Krijg inzicht in het verschil: Fluor in tandpasta vs. giftige fluoriden
Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord over fluor in tandpasta. Of... zijn het fluoriden? Ja, er is wel degelijk een verschil. En dit verschil is heel belangrijk.
Fluor in tandpasta is goed voor de tanden en versterkt het glazuur. Dit moet niet verward worden met de giftige fluoriden die vaak voorkomen in verpakkingen van levensmiddelen en schoonmaakmiddelen.
In dit artikel nemen we het fundamentele verschil door, zodat je een beter beeld krijgt. Lees verder om meer te weten te komen over waarom tandartsen tandpasta met fluor aanraden voor je tanden.
Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen fluoride en fluor?
Over het algemeen is fluor een bestanddeel dat voorkomt in ons skelet, het drinkwater en verschillende voedingsmiddelen. Het wordt ook fluoride genoemd omdat het een ion is dat zouten vormt met andere ionen, zoals natriumfluoride. Het is natriumfluoride, ook wel fluoridezout genoemd, dat in tandpasta zit.
Er zijn verschillende soorten fluoriden, dus het fluor in je tandpasta is niet hetzelfde als de fluoride in pizzadozen en zakken magnetronpopcorn.
Over het algemeen kan de stof verdeeld worden in problematische en anorganische stoffen. Je kunt hieronder meer te weten komen over de verschillen tussen deze stoffen.
De giftige fluoriden
Veel mensen verwarren ten onrechte de fluor die in tandpasta zit, met de giftige fluorverbindingen die ook bekend staan als PFAS. Deze fluoriden zijn chemische stoffen die kunstmatig geproduceerd worden en in de natuur een lange afbraaktijd hebben.
Ze hopen zich op in de organen van dieren en mensen en daarom wordt vermoed dat ze onder meer het immuunsysteem verzwakken, kanker veroorzaken en tot een hoog cholesterolgehalte leiden.
Fluoride wordt vaak gebruikt om regenkleding of bakpapier water- en vetbestendig te maken. Ze komen voor in Teflon op keukengerei, in diverse producten zoals voedselverpakkingen (bijvoorbeeld pizzabakjes) en schoonmaakmiddelen. Ze zitten ook in schadelijke producten als rattengif en zenuwgas.
Fluor in tandpasta
De anorganische fluorstoffen hebben, in tegenstelling tot de giftige fluorvariant, positieve eigenschappen. Anorganische fluoride komt voor in de vorm van fluor, waarvan is aangetoond dat het de ontwikkeling van cariës (gaatjes) afremt, en daarom is er vaak tandpasta met fluor.
Om deze reden is het dit type tandpasta dat de meeste tandartsen aanraden. Daarom bevat de tandpasta van Australian Bodycares ook fluor.
Fluor in tandpasta is niet gevaarlijk
Er is veel media-aandacht geweest voor fluor of fluoride. Want ook al moet fluor niet met giftige fluorverbindingen worden verward, een grote hoeveelheid kan maagproblemen veroorzaken en in ernstige gevallen tot levensgevaarlijke vergiftiging leiden.
Maar dat gebeurt alleen bij een zeer grote inname van één gram fluor.
Tandpasta mag slechts 0,15 gram per 100 gram bevatten, wat betekent dat je een zeer grote hoeveelheid tandpasta op dezelfde dag zou moeten innemen om risico te lopen op fluoridevergiftiging.
Dan zou je zes tubes tandpasta in korte tijd op moeten eten.
Je kunt dus gerust je tanden poetsen met fluortandpasta, want de lage concentratie maakt deze stof volkomen ongevaarlijk.
Geadviseerd wordt om elke keer dat je je tanden poetst het equivalent van een erwt of een pinknagel te gebruiken. Daarom is het niet realistisch om te beweren dat fluortandpasta een gezondheidsrisico vormt. Het zou pas gevaarlijk zijn als je ongelooflijk grote hoeveelheden op een dag zou consumeren.
Waarom zit er fluor in tandpasta?
Fluor heeft een uniek vermogen om je tanden effectief te beschermen tegen cariës en de ontwikkeling ervan in een vroeg stadium af te remmen. Het beschermt ook tegen zuuraanvallen van eten en drinken.
Tandpasta met fluoride beschermt het glazuur op je tanden, wat voelbaar is als je de tandpasta langere tijd gebruikt. Als je veel zuurhoudende dranken drinkt, zoals frisdrank en sappen, is het verstandig om tandpasta met fluor te gebruiken.
Omdat fluor ook de vorming van tandbederf remt, is het ook een goed idee om de tandpasta preventief te gebruiken om gebitsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen.
Wat zijn de voordelen van tandpasta met fluor?
Hier is een lijst van de voordelen van fluor in tandpasta:
- Voorkomen van cariës: Helpt het glazuur op je tanden te versterken en maakt het resistent, zodat je het risico op een vroeg stadium van gaatjes kunt verkleinen.
- Tegengaan van tandplak: Fluor kan helpen de hoeveelheid tandplak die zich op de tanden kan ophopen te verminderen door bacteriën te doden en hun groei zoveel mogelijk te remmen.
- Verhoogde esthetiek: Kan het uiterlijk van je tanden helpen verbeteren door verkleuring te voorkomen, zodat je tanden witter blijven.
Voorkom gebitsproblemen met onze tandpasta met fluor
Als je cariës wilt voorkomen en het glazuur van je tanden wilt versterken, gebruik dan tandpasta met fluor, zoals de meeste tandartsen aanbevelen.
Je kunt ook twee vliegen in een klap slaan en onze Tea Tree Olie Tandpasta, die 1450 ppm fluor bevat en die diegenen helpt die last hebben van bloedend tandvlees of een slechte adem, gebruiken.
1450 ppm betekent dat 1450 gram van de 1.000.000 gram tandpasta uit fluor bestaat. Dat is de hoeveelheid die in de meeste tubes tandpasta aanwezig is, en hoewel het vrij weinig is, is het genoeg om je tanden optimaal te beschermen.
Naast fluoride en zink bevat de tandpasta Tea Tree Olie, die bacteriën tegengaat en het tandglazuur beschermt tegen cariës. Tegelijkertijd helpt het je adem de hele dag fris te houden als je 's ochtends je tanden hebt gepoetst.
Gebruik de tandpasta bij je dagelijkse verzorging van je gebit
Tandpasta van Australian Bodycare kan gebruikt worden bij een pijnlijk verhemelte en voor de verzorging van bloedend tandvlees en paradontitis. Poets je tanden tweemaal per dag met Tea Tree Olie tandpasta - 's ochtends en 's avonds.
Volg deze eenvoudige stappen:
- Maak de tandenborstel nat en doe er ongeveer een centimeter tandpasta op.
- Poets je tanden grondig gedurende minstens twee minuten. Het is belangrijk om je gehele gebit te poetsen – denk ook aan de kiezen achter in je mond.
- Spuug de overtollige tandpasta uit.
Spoel je mond niet met water, want het is goed voor je tanden als de tandpasta op je tanden en kiezen blijft zitten. Daarom is het een goed idee om minstens 30 minuten te wachten met eten, drinken of het gebruik van mondspoelmiddel.
Is tandpasta zonder fluor goed?
Uit onderzoek overal ter wereld is volkomen duidelijk geworden dat er geen twijfel mogelijk is. Uit meer dan 100 onderzoeken blijkt dat mensen die geen tandpasta met fluor hebben gebruikt veel meer gaatjes hebben dan mensen die wel tandpasta met fluor hebben gebruikt.
Maar de angst voor fluoridevergiftiging heeft velen ertoe gebracht tandpasta zonder fluor te gebruiken – ondanks het feit dat dit tegen het algemene advies ingaat.
Je moet voor jezelf afwegen of het preventieve en positieve effect tegen gaatjes opweegt tegen het risico van een fluoridevergiftiging dat er alleen maar is als je in één keer een enorme hoeveelheid tandpasta zou opeten.
Je kunt altijd je eigen tandarts om advies vragen.
FAQ
Hoeveel tandpasta moet ik gebruiken?
Je hebt bij elke poetsbeurt ongeveer een centimeter tandpasta nodig. Het komt normaliter overeen met een erwt of een pinknagel.
Wat is fluor?
Fluor is een bestanddeel dat de tanden beschermt en het glazuur versterkt tegen bacteriën.
Wat is fluoride?
Fluoride is een chemische substantie die ook wel fluor wordt genoemd. Het moet niet verward worden met de giftige fluorverbindingen die onder andere voorkomen in schoonmaakmiddelen, pizzadozen en verpakkingen voor magnetronpopcorn.
Hoeveel fluor moet er in tandpasta zitten?
De hoeveelheid fluor staat vermeld op de tube tandpasta. Volwassenen moeten hun tanden poetsen met tandpasta met 1450 tot 1500 ppm fluoride (en per poetsbeurt ongeveer een centimeter tandpasta gebruiken).
De aanbevolen hoeveelheid in tandpasta voor kinderen onder de drie jaar is meestal maximaal 1100 ppm, maar kan variëren afhankelijk van het fluorgehalte van het drinkwater in je gemeente.