Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is kale plekken hoofd en alopecia areata?

Alopecia areata, ook bekend als kale plekken op het hoofd, is een auto-immuunziekte die plotseling haarverlies veroorzaakt. Bij deze ziekte valt het immuunsysteem ten onrechte de haarzakjes aan en verstoort het hun normale groei. Dit leidt tot haarverlies in ronde of ovale gebieden op de hoofdhuid of elders op het lichaam.

De exacte oorzaak van alopecia areata is niet volledig begrepen, maar men denkt dat zowel genetische als omgevingsfactoren een rol spelen. De aandoening kan op elke leeftijd voorkomen en treft mannen en vrouwen even vaak.

Als je meer wilt weten over haarverlies bij mannen of vrouwen, bekijk dan onze gidsen.

De symptomen van alopecia areata variëren van kleine kale plekken op de hoofdhuid tot uitgebreider haarverlies. Hoewel de aandoening niet pijnlijk is en meestal de lichamelijke gezondheid niet aantast, kan het een aanzienlijke invloed hebben op het zelfbeeld en de levenskwaliteit.

Alopecia areata kan niet genezen worden, hoewel het haarverlies meestal niet permanent is. Sommige behandelingen voor kale plekken op het hoofd kunnen echter helpen het haar sneller te laten groeien.

Compleet haaruitvalpakket met XL
5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar
+15.000 reviews
Normale prijs €111,99
Aanbiedingsprijs €111,99 Normale prijs
Compleet haaruitvalpakket met XL-producten - 5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar

Soorten alopecia areata

Er zijn verschillende soorten alopecia areata, waaronder:

  • Alopecia Areata (AA): Dit is de meest voorkomende vorm en resulteert in ronde of ovale kale plekken op de hoofdhuid of andere behaarde gebieden van het lichaam.
  • Alopecia Totalis (AT): Bij deze vorm valt al het haar op het hoofd uit, inclusief de wenkbrauwen en wimpers.
  • Alopecia Universalis (AU): Dit is de meest ernstige vorm, waarbij al het lichaamshaar, inclusief het haar op het hoofd, gezicht en lichaam, uitvalt.

De verschillende soorten alopecia areata kunnen variëren in hun ernst en de gebieden van het lichaam die worden aangetast. Het is vaak moeilijk te voorspellen welke vorm iemand zal ontwikkelen.

Feiten

Hier zijn enkele belangrijke feiten over kale plekken op het hoofd:

1. Auto-immuunziekte: Kale plekken op het hoofd is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem ten onrechte de haarzakjes aanvalt en haarverlies veroorzaakt.

2. Plotseling begin: De ziekte kan plotseling optreden en leiden tot ronde of ovale kale plekken op de hoofdhuid.

3. Geen genezing: Er is momenteel geen genezing voor kale plekken op het hoofd, maar verschillende behandelingen kunnen helpen de haargroei te herstellen.

4. Stress en genetica: Stress kan een trigger zijn voor het ontstaan van de aandoening, en er is ook een genetische aanleg voor kale plekken op het hoofd.

5. Niet besmettelijk: Kale plekken op het hoofd zijn niet besmettelijk en kunnen niet door contact met een getroffen persoon worden overgedragen.

Wie wordt getroffen door kale plekken op het hoofd?

Kale plekken op het hoofd kunnen mensen van alle leeftijden, geslachten en etnische achtergronden treffen. Deze aandoening kan voorkomen bij kinderen, tieners en volwassenen. Het is belangrijk op te merken dat kale plekken op het hoofd niet worden veroorzaakt door slechte hygiëne of gebrek aan verzorging, maar een auto-immuunziekte is.

Er lijkt een genetische aanleg te zijn voor het ontwikkelen van kale plekken op het hoofd, omdat mensen van wie de familieleden de aandoening hebben een hoger risico hebben om deze ook te ontwikkelen. De aandoening kan sporadisch optreden of in bepaalde gevallen in families voorkomen. Degenen die getroffen zijn, moeten weten dat ze niet alleen zijn en medische hulp kunnen zoeken om hen te helpen met de aandoening om te gaan.

Compleet haaruitvalpakket met XL
5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar
+15.000 reviews
Normale prijs €111,99
Aanbiedingsprijs €111,99 Normale prijs
Compleet haaruitvalpakket met XL-producten - 5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar

Alopecia areata en de oorzaken

De exacte oorzaken van kale plekken op het hoofd, ook bekend als alopecia areata, zijn niet volledig begrepen. Het is echter een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de haarzakjes ten onrechte als een bedreiging ziet en aanvalt. Dit veroorzaakt het uitvallen van het haar en het ontstaan van kale plekken op de hoofdhuid of andere behaarde gebieden van het lichaam. Verschillende factoren kunnen het risico op deze aandoening verhogen:

1. Genetische aanleg: Er is bewijs dat kale plekken op het hoofd in sommige families voorkomen. Als familieleden de aandoening hebben, is er een verhoogd risico om deze ook te ontwikkelen.

2. Auto-immuunreactie: De meeste onderzoekers geloven dat alopecia areata wordt veroorzaakt door een auto-immuunreactie waarbij het immuunsysteem gezonde haarzakjes als vreemd beschouwt en aanvalt.

3. Stress: Sommige studies suggereren dat stressvolle levensgebeurtenissen of psychologische stress het optreden of verergeren van alopecia areata kunnen bevorderen.

4. Andere auto-immuunziekten: Mensen die al lijden aan andere auto-immuunziekten, zoals schildklieraandoeningen of vitiligo, hebben een hoger risico om kale plekken op het hoofd te ontwikkelen.

5. Infecties: In zeldzame gevallen kan een virale infectie het immuunsysteem stimuleren en de ontwikkeling van alopecia areata veroorzaken.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte oorzaken en triggers van kale plekken op het hoofd van persoon tot persoon kunnen variëren. Het begrijpen van de onderliggende mechanismen van de ziekte is het onderwerp van lopend onderzoek.


Symptomen

De symptomen van kale plekken op het hoofd kunnen van persoon tot persoon variëren en zijn vaak afhankelijk van de ernst van de aandoening. Meestal begint alopecia areata met het verschijnen van kleine, ronde of ovale kale plekken op de hoofdhuid of andere behaarde delen van het lichaam. Hier zijn vijf veelvoorkomende symptomen:

1. Kale plekken: Het meest voor de hand liggende symptoom is haarverlies dat optreedt in cirkelvormige of ovale gebieden. Deze kale plekken kunnen in de loop van de tijd groter worden of er kunnen nieuwe plekken verschijnen.

2. Haarverlies in korte tijd: Bij sommige mensen kan het haarverlies in korte tijd aanzienlijk zijn, wat resulteert in opvallende kale plekken.

3. Haarverlies op de hoofdhuid: In sommige gevallen kan het haarverlies zo ver gevorderd zijn dat het resulteert in volledige kaalheid op de hoofdhuid. Dit is echter vrij zeldzaam en komt voor in meer ernstige vormen van de ziekte. Deze vorm staat bekend als alopecia totalis.

4. Veranderingen in de nagels: Soms kunnen er veranderingen in de nagels optreden, zoals putjes, ribbels of verkleuring. Dit komt echter niet bij iedereen voor.

5. Jeuk of branderig gevoel: Sommige mensen kunnen milde jeuk of een branderig gevoel op de hoofdhuid ervaren in de getroffen gebieden.

6. Haarverlies over het hele lichaam: In zeldzame gevallen kan alopecia areata niet alleen de hoofdhuid aantasten, maar ook haarverlies veroorzaken op andere behaarde delen van het lichaam, zoals de wenkbrauwen, wimpers, armen, benen of in het baardgebied. Deze vorm staat bekend als alopecia universalis.

7. Terugkerende episodes: Alopecia areata komt vaak voor in episodes, waarbij de symptomen kunnen verschijnen, verdwijnen en vervolgens weer verschijnen. Dit maakt de ziekte onvoorspelbaar voor veel mensen.


Diagnose

Kale plekken op het hoofd worden meestal gediagnosticeerd door een dermatoloog of dermatologisch chirurg. Het diagnostische proces kan verschillende stappen omvatten.

Het begint vaak met een gedetailleerde medische geschiedenis, waarbij de arts vragen stelt over de medische geschiedenis van de patiënt, familiegeschiedenis van haarverlies en eerdere haarproblemen. Dit helpt om de symptomen beter te begrijpen en andere mogelijke oorzaken van haarverlies uit te sluiten.

Vervolgens wordt een grondig lichamelijk onderzoek van de hoofdhuid en mogelijk andere getroffen gebieden van het lichaam uitgevoerd. De arts zal de kale plekken controleren op grootte, vorm en distributie.

In sommige gevallen kan een trichoscopie worden uitgevoerd. Dit is een onderzoek waarbij een speciale microscoop wordt gebruikt om de haarzakjes en de hoofdhuid gedetailleerder te onderzoeken. Dit kan helpen om de diagnose te bevestigen en de ernst van de aandoening te bepalen.

Het is ook belangrijk om andere mogelijke oorzaken van haarverlies, zoals schildklieraandoeningen of infecties, uit te sluiten voordat een diagnose van alopecia areata wordt overwogen.

Afhankelijk van de resultaten van deze diagnostische procedures, kan de arts een diagnose van alopecia areata stellen en passende behandelingsopties en plannen met de patiënt bespreken. Het is belangrijk op te merken dat de diagnose van kale plekken op het hoofd professionele medische beoordeling vereist en niet zelfstandig mag worden gesteld.


Behandeling van alopecia areata

De behandeling van kale plekken op het hoofd hangt af van de individuele situatie en de ernst van de aandoening. Er zijn verschillende benaderingen om de symptomen te verlichten en de haargroei te bevorderen, maar er is geen universele genezing. Een dermatoloog zal de geschikte opties aanbevelen, afhankelijk van het geval. Veelvoorkomende behandelingsopties zijn het gebruik van topische corticosteroïden, topische immunotherapie, anthraline, immunomodulatoren, lasertherapie en in sommige gevallen haarvervangingsoplossingen.

De effectiviteit van deze behandelingen varieert van persoon tot persoon en het kan enige tijd duren voordat resultaten zichtbaar zijn. Nauw samenwerken met een arts is cruciaal om de beste stappen voor de individuele situatie te plannen en te volgen.

Compleet haaruitvalpakket met XL
5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar
+15.000 reviews
Normale prijs €111,99
Aanbiedingsprijs €111,99 Normale prijs
Compleet haaruitvalpakket met XL-producten - 5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar

Tips voor het laten groeien van haar met alopecia

Als je last hebt van alopecia areata en op zoek bent naar manieren om de haargroei te bevorderen, zijn er enkele tips die je kunnen helpen:

1. Regelmatige hoofdmassages: Masseer je hoofdhuid regelmatig zachtjes met je vingertoppen. Dit kan de bloedcirculatie naar de hoofdhuid bevorderen en de haargroei stimuleren.

Een alternatief voor je vingertoppen kan een hoofdborstel zijn, zoals die van Australian Bodycare. De hoofdborstel kan dagelijks worden gebruikt om de hoofdhuid te masseren, zowel op nat als droog haar.

2. Voedingssupplementen: Het innemen van voedingssupplementen kan worden gezien als een ondersteuning voor haargroei. Ze bieden ook voedingsstoffen in de vorm van vitamines en mineralen. Met de biotine capsules voor gezond en mooi haar kun je je haar op natuurlijke wijze ondersteunen en haarverlies tegengaan. We raden aan om deze aan te vullen met de producten uit de haarverlieskit.

Meer informatie over haarvitaminen vind je in deze gids.

Complete Haaruitval Kit
3 producten voor gezond, sterk en lang haar
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €44,99
Complete Haaruitval Kit

3. Shampoo en conditioner voor haarverlies: Als je dunner wordend haar of een terugtrekkende haarlijn opmerkt, kun je je haargroei ondersteunen met natuurlijke haarverzorgingsproducten. Deze moeten je hoofdhuid onder geen beding irriteren. Australian Bodycare biedt je een shampoo en conditioner met natuurlijke ingrediënten die je kunt gebruiken bij haarverlies.

Het is aan te raden om de shampoo elke keer dat je je haar wast te gebruiken. De shampoo kan worden gebruikt als je je haar elke dag wast. Breng de shampoo aan op nat haar en hoofdhuid en laat het 2-3 minuten intrekken voordat je het uitspoelt. Het meeste haar moet na het wassen met shampoo worden gereinigd.

De conditioner is vooral belangrijk voor mensen met haarverlies, dunner wordend of beschadigd en dun haar. De conditioner voedt het haar, waardoor het gezond en goed verzorgd lijkt en beter bestand is tegen breuk. Breng de conditioner aan op nat haar en laat het twee minuten intrekken voordat je het uitspoelt. Je haar zal gemakkelijk doorkambaar blijven en zacht en glanzend blijven.

Haaruitval Biotine Shampoo
Voor fijn en dun haar – kan gebruikt door mensen met haaruitval
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €14,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €14,99 Normale prijs
Haaruitval Biotine Shampoo - Voor fijn en dun haar – kan gebruikt door mensen met haaruitval
Haaruitval Conditioner
Balsem voor de dagelijkse verzorging van haar en hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €14,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €14,99 Normale prijs
Haaruitval Conditioner - Balsem voor de dagelijkse verzorging van haar en hoofdhuid

4. Ondersteuning voor wimpers en wenkbrauwen: Als je je wenkbrauwen en wimpers wilt versterken, raden we aan om ricinusolie te gebruiken. Ricinusolie is een sterke olie die gemakkelijk kan worden aangebracht. Als je ricinusolie op je wimpers of wenkbrauwen wilt aanbrengen, breng dan een kleine druppel aan op je vinger en breng het voorzichtig aan langs de bovenste wimperlijn en wenkbrauwen. De olie moet 's avonds worden aangebracht zodat deze 's nachts kan werken.

5. Bescherm je hoofd tegen zonlicht: Het beschermen van de hoofdhuid tegen de zonnestralen is een van de belangrijkste biologische functies van het haar. UV-straling op de hoofdhuid met alopecia areata verhoogt niet alleen het risico op huidkanker, maar maakt het ook moeilijker voor alopecia om terug te groeien. Draag bijvoorbeeld een hoofdbescherming zoals een pet of zonnehoed wanneer je langere tijd buiten in de zon bent.


Levensstijl- en verzorgingstips

Omgaan met kale plekken op het hoofd vereist niet alleen medische interventie, maar ook een bewuste aanpassing van je levensstijl en verzorgingsroutine. Hier zijn enkele nuttige tips:

  • Verminder stress: Stress staat erom bekend haarverlies te verergeren. Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhaling om stress te verminderen.
  • Gezonde voeding: Een uitgebalanceerd dieet rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen kan de haargroei ondersteunen. Denk aan voedingsmiddelen zoals eieren, vis, groene groenten en noten.
  • Zachte verzorging: Gebruik milde haarverzorgingsproducten en vermijd overmatige hitte en stylingproducten die het haar kunnen belasten.
  • Zachte kapsels: Overweeg zachte kapsels zoals losse vlechten of paardenstaarten om haarbreuk te voorkomen.

Conclusie

In deze gids hebben we kale plekken op het hoofd, ook bekend als alopecia areata, in detail besproken. We hebben gekeken naar de verschillende soorten van deze aandoening en enkele belangrijke feiten hierover besproken. We hebben ook gekeken naar wie getroffen kan worden door kale plekken op het hoofd en de mogelijke oorzaken van deze aandoening. De symptomen van alopecia areata zijn in detail beschreven om mensen te helpen de tekenen te herkennen en een tijdige diagnose te krijgen.

De behandelingsopties voor kale plekken op het hoofd zijn besproken, waarbij werd benadrukt dat geen enkele methode voor iedereen even effectief is. Tot slot geven we je waardevolle tips voor het laten groeien van haar met alopecia en ideeën voor levensstijl- en verzorgingstips.

Het is belangrijk te benadrukken dat alopecia areata een complexe aandoening is en de effecten kunnen variëren van persoon tot persoon. Als jij of iemand die je kent door deze aandoening wordt getroffen, is het raadzaam om een professional te raadplegen om de best mogelijke ondersteuning en behandeling te krijgen. Veel mensen zoeken ook steun in zelfhulpgroepen om hen te helpen omgaan met de aandoening en andere vormen van haarverlies op de best mogelijke manier.


FAQ


Hoe manifesteert alopecia areata zich?

De aandoening manifesteert zich vaak als kale plekken op de hoofdhuid, maar kan ook andere behaarde delen van het lichaam aantasten, zoals de wenkbrauwen, wimpers, armen of benen.


Wat zijn de belangrijkste oorzaken van kale plekken op het hoofd?

De exacte oorzaken zijn niet volledig begrepen, maar het is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt.


Is alopecia areata besmettelijk?

Nee, alopecia areata is niet besmettelijk en kan niet door contact met een getroffen persoon worden overgedragen.


Hoe wordt alopecia areata gediagnosticeerd?

De diagnose wordt meestal gesteld door een dermatoloog, die de kale plekken onderzoekt en indien nodig aanvullende tests uitvoert.


Is er een genezing voor alopecia areata?

Er is geen genezing, maar verschillende behandelingen kunnen de haargroei bevorderen.


Welke behandelingsopties zijn er beschikbaar?

Behandelingsopties zijn onder andere topische corticosteroïden, topische immunotherapie, lasertherapie en meer, waarbij de effectiviteit varieert van persoon tot persoon.


Kan ik mijn haargroei bevorderen met kale plekken op het hoofd?

Ja, er zijn maatregelen zoals hoofdmassages, voedingssupplementen en milde haarverzorgingsproducten die de haargroei kunnen ondersteunen.


Is zonbescherming belangrijk voor mensen met alopecia areata?

Ja, het beschermen van de hoofdhuid tegen UV-stralen is belangrijk, omdat de zonnestralen de haargroei kunnen beïnvloeden.


Hoe is kale plekken hoofd gerelateerd aan stress?

Stress kan een trigger zijn voor het ontstaan of verergeren van de aandoening, dus stressmanagement is belangrijk.


Is alopecia areata erfelijk?

Er is een genetische aanleg en mensen met familieleden die aan de aandoening lijden, hebben een hoger risico.


Kan ik haarverlies voorkomen met alopecia areata?

Er is geen bekende methode om alopecia areata te voorkomen, omdat de exacte oorzaken niet volledig worden begrepen.


Kan ik mijn gebruikelijke haarverzorgingsproducten blijven gebruiken tijdens de behandeling van alopecia areata?

Het is raadzaam om milde haarverzorgingsproducten te gebruiken en overmatige hitte en styling te vermijden om het haar niet extra te belasten.


Zijn steungroepen nuttig voor mensen met alopecia areata?

Ja, steungroepen kunnen waardevolle steun en informatie bieden om met de aandoening om te gaan.


Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten met alopecia areata?

Het zelfvertrouwen kan worden vergroot door professionele steun te zoeken, ervaringen te delen met andere getroffen mensen en gebruik te maken van haarverzorgingstechnieken.

Compleet haaruitvalpakket met XL
5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar
+15.000 reviews
Normale prijs €111,99
Aanbiedingsprijs €111,99 Normale prijs
Compleet haaruitvalpakket met XL-producten - 5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram