Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is haaruitval bij mannen?

Haaruitval bij mannen is een aandoening waarbij het haar dunner wordt op de kruin van het hoofd en uiteindelijk helemaal verdwijnt. Mannelijke kaalheid is de meest voorkomende vorm van haaruitval en wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd.

Haaruitval bij mannen is geen ziekte, maar eerder een toestand waar alle mannen op een gegeven moment mee te maken krijgen. Maar het verschilt op welk tijdstip dit proces begint, en het kan variëren van jonge tieners tot mannen op hoge leeftijd. Haaruitval bij mannen is een erfelijke aandoening waarbij de haarzakjes worden beïnvloed door het mannelijk geslachtshormoon.

Hoewel haaruitval bij mannen geen ziekte is, wordt het wel beschouwd als een groot probleem – niet in de laatste plaats een cosmetisch probleem. Vooral als de situatie zich op jonge leeftijd voordoet, omdat kaalheid vaak wordt beschouwd als een teken van ouderdom.


Waar krijgen mannen meestal last van haaruitval?

Wanneer het haar begint uit te vallen, zal je meestal eerst boven op je hoofd dun haar krijgen. Het haar op de kruin wordt dunner, en uiteindelijk zul je een zogeheten "maan" krijgen. Vervolgens krijg je een terugwijkende haarlijn, omdat de haargrens zich aan de zijkanten begint terug te trekken. Dit kan leiden tot gedeeltelijke kaalheid, want je hebt nog steeds haren in de nek en aan de zijkanten.

Daarom scheren een aantal mannen hun haar volledig af, zodat ze een meer uniforme look krijgen in plaats van een paar kale plekken en wat plekken met haar.

Haaruitval Biotine Shampoo
Voor fijn en dun haar – kan gebruikt door mensen met haaruitval
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €14,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €14,99 Normale prijs
Haaruitval Biotine Shampoo - Voor fijn en dun haar – kan gebruikt door mensen met haaruitval

Wat zijn de redenen dat mannen hun haar verliezen en daardoor een terugwijkende haarlijn krijgen?

Het is normaal en onvermijdelijk dat je als man in de loop van de tijd je haar verliest. Maar waarom gebeurt dit? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

Genetische en hormonale factoren

In de meeste gevallen van haaruitval bij mannen, in feite bij 9 van de 10 mannen, is haaruitval het gevolg van 'alopecia androgenetica'. Dit betekent dat de haaruitval wordt beïnvloed door zowel erfelijke als hormonale factoren.

In de puberteit beginnen jonge mannen grote hoeveelheden testosteron te produceren. Door deze grote productie krimpen de haarzakjes en uiteindelijk worden ze zo klein dat het haar dat uitvalt, niet meer teruggroeit. Dat leidt daarom tot kaalheid. En tot een terugwijkende haarlijn en kale kruin.

Als je een erfelijke aanleg hebt voor haaruitval, zijn je haarzakjes in hogere mate gevoelig voor het geslachtshormoon testosteron. En als je hier gevoeliger voor bent, zal het hormoon zich ontwikkelen tot dihydrotestosteron, wat een groeiremmende stof is die dus zal leiden tot haaruitval bij mannen. Het is niet de hoeveelheid testosteron die bepaalt of je je haar eerder verliest of niet – het is je reactie erop. Want mannen die het haar op hun hoofd lange tijd behouden hebben niet meer of minder testosteron dan degenen die hun haar snel verliezen.

Slechte voeding en vitaminegebrek

Hoewel haaruitval bij mannen in de meeste gevallen te wijten is aan genetische factoren en erfelijke aanleg, kunnen ook een slecht dieet en vitaminetekort in sommige gevallen een bijdragende factor zijn dat het haar dunner wordt.

Er zijn met name een aantal vitamines die belangrijk zijn voor haar en haargroei en sterkte. Dit geldt zowel voor de vitamines B als C. Heb je een tekort aan biotine en niacine, die beide B-vitamines zijn, dan kan dit leiden tot het dunner worden van je haardos. En krijg je daarnaast niet genoeg vitamine C binnen, dan heeft je lichaam hulp nodig om collageen te produceren, een belangrijk eiwit in relatie tot gezond en dik haar.

XL pakket voor haaruitval
5 haaruitvalproducten met Biotine voor dun haar
+15.000 reviews
Normale prijs €99,99
Aanbiedingsprijs €99,99 Normale prijs €128,99
XL pakket voor haaruitval - 5 haaruitvalproducten met Biotine voor dun haar

Stress-gerelateerde haaruitval

Ook stress kan de ergste vijand van je haar zijn. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. En stress is ook een van de meest voorkomende redenen voor haaruitval bij mannen – naast erfelijke factoren.

Wanneer het lichaam gestrest is, raken je hormonen in onbalans. In het bijzonder het hormoon cortisol, dat wordt geassocieerd met stress. Heb je last van stress, dan geeft je lichaam cortisol vrij, en dit betekent dat je zowel fysiek als mentaal op een andere manier fungeert.

Ziekte-gerelateerde haaruitval

Haaruitval als gevolg van ziekte komt meestal meer voor op de hoofdhuid. Het kan haaruitval als gevolg van stofwisselingsziekten of huidaandoeningen zijn, zoals roos-eczeem of psoriasis. Het is gebleken dat schilferige eczeem op de hoofdhuid in ernstige gevallen de oorzaak van haaruitval kan zijn, als gevolg van de verslechterde conditie van de hoofdhuid.

Medische behandelingen

Medicatie kan een andere reden zijn voor haaruitval bij mannen. Vooral chemotherapie bij de bestrijding van kanker kan ertoe leiden dat je je haar verliest. Er kunnen ook andere medicijnen zijn die haaruitval als bijwerking hebben. Het moet worden vermeld in de bijsluiter dat een bepaald type medicatie haaruitval als bijwerking heeft.


Wie wordt het vaakst getroffen door haaruitval?

Haaruitval bij mannen treft vroeg of laat alle mannen – het is een natuurlijk proces. De vraag is alleen wanneer. Er wordt geschat dat ongeveer 20% van alle mannen in de 20 haaruitval ervaart, ca. 40% van alle mannen in de 40, en tot 60% van alle mannen in de 60 ervaren natuurlijke haaruitval.

De mannen die genetisch voorbestemd zijn om vroegtijdig haaruitval te krijgen, zijn dus ook degenen die als eerste hun haar verliezen.


Welke behandelingen zijn beschikbaar voor haaruitval bij mannen?

Is er een remedie beschikbaar voor haaruitval bij mannen? Ja en nee. Een behandeling van het haaruitval bij mannen die een terugwijkende haarlijn bestrijdt, is een manier om de gang van de natuur tegen te gaan. Maar er zijn goede mogelijkheden om de conditie te verbeteren.

Producten voor gebruik bij haaruitval bij mannen

Als je als man je haar verliest, gebeurt dat vanwege een onbalans in de groei, die een einde maakt aan de natuurlijke haargroei. Australian Bodycare heeft drie unieke producten met zorgvuldig geselecteerde natuurlijke bestanddelen ontwikkeld die de kans op haaruitval bij mannen verkleinen.

Alle producten bevatten de actieve stoffen Tea Tree Olie en Capilia Longa, die helpen om de hoofdhuid en het haar te versterken. Daarnaast bevat het serum van Australian Bodycare Biotine.

Biotine is een vitamine B die belangrijk is voor de conditie van het haar, en een van de vitamines voor haar, waarvan de wetenschap zegt dat die de haargoei ondersteunt.

Tea Tree Olie is een zuiver natuurlijk ingrediënt met antibacteriële eigenschappen dat helpt om de hoofdhuid te reinigen en vrij te maken van onzuiverheden, zodat het haar de beste omstandigheden heeft om sterk en dik te worden.

Capilia Longa wordt gewonnen uit natuurlijke tropische en subtropische planten en is een multi-actief ingrediënt, waarvan klinisch is bewezen dat het helpt tegen haaruitval.

De drie producten zijn een serum, een shampoo en een haarspray. Het serum wordt aangebracht op de hoofdhuid en zorgt voor optimale omstandigheden voor de hoofdhuid, zodat je haar sterk wordt en beter in staat is om te groeien. Je kunt de shampoo dagelijks gebruiken. Hij is mild, terwijl hij effectief onzuiverheden die de haargroei af kunnen remmen verwijdert. De haarspray kun je gebruiken na het haren wassen of wanneer je dat een keer overslaat. De spray versterkt de haren, waardoor ze minder snel breken.

Je kunt het risico op haaruitval met deze producten tegengaan. Gebruik ze gecombineerd met elkaar voor het beste resultaat.

Complete Haaruitval Kit
3 producten voor gezond, sterk en lang haar
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €44,99
Complete Haaruitval Kit

Medische behandeling

De vorming van de groeiremmende stof dihydrotestosteron vermindert de haargroei, zodat nieuwe haren niet uitgroeien en de oude vervangen. Hiervoor bestaat ook een hormoonbehandeling op basis van pillen.

De behandeling is bedoeld om de geslachtshormonen die de haargroei verzwakken te blokkeren, maar een behandeling als deze leidt vaak tot bijwerkingen zoals impotentie. Voor hormonale behandeling moet de huisarts medicijnen voorschrijven, en daarom moet je eerst naar je huisarts, die kan beoordelen of dit de juiste behandeling voor je haaruitval is.

Haartransplantatie

Een andere en zeer ingrijpende behandeling van haaruitval aan de slapen en een terugwijkende haarlijn is een zogenaamde haartransplantatie. Deze bestaat uit een techniek waarbij de haarzakjes van een donorgebied met veel haar – meestal aan de achter-of zijkant van het hoofd – worden verplaatst naar kale gebieden. Meestal worden de haarzakjes één voor één verplaatst naar de kalende gebieden.

De getransplanteerde haren zullen na een paar weken uitvallen, zodat de nieuwe haren uit kunnen groeien. Dat gebeurt na ongeveer drie maanden. Deze behandeling vereist geduld, want het uiteindelijke resultaat zal pas te zien zijn na 1-1,5 jaar.


Preventie van haaruitval bij mannen

Wat kun je als man doen om haaruitval en een terugwijkende haarlijn te voorkomen? Hoewel het moeilijk kan zijn om de natuurlijke gang van zaken af te remmen, hoef je niet passief toe te zien, terwijl je haardos uitdunt.

Plan je tijd goed

Haaruitval bij mannen wegens stress is vaak tijdelijk. Maar om het te voorkomen is het een goed idee om je tijd beter te plannen. Het helpt om meer structuur in je dag aan te brengen, zodat je je lichaam niet in dezelfde mate aan stress blootstelt.

Met een duidelijk plan in je dagelijks leven zul je beter in staat zijn om al je dagelijkse activiteiten aan te kunnen, zowel thuis als op het werk. Het kan van belang zijn voor je haardos dat je de afscheiding van het stresshormoon cortisol vermindert.

Sport en voedingssupplementen

De meeste mensen weten dat sport goed is voor lichaam en geest. Maar wist je dat het ook goed voor je haar kan zijn? Door dagelijks te sporten, scheiden de hersenen endorfine uit, dat helpt om stress te verminderen – en daardoor kan helpen om haaruitval te verminderen.

Als je via je voeding niet voldoende vitamines binnenkrijgt, kan het een goed idee zijn om voedingssupplementen in te nemen. Dit geldt met name voor vitamine B en D, die als actieve stoffen in de haarzakjes werken, terwijl het helpt om de hormonale balans bij mannen te herstellen, zodat het haar de beste voorwaarden om te groeien heeft.

XL pakket voor haaruitval
5 haaruitvalproducten met Biotine voor dun haar
+15.000 reviews
Normale prijs €99,99
Aanbiedingsprijs €99,99 Normale prijs €128,99
XL pakket voor haaruitval - 5 haaruitvalproducten met Biotine voor dun haar

Kun je haaruitval bij mannen voorkomen?

Ja, je kunt haaruitval bij mannen voorkomen, als je er meteen iets aan doet, maar daar zijn mannen niet altijd even goed in.

Het is als smeerolie in de auto doen, zodat je niet zo vaak naar de garage hoeft te gaan. Zo is het ook met je haar. Je kunt schade aan de haarschacht voorkomen en tegelijkertijd je haar sterk maken door het gebruik van haarproducten die goed werken tegen haaruitval.

Wist je dat

Je goede resultaten kunt bereiken door het dagelijks gebruik van de hair loss producten van Australian Bodycare. Die zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik tegen haaruitval bij mannen.

Compleet haaruitvalpakket met XL
5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar
+15.000 reviews
Normale prijs €111,99
Aanbiedingsprijs €111,99 Normale prijs
Compleet haaruitvalpakket met XL-producten - 5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram