Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is een haarmasker?

Een haarmasker is een haarverzorgingsproduct dat speciaal ontwikkeld is om beschadigd haar te hydrateren en herstellen, terwijl het ook een geïrriteerde hoofdhuid verzorgt. Zoals een bodylotion de huid hydrateert, doet een haarmasker hetzelfde voor je haar. Met andere woorden is het het tegenwicht van de hydraterende crème voor de huid.

Want net zoals je vocht nodig hebt om een mooie, zachte en soepele huid te behouden, heb je ook vocht nodig om je haar zacht te houden. Een haarmasker dringt diep door in het haar en hydrateert en herstelt het in de diepte. Dat is meer dan een shampoo of conditioner normaal kan doen.

Een haarmasker zit meestal boordevol met voedzame ingrediënten zoals voedende en hydraterende oliën. Er zijn verschillende haarmaskers op de markt, en terwijl sommige extra goed zijn voor droog kroeshaar, zijn andere bijzonder geschikt voor beschadigd en superdroog haar.

» Vind hier de genoemde producten

Wat zijn de redenen dat je een haarmasker nodig hebt?

Waarom heb je een haarmasker nodig? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

Overmatig gebruik van stylingproducten

Heb je veel verschillende producten gebruikt om het ideale kapsel te krijgen? En droog je je haar met een föhn en brengt het daarna perfect in model met een stijl- of krultang? Zowel deze stylingproducten als instrumenten zijn agressief voor je haar. Het kan door de vele producten slijten, uitdrogen en beschadigen en daardoor kan je haar extra zorg nodig hebben in de vorm van een haarmasker.

Chemische behandelingen

Als je een andere haarkleur dan je eigen wilt, is je haar verven de enige manier om dat te bereiken. Een haarverf is een chemische behandeling van je haar, en datzelfde geldt voor een permanent, als je golvend of krullend haar wilt.

Chemische behandelingen kunnen je haar uitdrogen, omdat de cuticula worden geopend, zodat de haarkleur de cortex en het haarmerg kan binnendringen en de kleur of structuur ervan kan veranderen. Tegelijkertijd beïnvloedt de behandeling de natuurlijke oliebalans en pH-waarde van het haar. Daardoor kan het haar het haarmasker extra nodig hebben voor de bescherming en het herstel van het natuurlijke evenwicht van het haar.

Weer en wind

Een andere reden dat je haar behoefte heeft aan een haarmasker kan weer en wind zijn. Vooral het gure Nederlandse winterweer kan je haar aantasten. Dat komt onder meer doordat het haar wordt blootgesteld aan temperatuurschommelingen, wanneer je je buiten in de kou begeeft en vervolgens binnen in een warme omgeving bevindt. Weer en wind zijn van invloed op je haar, omdat je haar erdoor slijt en uitdroogt en zijn natuurlijke vochtbalans verliest.

Dit geldt niet alleen voor winterweer, maar ook voor zomerweer, wanneer de straling van de zon je haar kan uitdrogen. Dit betekent dus dat het een haarmasker nodig heeft om de natuurlijke vochtbalans te herstellen.

Genetische factoren

Misschien heb je gewoon van nature een soort haar dat de neiging heeft om droog te zijn en te kroezen. Als je krullend haar hebt, zal je haarstructuur in hogere mate last hebben van droogte.

Hier speelt de genetica een rol. Want als je vader en moeder allebei droog haar hebben, dan is de kans groot dat jij ook wat extra zorg nodig hebt in de vorm van een haarmasker.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Wie heeft het vaakst een haarmasker nodig?

Zowel mannen als vrouwen kunnen een haarmasker nodig hebben. Maar als je veel buiten bent waar weer en wind je haar kunnen uitdrogen, heb je vast meer behoefte aan een haarmasker.

Hetzelfde geldt voor degenen die erfelijk belast zijn met droog, krullend of kroezend haar, waar de haarstructuur het haar droger maakt. Gebruik je daarnaast veel haarproducten, ben jij vast degene die extra vocht nodig heeft uit een haarmasker.


Daarom is een haarmasker goed voor je haar

Een haarmasker is bedoeld om je haar en hoofdhuid te behandelen. Het verschilt van andere haarverzorgingsproducten door als enige middel je haar vanuit de kern te kunnen hydrateren en herstellen.

Want terwijl shampoo je haar opent om het te bevrijden van vet en vuil, zal een conditioner het weer sluiten, zodat je haar minder slijt. Daarom is een haarmasker ook ontworpen om in het haar te worden aangebracht, nadat shampoo de haarschachten heeft geopend. Op die manier zal het diep in je haar dringen en gebruikmaken van zijn hydraterende en helende eigenschappen.

De kern van het haar is op vrijwel dezelfde manier opgebouwd als een DNA-streng. In het haar bevinden zich zwavelbruggen, die het haar gezond en sterk houden. Maar om verschillende redenen, zoals weer en wind, verkeerde haarproducten, chemische behandelingen en andere dingen kunnen de zwavelbruggen afbreken, waardoor het haar verzwakt. Een haarmasker herstelt en herbouwt de zwavelbruggen, zodat het haar weer zijn veerkracht en gezonde uitstraling terugkrijgt. Dit betekent dat de haren sterker worden en daarom zijn zij niet gevoelig om af te breken en aan de punten te splijten.


Welke behandeling is er tegen droog, beschadigd haar?

Het beste middel tegen droog haar is een goed haarmasker dat diep in het haar doordringt en het herstelt. Heb je last van poreus en droog haar met een geïrriteerde hoofdhuid, dan kan de conditioner Hair Care fungeren als haarmasker voor droog en beschadigd haar.

Hij voedt met behulp van Tea Tree Olie en provitamine B5 om je haar en hoofdhuid in de diepte te verzorgen. De natuurlijke ingrediënt Tea Tree Olie heeft unieke antiseptische eigenschappen die effectief bacteriën bestrijdt en ervoor zorgt dat de hoofdhuid en het haar gezond en fris blijven, terwijl het roos voorkomt.

Het haar wordt in de diepte verzorgd, hersteld en beschermd, en de vochtbalans wordt hersteld dankzij panthenol en provitamine B5. Het haar krijgt zelfs meer glans en is eenvoudig te kammen, omdat het is gevuld met voedende oliën, gewonnen uit shea-boter, die haar en hoofdhuid verzachten.

Met extracten uit Tasmaanse peper wordt een geïrriteerde hoofdhuid gekalmeerd en verzacht, en dus krijg je effectieve verzorging van je haar en hoofdhuid met Hair Care.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Hoe ga je het best om met Hair Care?

Voordat je Hair Care gebruikt, moet je je haar wassen met een milde shampoo. Bijvoorbeeld Hair Clean van Australian Bodycare. Die opent het haar, zodat de voedende ingrediënten uit de Hair Care in het haar kunnen dringen en dit kunnen verzorgen en herstellen. Tegelijkertijd verzegelt het het vocht in het haar, en zo ontstaat er een beschermend laagje op de haarschacht. Verdeel het product in vochtig haar en laat het een paar minuten zitten, zodat het inwerkt als een haarmasker.

Spoel vervolgens grondig uit met een ruime hoeveelheid water. Het is misschien een goed idee om koud water te gebruiken, omdat dat ertoe bijdraagt dat de haarzakjes zich sluiten en het vocht dus effectief wordt verzegeld in de haarschacht. Hair Care conditioner kan gebruikt worden voor alle soorten haar en elk gezinslid, dankzij de milde en natuurlijke ingrediënten.

Hoe vaak heb je een haarmasker nodig?

Je kunt het gemakkelijk dagelijks gebruiken, maar het is niet zeker dat dat noodzakelijk is. Misschien heeft je haar behoefte aan extra verzorging, misschien aan minder verzorging. Dat is persoonlijk.

Daarom kun je het misschien om de keer gebruiken als je je haar wast, of een paar keer per week. Maar je kunt ook zonder problemen dagelijks een haarmasker gebruiken als je haar extra zorg nodig heeft. 

Wat is het beste haarmasker?

Welk haarmasker is het beste? Dat is eigenlijk heel simpel. Het beste haarmasker is het masker dat geschikt is voor jouw haar. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe je haar op verschillende haarmaskers reageert.

Heb je bijvoorbeeld krullend haar, dan is het belangrijk om een haarmasker te vinden dat goed hydrateert, omdat krullend haar vaak droog is. Is je haar geverfd, dan kan het beschadigd zijn door de chemische behandeling, en daarom is het belangrijk dat je een haarmasker vindt dat goed voedt. Hier kun je baat hebben bij een haarmasker met eiwitten, want dat herstelt je haar en bouwt het weer op.

Als je niet zeker weet welk haarmasker het beste voor je haar is, vraag dan je kapper om advies.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Maak een huisgemaakt haarmasker

Sommige haarmaskers zijn een kostbare zaak. In feite kun je ook je eigen huisgemaakte haarmasker samenstellen. Maar hoe doe je dat?

Het voedende, verzachtende haarmasker

Bier en ei in je haar? Dat klinkt misschien niet als het beste masker voor je haar. Maar dat is het wel.

Voor dit masker moet je 1 eierdooier en ½ flesje bier gebruiken. Breek de eierdooier in een kom – zonder het eiwit. Giet een half flesje bier bij het eigeel en klop het geheel tot het schuimt. Verdeel het schuim in je haar en laat het 15 minuten inwerken. Spoel vervolgens zorgvuldig uit.

Het hydraterende haarmasker

Voor droog haar kunnen honing en olijfolie je haar opnieuw hydrateren. Meng de honing en olijfolie 1:1 en verdeel dit mengsel in je haar. Laat het masker ongeveer 15 minuten inwerken en spoel zorgvuldig uit met water. Als je haar zeer fijn is, gebruik dan een kleine hoeveelheid olie in je huisgemaakte haarmasker, zodat je haar niet te zwaar wordt.


Het voorkomen van droog haar en een droge hoofdhuid

Om droog haar en een droge hoofdhuid te voorkomen, kun je zelf een aantal dingen doen:

  • Gebruik dagelijks of een paar keer per week een voedend haarmasker.
  • Verminder het gebruik van haarproducten en warme stijltangen.
  • Verhoog je inname van goede vetzuren. Onder andere zalm, amandelen en avocado's zitten boordevol van deze vetzuren.
  • Neem voedingssupplementen - zoals vitamine B en omega 3, als je hiervan niet genoeg binnenkrijgt via je voeding.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

FAQ over haarmaskers

Wat is een haarmasker?

Het is een haarverzorgingsproduct dat droog en/of beschadigd haar herstelt en hydrateert. Een haarmasker bevat voedzame bestanddelen, waaronder proteïnen en oliën, bedoeld om het haar aan te vullen en te hydrateren. Een haarmasker werkt op dezelfde manier als een bodylotion voor de huid.


Hoe gaat een haarmasker in zijn werk?

Het masker dringt diep door in de kern van het haar. Hier hydrateert en repareert het het haar in de diepte. In het haar zitten zwavelbruggen, die essentieel zijn om het haar gezond en sterk te houden. Zijn ze gebruikt, dan zal het haar droog en beschadigd zijn. Het haarmasker repareert deze zwavelbruggen, zodat het haar weer gezond, zacht en veerkrachtig wordt.


Waarom heb je een haarmasker nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom het noodzakelijk kan zijn om een haarmasker te gebruiken. Ten eerste kun je door weer en wind droog en poreus haar krijgen, met name de grote schommelingen in de temperatuur 's winters, en de uitdrogende UV-straling 's zomers, overmatig gebruik van stylingproducten en chemische behandelingen. Je haarsoort en erfelijke aanleg kunnen ook een rol spelen.


Hoe gebruik je een haarmasker?

Verdeel het haarmasker in vochtig haar en laat het minstens een paar minuten inwerken – liefst langer. Liefst na het gebruik van shampoo dat het haar opent, zodat het haarmasker in de haarschachten kan doordringen. Een conditioner sluit en verzegelt de haren opnieuw, en daarom is het het beste dat je het haarmasker tussen de shampoo en conditioner gebruikt. Je kunt het haarmasker ook 's nachts laten inwerken als je haar meer intense voeding nodig heeft. Verdeel het haarmasker in je haar en wikkel het haar in een plastic zak om de warmte vast te houden, zodat de haarschachten zich openen en het product echt in het haar binnendringt.


Hoe vaak heb je een haarmasker nodig?

Het is persoonlijk, hoe vaak je een haarmasker nodig hebt. Terwijl sommigen meerdere keren per week een haarmasker nodig hebben, hebben anderen genoeg aan één keer per week of om de week. Daarom is er geen definitief antwoord op te geven hoe vaak je een haarmasker nodig hebt, anders dan wanneer je haar extra zorg nodig heeft. Het hangt volledig af van de conditie van je haar.


Hoe lang werkt een haarmasker?

Het verschilt van persoon tot persoon, hoe lang het effect van een haarmasker aanhoudt. Terwijl sommigen veel behoefte aan een voedend haarmasker hebben, zal het in andere gevallen minder noodzakelijk zijn, omdat het haar de voeding uit het masker goed vasthoudt.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram