Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is incontinentie?

Meestal plas je 5 tot 7 keer per dag, wat overeenkomt met om de 3 à 4 uur in de loop van de dag. Je blaas kan 300 tot 500 ml bevatten, en de meeste mensen kunnen de drang om te plassen beheersen. Maar meer dan 400.000 volwassen mannen en vrouwen lijden aan een vorm van incontinentie. Bovendien hebben sommige kinderen problemen met ongewild urineverlies.

Velen verbergen het probleem en schamen zich ervoor, zodat ze niet worden behandeld voor hun urine-incontinentie. Dat is jammer, want het is een probleem dat de kwaliteit van leven enorm kan beïnvloeden. In de overgrote meerderheid van de gevallen kan er iets aan het probleem worden gedaan.

Er zijn drie soorten urine-incontinentie. Stressincontinentie, urgency-incontinentie, ook wel aandrangincontinentie genoemd, en overloopincontinentie. Je kunt ook een combinatie van de drie vormen van urine-incontinentie hebben, dus het is belangrijk om naar je eigen huisarts te gaan en te worden getest, zodat je de juiste hulp voor je probleem met incontinentie krijgt.

Wat zijn de symptomen van incontinentie?

Incontinentiesymptomen kunnen zijn:

  • Je hebt moeite om volledig van je plas af te komen als je op het toilet bent
  • Je druppelt voortdurend een beetje urine
  • Je kunt je plas niet ophouden en plast in je broek, voordat je het toilet bereikt.
  • Je slaap wordt meerdere malen onderbroken, want je moet in de loop van de nacht opstaan om te plassen.

Wat is stress-incontinentie?

Je plast ongewild als je niest, lacht of sport. Stress-incontinentie komt door te zwakke spieren onder de plasbuis en je kunt baat hebben bij het trainen van de bekkenbodem om de kans te vergroten dat je er vanaf komt.

Als dat niet helpt, kan het zijn dat je geopereerd moet worden of behandeld met hormoonzetpillen. Het zijn typisch vrouwen die last hebben van stress-incontinentie, maar ook mannen kunnen het krijgen.


Aandrangincontinentie is een sterke drang om te plassen

Als je vaak de aandrang krijgt om te plassen, en de drang is zo sterk dat je het toilet niet op tijd bereikt, kun je urgency-incontinentie hebben. Dit wordt ook wel aandrangincontinentie genoemd, en dit heb je wanneer je blaas onvrijwillig samentrekt of je sluitspier niet goed sluit. Je kunt zelf iets doen om de situatie te verbeteren, onder meer door je drinkgewoontes te veranderen of je blaas te trainen.

Het kan ook nodig zijn om medicatie in te nemen die ervoor zorgt dat je blaas ontspant. Of elektrostimulatie, waarbij het slijmvlies in de vagina door een aantal kleine elektroden met zwakke stroom wordt gestimuleerd, of hormoonzetpillen, als je een vrouw in de overgang bent. Het kan ook zijn dat je een operatie moet ondergaan om van het probleem af te komen.


Overloopincontinentie – als je vergeet naar je lichaam te luisteren

Wanneer je op het toilet bent, wordt je blaas niet helemaal geleegd. Dit kan komen doordat je lange tijd bent vergeten om naar de signalen van je lichaam te luisteren. Daardoor kun je een grote, slappe blaas hebben ontwikkeld, waardoor je druppelend ongewild urineverlies ervaart.


Incontinentie bij vrouwen

Urine-incontinentie komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het zijn meestal oudere vrouwen die problemen hebben met ongewild urineverlies. Onder de 40-60-jarige vrouwen ervaart ongeveer 16% minstens één keer per week symptomen.


Incontinentie bij mannen

Incontinentie bij mannen kan worden veroorzaakt door een vergrote prostaat. Daardoor kan het moeilijk zijn om de blaas volledig te legen, en de straal is minder krachtig dan voorheen. Een trucje is dat je helpt door na het plassen voorzichtig onder het scrotum te drukken, zodat het laatste beetje plas eruit wordt geperst.


Incontinentie bij kinderen

Ongewild urineverlies bij kinderen boven de 5 jaar wordt incontinentie genoemd en wordt opgedeeld in dagincontinentie en nachtincontinentie.

Als een kind dat al meer dan zes maanden zindelijk is, overdag of 's nachts in zijn/haar broek begint te plassen, moet je eerst controleren of het kind geen infectie of diabetes heeft of moeite om de urine te concentreren. Maar je moet ook overwegen of je kind is blootgesteld aan emotionele stress. Dat kan ook leiden tot ongewild urineverlies.

Verzorgingspakket voor incontinentie
3 producten om de geur van ongewild urineverlies tot een minimum te beperken
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Verzorgingspakket voor incontinentie - 3 producten om de geur van ongewild urineverlies tot een minimum te beperken

Wat zijn de oorzaken van urine-incontinentie?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je last hebt van ongewild urineverlies. Maar in de meeste gevallen kun je het probleem verminderen, zodat je er niet mee hoeft te kampen.

Ziekte kan ongewild urineverlies veroorzaken

Als je diabetes, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose of rugproblemen hebt, kan dat een negatieve invloed op je blaas hebben met daaropvolgende incontinentie in meer of mindere mate.

Incontinentie bij inname van medicijnen

Sommige geneesmiddelen hebben incontinentie als bijwerking.

Ben je in de overgang?

Als je in de overgang bent, kan het slijmvlies in de vagina en rond de plasbuis dunner worden. Hierdoor kun je het vermogen om af te sluiten voor plas in de plasbuis verliezen. De symptomen van veranderingen in de slijmvliezen merk je door jeuk en een branderig gevoel, frequente blaasontstekingen en bloeden of irritatie bij het vrijen.

Wat kan ik zelf doen bij ongewild urineverlies?

Als je wilt dat incontinentie je dagelijks leven zo min mogelijk beïnvloedt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Maar wat werkt, hangt ook af van het soort ongewild urineverlies waaraan je lijdt. Dus het is een goed idee om samen met je huisarts een plan te maken.


Afvallen kan incontinentie verminderen

Als je overgewicht hebt, kun je incontinentie verbeteren door af te vallen.

Drink minder koffie, frisdrank en alcohol

In koffie zit cafeïne, in thee de stof theïne en frisdrank bevat koolzuur, citrus en kunstmatige zoetstoffen. Deze ingrediënten kunnen, evenals alcohol, een negatieve reactie in je blaas teweegbrengen. Je kunt het testen met één drankje tegelijk om te identificeren en elimineren wat bij jou leidt tot ongewild urineverlies.

Gebruik een goed verband bij urine-incontinentie

Een gewoon maandverband schiet tekort bij ongewild urineverlies, omdat het niet hiervoor bedoeld is. Daarom is het een goed idee om te kiezen voor een specifiek incontinentieverband dat dunne vloeistoffen zoals urine opneemt. Tegelijkertijd voorkomt het de geur die verbonden is aan incontinentie.

Hoeveel moet ik in de loop van de dag drinken?

Het wordt aangeraden dat je tussen de 1½ tot 2 liter vocht per dag drinkt. Je moet al je drinken meetellen, dus ook koffie en thee. Als het 's zomers erg warm is of als je veel sport of borstvoeding geeft, moet je tussen de 2 tot 2½ liter vocht verspreid over de dag drinken.

Een ezelsbruggetje is: Wat je 's avonds na 18:00 uur drinkt komt er 's nachts weer uit. Het is dus een goed idee om 's avonds geen koffie meer te drinken en bij het film kijken de halve liter cola bij je popcorn achterwege te laten, als je geen zin hebt om ‘s nachts naar het toilet te moeten.

Hoe vaak moet ik naar het toilet gaan?

Regelmatige toiletgewoontes zijn altijd een goed idee. Uiteraard kun je niet altijd helemaal plannen, wanneer je naar het toilet moet, maar ongeveer om de 3 à 4 uur is goed voor de blaas – afhankelijk van hoeveel je hebt gedronken.

Wanneer je op het toilet bent, moet je er goed de tijd voor nemen. Wordt je blaas niet helemaal geleegd, dan kun je namelijk een blaasontsteking krijgen. Als je nog niet helemaal klaar bent met plassen, kun je de truc gebruiken om even op te staan en een rondje te lopen. Daarna probeer je nogmaals of je het laatste restje plas eruit kunt persen.

Je bekkenbodem trainen

Sterke spieren in de bekkenbodem helpen om incontinentie te voorkomen. Want spieren helpen om de plasbuis te sluiten.

Vaginale tampon of vaginale ring

Je kunt een vaginale tampon gebruiken die de nek van de blaas ondersteunt en het sluitmechanisme herstelt, waardoor ongewild urineverlies verdwijnt.

Of je kunt een vaginale ring in de vagina laten zetten, waardoor je de baarmoeder en wand van de vagina steunt, zodat deze niet verzakken en tot urine-incontinentie leiden.

Medische behandeling

De behandeling van incontinentie kan op verschillende manieren worden aangepakt. Vrouwen die na de overgang problemen hebben met incontinentie, kunnen geholpen worden door een lokale oestrogeenbehandeling met zetpillen of crème, zowel als het gaat om stress- als urgency-incontinentie. Het duurt meestal een paar maanden voordat je merkt of de behandeling aanslaat en je moet blijven doorgaan met de medicatie. 

Voor stress-incontinentie kun je medicijnen krijgen die inwerken op de kleine spieren van de urinebuis. Urgency-incontinentie kan worden behandeld met medicijnen die je blaas meer doen ontspannen.

Operatie is effectief

Als al het andere niet helpt, kan het zijn dat je geopereerd moet worden. Dit is vooral het geval bij vrouwen die stress-incontinentie hebben. Deze operatie is over het algemeen effectief.

Botox kan helpen

Bij vrouwen met urgency-incontinentie kan een inspuiting met botulinum toxine, oftewel Botox, in de blaaswand een zeer effectieve behandeling zijn. Deze behandeling moet worden herhaald na zes maanden.

Voorkomt kwalijke geurtjes, droogheid en irritatie

Barrier Cream van Australian Bodycare kun je in de intieme zone gebruiken, waar je roodheid, irritatie en jeuk in verband met urine-incontinentie ervaart.

Barrier Cream is pH-gereguleerd voor intiem gebruik om huidproblemen zoals jeuk en irritatie te voorkomen. Bij dagelijks gebruik kun je een goede en gezonde intieme hygiëne bereiken, die kwalijke geurtjes, droogte en intiem ongemak voorkomt.

Vul liefst aan met een goede intieme zeep die op een zachte, effectieve manier kwalijke geurtjes verwijdert. Intim Wash van Australian Bodycare met Tea Tree Olie gebruikt natuurlijke Tea Tree Olie, melkzuur en vitamine C uit de kakadupruim die een schoon en fris gevoel in de intieme zone geeft. De samenstelling van de ingrediënten reinigt de huid effectief in de diepte en verfrist de intieme zone, zodat je onaangename geurtjes voorkomt.

Verzorgingspakket voor incontinentie
3 producten om de geur van ongewild urineverlies tot een minimum te beperken
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Verzorgingspakket voor incontinentie - 3 producten om de geur van ongewild urineverlies tot een minimum te beperken

Reinig zonder water bij irritatie en roodheid

Als je erg rood en geïrriteerd bent in de intieme zone in verband met ongewild urine-verlies, kan het een goed idee zijn om je niet met water te wassen. Hierdoor kan de irritatie namelijk verergeren. Cleansing Micellar Gel is een reinigende gel, die onzuiverheden en bacteriën verwijdert, waardoor het een goed substituut voor een washandje kan zijn.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram