Doe onze huidtest - klik hier

Schaamhaar scheren - hoe het juist te doen!

Professioneel bijgewerkt: 27/1/2021

Sommigen vinden het leuk, anderen niet - je schaamhaar scheren. Vaak heb je na het scheren last van roodheid, puistjes of ingegroeide haartjes. We laten je zien hoe je je intieme zone goed kan scheren en welke producten er het meest geschikt voor zijn. Zeg maar dag tegen huidirritaties in de intieme zone!

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Veel vrouwen en mannen geven de voorkeur aan een zijdezachte intieme zone. Vaak voelt men zich na het verwijderen van het schaamhaar aantrekkelijker en vooral beter verzorgd. Daarom grijpen veel mensen graag naar het scheermesje - daarmee maak je je intieme zone mooi glad. Dit kan echter ook ongewenste bijwerkingen hebben.

Weten hoe je schaamhaar op de juiste manier kan verwijderen vermindert het risico op huidirritatie. Huidirritaties ontstaan vaak bij het scheren van de intieme zone. Daaronder vallen ook scheerbultjes, roodheid of ingegroeide haartjes. Dit komt vooral doordat de huid in de schaamstreek erg gevoelig is. Het schaamhaar is ook dik en kroezig. Dit is precies de reden waarom je bijzonder voorzichtig moet zijn bij het scheren om eventuele scheerbrand te voorkomen.

Er zijn verschillende methoden om haar te verwijderen in de intieme zone. Terwijl sommigen liever alleen het schaamhaar trimmen, kiezen anderen voor volledig scheren. Scheren is de goedkoopste methode die gemakkelijk thuis kan worden gedaan. Het belangrijkste is: weten hoe! De intieme zone is erg gevoelig bij mannen en vrouwen en het oppervlak van de huid raakt gemakkelijk beschadigd door scheren.

Om irritatie te voorkomen, moet men voor een goede hygiëne zorgen en de juiste producten gebruiken. Zorg dat je, naast de juiste techniek, ook een hoogwaardig scheermesje gebruikt. Het mesje zelf moet regelmatig worden vervangen om kleine snijwondjes te voorkomen.

De huid in de intieme zone went na een tijdje meestal aan het scheren. Dus, als je je regelmatig scheert en de juiste verzorging gebruikt, zal je na verloop van tijd minder bijwerkingen ervaren. We leggen stap voor stap uit hoe je je intieme zone het beste kan scheren en welke verzorgingsproducten hiervoor het meest geschikt zijn.

Intieme scheerproducten voor mannen en vrouwen

Australian Bodycare Intimate Shaving Kit

Een compleet pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

€29,99

Product bekijken

Nat scheren voor mannen en vrouwen in de intieme zone - stap voor stap uitgelegd

Stap 1 - Voorbereiding

Voordat je je schaamhaar scheert, is het belangrijk om de juiste voorbereiding te maken, zowel voor mannen als vrouwen. Als je schaamhaar te lang is, moet je het eerst knippen. Dit kan je doen met een schaar of een elektrisch scheerapparaat. Dit voorkomt dat de mesjes verstopt raken bij de volgende keer dat je je nat scheert.

Stap 2 - De zorg

Het is belangrijk je geslachtsdelen te wassen voordat je ze gaat scheren. Dit verwijdert onzuiverheden en maakt je huid soepel. Voor het wassen kun je Australien Bodycare Intim Wash gebruiken met natuurlijke Tea Tree Olie. Deze werd speciaal ontwikkeld voor de intieme zone. Hiermee verwijder je bacteriën en verzorg je je huid.

Met de juiste verzorging voorkom je al op voorhand dat vuil en bacteriën in de open haarzakjes komen. Als dit gebeurt, kunnen er na het scheren ingegroeide haartjes of puistjes ontstaan. Zorg er dus voor dat je je intieme zone grondig wast.

Australian Bodycare Intim Wash

Intieme zeep voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone

€9,99

Product bekijken

Stap 3 - De zorg

Voordat je begint met scheren, moet je een scherp en schoon mesje hebben. Breng vervolgens een scheergel aan. Hiervoor kan je de scheergel Intim Shave van Australian Bodycare gebruiken. Deze scheergel is niet schuimend en transparant, waardoor je de geschoren zone duidelijk kunt zien. Dankzij de natuurlijke Tea Tree Olie die het bevat, kan er tijdens het scheren geen vuil in de open haarzakjes komen.

De gemakkelijkste manier om je intieme zone te scheren is terwijl je zit. Zorg ervoor dat je het te scheren gebied met je vingers strak houdt. Vrouwen moeten ervoor zorgen dat ze zich niet in de schaamlippen scheren, terwijl mannen hun voorhuid moeten opletten. Om huidirritatie te voorkomen, scheer je je eerst in de groeirichting. Wil je een volledig glad resultaat, dan kun je je daarna weer tegen de groeirichting in scheren.

Australian Bodycare Intim Shave

Transparante scheergel voor intiem scheren

€9,99

Product bekijken

Stap 4 - De vervolgbehandeling

Na het scheren is het een goed idee om je geslachtsdelen met koud water te wassen, omdat dit de poriën sluit. Dit voorkomt dat bacteriën of ziekteverwekkers de huid binnendringen. Droog vervolgens je genitale gebied af met een schone handdoek en gebruik daarna een verzorgingsproduct met natuurlijke ingrediënten.

Voor een zachte verzorging na het scheren kan je de natuurlijke Intim Balm van Australian Bodycare gebruiken. Deze werkt als een aftershave, maar bevat 100% natuurlijke Tea Tree Olie van de hoogste kwaliteit. De crème koelt en verzorgt tegelijkertijd je intieme zone. Je huid voelt hierna soepel en zacht aan. Ook kleinere verwondingen die door scheren kunnen ontstaan worden schoongemaakt.

Pas ook op dat je na het scheren en verzorgen geen strak ondergoed of strakke kleding draagt. Je huid heeft nu lucht nodig om te ademen.

Australian Bodycare Intim Balm

Voedende en verzorgende aftershave tegen rode bultjes en ingegroeide haartjes

€12,99

Product bekijken

Nat scheren, elektrisch scheerapparaat of trimmer? Wat is er beter?

Welke ontharingsmethode je uiteindelijk kiest, hangt af van je zelf wil. Als je enkel je schaamhaar wil trimmen, kan je dit doen met een elektrisch scheerapparaat of trimmer. Er zijn zelfs lichaamsscheermessen voor dames en heren. De verzorging moet hier hetzelfde zijn als bij nat scheren.

Bij nat scheren is het belangrijk dat je niet hetzelfde scheermes gebruikt dat je ook op andere delen van je lichaam gebruikt. Gebruik daarom je eigen natte scheermes voor de intieme zone en maak het mesje regelmatig schoon en vervang het regelmatig.

Welke methode je ook kiest, de verzorging moet de hoogste prioriteit krijgen. Zorg voor een goede voor- en nabehandeling. Als je je intieme zone verwond hebt door nat scheren, moet je een antiseptische gel of een wondcrème aanbrengen. Wacht vervolgens tot de wond genezen is en verzorg je intieme zone zoals gewoonlijk.

Australian Bodycare Intimate Shaving Kit

Een compleet pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

€29,99

Product bekijken