Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Heb je problemen met stinkende voeten?

Het is echt niet cool om stinkende voeten te hebben. Je collega's knijpen hun neus dicht als ze langslopen en je zomerse date gaat de mist in zodra hij/zij aan de stank wordt blootgesteld. Zweetvoeten en een kwalijke geur kunnen ons allemaal treffen, zowel jong als oud, en mannen en vrouwen.

De reden is hetzelfde: vocht, transpiratie en bacteriën. Sommigen van ons zweten gewoon meer dan anderen op onze voeten en een gevolg daarvan is een kwalijke geur. Gelukkig is er iets aan te doen. Hier vertellen we je over vijf veilige methodes die de geur kunnen elimineren en je je zelfvertrouwen terug kunnen geven.

Lees ook: Zo behandel je likdoorns

Pakket tegen stinkvoeten en zweetvoeten
3 effectieve producten voor voeten en schoenen die stinken
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Pakket tegen stinkvoeten en zweetvoeten - 3 effectieve producten voor voeten en schoenen die stinken

5 tips tegen stinkende voeten

Stinkende voeten krijg je omdat we zweten op onze voeten. In feite transpireren we enorm veel op onze voeten, omdat we onder meer hier onze lichaamstemperatuur reguleren. Op een normale dag kun je zoveel transpireren dat je een heel borrelglaasje ermee zou kunnen vullen. Als dit zweet niet kan verdampen, gaat het in je sokken en schoenen zitten. 

Vochtige voeten en schoenen zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor bacteriën. Ze gaan in de aanval en zetten het zweet om in boterzuur. Door dit zuur krijgt het zweet de karakteristieke ranzige geur van kaas. Niet zo lekker, dus. Daarom is het belangrijk om de bacteriën die de nare geur veroorzaken te verwijderen.


Daarom krijg je stinkende voeten

Vocht en zweet leiden tot vochtige voeten waar bacteriën een voorliefde voor hebben. De oorzaak van het vocht is meestal te wijten aan:

  1. Je zweet veel in je schoenen
  2. Het zweet kan niet verdampen
  3. Je hebt je schoenen een lange tijd in één keer aan

Er zijn twee specifieke situaties waarin stinkende voeten zich kunnen ontwikkelen: Als we ’s zomers aan het werk zijn en daarbij veel transpireren. Het eenvoudigste dat je kunt doen is je schoenen en sokken uitdoen en je voeten wat frisse lucht gunnen. Maar het is niet zeker dat je baas blote voeten een geweldig idee vindt.

Voetspray voor Stinkvoeten
Antiperspirant tegen Zweetvoeten en Stinkvoeten
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Voetspray voor Stinkvoeten - Antiperspirant tegen Zweetvoeten en Stinkvoeten

Wat kun je doen tegen stinkende voeten?

1. Wissel vaak van schoenen en laat je voeten ademen

De grote boosdoener zijn je schoenen. Vooral schoenen waarin je veel zweet. Je voeten hebben er geen baat bij om 8 uur per dag op het werk opgesloten te zitten. Nog erger is het als je lichamelijk zwaar werk doet, waarbij je veel zweet. Doe jezelf een plezier en geef je voeten een pauze.

Je wordt er misschien zenuwachtig van, omdat je voeten stinken, maar wen eraan om je schoenen en sokken tijdens de werkdag een keer uit te doen. Ben je bang dat ze zullen stinken, begin de dag op kantoor dan zonder schoenen aan. Probeer je schoenen ten minste elk uur 5 minuten uit te trekken. Laat je voeten ventileren en afkoelen. Dat werkt.

Hardloopschoenen en sandalen in de zomer zijn enorme bacteriebommen. Hardloopschoenen omdat je zweet als je hardloopt en sandalen omdat je direct met je huid in aanraking met de schoenen bent. Het ergste van alles is als je er de hele dag op rondloopt. Wissel vaak van schoenen en draag je hardloop- of sportschoenen niet naar je werk. Als je sandalen draagt, is het een goed idee om je voeten extra grondig te wassen, meerdere keren per dag.


2. Tea Tree Olie tegen stinkende voeten

Verwijder de bacteriën die stank veroorzaken

Tea Tree Olie is een olie die wordt gewonnen uit de Australische Tea Tree. Deze boom groeit alleen in Australië en wordt door de plaatselijke bevolking al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijk manusje-van-alles. Tea Tree Olie staat bekend om zijn antiseptische eigenschappen en is erg populair voor het verwijderen van bacteriën.

Producten met Tea Tree Olie worden direct toegepast op de voeten om de bacteriën die stinkende voeten veroorzaken te verwijderen. Was je voeten zoals gebruikelijk, maar vervang je zeep door Tea Tree Oil body wash. Dat is effectief om zowel zweet als bacteriën weg te wassen. Droog je voeten zorgvuldig en smeer ze in met crème met Tea Tree Olie. De crème hydrateert en herstelt de natuurlijke vetlaag op je voeten.

Anti–Puistjes Douchegel
Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Douchegel - Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren

Voetenbad met Tea Tree Olie
Ten slotte kun je enkele druppels van de geconcentreerde Tea Tree Olie in je bad druppelen. Dat heeft dezelfde antiseptische werking. Pas alleen op dat je je voeten er niet al te lang in laat weken. Niet meer dan 5 minuten, want anders breek je de vetlaag af die beschermt tegen bacteriën.

Gebruik een voetencrème met Tea Tree Olie
De voetencrème van Australian bodycare met Tea Tree Olie zorgt ervoor dat je voeten vocht vasthouden en behouden de natuurlijke soepelheid van de huid. Hij zorgt ervoor dat je geen droge voeten hebt waar barsten in komen en die schimmels vrij spel geven.

Voetencrème met 10% Ureum
Voor de dagelijkse verzorging van droge voeten
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Voetencrème met 10% Ureum - Voor de dagelijkse verzorging van droge voeten

3. Gebruik speciale antibacteriële sokken en inlegzolen

Wil je extra zekerheid dat je je schoenen veilig uit kunt doen zonder dat je een enorme stank verspreidt, dan zijn antibacteriële sokken een goede optie. Kies sokken die zijn gemaakt van bamboe of zuiver katoen. Studies tonen aan dat bamboe tot 8 keer meer vocht uit de voeten absorbeert dan gewone sokken.

Je kunt ook sokken van conventionele materialen kiezen, maar op een zodanige wijze zijn gemaakt dat zweet gemakkelijk verdampt en je voeten beter kunnen ademen. Dit soort sokken zijn sterker dan bamboesokken en daarom goed als je op het werk of in je vrije tijd actief bent.

Een andere optie is om een leren zool te kopen met actieve houtskool erin. Leer is veel beter in staat om bacteriën en een kwalijke geur te bestrijden en de actieve houtskool neutraliseert de geur. Over het geheel genomen zijn schoenen van leer of canvas beter dan schoenen van synthetische materialen.


Goede huismiddeltjes tegen stinkende voeten

4. Bakpoeder

Bakpoeder staat bekend om zijn vermogen om vocht op te nemen en nare geurtjes te verwijderen. Een beetje bakpoeder in de koelkast is een bekende truc. Zweet en stinkende voeten zijn geen uitzondering. Bijna iedereen heeft wel bakpoeder in de keuken staan – zo niet, koop het dan – het zal je in veel situaties kunnen redden. Het kan ook vlekken verwijderen. En niet op de laatste plaats is het supereffectief tegen zwetende en stinkende voeten.

Begin met het wassen van je voeten en droog ze goed af. Ze moeten helemaal droog zijn. Daarna poeder je ze met een beetje bakpoeder en doe je je sokken aan.

Je kunt ook je schoenen wassen in water vermengd met bakpoeder. Laat ze drogen en strooi wat bakpoeder op de zool en dep het erin met een droog doekje. Dat zou de ergste stank moeten kunnen wegnemen.

Bakpoeder werkt preventief. Je voeten zullen minder zweten en het bakpoeder zal de zweetgeur absorberen, voordat deze zich ontwikkelt.


5. Natron

Natron, of natriumwaterstofcarbonaat, is een ander huishoudproduct dat de meeste mensen kennen in verband met gezellig ouderwets taarten bakken. Wanneer natron wordt verwarmd en gemengd met vloeistof geeft het CO2 af. Daardoor rijst een taart, maar vuil lost er ook door op.

Natron is zeer effectief als deodorant en volkomen onschadelijk. Heb je last van een slechte adem, dan volstaat het even te gorgelen met een theelepel natron opgelost in een half glas water. Dan zal de geur volledig verdwijnen, niet alleen verhuld worden.

Hetzelfde kun je doen met je stinkende sokken en schoenen. Je strooit gewoon een beetje natron in je schoenen wanneer je ze niet aanhebt en verwijdert dat wanneer je ze aandoet. En voilà: de stank is verdwenen. Natron is zo effectief dat het zelfs de ergste geuren kan wegnemen. Probeer het een keer, voordat je besluit om je stinkende schoenen in de vuilnisbak te gooien. Dit experiment kost je maximaal een paar eurocent.

Pakket tegen stinkvoeten en zweetvoeten
3 effectieve producten voor voeten en schoenen die stinken
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Pakket tegen stinkvoeten en zweetvoeten - 3 effectieve producten voor voeten en schoenen die stinken

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram