Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Doet jouw tandvlees pijn?

De meeste mensen krijgen wel een keer te maken met ontstoken tandvlees. In feite gebeurt dat al als we nog klein zijn en onze tanden doorkomen. Dat kunnen nog maar weinig mensen zich herinneren, maar als onze verstandskiezen doorkomen kan die pijn ons misschien bekend voorkomen.

Er zijn verschillende oorzaken voor pijnlijk tandvlees, maar gelukkig kunnen we veel doen om van de pijn af te komen.

De belangrijkste oorzaak voor pijn aan je tandvlees is tandvleesontsteking en er kunnen meerdere oorzaken zijn, waarom juist jij last hebt van een ontsteking aan je tanden. Natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken zijn voor pijnlijk tandvlees. Die kun je min of meer aan jezelf te wijten hebben of worden veroorzaakt door omstandigheden in jouw lichaam waar je geen invloed op hebt.

Wat de oorzaak van tandvlees pijn ook is; die pijn zal je gegarandeerd vertellen dat je daar iets aan moet doen. Dat kan een bezoek aan de tandarts zijn of meer aandacht voor je mondverzorging.

Wij hebben zowel een tandpasta als een mondwater met tea tree oil, een olie die een heleboel goede eigenschappen heeft, die kunnen bijdragen aan een gezonde mond. Lees hieronder welke oorzaken er zijn voor geïrriteerd tandvlees en wat de voordelen zijn van onze uitstekende producten.

Mondverzorging 5 produkten met Tea Tree Olie
verzorging bij tandvleesontsteking, schimmel in de mond of op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Mondverzorging 5 produkten met Tea Tree Olie - verzorging bij tandvleesontsteking, schimmel in de mond of op de tong

Symptomen van pijnlijk tandvlees

Je weet het eigenlijk altijd zeker als je tandvlees pijn doet. Maar hier is een aantal symptomen, waaraan je kunt herkennen dat je in actie moet komen:

  • Het tandvlees heeft een donkerder kleur dan normaal
  • Kloppend gevoel in het tandvlees
  • Het tandvlees bloedt mogelijk

Wat zijn de oorzaken van pijnlijk tandvlees? 

Er zijn verschillende oorzaken voor tandvlees pijn. Sommige zijn medisch, terwijl andere een direct resultaat van jouw gewoonten zijn. De primaire oorzaak is ontstoken tandvlees, dat zich vooral uit in erg pijnlijk, rood, gezwollen en zelfs bloedend tandvlees. Heb jij het vermoeden dat je een tandvleesontsteking hebt, neem dan contact op met je huisarts. 

Andere oorzaken kunnen zijn: 

  • Slechte mondverzorging
  • Hormonale veranderingen (bijvoorbeeld zwangerschap)
  • Verkeerde voeding
  • Te hard drukken bij het tandenpoetsen
  • Blaren in de mond
  • Verschillende soorten medicijnen
  • Het nemen van stimulerende middelen

Hoe kun je pijnlijk tandvlees voorkomen en verzorgen?

Het kan heel eenvoudig zijn om geïrriteerd tandvlees te voorkomen en te verzorgen. In veel gevallen kun je dat zelf, terwijl je in andere gevallen professionele hulp moet zoeken.

Hier geven we je een aantal suggesties om te beginnen met preventie en verzorging. Laten we voorop stellen dat alles begint met een goede mondverzorging.

Wat kun je zelf doen om pijn aan je tandvlees te voorkomen of te stoppen? 

Goede mondverzorging is de route naar een gezonde mond. En op die route liggen geen hindernissen die moeilijk te overzien zijn. Integendeel. Hier zijn drie goede tips voor een goede mondverzorging en gezond tandvlees.

Poets je tanden twee keer per dag

Door ’s ochtends en ’s avonds je tanden te poetsen, verwijder je plak van het tandoppervlak. Plak is een laag bacteriën, die van nature ontstaat door de dingen die we gedurende een dag innemen. Als je die laag plak niet dagelijks verwijdert, zullen de bacteriën ook het tandvlees bereiken en daar irritatie of zelfs een ontsteking veroorzaken.

Gebruik onze tandpasta met tea tree oil, die speciaal is ontwikkeld om pijnlijk en geïrriteerd tandvlees te voorkomen.

Tandpasta met Tea Tree Olie
voor een goede mondhygiëne en geschikt bij parodontitis en ontstoken tandvlees
+15.000 reviews
Normale prijs €6,99
Aanbiedingsprijs €6,99 Normale prijs
Tandpasta met Tea Tree Olie - voor een goede mondhygiëne en geschikt bij parodontitis en ontstoken tandvlees

Denk eraan te flossen

Rood en pijnlijk tandvlees kan verdwijnen als je iets beter je best doet op het gebied van mondverzorging. Veel mensen vergeten tussen de tanden te flossen. Flosdraad helpt om de etensresten te verwijderen, die tussen de tanden gaan zitten en waar de tandenborstel niet bij kan.

Probeer het flossen onderdeel te maken van je dagelijkse poetsroutine. Maar pas op: het is erg verslavend.

Sluit af met ons tea tree oil mondwater

Als je tanden schoongeborsteld zijn en de gebruikte flosdraad in de prullenbak is gegooid, kun je de routine afsluiten met ons tea tree oil mondwater. De olie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en op deze manier laat je een zeer frisse adem achter in je mond.

Mondwater met Tea Tree Olie
mondspoeling voor een gezonde mondhygiëne om tandvleesproblemen te voorkomen
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Mondwater met Tea Tree Olie - mondspoeling voor een gezonde mondhygiëne om tandvleesproblemen te voorkomen

Wat is tea tree oil voor middel?

Tea tree oil is een etherische olie, die uit de Melaleuca Alternifolia-boom komt. Die bomen groeien in subtropische regio’s in Australië en de eigenschappen van de bladeren worden al honderden jaren gebruikt.  

De aboriginals gebruikten de bladeren van de boom om ontstoken wonden te verzorgen, omdat die de ontsteking konden wegnemen. Tegenwoordig wordt de olie uit de bladeren gewonnen en daardoor zijn veel nieuwe gebruiksmogelijkheden ontstaan.

Wij gebruiken tea tree oil in veel verschillende producten en kunnen jou nu ook de mogelijkheid bieden om jouw mond te verwennen met de magie van deze olie. Het is afgelopen met pijnlijk tandvlees.

Professionele behandeling

Doet jouw tandvlees pijn, dan kun je daar vaak zelf iets aan doen, voordat het zich ontwikkelt tot een tandvleesontsteking. Zorg voor goede mondverzorging met producten die tea tree oil bevatten en je zult al zeer snel de resultaten zien.

Er kunnen natuurlijk momenten zijn, waarop je de professionele hulp van een tandarts nodig hebt.

Niemand kan zonder een bezoek aan de tandarts om de tanden te reinigen. Is het al een tijdje geleden sinds je laatste bezoek aan de tandarts, dan raden we aan om een afspraak te plannen. De tandarts kan tandsteen verwijderen en de beste omstandigheden voor jouw mond creëren. Als je mond schoon is, is het aan jou om de hygiëne op orde te houden.

Net zoals mensen verschillend zijn, is er ook verschil tussen onze monden. En daarom kan een tandarts je helpen om te ontdekken of er plekken in jouw mond zijn, die meer verzorging nodig hebben dan andere. Je tandarts kan helpen om een plan te maken voor jouw mondverzorging.

Andere goede tips in de strijd tegen pijnlijk tandvlees

Je bent wat je eet, zegt men. Ook wat betreft je tandvlees heeft het eten veel invloed. Suikerrijk voedsel en drinken zullen ervoor zorgen dat je meer aandacht moet besteden aan je mondverzorging. Dus als je regelmatig last hebt van pijnlijk tandvlees, zou je moeten overwegen om minder suiker in te nemen.

Roken kan ook zorgen voor tandvlees pijn. Ook hier zal je je gedrag moeten aanpassen als je tandvlees vaak pijn doet. 

We worden ouder dan ooit en daarom moeten ook onze tanden een leven lang meegaan en ons helpen om het noodzakelijke voedsel in te nemen. Poets daarom je tanden, maar let op dat te stevig poetsen een tegenovergesteld effect kan hebben. Druk zachtjes met de borstel en gebruik altijd onze tea tree oil tandpasta voor extra verzorging.

Mondverzorging 5 produkten met Tea Tree Olie
verzorging bij tandvleesontsteking, schimmel in de mond of op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Mondverzorging 5 produkten met Tea Tree Olie - verzorging bij tandvleesontsteking, schimmel in de mond of op de tong

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram