Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is spruw op de tepel?

De huid kan vrijwel overal op het lichaam door schimmel worden getroffen. Dit geldt dus ook voor de tepel. Er zijn verschillende huidschimmels die verschillende delen van het lichaam aanvallen en zich als een echte schimmelinfectie op de huid vestigen.

Afhankelijk van het type en karakter van de schimmelinfectie zal deze verschillende klachten op de huid veroorzaken. Normaal gesproken wordt de huid geïnfecteerd met candida, dermatofyten of pityriasis versicolor, die de meest voorkomende oorzaken zijn van huidinfectie door schimmel.

Spruw op de tepel wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans en komt op tijdens borstvoeding, omdat er een overproductie van de schimmel op de huid plaatsvindt, wat daarom ongemak en huidklachten veroorzaakt.


Daarom krijg je spruw op de borst

Op de huid bevinden zich van nature schimmels, en vooral de gist Candida albicans leeft op de huid. De schimmels leven van dode huidcellen, maar bij een natuurlijk sterke, schone en droge huidbarrière worden de schimmels onderdrukt. Het is vooral op warme en vochtige plekken dat de schimmels goede groeiomstandigheden krijgen, zodat ze zich vermenigvuldigen en een schimmelinfectie worden.

Daarom is de tepel bijzonder vatbaar voor schimmelaanvallen tijdens borstvoeding. De warme en vochtige mond van de baby houdt tegelijkertijd de tepel warm en vochtig gedurende langere tijd meerdere keren per dag.

Dit zorgt ervoor dat de gist Candida albicans zich goed voelt – en geeft het dus goede omstandigheden om zich te ontwikkelen. De schimmels leven namelijk in de hoornlaag, de buitenste laag van de huid. En wanneer de juiste vochtomstandigheden ontstaan, verspreiden ze enzymen die de hoornlaag oplossen en geven de schimmels vrije toegang om zich te verspreiden.

Vaak kan de oorzaak van spruw op de tepel ook worden gevonden in besmetting van het kind. Je kind kan een schimmelinfectie met Candida albicans in de mond hebben, en wanneer het van je borst eet, wordt de schimmel overgedragen naar je tepel.

Als je bijvoorbeeld spruw in de vagina hebt tijdens de bevalling, kan de schimmelbacterie worden overgedragen op de pasgeboren baby. En vervolgens besmet het kind de tepel van zijn moeder via de mond.

De schimmelinfectie kan daarom een vicieuze cirkel zijn die zo snel mogelijk moet worden doorbroken. Het is zelden dat slechts een van de partijen spruw heeft – zowel moeder als kind hebben vrijwel altijd spruw en moeten daarom beiden worden behandeld, zelfs als slechts een van hen symptomen heeft.

2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk
Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie
+15.000 reviews
Normale prijs €24,99
Aanbiedingsprijs €24,99 Normale prijs
2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk - Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie

Wie krijgt spruw op de tepel?

Alle moeders die borstvoeding geven, lopen in principe risico op een schimmelinfectie op de tepel. Maar vooral vrouwen die vergeten hun borst te laten luchtdrogen voordat ze hun borst weer inpakken, of moeders die vergeten regelmatig borstvoedingspads te verwisselen, zijn bijzonder vatbaar voor aanvallen van spruw op de tepel.

Vrouwen met een verzwakt immuunsysteem – bijvoorbeeld door diabetes of HIV-besmetting – hebben ook een groter risico op tepelspruw. Met een verzwakt immuunsysteem zijn de witte bloedcellen die normaal gesproken vreemde bacteriën bestrijden, namelijk niet in de hoogste staat van paraatheid. En dan hebben de schimmels betere omstandigheden.

Moeders die antibiotica gebruiken, hebben ook een verhoogd risico om last te hebben van spruw op de tepel. Een antibioticakuur doodt bacteriën om ze te elimineren, maar het nadeel van antibiotica is dat het niet alleen de 'slechte' bacteriën doodt, het doodt ook de goede bacteriën.

Daarom kan een antibioticakuur het natuurlijke evenwicht van bacteriën, die normaal gesproken de schimmels onderdrukken, verstoren.


Symptomen – zo voelt het

Als je spruw op de tepel hebt, heeft je kind hoogstwaarschijnlijk ook spruw in de mond. En daarom zijn er enkele symptomen waar je zowel bij jezelf als bij je kind op moet letten.

Symptomen bij de moeder

Spruw op de tepel gaat vaak gepaard met hevige pijn tijdens en na het voeden. De pijn is vooral uitgesproken terwijl het kind wordt gevoed, waarna het langzaam afneemt. Velen vergelijken de pijn met het gevoel van een mes in de borst te krijgen – en het kan uitstralen naar het overige deel van de borst.

De tepel is rood, gezwollen en glanzend, en de huid kan ook barsten. De barsten maken de weg vrij voor bacteriën, en ze krijgen nooit de kans om te genezen voordat de baby weer zuigt. In dit verband kunnen de barsten ook evolueren naar borstontsteking.

Als er pijn optreedt bij het voeden kort na de geboorte, is het meestal een teken van problemen met de zuigtechniek van het kind. Plotseling opkomende pijn tijdens en na het voeden is een symptoom van spruw in de tepel, die echter op elk moment van de borstvoedingsperiode kan optreden.

Symptomen bij het kind

Let op of je kind witte, melkachtige afzettingen op de tong ontwikkelt, vergezeld van kleine witachtige vlekjes in de mond. Dan heeft je kind hoogstwaarschijnlijk spruw – ook wel bekend als orale candidiasis.

Een ander symptoom is dat het kind plotseling onrustiger wordt tijdens het voeden en dat het moeilijker wordt om de melk uit te zuigen. Dit zijn tekenen dat het kind pijn heeft tijdens het eten, en buikpijn is ook een vaak gezien symptoom.

Bovendien verschijnt er soms ook een rode, vlekkerige uitslag op de billen van het kind en in het luiergebied als teken van de infectie.

Hoewel de moeder symptomen vertoont, is het echter niet zeker dat het kind dat ook doet. Of omgekeerd.


Effectieve behandeling van spruw op de tepel

Het geven van borstvoeding moet aangenaam en pijnloos zijn – zowel voor jou als voor je kind. Daarom is het ook belangrijk dat de schimmelinfectie wordt behandeld, zodat de pijn voor moeder en kind afneemt.

Jullie moeten beide tegelijkertijd behandeld worden, zodat de infectie verdwijnt en jullie niet in een vicieuze cirkel terechtkomen waarin jullie elkaar constant besmetten.

Creëer een omgeving die de schimmel verdrijft

Goed nieuws is dat je zelf veel kunt doen om spruw op de tepel en in de mond van je kind te behandelen.

In de strijd tegen de schimmel kun je de schimmelbacterie effectief aanvallen met iets simpels als bruiswater. Drink veel bruiswater en was zowel je tepels als de mond van je kind met het drankje. Bevochtig een schone doek in bruiswater en dep dan voorzichtig de mond van je kind met het bruiswater. Bruiswater is zuur op een zuur-base schaal, en is daarom schimmelwerend.

Een andere stap in je strijd tegen spruw op de tepel is het afbreken van de schimmel door het juiste dieet. Dit type gist gedijt en leeft in een lichaam dat gevuld is met wit brood, chocolade, frisdrank en snoep. En hoewel het wat energie kost om een pasgeborene te hebben, is het een goed idee om suikerhoudend voedsel te vermijden. Op deze manier dwing je de schimmel namelijk op de knieën.

Raadpleeg een arts

Als je thuisbehandeling niet helpt, en als je de minste twijfel hebt, moet je een arts raadplegen zodat hij of zij je verder kan helpen.

In veel gevallen moeten jij en je kind een andere en strengere behandeling tegen de schimmel krijgen. Ongeacht welk antischimmelmiddel jij en je kind krijgen voorgeschreven, is het belangrijk om de behandeling af te maken – zelfs als de symptomen onmiddellijk verdwijnen. Als je de behandeling niet voldoende diepgaand uitvoert, ligt de infectie op de loer, klaar om opnieuw uit te breken. Daarom is het belangrijk om een behandeling voor spruw af te maken.


Zo kun je de geïrriteerde huid verlichten

Als je spruw op de tepel hebt, is de huid rood, geïrriteerd en misschien zelfs gebarsten. Jeuk en irritatie kun je verlichten door een gel met Tea Tree Oil van Australian Bodycare te gebruiken. De gel verlicht en kalmeert de rode en geïrriteerde tepels dankzij de unieke inhoud van juist Tea Tree Oil, die tegelijkertijd effectief de aanwezigheid van bacteriën tegengaat. De actieve en natuurlijke ingrediënten in de gel zijn zacht voor de huid en helpen bovendien om de normale barrière van de huid te herstellen.

2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk
Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie
+15.000 reviews
Normale prijs €24,99
Aanbiedingsprijs €24,99 Normale prijs
2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk - Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie

Voorkom toekomstige schimmelinfecties

Om toekomstige gevallen van spruw op de tepel te voorkomen, kun je zelf veel doen. Het gaat om gezond verstand en goede hygiëne.

Laat je borsten luchten en droog ze grondig voordat je ze weer in je bh stopt. Zo zorg je ervoor dat je geen vochtige omgeving creëert waarin schimmelbacteriën zich goed zullen voelen.

Gebruik ook een katoenen bh in plaats van een van kunststof. Kunststof laat de huid niet in dezelfde mate ademen als katoen doet. Als de huid op de tepels niet voldoende lucht krijgt, wordt deze ingesloten en vochtig.

Zorg ervoor dat je borstvoedingspads vaak verwisselt – bij voorkeur na elke voeding. Voor dit doel zijn wegwerppads optimaal, omdat de borst altijd schoon en droog wordt gehouden.

Vergeet ook niet een goede hygiëne. Was je handen na elke voeding of luierwissel, en zorg ervoor dat je fopspenen af en toe kookt. Bij voorkeur elke dag. Het is niet genoeg om de fopspenen te overgieten met kokend water – er is koken nodig om de schimmelgroei te elimineren of te voorkomen.


De inhoud van dit artikel mag niet worden gebruikt als basis voor het stellen van diagnoses of het bepalen van behandelingen. Hier raden we aan om contact op te nemen met je eigen arts.


Producten van Australian Bodycare

2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk
Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie
+15.000 reviews
Normale prijs €24,99
Aanbiedingsprijs €24,99 Normale prijs
2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk - Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram