Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Behandeling van blaasjes

Het is natuurlijk het beste om blaasjes zo veel mogelijk te voorkomen. Om dat te kunnen, moet je weten hoe nieuwe uitbraken ontstaan. En dat is niet altijd eenvoudig. Maar als je (toch) blaasjes in je mond hebt, is het prettig om te weten hoe je die kunt behandelen, zodat je er zo snel mogelijk weer van af bent.

De vraag is dus: Hoe verwijder je blaasjes in je mond? Als je blaasjes hebt, is het zaak om die zo snel mogelijk weer kwijt te raken en om de pijn en het ongemak zo goed mogelijk te beperken, tot de blaasjes helemaal weg zijn. Het is dus belangrijk om de blaasjes te genezen en de pijn te verlichten.

5 manieren om blaasjes te behandelen:

Er bestaan verschillende manieren om blaasjes in je mond te verwijderen:

1. Je kunt een mondspoeling gebruiken. Mondspoelingen die chloorhexidine bevatten hebben echter het nadeel dat ze bij langdurig gebruik de tanden verkleuren.

2. Je kunt een lokaal verdovende zalf gebruiken. Die verzacht de pijn, maar bevordert de genezing van de blaasjes niet.

3. Je kunt antibiotica in tabletvorm gebruiken, die je oplost in water en als mondspoeling gebruikt. Voor antibiotica heb je echter een recept van je arts of tandarts nodig.

4. Je kunt koele dranken drinken en ijs op de blaasjes leggen, maar dat verlicht slechts korte tijd en geneest de blaasjes niet.

5. Je kunt Tea Tree Oil (theeboomolie) gebruiken; een natuurlijk product dat bekend staat om zijn heilzame werking tegen irritatie, een branderig gevoel en veel andere problemen die onder andere worden veroorzaakt door bacteriën. Gebruik een mondgel met Tea Tree Oil. Doe een beetje gel op je vinger en breng die 1-4 keer per dag rechtstreeks op de blaasjes aan. De gel smaakt niet erg lekker, maar wees gerust. Die smaak verdwijnt na korte tijd en de olie kalmeert de blaasjes.

Het is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur of je de blaasjes niet behandelt en wacht tot ze vanzelf weer verdwijnen, je de blaasjes in je mond liever behandelt met geneesmiddelen en middelen die chemische stoffen bevatten of dat je bij de behandeling van de blaasjes de voorkeur geeft aan natuurlijke middelen.

Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong
Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong - Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong

Wat zijn blaasjes?

Blaasjes zijn kleine, vervelende en pijnlijke bultjes of wondjes in de mondholte, wang, op de tong of aan de binnenkant van de lippen. Ze zijn wit of gelig en worden meestal omrand door een rode, ietwat gezwollen ring.

Veel mensen hebben wel eens last gehad van blaasjes. Soms een enkele keer, soms herhaaldelijk. Gelukkig zijn blaasjes niet besmettelijk, niet gevaarlijk en genezen ze na verloop van tijd vanzelf. Maar als je ze hebt, zijn ze onprettig en pijnlijk. Veel mensen ervaren blaasjes als een branderig gevoel. Al naar gelang de plek in de mond en de grootte van de blaasjes, kan het extra onprettig zijn om te praten of te eten, wanneer je blaasjes in je mond hebt.

Blaasjes moeten niet verward worden met een koortslip, die ook branderig en onprettig kan zijn. Het verschil is dat een koortslip een besmettelijk virus is en blaasjes niet. Daarnaast zitten blaasjes in je mond, terwijl een koortslip aan de buitenkant van de mond/op de lippen zit.

Blaasjes moeten ook niet verward worden met een mondslijmvliesontsteking. Bij een mondslijmvliesontsteking heb je misschien wel blaasjes of blaren in de mond, maar die worden ergens anders door veroorzaakt dan blaasjes.

Blaasjes zijn onschuldig en gaan vanzelf weer over. Je kunt ze echter wel behandelen om de pijn en het ongemak te verminderen en om er sneller van af te komen. Zijn ze na een week of twee nog niet weg, dan moet je eigenlijk je huisarts of tandarts er naar laten kijken. In zeldzame gevallen kunnen blaasjes een symptoom van andere ziektes of aandoeningen zijn.


Iedereen kan blaasjes krijgen

Blaasjes, ook wel aften of zweertjes in de mond genoemd, zijn een heel normale mondziekte. Daarom zijn artsen en tandartsen het gewend om ze regelmatig tegen te komen.

Iedereen kan blaasjes krijgen; zowel volwassenen als kinderen. Ze komen echter vaak voor bij vrouwen. Men schat dat ongeveer 20% van de bevolking af en toe te maken krijgt met blaasjes. De meeste mensen krijgen gelukkig maar heel soms blaasjes, terwijl slechts een enkeling er bijna voortdurend last van heeft.

De aanleg om blaasjes te ontwikkelen is erfelijk. Daarnaast kunnen stress, bepaalde etenswaren en allergieën ook oorzaken zijn. Het lijkt erop dat rokers iets minder vaak last hebben van blaasjes dan niet-rokers.

Symptomen: Hoe zien blaasjes er uit?

1. Grootte: Blaasjes zijn erg kleine, ronde wondjes of bultjes. Ze hebben meestal een diameter van circa 5-10 mm.

2. Kleur: Blaasjes kunnen wit of gelig zijn en worden vaak omrand door een rode ring, die eventueel licht gezwollen is.

3. Pijn: Blaasjes zijn pijnlijk en vervelend en ze kunnen nog meer pijn doen, wanneer je moet praten of eten.

4. Plek in de mond: Blaasjes zitten aan de binnenkant van de mond. In de mondholte, de wang, aan de binnenkant van de lippen en/of op de tong.

5. Frequentie: Sommige mensen hebben vaak blaasjes, terwijl anderen ze maar zelden krijgen. Circa 20% van de bevolking kent het probleem van blaasjes in de mond.

6. Duur: Bij sommige mensen gaan de blaasjes na een paar dagen weer weg, bij anderen kan een uitbraak soms wel een paar weken duren.


Waardoor krijg je blaasjes?

De meeste mensen hebben wel eens blaasjes gehad. Voor anderen is het helaas een terugkerend en zeer onprettig probleem.

We weten niet precies waardoor blaasjes ontstaan of waarom sommige mensen er meer last van hebben dan anderen. Maar we weten wel dat erfelijkheid een rol speelt. Ook kennen we een aantal factoren, die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een uitbraak.

Veel voorkomende oorzaken van blaasjes in de mond

1. Beschadiging van de mondholte, doordat je in je tong of wang hebt gebeten, je hebt geprikt met een vork of te hard met de tandenborstel hebt geborsteld.

2. Stress heeft invloed op het immuunsysteem en een verzwakt immuunsysteem kan ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor blaasjes.

3. Bepaalde etenswaren zoals pittig eten, koffie, chocolade, noten, tomaten, aardbeien en kaas kunnen bij sommige mensen leiden tot blaasjes in de mond.

4. Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie of zwangerschap, kunnen bij sommige vrouwen blaasjes veroorzaken of ervoor zorgen dat ze minder blaasjes hebben dan normaal.

5. Vitaminegebrek of ijzertekort kunnen de oorzaak zijn van blaasjes.

6. Bepaalde geneesmiddelen, zoals pijnstillers die ibuprofen bevatten of medicijnen tegen een hoge bloeddruk, kunnen bij sommige mensen blaasjes veroorzaken.

7. Tandpasta die het schuimmiddel natriumlaurylsulfaat bevat kan bij bepaalde mensen leiden tot een verhoogde kans op blaasjes.

8. Beugels, vullingen of protheses die niet goed zitten en daardoor overlast veroorzaken, kunnen blaasjes veroorzaken.

Er kunnen dus veel oorzaken zijn voor blaasjes in je mond. Heb je vaak last van blaasjes, dan kan het verstandig zijn hierover te praten met je huisarts of tandarts. Wellicht heb je last van vitaminegebrek of ijzertekort en kan het probleem worden verholpen met vitamine- of ijzersupplementen. Vermoed je dat de blaasjes ontstaan door stress, dan is dat misschien een goede reden om te proberen die stress te verminderen. Kun je niet direct een oorzaak voor de uitbraak van blaasjes in je mond vinden, kun je altijd proberen om een andere tandpasta zonder natriumlaurylsulfaat te gebruiken om te zien of dat helpt.

Hoewel blaasjes ongevaarlijk zijn, kunnen ze vervelend en pijnlijk zijn. Daarom zijn er veel goede redenen om te proberen om nieuwe uitbraken te voorkomen.

Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong
Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong - Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong

Kinderen met blaasjes

Zowel kinderen als volwassenen kunnen blaasjes krijgen. Dus als je ziet dat je kind blaasjes heeft, is het goed om te weten dat dat ongevaarlijk is. Het is echter pijnlijk en onprettig voor je kind, dus daarom moet je de blaasjes wel behandelen.

De oorzaken van blaasjes bij kinderen zijn over het algemeen dezelfde als bij volwassenen (zie hierboven). Een enkele blaas is niets bijzonders, maar meerdere blaasjes tegelijk kunnen een teken van iets anders zijn. Ga in dat geval met je kind naar de huisarts, omdat het een signaal van bijvoorbeeld een hand-, voet- en mondziekte, mondslijmvliesontsteking of iets anders kan zijn. Het kan lastig zijn om dat zelf in te schatten en daarom kun je het beste een arts consulteren. Hetzelfde geldt wanneer de blaasjes niet na een week verdwenen zijn (met of zonder behandeling).


FAQ


Waardoor krijg je blaasjes?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor blaasjes in de mond. Zo kun je jezelf met een vork in de mond geprikt hebben, op je tong of in je wang hebben gebeten, te hard met de tandenborstel hebben geborsteld, gestrest zijn, een vitaminegebrek of ijzertekort hebben, bepaalde etenswaren hebben gegeten, last hebben van je beugel, vulling of prothese of een tandpasta gebruiken die het schuimmiddel natriumlaurylsulfaat bevat.


Hoe kom ik van blaasjes af?

Je kunt blaasjes verminderen en de pijn verlichten met verschillende producten, zoals een mondspoeling en zalf. Daarnaast bestaan er middelen die de Australische tea tree oil bevatten, die bekend staat om zijn effectieve werking tegen blaasjes.


Wat te doen als je blaasjes hebt?

Blaasjes in de mond zijn pijnlijk en onprettig, maar gelukkig kun je er zelf iets aan doen om er van af te komen. Je kunt onder andere een mondspoeling of zalf gebruiken, maar ook middelen die het Australische tea tree oil bevatten. Die staat erom bekend effectief te zijn tegen blaasjes. Om blaasjes te voorkomen kun je ervoor zorgen dat je jouw immuunsysteem versterkt, stress voorkomt, genoeg vitamines binnenkrijgt en je tandpasta vervangt door een pasta zonder het schuimmiddel natriumlaurylsulfaat, dat erom bekend staat dat het bij sommige mensen blaasjes kan veroorzaken.


Waardoor worden blaasjes veroorzaakt?

We kennen de exacte oorzaak van blaasjes niet, maar we weten dat stress, vitaminegebrek en ijzertekort, bepaalde etenswaren, bepaalde soorten medicijnen en hormonale veranderingen van invloed kunnen zijn. Daarnaast kun je ook blaasjes krijgen, doordat je jezelf met een vork in de mond hebt geprikt, op je tong of in je wang hebt gebeten, te hard hebt geborsteld met de tandenborstel of een beugel, vulling of prothese hebt, die niet goed zit. Sommige mensen krijgen ook blaasjes van tandpasta die de schuimmiddel natriumlaurylsulfaat bevat. Bovendien is de aanleg om blaasjes te krijgen erfelijk.


Wie kan blaasjes krijgen?

Iedereen kan blaasjes krijgen; zowel kinderen als volwassenen. Men denkt dat circa 20% van de bevolking af en toe last heeft van blaasjes. Sommige mensen hebben slechts een enkele keer blaasjes, anderen met enige regelmaat en een enkeling heeft voortdurend last van blaasjes in de mond. De aanleg om blaasjes te ontwikkelen is erfelijk, dus als beide ouders vaak blaasjes hebben, zal dat mogelijk ook voor het kind gelden.


Hoe zien blaasjes er uit?

Blaasjes in de mond zijn kleine, ronde bultjes of wondjes, die wit of gelig zijn en worden omrand door een rode ring. Een blaas heeft een diameter van circa 5-10 mm. Blaasjes zijn pijnlijk en onprettig. Ze zitten altijd aan de binnenkant van de mond; in de mondholte, de wang, aan de binnenkant van de lippen en/of op de tong.

Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong
Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong - Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram