Heb je last van puistjes op je hals? Zo beperk je ze tot een minimum.
Puistjes op de hals is een probleem dat veel mensen hebben. Toch kun je dit vervelende probleem gelukkig wel binnen de perken houden. Je kunt hier meer lezen en ook te weten komen wie vaak puistjes op de hals krijgen en waarom ze ontstaan.
» ga direct naar de behandelingInhoudsopgave
Wat zijn puistjes op de hals?
Puistjes op de hals zijn, net als puistjes op de rest van de huid, een teken dat een bacterie de huid is binnengedrongen. Puistjes worden in medische termen acne genoemd, maar slechts een paar puistjes op de hals wordt niet als acne beschouwd. Maar als je tussen de 10-40 puistjes hebt, wordt dat vaak wel als acne beschouwd. Een paar puistjes op de hals is dus heel normaal, ook al is het cosmetisch ontsierend.
Een puist op de hals of ergens anders op het lichaam betekent dat er sprake is van een ontsteking van de huid veroorzaakt door een bacterie. Puistjes op de hals zijn een rode zwelling van de huid met een onderliggende gelige kleur, veroorzaakt door de ontsteking van de huid.
» De genoemde producten vind je hier
Puistjes vs. scheeruitslag
Vaak worden puistjes op de hals verward met een andere huidinfectie, namelijk scheeruitslag. Dit is vaak het geval bij mannen die het baardhaar in hun hals afscheren. Maar scheeruitslag verschilt van een puistje in die zin dat het een haar is die schuin in de huid groeit, zodat hij net onder het oppervlak groeit, of een haarzakje dat verstopt raakt. Dit veroorzaakt ook een ontsteking, maar dan met gele stafylokokken.
Waardoor krijg je puistjes op je hals?
Is het je wel eens overkomen dat je 'ochtends in de spiegel keek en zag dat je in de nacht een rode, pijnlijke puist op je hals had gekregen? Dan ben je lang niet de enige. Maar waardoor krijg je eigenlijk puistjes? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn.
Vet kan niet van de huid afgevoerd worden
Overal in de huid van je gezicht en hals zitten talgklieren – met uitzondering van je oogleden. Talgklieren zijn belangrijk voor de gezondheid van onze huid omdat ze olie, wat ook wel talg wordt genoemd, afscheiden om te voorkomen dat je huid uitdroogt. Dit is op die manier de eigen lotion van het lichaam.
Over het algemeen wordt de talg uit je talgklieren over je huid verspreid via de kleine donshaartjes op je gezicht. Maar als de talgklieren verstopt raken, wordt het talg niet verspreid, maar hoopt het zich op – en de klieren stoppen niet met de productie van nieuwe talg. Dit leidt tot puistjes op de hals of andere plaatsen waar de talgklieren de talg niet kunnen afvoeren.
De buitenste laag van je huid vernieuwt zich voortdurend door dode huidcellen af te stoten, maar als de dode huidcellen aan elkaar plakken, sluiten ze de talg in de klier in. Het talg nestelt zich dan in de huid met een bacterie genaamd propionibacterium acnes. Deze bacterie voedt zich d.m.v. talg. De bacterie veroorzaakt een ontsteking van de huid, die een rode, ontstoken puist vormt.
Een verstoord hormonaal evenwicht kan leiden tot puistjes in je nek
Puistjes en hormonen zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Hormonen zijn chemische signaalstoffen van de klieren in het lichaam. Ze sturen boodschappen naar de verschillende delen van het lichaam en regelen de lichaamsfuncties via het bloed. Als er een verstoring in het evenwicht van de hormonen in het lichaam is, kan zich dat uiten als puistjes op je hals, gezicht of elders op je lichaam.
De verstoring in het hormonale evenwicht kan worden veroorzaakt door stress, slechte voeding of zelfs zwangerschap.
Voeding kan bijdragen aan puistjes
Je hebt misschien wel eens iemand horen zeggen dat hij of zij puistjes krijgt door het eten van chips. Daar kan een kern van waarheid in zitten. Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is dat vet en suikerrijk voedsel rechtstreeks acne veroorzaakt, kan ongezond voedsel in heel grote hoeveelheden de bloedsuikerspiegel doen stijgen. Dit beïnvloedt bepaalde hormonen in je lichaam en kan leiden tot puistjes op je hals of elders op je gezicht.
Drink je veel melk? Dan kan het ook de reden zijn dat je last hebt van puistjes op je hals. Puistjes kunnen namelijk ontstaan doordat de huid geïrriteerd raakt door grote hoeveelheden melk. Dat komt omdat koemelk ook een type hormoon bevat dat je eigen hormoonhuishouding kan beïnvloeden en tot acne kan leiden.
Wie krijgen puistjes op de hals?
Iedereen kan last krijgen van puistjes op de hals. Maar de talgklieren produceren bijna geen talg, zolang ze niet door hormonen worden beïnvloed. Het is ook de reden waarom kinderen geen acne krijgen.
Puistjes ontstaan tijdens de puberteit
Pas in de tienerjaren stijgt de hormoonspiegel. Bij zowel meisjes als jongens nemen de geslachtshormonen toe, zodat deze een actiever deel van de hormonen worden. Hierdoor neemt de productie van talg toe, omdat ook de talgklieren groeien.
Het talg maakt de huid vetter, waardoor het moeilijker wordt om het af te voeren. Daarom leidt dit bij veel jongeren in de puberteit tot puistjes. Naar schatting heeft wel 80% van de jongeren in enige mate last van acne.
Volwassenen kunnen ook last hebben van puistjes
Niet alleen als tiener kun je een hinderlijk puistje krijgen op je hals, voorhoofd of een andere plek. Alle volwassenen kunnen af en toe een puistje krijgen – ongeacht hun leeftijd. Maar vrouwen hebben vaker last van puistjes dan mannen.
Ca. 5% van de vrouwen van in de 40 heeft nog steeds problemen met acne. Bij mannen is dat 1%. Dit komt waarschijnlijk doordat vrouwen meer dan mannen te maken hebben met hormonen die acne kunnen veroorzaken. Zowel tijdens de menstruatie als tijdens de zwangerschap scheidt het lichaam meer hormonen af.
Symptomen van puistjes op de hals
De kenmerken van puistjes op de hals zijn, net als op andere delen van de huid, rode en ontstoken zwellingen. Vaak ontwikkelt het puistje zich tot een gelige prop onder de huid. De ontsteking uit zich op die manier.
Een puist op de hals kan verschijnen als een zwelling aan het huidoppervlak, maar ook als een diepe verdikking van de huid. Als je rond het puistje gaat voelen, zul je een bolvormige zwelling opmerken tot diep in de huid. Vaak gaat dit gepaard met pijn als je de puist per ongeluk aanraakt.
Je puistjes zullen uiteindelijk verdwijnen. Het puistje en de ontsteking zullen door het lichaam zelf hersteld worden in de loop van enkele dagen, afhankelijk van de grootte en diepte van het puistje. Een puistje verdwijnt na een tijdje vanzelf, maar er zullen nieuwe verschijnen als je het probleem niet actief verzorgt.
Hoe kan ik puistjes op de hals verzorgen?
Het probleem van puistjes op de hals gaat niet vanzelf over. Er komen nieuwe bij als je niet begint met een goede verzorging van je acne. Gelukkig zijn er goede mogelijkheden voor een effectieve verzorging.
Verzorg met de juiste huidverzorgingsproducten
Het allerbelangrijkste bij de verzorging van puistjes op de hals is de huid schoon te houden. Je kunt dit doen met de juiste huidverzorgingsproducten die onzuiverheden, talg, vuil en dode huidcellen verwijderen, zodat deze zich niet ophopen in klieren of poriën.
Het complete gezichtsassortiment van Australian Bodycare is speciaal samengesteld om puistjes op de hals en het gezicht tegen te gaan. Het pakket bevat Face Wash, Face Tonic, Face Cream en Spot Stick, die allemaal de onzuivere huid en puistjes verzorgen. Dit doen ze dankzij het 100% natuurlijke actieve bestanddeel Tea Tree Olie dat met zijn unieke eigenschappen aanvallen van bacteriën tegengaat. Alle producten leggen een film over de huid die effectief beschermt tegen bacteriën, waardoor ze niet in de poriën of talgklieren kunnen komen en ontstekingen – en dus puistjes – veroorzaken.
Gebruik de milde Face Wash om je gezicht en hals 's ochtends en 's avonds te wassen, zodat je huid dag en nacht schoon blijft. Face Wash reinigt mild zonder uit te drogen. Maar was niet vaker dan 's morgens en 's avonds, anders raakt je huid geïrriteerd.
Gebruik na het reinigen van je gezicht Face Tonic om je poriën diep te reinigen en fris en schoon te maken. We raden aan om vervolgens een paar druppels van het weldadige Blemish Serum op het pas gereinigde gezicht en de hals aan te brengen en goed in te masseren. Laat het serum in de huid trekken en inwerken – het product moet niet van de huid worden gespoeld.
Face Cream geeft je optimale bescherming tegen bacteriën en zorgt tegelijkertijd voor een zacht en soepel aanvoelende huid. Spot Stick kun je gebruiken als eerste hulpmiddel om een puistje te verzorgen. Dep een kleine hoeveelheid op het puistje en de actieve bestanddelen verzachten de huid en helpen het puistje sneller te verdwijnen.
Het resultaat na 4 weken gebruik van het gezichtspakket
Medische behandeling voor ernstige gevallen
Als je een paar puistjes op je hals hebt, is de meest effectieve verzorging het schoonhouden van je huid met goede huidverzorgingsproducten. Als je ernstige acne op je hals hebt, heb je in plaats daarvan medische behandeling nodig.
Dan moet je naar je huisarts gaan, die je doorverwijst naar een dermatoloog die gespecialiseerd is in huidziekten. Hij of zij kan beoordelen welke behandeling je het beste zal helpen. Dit kan een behandeling met medicinale zalven of tabletten zijn.
Zo voorkom je puistjes op je hals
De beste manier om puistjes op de hals aan te pakken is om ze gewoon te voorkomen. Je kunt dit goed doen door een paar actieve stappen te nemen om je hals zo puistvrij mogelijk te houden.
Zorg voor een goede huidverzorgingsroutine
Bij het tegengaan van acne-uitbraken op de hals is het allereerst belangrijk dat je een goede huidverzorgingsroutine aanhoudt. Maak het een gewoonte om de huid van je hals zowel 's ochtends als 's avonds te reinigen. Het is niet voldoende om je huid alleen maar 's avonds te wassen als je make-up hebt gedragen. Gedurende de nacht scheidt je huid veel talg af. Dat moet je 's ochtends na het opstaan van je gezicht wassen.
Ga alleen kort in bad
Ben je dol op lange, warme baden? De meeste mensen houden daarvan. Maar het warme water kan ook een vijand zijn voor je huid. Dit komt omdat het de huid dan snel uitdroogt, waardoor de natuurlijke productie van talg toeneemt. Neem daarom kortere en minder warme baden.
Verschoon je beddengoed vaak
Hoe vaak verschoon je je beddengoed? Als je die vraag niet kunt beantwoorden, doe je dat waarschijnlijk niet vaak genoeg. In beddengoed hoopt zich snel veel vuil op, daarom is het belangrijk om het vaak te verschonen. Als je dat niet doet, komen de bacteriën en het vuil op je huid en kun je puistjes krijgen.