Waterpokken zijn een zeer gewone ziekte, en het verloop is meestal mild tot matig bij kinderen met een normaal immuunsysteem. Bovendien krijgen de meeste kinderen de ziekte als ze nog klein zijn, baby's, waarna ze immuun worden.
FEITEN: 5 snelle over waterpokken
- Waterpokken zijn een virale ziekte die koorts en uitslag veroorzaakt
- Waterpokken zijn besmettelijk door druppelinfectie en zijn daarom de meest besmettelijke van alle kinderziekten
- Wanneer de uitslag korsten vormt, is het besmettingsgevaar voorbij
- De meeste kinderen krijgen waterpokken als ze heel klein zijn, waarna ze permanent immuun worden
- Er is een vaccin tegen waterpokken, maar het maakt geen deel uit van het kindervaccinatieprogramma in Nederland
Hoe gewoon zijn waterpokken?
Waterpokken zijn een zeer gewone ziekte bij kinderen. Het zijn dus meestal kinderen, peuters, en baby's die besmet raken – waterpokken zijn daarentegen de meest besmettelijke van alle ziekten.
Dit komt omdat het door druppels wordt overgedragen. Druppelinfectie wordt begrepen als infectie via de lucht met kleine vloeistofdeeltjes in verband met niezen, hoesten, praten, braken en spatten van pus, urine en bloed. Als het kind contact heeft met andere kinderen, is er niet veel voor nodig voordat de een de ander besmet.
Als algemene regel krijg je maar één keer in je leven waterpokken, hoewel het voor sommigen op een later tijdstip weer kan opduiken.
Ongeveer 95 procent van de volwassen Nederlandse bevolking heeft als kind waterpokken gehad, wat zeker getuigt van de gewoonheid van de ziekte.
Oorzaken van waterpokken
Waterpokken zijn uiterst besmettelijk, en de besmetting gebeurt onder andere via vloeistof uit de blaren, via handen, speelgoed of dergelijke, terwijl kinderen elkaar ook kunnen besmetten via niezen en hoesten. Waterpokken worden dus veroorzaakt door besmetting met het VZV-virus en besmetten zoals hier beschreven.
Een persoon is besmettelijk vanaf ongeveer twee dagen voordat de uitslag uitbreekt, tot er korsten op de blaren zijn gevormd. Het duurt ongeveer 10 tot 20 dagen vanaf het moment dat men besmet is met waterpokken tot de ziekte uitbreekt.
Besmetting met waterpokken kan zowel gebeuren door een persoon die waterpokken heeft als door een persoon die gordelroos heeft. De meeste mensen zullen als kind waterpokken krijgen, waarna ze immuun worden. Mocht het gebeuren dat men op een later tijdstip in het leven weer waterpokken krijgt, wordt dit in plaats daarvan gordelroos genoemd. Dit komt omdat het virus in het lichaam blijft, en de ziekte dus weer kan uitbreken als men bijvoorbeeld een verzwakt immuunsysteem heeft.
Symptomen van waterpokken
Een verloop met waterpokken is meestal rustig. Het kind zal in de meeste gevallen koorts en malaise ervaren ongeveer een dag voordat of tegelijkertijd met het uitbreken van de uitslag.
De waterpokken kunnen sterk variëren in hun toestand, waar sommigen een enkele bult zonder koorts ervaren (die men misschien helemaal niet opmerkt), terwijl anderen ernstig getroffen kunnen zijn met hoge koorts en veel waterpokken over het hele lichaam.
Als het kind veel krabt en jeukt, kan er een risico op kinderzweren ontstaan.
Symptomen van waterpokken:
- Uitslag die begint op het lichaam en in het gezicht, die zich kan verspreiden naar de hoofdhuid, armen en benen
- Jeukende uitslag
- Uitslag in de vorm van rode vlekken, die binnen enkele uren veranderen in blaren, die na een paar dagen veranderen in zweren
- Nieuwe blaren verschijnen in drie tot zes dagen
- Koorts
- Koorts en malaise tot aan het uitbreken van de ziekte
Wanneer kinderen getroffen worden, zullen ze meestal minder beïnvloed worden door de ziekte, terwijl de ziekte bij volwassenen vaak heviger zal zijn.
Verloop van waterpokken
Wanneer iemand getroffen wordt door waterpokken, zal een verloop meestal eruitzien zoals hier beschreven:
- Waterpokken beginnen met lichte koorts en hoofdpijn gedurende 1-2 dagen
- Na een paar dagen met hoofdpijn en lichte koorts, zal de uitslag meestal beginnen op de hoofdhuid en in het gezicht
- In de volgende 3-6 dagen zal de uitslag zich verspreiden, en zullen kleine rode vlekken verschijnen, waarna ze veranderen in blaren, die vervolgens barsten en veranderen in zweren met korsten. Het kind zal dus tegelijkertijd zowel nieuwe als oude waterpokken hebben
- In zeer zeldzame gevallen kan er een luchtweginfectie optreden, die de hersenen kan beïnvloeden met een ontstekingstoestand, die bewustzijnsverlies, krampen en nekstijfheid kan veroorzaken
De waterpokken beginnen meestal op de hoofdhuid, waarna ze zich verspreiden naar het gezicht. Daarna kunnen ze zich verspreiden naar armen en benen en de rest van het lichaam. Het kind kan echter ook in sommige gevallen waterpokken krijgen op de slijmvliezen in de mond, in de ogen en op de geslachtsorganen.
Waterpokken laten zelden littekens achter, maar het is toch een goed idee om erop te letten niet te veel in de zweren te krabben. Dit kan zowel littekens veroorzaken als veranderen in kinderzweren.
Er zijn verschillende producten op de markt die effectief de jeuk kunnen verlichten en daardoor de waterpokken draaglijker maken. Onder andere heeft Australian Bodycare een set bestaande uit 3 producten die jeukverlichtend zijn.
Zijn waterpokken gevaarlijk?
Voor mensen die verder gezond zijn en een normaal immuunsysteem hebben, zijn waterpokken zelden gevaarlijk, en waterpokken zijn in principe een zeer onschuldige ziekte die meestal vanzelf overgaat.
Er zijn echter situaties waarin waterpokken ernstigere gevolgen kunnen hebben. Dit geldt onder andere voor:
- Mensen met bloedkanker of andere vormen van kanker
- Pasgeborenen, wier moeders geen waterpokken hebben gehad
- Zwangere vrouwen die zich aan het einde van de zwangerschap bevinden, als ze geen waterpokken hebben gehad
- Mensen die geen waterpokken hebben gehad, die immuunonderdrukkende medicijnen krijgen
De reden dat waterpokken bijzonder gevaarlijk kunnen zijn voor deze groep is vanwege een verzwakt immuunsysteem. Een verzwakt immuunsysteem gecombineerd met waterpokken kan dus ernstigere gevolgen hebben. Hier kan een vaccin relevant zijn, terwijl zwangere vrouwen moeten wachten met deze vaccinatie tot de zwangerschap voorbij is.
Waterpokken veroorzaken zelden complicaties, maar kunnen veroorzaken:
- Longontsteking bij volwassenen
- Goedaardige hartontsteking bij kinderen
- Bacteriële huidinfecties in de uitslag
Eén keer waterpokken – twee keer gordelroos
Is het mogelijk om meer dan één keer waterpokken te krijgen? Hier is het antwoord ja – hoewel het zeer zelden gebeurt. De meeste mensen zullen na een infectie de rest van hun leven immuun zijn, maar sommigen kunnen dus ervaren dat ze weer waterpokken krijgen.
Dit gebeurt meestal bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, terwijl het antwoord in andere gevallen kan zijn dat de eerste keer waterpokken eigenlijk geen waterpokken waren, waardoor er een verkeerde diagnose is gesteld.
Als men als volwassene nog een uitbraak van waterpokken ervaart, wordt dit gordelroos genoemd. Dit komt omdat het virus altijd in het lichaam aanwezig is, en als het opnieuw actief wordt, kan dit gordelroos veroorzaken.
Wat is gordelroos?
Gordelroos (herpes zoster) is een pijnlijke uitslag die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Je kunt alleen gordelroos krijgen als je eerder waterpokken hebt gehad.
Het waterpokkenvirus verstopt zich in de zenuwen van het lichaam, en gordelroos is daarom een lokale heropleving van waterpokken in dat gebied. Gordelroos kan overal op het lichaam en in het gezicht voorkomen, maar het zal altijd slechts aan één kant zijn, wat betekent dat het zich ofwel aan de rechter- of aan de linkerkant bevindt.
Hoewel gordelroos pijnlijk is, is het noch gevaarlijk noch levensbedreigend. Gordelroos begint meestal met hoofdpijn en malaise, waarna men branderigheid en pijn in de huid van het getroffen gebied kan ervaren. Na 3-6 dagen zal er uitslag met roodheid en blaren in het gebied verschijnen, waarna er korsten worden gevormd.
Bij milde gevallen wordt gordelroos behandeld met pijnstillers, geduld en goede hygiëne. Als de pijn hevig is, kan het nodig zijn om morfine voorgeschreven te krijgen door de arts.
Behandeling van waterpokken
Wat doe je als je vermoedt dat je kind waterpokken kan hebben? Als je enkele van de bovenstaande symptomen van waterpokken herkent, moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat je kind thuisblijft van de instelling – in ieder geval totdat de koorts weg is en de laatste knop is ingedroogd. Op deze manier zorg je ervoor dat je kind geen risico loopt om andere kinderen te besmetten.
In principe worden waterpokken niet behandeld met medicijnen, en hier kun je in plaats daarvan crèmes gebruiken om de jeuk te verlichten. Bovendien is het belangrijk om een goede hygiëne te behouden. Als je kind veel jeuk ervaart, kun je je kind helpen door een milde, jeukstillende crème op het gebied aan te brengen, zoals deze van Australian Bodycare.
In ernstige gevallen kan men behandelen met medicijnen
In sommige gevallen kan het relevant zijn om het kind te behandelen met het medicijn Aciclovir, dat beschikbaar is als tabletten, vloeibare oplossing of een injectie, en dat goed werkt tegen waterpokken. Maar het werkt alleen als de behandeling binnen 24 uur in normale gevallen plaatsvindt. In sommige gevallen kan men deze behandeling geven aan pasgeboren kinderen die complicaties hebben ontwikkeld door waterpokken of aan bijzonder kwetsbare chronisch zieke kinderen met een verzwakt immuunsysteem.
Er is een vaccin voor speciale risicogroepen
Er is ook een vaccin tegen waterpokken, maar het wordt niet routinematig gebruikt in Nederland, omdat waterpokken in principe vrij onschadelijk zijn. Het vaccin wordt echter in sommige speciale gevallen gebruikt voor speciale risicogroepen zoals kinderen die aan leukemie lijden.
Wat kan ik doen om de jeuk te verlichten?
Er is in principe geen behandeling tegen waterpokken, maar men kan wel iets doen om de jeuk op een draaglijk niveau te houden. Hier zijn diverse crèmes en lotions die gebruikt kunnen worden om de jeuk te verlichten.
Australian Bodycare heeft onder andere een reeks producten die effectief de jeuk verlichten in verband met onder andere waterpokken. In de reeks vind je een milde zeep voor het lichaam, een goede bodylotion voor dagelijks gebruik en een extra verzorgende crème voor droge en beschadigde huid – en waterpokken. De inhoud van Tea Tree olie helpt om de producten antiseptisch te maken, zodat het lichaam vrij blijft van vuil en bacteriën.
FAQ - Veelgestelde vragen
Wat zijn waterpokken?
Waterpokken verschijnen als jeukende uitslag met vochtige blaren, die later korsten vormen. Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella-zoster-virus (VZV), dat de meest besmettelijke kinderziekte is.
Waterpokken treffen meestal kinderen, die daarna levenslange immuniteit ontwikkelen, terwijl sommigen later een uitbraak van waterpokken kunnen ervaren, die dan gordelroos wordt genoemd.
Waarom krijg je waterpokken?
Waterpokken worden overgedragen door druppelinfectie, wat betekent dat waterpokken worden overgedragen via hoesten, niezen en praten, en ook als men in contact komt met vocht uit de waterpokken op de handen enzovoort.
Waterpokken zijn de meest besmettelijke kinderziekte, en ongeveer 95% van de Nederlandse bevolking heeft waterpokken gehad als kinderen.
Hoe zien schurft waterpokken eruit?
Het verschil tussen schurft en waterpokken is dat waterpokken worden veroorzaakt door een virus, terwijl schurft wordt veroorzaakt door een mijt in de huid. Beide veroorzaken jeuk en uitslag met roodheid in de huid en vochtige blaren.
Schurft zal vooral 's nachts jeuken, terwijl de uitslag tegelijkertijd niet op het hoofd en de nek zal verschijnen. Waterpokken beginnen daarentegen op de hoofdhuid, waarna ze zich verspreiden naar het gezicht, de nek en eventueel de rest van het lichaam. Hier is het dus makkelijk om het verschil te zien tussen de twee.
Als men twijfelt of een kind schurft of waterpokken heeft, moet men een arts raadplegen, omdat waterpokken vanzelf overgaan, terwijl schurft behandeling vereist.
Wat veroorzaakt waterpokken?
Waterpokken ontstaan als gevolg van besmetting door anderen die waterpokken hebben. Waterpokken zijn besmettelijk van een paar dagen voordat de uitbraak begint, tot er korsten op alle blaren zijn gevormd.
Het wordt aanbevolen om het kind thuis te houden totdat alle waterpokken zijn verdwenen om aan de veilige kant te zijn, omdat waterpokken zeer besmettelijk zijn en kunnen worden overgedragen door hoesten, niezen, praten en meer.
Zijn waterpokken gevaarlijk?
Voor over het algemeen gezonde mensen met een normaal immuunsysteem zijn waterpokken vrij ongevaarlijk. Er zijn echter bepaalde groepen waar waterpokken grotere gevolgen kunnen hebben. Dit geldt voor mensen met een verzwakt immuunsysteem, mogelijk in verband met een ziekte zoals leukemie.
Hoe makkelijk zijn waterpokken overdraagbaar?
Waterpokken zijn de meest besmettelijke kinderziekte die er bestaat. Ongeveer 95% van de volwassen Nederlandse bevolking heeft waterpokken gehad.
Waterpokken worden overgedragen door druppelinfectie, wat betekent dat het wordt overgedragen door de lucht bij praten, niezen, hoesten en meer. Bovendien worden waterpokken overgedragen door fysiek contact met de blaren en het vocht uit de blaren.
Kunnen alleen kinderen waterpokken krijgen?
Waterpokken worden beschouwd als een kinderziekte, maar volwassenen kunnen ook waterpokken krijgen. Als men waterpokken als volwassene krijgt, zal dit vaak gepaard gaan met meer complicaties.
Als je geen waterpokken hebt gehad als kind, is het de moeite waard om extra voorzichtig te zijn. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, die een extra risico hebben op het ontwikkelen van door het virus veroorzaakte longontsteking.
Kun je twee keer waterpokken krijgen?
Je kunt twee keer waterpokken krijgen, omdat het virus latent in het lichaam blijft. Het virus kan in zeldzame gevallen opnieuw uitbreken. Als men opnieuw waterpokken krijgt, wordt dit gordelroos genoemd. Gordelroos zal meestal optreden als men een verzwakt immuunsysteem heeft.
Kan men worden gevaccineerd tegen waterpokken?
Er is een vaccin tegen waterpokken, maar het is geen routinevaccin in Nederland. Dit komt omdat waterpokken in principe een onschadelijke ziekte zijn die in de meeste gevallen vanzelf overgaat.