Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is Gordelroos – en wie krijgt het?

Gordelroos, met de Latijnse benaming herpes zoster, is een huidaandoening die een zeer pijnlijke huiduitslag veroorzaakt. Herpes zoster staat ook bekend als het humane herpesvirus 3 (HHV-3).

Gordelroos wordt veroorzaakt door een virusinfectie met het varicella-zoster-virus (VZV), ook bekend als het waterpokkenvirus. Wanneer men een uitbraak van gordelroos krijgt, is dit te wijten aan een reactivatie van het waterpokkenvirus. Men kan dus alleen gordelroos krijgen als men eerder waterpokken heeft gehad. De uitbraak van gordelroos kan vele jaren later plaatsvinden. Velen hebben als kind waterpokken gehad, terwijl gordelroos meestal mensen boven de 50-60 jaar treft, en daarnaast mensen met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld mensen met hiv. Gordelroos treft ongeveer 10-20% van de bevolking.

Nadat men waterpokken heeft gehad, vaak als kind, zal het waterpokkenvirus zich van de huid langs de zenuwbanen naar de wortels van de zenuwen verplaatsen, waar het als het ware in het lichaam zal rusten. Hier zal het de rest van het leven blijven. Het virus bevindt zich in een inactieve slaaptoestand in de wortels van de sensorische zenuwen, die dicht bij de wervelkolom liggen. In de meeste gevallen zal het waterpokkenvirus nooit meer tot leven worden gewekt, maar in sommige gevallen gebeurt dit wel, en dan krijgt men gordelroos.

Het lichaam vormt een natuurlijke weerstand tegen het waterpokkenvirus wanneer men eerder waterpokken heeft gehad. Maar naarmate men ouder wordt, of wanneer het immuunsysteem wordt verzwakt, kan onze natuurlijke weerstand tegen dit virus worden verzwakt, waarna het waterpokkenvirus zich kan beginnen te vermenigvuldigen en vervolgens langs de zenuwbanen naar de huid kan migreren.

Men kan geen gordelroos krijgen door in contact te komen met iemand die gordelroos of waterpokken heeft, maar als je gordelroos hebt, kun je de infectie overdragen, en dus kan iemand die nog nooit waterpokken heeft gehad, waterpokken krijgen. Gordelroos kan dus alleen ontstaan door een reactivatie van het waterpokkenvirus, dat men in het lichaam heeft omdat men eerder waterpokken heeft gehad.

Net zoals men maar één keer in zijn leven waterpokken krijgt, is het zeldzaam dat men meer dan één keer in zijn leven gordelroos krijgt, omdat het lichaam daarna meestal immuun zal worden voor een nieuwe ontwaking van het virus. De pijn na een uitbraak kan echter tot enkele maanden of, in sommige gevallen, jaren duren.


Wat zijn de symptomen van Gordelroos?

Gordelroos manifesteert zich als een brandende, stekende en pijnlijke uitslag op beperkte delen van het lichaam of in het gezicht. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een zeer onaangename en pijnlijke ziekte. De ziekte is gelukkig noch gevaarlijk noch levensbedreigend, maar de pijn kan lang aanhouden na een uitbraak.

De eerste symptomen van gordelroos zullen vaak hoofdpijn en algemene malaise zijn. Daarnaast kan men een branderig gevoel, jeuk en pijn in de huid ervaren op het gebied waar later, meestal na 3-6 dagen, een zichtbare rode uitslag met blaren zal verschijnen. De blaren kunnen gevuld zijn met pus of bloederig vocht.

Onze klanten raden aan om Aloe Vera gel te gebruiken om de symptomen van Gordelroos te koelen en te verlichten.

Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie
Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie - Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes

Na een tijdje zullen er korsten op de blaren worden gevormd. De korsten lijken op waterpokken. Na 2-3 weken zullen de korsten meestal afvallen. In dit verband kunnen er pigmentveranderingen op de huid worden waargenomen in de vorm van lichtere of donkerdere vlekken. Er kan lichte koorts en gezwollen lymfeklieren optreden tijdens een uitbraak, en sommigen kunnen ook hevige pijn ervaren dieper in het lichaam en niet alleen op de huid.

Gordelroos volgt meestal een zenuwbaan en wordt daarom gezien als een band of riem over de huid. Het komt typisch aan één kant voor, dat wil zeggen aan de rechter- of linkerkant van het lichaam of gezicht. Het is vaak het gezicht, de borst, de buik of de onderrug die wordt aangetast, maar gordelroos kan ook, zij het zeldzamer, voorkomen op de nek, armen en benen.

Pijn bij Gordelroos

De pijn in verband met een uitbraak piekt meestal na ongeveer een week. Daarna zal het bij de meeste mensen afnemen. Maar daarna kunnen er weken, maanden of zelfs jaren na de uitbraak nog hevige pijnen zijn; dit wordt postherpetische neuralgie genoemd.

De pijn bij gordelroos wordt beschreven als een brandende, stekende of schietende pijn. Wanneer de pijn niet altijd verdwijnt, zelfs niet als de uitbraak weg is, komt dit doordat er blijvende schade aan de zenuw is opgetreden. In zeer ernstige gevallen kunnen de aanhoudende pijnen invaliderend zijn.

De pijn zal vaak erger worden met de leeftijd. In de zeldzame gevallen waarin kinderen of jongeren gordelroos krijgen, zal de pijn dus meestal minder erg zijn. Over het algemeen varieert het echter sterk van persoon tot persoon hoe hevig de pijn is. Sommigen ervaren slechts milde en kortdurende pijn, terwijl anderen zeer hevige en langdurige pijn ervaren.

Gordelroos in het Oog

Bij ongeveer één op de 10 patiënten met gordelroos treft het het oog. De symptomen zijn een tintelend, prikkend en stekend gevoel in de huid rond het oog, aan de zijkant van de neus, op het voorhoofd en in de slaap. Daarna kan er een daadwerkelijke uitslag ontstaan, en je kunt je ziek voelen. Als je symptomen zoals deze ervaart, moet je onmiddellijk een arts raadplegen. Andere symptomen kunnen ook lichtgevoeligheid, pijn in het oog en verminderd zicht op het oog zijn.

Een snelle behandeling is vooral belangrijk als het gaat om gordelroos in het oog, ook wel zoster ophthalmicus genoemd, omdat er een risico is op hoornvliesontsteking, iritis, glaucoom en in het ergste geval blindheid.

De meeste mensen houden geen blijvende schade over aan een uitbraak van gordelroos in het oog, maar sommigen doen dat wel in de vorm van pijn in het voorhoofd en rond het oog en gevoelsstoornissen op het oppervlak van het oog.

Pakket voor een droge huid op het lichaam
3 producten voor de verzorging van een jeukende huid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Pakket voor een droge huid op het lichaam - 3 producten voor de verzorging van een jeukende huid

Hoe wordt Gordelroos overgedragen?

Het waterpokkenvirus, dat zowel waterpokken als gordelroos kan veroorzaken, is een besmettelijk virus dat kan worden overgedragen door aanraking.

Men kan echter alleen gordelroos krijgen als men zelf waterpokken heeft gehad. En men kan alleen gordelroos krijgen als het waterpokkenvirus, dat men vervolgens levenslang in het lichaam heeft, om een of andere reden wordt gereactiveerd. Men kan dus geen gordelroos krijgen, alleen omdat men in contact is met iemand die waterpokken of gordelroos heeft.

Als je zelf gordelroos hebt, kun je anderen niet met gordelroos besmetten, maar je kunt het waterpokkenvirus overdragen, zodat anderen (zowel kinderen als volwassenen) die nog geen waterpokken hebben gehad, waterpokken krijgen. Je kunt besmettelijk zijn zolang je een uitbraak met blaren hebt. Wanneer er korsten op de blaren zitten, is er geen besmettingsgevaar meer.

Het waterpokkenvirus is over het algemeen zeer besmettelijk, dus als je gordelroos hebt, moet je contact met zwangere vrouwen die nog geen waterpokken hebben gehad, vermijden. Het is ook beter om contact met mensen die zwak zijn en een verzwakt immuunsysteem hebben, te vermijden. Om dezelfde reden kan het een goed idee zijn om bijvoorbeeld zwembaden te vermijden, omdat je niet weet of je daar mensen zult ontmoeten die nog geen waterpokken hebben gehad. Chloor in zwembaden doodt bacteriën, maar niet virussen.


Hoe kan men Gordelroos behandelen?

Men kan zelf niets doen om te voorkomen dat men gordelroos krijgt. Het beste, en het enige, wat je dus kunt doen, is gezond leven en zorgen voor een goed immuunsysteem.

Als je gordelroos krijgt, kan het virus niet worden uitgeroeid, en de ziekte kan niet als zodanig worden genezen, maar de symptomen en pijn kunnen worden behandeld. De uitbraak met blaren en korsten zal vanzelf overgaan, maar de pijn kan veel langer aanhouden.

Het is belangrijk dat je snel met de behandeling begint als je gordelroos krijgt. Als je symptomen van gordelroos hebt, moet je dus onmiddellijk een arts raadplegen. Als de behandeling snel wordt gestart nadat de ziekte is uitgebroken, wordt het risico op latere ernstige en langdurige zenuwpijn (postherpetische neuralgie) aanzienlijk verminderd. De behandeling moet zijn gestart voordat er drie dagen zijn verstreken.

Behandeling met Medicijnen

Jonge en anders gezonde mensen hebben zelden behandeling nodig voor gordelroos. Terwijl de pijn op zijn ergst is, kan gewone pijnstillende medicatie met paracetamol worden gebruikt.

Oudere mensen en anderen die meer door de ziekte zijn getroffen, kunnen sterkere pijnstillers nodig hebben. Men gebruikt onder andere middelen die anders worden gebruikt tegen depressie of epilepsie of morfine-achtige middelen.

Behandeling met antivirale of virusremmende middelen kan ook nodig zijn. Dit zal meestal in de vorm van een tabletbehandeling zijn.

Bij mensen met een sterk verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld kanker- of aidspatiënten, bestaat het risico dat de ziekte zich naar de hersenen en de inwendige organen kan verspreiden. Dit kan dodelijk zijn, en daarom hebben deze patiënten intensieve behandeling nodig in geval van gordelroos.

Naast het verlichten van de pijn, is het natuurlijk ook belangrijk voor alle patiënten om de blaren en korsten schoon en droog te houden, zodat er geen infectie in de huid ontstaat.

Vaccinatie tegen Gordelroos

Als je ouder bent dan 50 jaar, is er de mogelijkheid om je tegen gordelroos te laten vaccineren. Onderzoeken tonen aan dat men daarmee het risico op gordelroos kan halveren. Mocht je toch gordelroos krijgen ondanks het vaccin, dan zal het risico op langdurige pijn verminderd zijn.


FAQ om Gordelroos

Hoe lang is gordelroos besmettelijk?

Gordelroos kan besmettelijk zijn zolang je uitbraken hebt met blaren. Wanneer er korsten op de blaren zitten, is er geen besmettingsgevaar meer.


Hoe ziet gordelroos eruit?

Gordelroos is een huiduitslag die zich manifesteert als brandende, stekende en pijnlijke uitslag met blaren op afgebakende delen van het lichaam of in het gezicht. Na een tijdje zullen er korsten op de blaren vormen. En na 2-3 weken zullen de korsten uiteindelijk afvallen.


Wat is gordelroos?

Gordelroos is een huidaandoening met een zeer pijnlijke huiduitslag. Gordelroos wordt veroorzaakt door een virusinfectie met het waterpokkenvirus, ook wel varicella zoster virus (VZV) genoemd.


Kunnen waterpokken gordelroos veroorzaken?

Wanneer men een uitbraak van gordelroos krijgt, komt dit door een reactivatie van het waterpokkenvirus, dat latent aanwezig is in het lichaam omdat men eerder waterpokken heeft gehad. Men kan dus alleen gordelroos krijgen als men eerder waterpokken heeft gehad. De uitbraak van gordelroos kan echter vele jaren later plaatsvinden, en het zal meestal zo zijn dat men waterpokken heeft gehad als kind, terwijl men gordelroos vaker krijgt als oudere.


Kan men gordelroos in de mond krijgen?

Gordelroos kan in zeldzame gevallen in de mond voorkomen. Maar het kan ook in de vorm van een zenuwontsteking zijn die de mond treft, als een complicatie na gordelroos.


Is gordelroos gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Gordelroos is niet zo gevaarlijk voor zwangere vrouwen, maar het kan gevaarlijk zijn om waterpokken te krijgen tijdens de zwangerschap. Daarom moeten zwangere vrouwen contact vermijden met mensen die waterpokken of gordelroos hebben, als de zwangere vrouw nog nooit waterpokken heeft gehad.


Zijn gordelroos en rozen hetzelfde?

Gordelroos en rozen zijn niet hetzelfde. Gordelroos is een virale ziekte veroorzaakt door het waterpokkenvirus, terwijl rozen een infectieziekte is die wordt veroorzaakt door streptokokken.


Zijn herpes en gordelroos hetzelfde?

Gordelroos is een herpesziekte. In het Latijn heet gordelroos herpes zoster, ook bekend als humaan herpesvirus 3 (HHV-3). Andere herpesziekten zijn herpes labialis, beter bekend als koortslip, en herpes genitalis, ook bekend als herpes op de geslachtsorganen. Deze twee herpesziekten worden veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV).


Wie kan gordelroos krijgen?

Iedereen die eerder waterpokken heeft gehad, kan gordelroos krijgen. De ziekte treft echter vaker het oudere deel van de bevolking en mensen met een verzwakt immuunsysteem.


Hoe besmettelijk is gordelroos?

Gordelroos kan besmettelijk zijn, maar is niet extreem besmettelijk. Gordelroos is alleen besmettelijk zolang je uitbraken hebt met blaren. Wanneer er korsten op de blaren zitten, is er geen besmettingsgevaar meer.


Hoe krijg je gordelroos?

Als je waterpokken hebt gehad, zal je altijd het waterpokkenvirus latent in je lichaam hebben. Plotseling kan het virus actief worden, en dan krijg je gordelroos. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit gebeurt. Maar mensen met een verzwakt immuunsysteem en oudere mensen hebben een groter risico op gordelroos.


Waarom heet het gordelroos?

Gordelroos is een zeer pijnlijke ziekte met uitslag die brandt, prikt, steekt en jeukt – en de naam suggereert ook iets zeer onaangenaams. Dit moet de reden zijn waarom herpes zoster de naam gordelroos heeft gekregen in het Nederlands.


Kunnen kinderen gordelroos krijgen?

Kinderen kunnen gordelroos krijgen, maar het is zeldzaam. Als kinderen gordelroos krijgen, zal het verloop meestal milder en minder pijnlijk zijn dan bij volwassenen.


Kun je meerdere keren gordelroos krijgen?

Het is zeer zeldzaam om meer dan één keer in je leven gordelroos te krijgen. Maar de pijn na een uitbraak kan wel enkele maanden of, in sommige gevallen, jaren duren. Dit wordt postherpetische neuralgie genoemd.


Mag je werken met gordelroos?

Je mag werken als je een uitbraak van gordelroos hebt, als je de pijn aankan.


Mag je baden met gordelroos?

Je mag baden, zelfs als je gordelroos hebt. Maar omdat je de besmetting kunt doorgeven en dus iemand kunt besmetten die nog nooit waterpokken heeft gehad, waardoor die persoon waterpokken krijgt, moet je vermijden samen met anderen te baden zolang er blaren op de huid zijn. Waterpokken kunnen vooral gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen en voor mensen die zwak zijn of een verzwakt immuunsysteem hebben.

Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie
Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie - Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes

De inhoud van dit artikel mag niet worden gebruikt als basis voor het stellen van diagnoses of het bepalen van behandeling. Hier adviseren we je om contact op te nemen met je eigen arts.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram