Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Welke vitaminen en mineralen zijn goed voor het haar?

Als je je haar gezond, sterk, mooi en glanzend wilt houden, moet je ervoor zorgen dat je je haar de nodige verzorging geeft. Ook al gebruik je een goede shampoo en conditioner die zowel haar als hoofdhuid verzorgen, is het minstens zo belangrijk dat je het haar van binnenuit verzorgt. Op deze manier kun je je haar de absoluut beste omstandigheden geven.

Wanneer je haar vitaminen mist, uit zich dat meestal in de vorm van droog en dof haar, dat gemakkelijker breekt en splitst. Als je haar vitaminen mist, kun je ook last krijgen van haaruitval.

 


Vitaminen maken het haar gezonder en kunnen haaruitval verminderen

Als je je haar een plezier wilt doen, is er alle reden om je dieet en externe verzorging aan te vullen met een supplement dat haar vitamine bevat.

Er zijn heel veel verschillende supplementen en vitaminen die beweren te werken tegen haaruitval, droog, dof of beschadigd haar. Het kan een jungle zijn om je weg te vinden tussen de vele opties – en vooral als je niet weet waar je naar moet zoeken.

Daarom is het een goed idee om te begrijpen welke vitaminen daadwerkelijk werken.

Voedingssupplement met Biotine
Helpt bij het in stand houden van normaal haar en kan gebruikt worden bij haaruitval
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €29,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €29,99 Normale prijs €89,99
Voedingssupplement met Biotine - Helpt bij het in stand houden van normaal haar en kan gebruikt worden bij haaruitval

De 10 beste vitaminen die het haar gezond en sterk maken

Er zijn veel vitaminen die kunnen helpen bij het behouden van gezond haar en een gezonde hoofdhuid. Sommige zijn gespecialiseerd in vitaminen tegen haaruitval, terwijl andere haar vitamine zijn geformuleerd om het haar sneller te laten groeien.

Wat voedingssupplementen voor het haar gemeen hebben, is echter dat ze vaak zijn gemaakt van dezelfde, effectieve ingrediënten.

Hier zijn 10 vitaminen en mineralen die het haar van binnenuit en van buitenaf helpen:

1. Heermoes

Heermoes is een extract van een van de planten ter wereld die het meeste silica bevat – en dat is een van de voedingsstoffen die de grootste impact heeft op de gezondheid van je haar.

Daarnaast is heermoes rijk aan verschillende aminozuren, die ook een gunstig effect hebben op haar, hoofdhuid, huid en nagels, zoals onderzoek ook aantoont. Aminozuren zijn een van de belangrijkste bouwstenen voor keratine, waaruit je haar van nature bestaat.

Heermoes helpt daarom bij het handhaven van de optimale productie van haarcellen, zodat het haar dik, sterk en gezond wordt.


2. Biotine

Biotine (vitamine B7) is een van de belangrijkste vitaminen als het gaat om het vinden van voedingssupplementen voor het haar die echt werken. Biotine is daarom ook een van de meest gebruikte mineralen als het gaat om haarverzorging en haar vitamine – en daar is een goede reden voor.

Biotine helpt bij het afbreken van vetten, koolhydraten en eiwitten, en het helpt om je haar van binnenuit gezond te houden. De meeste B-vitaminen zijn goed voor het haar, maar biotine heeft vooral een goed effect.

Naast het geven van mooi, gezond haar, is biotine ook goed voor de huid en nagels.


3. Zink

Op de lijst van de meest effectieve ingrediënten in voedingssupplementen voor het haar, vind je ook zink. Zink kan wonderen doen voor huid, haar en nagels. Dit komt omdat zink je cellen beschermt tegen oxidatieve stress, wat eigenlijk betekent dat er een onbalans is tussen vrije radicalen en antioxidanten.

Het is een belangrijk proces in het lichaam, maar als het niet in balans is, kan het gevolgen hebben voor haar, huid en nagels – en dat kan zink dus helpen verhelpen.


4. Capsaïcine

Capsaïcine is een extract van cayennepeper, dat ook de haar- en hoofdhuid stimuleert, zodat de haargroei wordt bevorderd.

Capsaïcine stimuleert de hoofdhuid van binnenuit, zodat de bloedcirculatie toeneemt, en dat helpt om optimale en verhoogde haargroei te verzekeren.


5. Koper

Hoewel koper niet noodzakelijkerwijs het belangrijkste ingrediënt is als het gaat om verhoogde haargroei of een gezonde hoofdhuid, zijn er toch veel mensen die het waarderen dat koper op de ingrediëntenlijst staat.

Koper helpt namelijk om een normale pigmentatie van het haar te verzekeren.


6. Vitamine C

Vitamine C is een van de vitaminen die bijzonder goed is voor het haar. Vitamine C is namelijk goed voor je immuunsysteem – en als je immuunsysteem in orde is, zal dat ook te zien zijn aan je haar en je haargroei.

Naast het boosten van het immuunsysteem, heeft vitamine C ook een meer direct effect op je haar. Het vitamine helpt het lichaam namelijk om de opname van vitamine E, ijzer en calcium te regenereren en te verhogen, terwijl het ook bijdraagt aan de vorming van collageen, waaruit je haar voornamelijk bestaat.

Vitamine C is goed voor iedereen, maar het vitamine is vooral goed voor jou als je merkt dat je haar meer kroest of breekt dan het zou moeten.


7. Vitamine E

Vitamine E is net als vitamine C een antioxidant die zorgt voor balans in de hoofdhuid, zodat er geen oxidatieve stress ontstaat.

Hoewel vitamine E niet een van de vitaminen is die het meest in de schijnwerpers staat als het gaat om haargroei en haarverzorging, zijn er verschillende studies die eenduidig aantonen dat vitamine E kan helpen om de haargroei te verhogen.


8. Vitamine A

Alle cellen in je lichaam hebben vitamine A nodig om te groeien en te functioneren – en dat geldt dus ook voor je haarcellen. Vitamine A zorgt ervoor dat je slijmvliezen gezond zijn, zodat er bijvoorbeeld balans is in de productie van sebum in je hoofdhuid.

Sebum zijn in andere woorden de natuurlijke oliën van het haar, en die zijn essentieel voor gezond en glanzend haar.

Dit betekent echter niet dat het een goed idee is om grote doses vitamine A in te nemen. Het vitamine kan namelijk moeilijk door het lichaam worden uitgescheiden in grotere hoeveelheden, en het is daarom een goed idee om een goed getest supplement te kiezen, waarvan je zeker weet dat je de juiste hoeveelheid krijgt.

In het supplement Hair Loss van Australian Bodycare zijn alle ingrediënten goed getest, en je kunt er zeker van zijn dat je altijd de juiste dosis vitaminen en mineralen krijgt.

Voedingssupplement met Biotine
Helpt bij het in stand houden van normaal haar en kan gebruikt worden bij haaruitval
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €29,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €29,99 Normale prijs €89,99
Voedingssupplement met Biotine - Helpt bij het in stand houden van normaal haar en kan gebruikt worden bij haaruitval

9. Niacine

Niacine is ook een B-vitamine (vitamine B3), en het is een van de vitaminen die zorgen voor balans in onze energie, zenuwen, metabolisme, spieren, huid, haar en nagels. B-vitamine helpt onder andere om gezonde celgroei te bevorderen.

Dit betekent dat B-vitamine, waaronder Niacine, een positieve invloed heeft als het gaat om het verhogen van de haargroei.


10. Magnesium en calcium

Twee agenten die belangrijk zijn voor gezonde haargroei, zijn de mineralen magnesium en calcium.

Magnesium speelt een rol in meer dan 300 chemische reacties, en het mineraal helpt om ervoor te zorgen dat het lichaam optimaal functioneert. Als het gaat om haar en hoofdhuid, biedt magnesium belangrijke ondersteuning aan het haar, zodat het gezond en sterk kan groeien. Ook calcium helpt om optimale omstandigheden voor haar en hoofdhuid te verzekeren.


Waar moet je op letten als je op zoek bent naar vitaminen voor het haar?

Als je voedingssupplementen voor het haar of supplementen tegen haaruitval met vitaminen wilt vinden, is het allereerst belangrijk dat je een fabrikant kiest die je vertrouwt. Vervolgens is het altijd een goed idee om je behoeften te vergelijken met wat het product helpt.

Maar – het belangrijkste is dat je haar vitamine kiest die effectieve ingrediënten in de juiste hoeveelheden hebben. Je kunt de bovenstaande lijst gebruiken als een goed startpunt om effectieve haar vitamine te vinden, maar een supplement hoeft niet alles te bevatten om effectief te zijn.

Bij Australian Bodycare raden we ons supplement Hair Loss aan voor het behoud van gezond, normaal haar.

Hair Loss is vooral ideaal voor jou als je:

 • Moeite hebt om je haar lang te laten groeien
 • Vindt dat je haar dun en kort is
 • Stress ervaart, wat heeft geresulteerd in dunner haar en verminderde haargroei
 • Je haar optimaal wilt verzorgen – ook van binnenuit
 • Wilt dat je haar snel langer groeit
 • Je gezonde haar terug wilt na overmatig gebruik van styling, hairextensions of haarverf
 • Je haar extra wilt verzorgen in verband met de menopauze of na een zwangerschap

Hair Loss van Australian Bodycare bevat onder andere biotine, zink, heermoes, capsaïcine, koper, vitamine C, vitamine A, calcium en vitamine E.

XL pakket voor haaruitval
5 haaruitvalproducten met Biotine voor dun haar
+15.000 reviews
Normale prijs €99,99
Aanbiedingsprijs €99,99 Normale prijs €128,99
XL pakket voor haaruitval - 5 haaruitvalproducten met Biotine voor dun haar

Hoe krijg je voldoende vitaminen voor je haar?

De beste manier om ervoor te zorgen dat je haar voldoende vitaminen krijgt, is door een gezond, gevarieerd en vitamine-rijk dieet te volgen.

Het is echter niet altijd even makkelijk om alle vitaminen binnen te krijgen die je haar nodig heeft – en hier is de optimale oplossing om aan te vullen met een supplement dat bestaat uit vitaminen die specifiek effectief zijn gebleken voor haargroei en haarverzorging.

Neem Supplementen voor Haarverzorging

Je kunt nog zoveel haarproducten gebruiken, maar het is zelden genoeg om balans in het haar te herstellen. Wanneer het haar de haarzakjes heeft verlaten, is het in principe dood, en er is weinig dat je kunt doen als je haar al beschadigd, droog of kroezig is, of als je gespleten haarpunten hebt.

Door supplementen voor haarverzorging te nemen, zorg je voor verzorging van binnenuit – dit betekent dat je haar gezonder en sterker is wanneer het uit de haarzakjes groeit. Dit komt omdat je haar en hoofdhuid de nodige haar vitamine hebben gekregen. Tegelijkertijd zorg je voor optimale omstandigheden op je hoofdhuid – en dat is essentieel voor gezond, sterk haar.

Als je last hebt van haarverlies, kan een supplement zoals Hair Loss helpen om de haargroei te verhogen.

Het supplement zorgt ervoor dat de haargroei een boost krijgt, zodat je gezonder en dikker haar krijgt dat sneller groeit.

Hoewel supplementen en haar vitamine een groot verschil kunnen maken, kunnen ze een gezonde levensstijl of een gezond, gevarieerd dieet niet vervangen.

Eet Voedsel Rijk aan Belangrijke Haar Vitaminen

Vitaminen die je in de vorm van supplementen inneemt, kunnen een gezond, vitamine-rijk dieet niet vervangen. Aan de andere kant kun je de nodige vitaminen daadwerkelijk uit je dieet halen – dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, en daarom kiezen de meeste mensen ervoor om hun dieet aan te vullen met vitaminen.

Als je meer focus wilt leggen op de vitaminen die goed zijn voor haar en hoofdhuid, zijn er verschillende voedingsmiddelen die je aan je dieet kunt toevoegen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen goed voor het haar:

 • Magere vis zoals zalm en makreel
 • Lijnzaad
 • Walnoten
 • Kip
 • Kalkoen
 • Eieren
 • Yoghurt
 • Avocado
 • Linzen
 • Volkoren producten
 • Spinazie
 • Broccoli
 • Wortelen
 • Bonen
 • Kaas

Naast het toevoegen van sommige van de bovenstaande voedingsmiddelen aan je dieet, is het belangrijk om voldoende water te drinken. Een motor werkt het beste met olie – en je lichaam werkt het beste als het ongeveer 2 liter water per dag krijgt.


Wat kun je zelf doen om je haar sneller te laten groeien?

Als je gezonder, langer, dikker of glanzender haar wilt, moet je niet alleen supplementen nemen en gezond en gevarieerd eten – je moet ook zorgen voor het haar dat je al hebt.

5 tips om haargroei te stimuleren:

1. Kam je haar en masseer je hoofdhuid

Als je de haargroei wilt verhogen, is het belangrijk om je hoofdhuid te stimuleren, zodat de bloedcirculatie toeneemt. Tegelijkertijd wordt de zuurstoftoevoer naar de haarzakjes verhoogd, en dat verhoogt de productie van nieuw haar.

Dit kun je doen door je haar dagelijks te kammen en het grondig te masseren – bijvoorbeeld als je onder de douche staat.

2. Vermijd het elke dag wassen van je haar

Water en zeep drogen zowel haar als hoofdhuid uit – en dat heeft het tegenovergestelde effect op haargroei. In plaats daarvan moet je 2-3 dagen wachten tussen het wassen van je haar (sommigen kunnen zelfs langer wachten).

Heb je last van roos of een vette hoofdhuid? Dan wil je misschien je haar dagelijks wassen, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar erger. Wanneer je je haar wast, was je de natuurlijke oliën van het haar uit – dit resulteert in overproductie door je hoofdhuid, waardoor haar en hoofdhuid alleen maar vetter worden.

3. Vermijd overmatige styling en gebruik van hitte

Het beste wat je voor je haar kunt doen, is het zoveel mogelijk met rust laten. Vermijd het zo veel mogelijk om het te föhnen of andere warmtestyling zoals stijltangen en krultangen te gebruiken. Vergeet ook niet hittebeschermende producten te gebruiken elke keer dat je je haar met hitte stylet.

Let ook op hoeveel producten je in je haar gebruikt. Producten kunnen zich ophopen in zowel haar als hoofdhuid, en dat kan in het ergste geval leiden tot haarverlies. Veel producten bevatten chemicaliën en parfum die ook de hoofdhuid kunnen irriteren. Dus wees voorzichtig met de hoeveelheid producten en zorg ervoor dat je je hoofdhuid grondig wast als je onder de douche staat.

4. Zorg voor je kappersbezoeken

Nee, je haar groeit niet sneller door het regelmatig te knippen – maar door regelmatig de punten te knippen, zorg je ervoor dat al het beschadigde haar wordt afgeknipt. Dit betekent minder gespleten punten en minder gebroken haar.

Dus hoewel regelmatige knipbeurten je haar niet sneller laten groeien, zal je haar wel sneller langer worden.

5. Verwen je haar af en toe extra

Om gezond haar te krijgen, is het een goed idee om bij elke wasbeurt conditioner te gebruiken – maar daarnaast is het ook goed om ongeveer één keer per week een haarmasker te gebruiken.

Je kunt kant-en-klare haarmaskers kopen, maar je kunt ook je eigen maken door gewoon olie te gebruiken. Op deze manier zorg je ervoor dat je je haar extra vocht en verzorging geeft.

Compleet haaruitvalpakket met XL
5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar
+15.000 reviews
Normale prijs €111,99
Aanbiedingsprijs €111,99 Normale prijs
Compleet haaruitvalpakket met XL-producten - 5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram