Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn stinkende schoenen en zweetvoeten?

Stinkende schoenen zijn schoenen die vies ruiken. Zo eenvoudig is dat. De stank kan doordringend zijn, waardoor het onaangenaam is om zulke stinkende schoenen aan te hebben.

Stinkende schoenen en zweetvoeten hebben vaak met elkaar te maken. Zweetvoeten betekenen dat je zweet op je voeten. Net zoals je kan zweten onder je oksels en op je voorhoofd en rug, kun je dus ook zweten op je voeten. Het is een veelvoorkomend probleem, waarmee de meeste mensen op een bepaald moment te maken krijgen. Het is gewoonweg onvermijdelijk – vooral als je sport of je in de felle zon bevindt. Stinkende schoenen doen zich voor wanneer je voeten te lang in dichte schoenen zitten – en vooral als je zweet op je voeten.

Zweetvoeten zijn daarom een vrij veelvoorkomend probleem. Maar in sommige gevallen kunnen zweetvoeten zo erg zijn, dat het slopend is voor degene die ermee te maken heeft. Ernstige zweetvoeten kunnen zodanig van invloed zijn op je dagelijkse activiteiten dat je moeite hebt om een normaal leven te leiden. Zweetvoeten zijn geen ziekte, maar een vervelende aandoening die wordt beïnvloed door externe omstandigheden.

Voetspray voor Stinkvoeten
Antiperspirant tegen Zweetvoeten en Stinkvoeten
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Voetspray voor Stinkvoeten - Antiperspirant tegen Zweetvoeten en Stinkvoeten

Hoeveel mensen hebben last van stinkende schoenen en zweetvoeten?

Zoals gezegd hebben de meeste mensen last van zweetvoeten nadat hun voeten een lange dag in dichte schoenen hebben doorgebracht, waarin ze hebben gezweet. Dat is af en toe normaal. Maar wanneer de toestand slopend wordt op een manier die het moeilijk maakt om sociaal te zijn en een normaal leven te leiden, dan is er sprake van een ernstige vorm van zweetvoeten.

Ongeveer 1-2% van de Nederlandse bevolking heeft last van deze relatief zeldzame aandoening.


Wat zijn de oorzaken van stinkende schoenen en zweetvoeten?

Zweetvoeten zijn een probleem dat alle Nederlanders kennen, dus maak je geen zorgen, want het is niet raar. Iedereen zweet in de loop van de dag, sommigen natuurlijk meer dan anderen.

Van nature zweetvoeten

De oorzaak van zweetvoeten is dus heel natuurlijk, omdat we allemaal in de loop van de dag van nature zweten – en dat geldt ook voor je voeten. Daar is niets aan te doen. Maar je hebt natuurlijk meer de neiging om zweetvoeten te krijgen, als je dichte schoenen aanhebt, dan wanneer je een paar luchtige schoenen aanhebt. Hetzelfde geldt als je voetbalt, handbalt of een andere sport beoefent waardoor je gaat zweten – en daardoor ook zweet op je voeten.

Zweetvoeten als reactie op stress en emoties

Een andere oorzaak van zweetvoeten – en dan vooral de ernstige vorm – kan worden gevonden in stress en emotionele invloeden. De meesten die last hebben van ernstige zweetvoeten zullen ervaren dat ze meer zweten wanneer zij met stressvolle situaties worden geconfronteerd. Dat kan voor of tijdens een examen gebeuren of als je lang in de rij staat, waardoor je te laat komt voor een afspraak en dergelijke.

Tegelijkertijd kunnen zweetvoeten worden veroorzaakt door emotionele reacties, wanneer je bijvoorbeeld heel verdrietig, enthousiast of iets dergelijks bent.

Oud zweet en bacteriën veroorzaken stinkende schoenen

Ook al zweten je voeten, je schoenen hoeven daarom niet per se te stinken. Nieuw zweet stinkt namelijk niet. Maar als het zweet in je schoenen blijft zitten, is het niet langer nieuw – en oud zweet stinkt.

Maar het komt niet door zweet dat je schoenen gaan stinken. Het is het boterzuur en de bacteriën die zich voordoen in oud zweet die ervoor zorgen dat je schoenen vies ruiken. Draag je dichte schoenen, dan hebben bacteriën de optimale omstandigheden om zich te vermenigvuldigen, zodat er stank ontstaat.

Zweetvoeten en dichte schoenen kunnen ook voetschimmel veroorzaken, wat een vervelende aandoening is.


Hoe behandel je stinkende schoenen en zweetvoeten?

Is er ook maar één behandeling die zweetvoeten kan bestrijden? Ja, die bestaat in feite. En je kunt verschillende maatregelen nemen om het probleem met zweetvoeten en stinkende schoenen aan te pakken.

Spray en middelen tegen stinkende schoenen en zweetvoeten

Er zijn verschillende manieren om zweetvoeten en de vaak bijbehorende stank in je schoenen te verhelpen. Met de Foot Spray van Australian Bodycare, die effectief zweetvoeten en stinkende schoenen bestrijdt, krijg je een voeten- en schoenenspray tegen stinkende schoenen.

De spray voorkomt zweetvoeten en een kwalijke geur dankzij de anti-transpirante eigenschappen van de Australische Tea Tree Olie. Hij remt en vermindert de zweetproductie, terwijl hij ook de bacteriën reduceert die stinkende voeten en schoenen veroorzaken. De spray is effectief om geuren uit schoenen te verwijderen. Hij kan op de voeten worden gespoten en daardoor de transpiratie verminderen, of direct op de voetzolen en in de schoenen.

Op die manier kun je met een spray tegen stinkende schoenen en zweetvoeten je voeten fris houden, zodat je geen last hebt van een vervelende geur van je zweterige tenen.

Vul ook aan met een dagelijkse wasbeurt van je voeten – dat helpt om het zweet weg te wassen en bacteriën tot een minimum te beperken, zodat ze niet de juiste omstandigheden krijgen om een onaangename geur te creëren. Smeer bovendien je voeten in met een goede voetencrème die het evenwicht van de huid en de weerstand tegen bacteriën vergroot. Je kunt een compleet pakket tegen zweetvoeten en stinkende schoenen bestellen dat bestaat uit een bodywash, voetencrème en voetenspray van Australian Bodycare, en dat helpt om zweetvoeten en stinkende tenen te verhelpen.

Pakket tegen stinkvoeten en zweetvoeten
3 effectieve producten voor voeten en schoenen die stinken
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Pakket tegen stinkvoeten en zweetvoeten - 3 effectieve producten voor voeten en schoenen die stinken

Gif tegen vervelende zweetvoeten

Zijn je problemen met zweetvoeten zo groot dat ze je dagelijks leven negatief beïnvloeden, dan moet je misschien meer drastische methoden in gebruik nemen. Een andere manier om zweetvoeten te behandelen is om met behulp van micro-injecties gif in de hele voet spuiten. Dat klinkt misschien griezelig, maar is het niet.

Het gif heet namelijk botulinum toxine dat normaal bekendstaat onder de naam botox. Het is een stof die over de hele wereld wordt gebruikt voor spierontspannende behandelingen, waarbij rimpels effectief worden verminderd. Maar deze stof kan ook worden gebruikt om de zweetklieren in de voet te ontspannen en minder actief te maken. Botox wordt vaak ingespoten met kleine injecties in de voetzolen, tenen en de rand en bovenkant van de voet. Het is belangrijk dat een gespecialiseerde arts deze injecties toedient.

Alternatieve behandeling en goede huismiddeltjes

Er zijn ook veel goede huismiddeltjes, waarmee je stinkende schoenen en zweetvoeten kunt bestrijden. Je ziet hier een overzicht daarvan:

  • Weg met stank door azijn. Stinkende schoenen en azijn hebben met elkaar te maken. Want als je azijn gebruikt, heb je een natuurlijk product dat je van zweetvoeten en stank af kan helpen. Azijn heeft het vermogen om de pH-waarde van de huid in evenwicht te brengen, terwijl het tegelijkertijd antibacteriële eigenschappen heeft. Meng warm water met azijn in een voetenbad en laat het mengsel de bacteriën en geur binnen 10 minuten wegsmelten.
  • Verwijder stank uit schoenen met bakpoeder.Bakpoeder kan veel meer dan gebak en brood in de oven doen rijzen. Het kan ook fungeren als de eigen deodorant van de natuur. Door een beetje bakpoeder op je voeten te strooien en rechtstreeks in je schoenen, zul je overmatig zweten voorkomen en daardoor de vorming van stinkende, vieze schoenen en tenen.
  • Doe je schoenen in de vriezer om stank te verwijderen.Als je je schoenen in de vriezer bij je vlees, diepvriesgroente en andere diepvriesproducten legt, kun je de stinkende bacteriën wegvriezen. De bacteriën die de stank veroorzaken, kunnen niet tegen vorst en daarom zullen ze sterven.
  • Maak een desinfecterend sopje om van de stank af te komen. Stinkende schoenen en Rodalon zijn ook een goede combinatie. Want als je een sopje met Rodalon maakt dat je in een spuitfles doet, dan kun je dat in je schoenen spuiten en van de stank afkomen.
Pakket tegen stinkvoeten en zweetvoeten
3 effectieve producten voor voeten en schoenen die stinken
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Pakket tegen stinkvoeten en zweetvoeten - 3 effectieve producten voor voeten en schoenen die stinken

    Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram