. Als je scheerbultjes opmerkt, zorg er dan voor dat je geen nauwsluitende kleding en ondergoed draagt, zodat je huid kan ademen en de irritatie kan herstellen.


Scheerirritatie op de benen en op de rest van het lichaam

Zoals eerder vermeld kan er overal op het lichaam scheerirritatie ontstaan waar je je scheert. Het komt vaak voor bij vrouwen op de benen en bij mannen op het gezicht.

Om scheerirritatie op de benen te voorkomen, is het ook hier belangrijk voor en tijdens het scheren de ontwikkeling ervan te voorkomen.

Zorg er dus voor dat je benen overal vochtig en zacht zijn. Gebruik bijvoorbeeld de Body Wash van Autralian Bodycare, een wasgel voor het hele lichaam, op basis van Tea Tree Olie. Dit verzacht de huid en is daarom perfect als voorbereidende wasgel voor het scheren.

Anti–Puistjes Douchegel
Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Douchegel - Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren

Gebruik bij het echte scheren altijd scheerschuim of -gel om het risico op snijwondjes door de scheermesjes te voorkomen.

Na het scheren moet je de eventuele resten van het scheerschuim grondig afspoelen en je benen zorgvuldig afdrogen. Hierna is het belangrijk om de huid van vocht te voorzien. Hiervoor kun je de Body Balm van Australian Bodycare gebruiken, die, dankzij het gehalte aan natuurlijke tea tree olie, je huid verzorgt en beschermt tegen bacteriën en dus tegen ontstekingen die leiden tot scheerirritatie.

Aftershave Lotion
Bij rode bultjes op je lichaam na het scheren
+15.000 reviews
Normale prijs €13,99
Aanbiedingsprijs €13,99 Normale prijs
Aftershave Lotion - Bij rode bultjes op je lichaam na het scheren

Naast het scheren en verzorgen is het ook aan te raden om regelmatig je benen te peelen. Met behulp van een peeling, zoals de Body Scrub van Australian Bodycare, worden dode huidcellen verwijderd van de bovenste laag van de huid, waardoor ook de ontwikkeling van ingegroeide haartjes en puistjes wordt tegengewerkt.

Als je bovenstaande tips en trucs opvolgt en aandacht besteedt aan de hygiëne en verzorging van je huid, zowel in de intieme zone als op de rest van het lichaam, staat niets een egale, haarvrije teint en dus het bikiniseizoen in de weg.

Anti–Puistjes Tea Tree Body Scrub
Diep reinigende lichaamsscrub tegen puistjes en mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €13,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €13,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Tea Tree Body Scrub - Diep reinigende lichaamsscrub tegen puistjes en mee–eters

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram