Puistjes rond de mond

Professioneel bijgewerkt: 14/2/2022

Puistjes rond de mond zijn een ontsteking van de huid die doorgaans met een goede behandeling en huidverzorging te genezen is in plaats van de levensstijl te veranderen. Om een uitbraak te voorkomen of te beperken, kunnen enkele maatregelen worden genomen.

Veel voorkomende oorzaken van puistjes rond de mond zijn het gebruik van cosmetica en veelvuldig aanraken van het gezicht. Bij ontstekingen rond de mond kunnen huidverzorgingsproducten, zalfjes en voorgeschreven medicijnen een oplossing bieden.

Maar hoe ontstaan puistjes rond de mond in de eerste plaats en hoe kun je de huid in dit gebied goed verzorgen om ontstekingen te voorkomen?

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Zorg voor een goede reiniging van de huid

Een snelle en effectieve behandeling van puistjes rond de mond vereist acne-bestrijdende en verzachtende ingrediënten om de huid te kalmeren. Zo biedt de Australian Bodycare 4 Gezichtsproducten met zijn natuurlijke actieve bestanddeel tea tree olie een volledige bescherming bij een onzuivere huid.

Tea Tree Olie bestrijdt bacteriën en bij langdurig gebruik van de producten wordt het moeilijker voor bacteriën om zich in de poriën van de huid te nestelen. Dit betekent dat de kans op ontstekingen rond de mond kleiner wordt.

Hoe de gezichtsverzorgingsset correct gebruiken:

Stap 1: Was je gezicht 's morgens en 's avonds grondig met onze Face Wash gezichtsreinigingsgel, die de huid reinigt van vuil en andere onzuiverheden die de poriën kunnen verstoppen.

Stap 2:  Reinig je gezicht vervolgens grondig met onze Face Tonic  gezichtstoner. Omdat deze snel wordt geabsorbeerd, kan  de behandeling onmiddellijk daarna worden voltooid met de Puistjescrème voor het gezicht. Deze hydrateert het gezicht, zodat je huid niet uitdroogt.

Stap 3: Voor de behandeling van alleenstaande, vervelende puistjes is de handige Spot Stick voor puistjes ideaal. Dankzij Tea Tree Olie is deze stick perfect voor de behandeling van puistjes rond de mond.

Alle producten zijn handig verpakt in onze set en bevatten een bijsluiter met eenvoudige instructies.

Het resultaat na 4 weken gebruik van de 4-delige gezichtsverzorgingsset

Compleet Anti–Puistjes pakket

Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid

€39,99

Voorkomen van puistjes rond de mond

De beste manier om puistjes rond de mond aan te pakken is door ze in de eerste plaats te voorkomen. Ontdek hier de beste tips om puistjes rond de mond te vermijden.

Douchen na het sporten

Een douche nemen na het sporten kan helpen om vuil, zweet en bacteriën te verwijderen die zich tijdens de training hebben opgehoopt. Als je niet graag doucht na het sporten, raden we je aan om in ieder geval je gezicht te wassen met onze Australian Bodycare gezichtswasgel voor de beste resultaten.

Vermijd overmatig aanraken van je gezicht

Op je vingers kan zich een grote hoeveelheid olie ophopen, en diezelfde vingers kunnen ook veel bacteriën en vuil herbergen. Overmatig aanraken van het gezicht kan olie, vuil en bacteriën overbrengen op het gezicht, die vervolgens de poriën kunnen verstoppen en tot acne-uitbarstingen kunnen leiden.

Gebruik tweemaal per dag een gezichtsreiniger of gezichtstoner

Een van onze favoriete manieren om puistjes rond de mond te behandelen is het gebruik van een gezichtsreiniger of face wash med Tea Tree Olie. Net als douchen kunnen reinigings- en wasmiddelen voor het gezicht vuil, bacteriën en zweet verwijderen die zich in de poriën hebben opgehoopt.

Onze hoogwaardige producten, zoals Australian Bodycare gezichtswasgel en Australien Bodycare gezichtstoner, kunnen de poriën grondig reinigen zonder de huid verder te irriteren, zo voel je je snel fris en herboren.

Niet plukken of krabben aan puistjes

Puistjes duiken soms op, ook al doen we ons best om ze te voorkomen. Maar de beste manier om met aanwezige puistjes om te gaan, is om ze rustig te laten genezen. Pluk of krab niet aan puistjes, want dat kan tot grotere problemen leiden.

Als je dit toch doet, maak je het alleen maar erger en kun je rode vlekken en zelfs permanente littekens krijgen. Dit kan uiteindelijk de gaafheid van je huid aantasten en leiden tot ernstige hyperpigmentatie die langer aanhoudt dan de eerste uitbraak. De Austalian Bodycare Spot Stick voor puistjes is de perfecte onmiddellijke remedie tegen onzuiverheden en puistjes. De product bevat Teetree Olie met een ontstekingsremmende en helende werking.

Anti–Puistjes Stick

Spot Stick tegen mee–eters, puistjes & pukkels

€7,99

Wat zijn de oorzaken van puistjes rond de mond?

Acne is de meest voorkomende huidaandoening en kunnen mensen van alle leeftijden treffen, maar komen het meest voor in de puberteit. Acne kan ontstaan rond de mond, maar ook zonder acne kun je af en toe puistjes rond de mond krijgen.

Externe factoren

Veelvuldig aanraken van de mond met de vingers of een voorwerp zoals een mobiele telefoon kan puistjes veroorzaken doordat overtollige olie, vuil en bacteriën de huid binnendringen. Verschillende delen van het gezicht kunnen vatbaar zijn voor bacteriën die worden overgebracht door een telefoon of door aanraking van de huid.

Acne kan ook worden veroorzaakt door cosmetische producten die de poriën verstoppen, zoals make-up, huidverzorgingsproducten, scheerschuim, tandpasta of lippenbalsem. Slechte hygiëne kan ook een rol spelen.

Hormonale acne

Hormonale acne ontstaat wanneer het lichaam een teveel aan androgenen produceert, een hormoon dat de olieproductie in de huid stimuleert. Het komt meestal voor aan het onderste deel van het gezicht, ook rond de mond en op de kaaklijn. Het kan zich voordoen als elke vorm van acne en komt meestal tijdelijk tot uitbarsting, gevolgd door een periode van heldere huid naarmate de androgeenspiegels stijgen en dalen.

Tijdens de puberteit komt hormonale acne bij beide geslachten voor. Vrouwen hebben de neiging dit type acne op volwassen leeftijd te ontwikkelen in tijden van hormonale schommelingen, zoals de menstruatie, zwangerschap en menopauze.

Mannen krijgen last van hormonale acne als gevolg van schommelende testosteronniveaus in het lichaam, waarbij verhoogde hormoonspiegels samengaan met puistjes.


Welke behandeling is beschikbaar?

Laten we eerlijk zijn, acne kan erg vervelend zijn. Als je je zorgen maakt over je huid, is het aangewezen een dermatoloog te raadplegen.

Hij of zij zal in staat zijn een behandelingsplan met de juiste geneesmiddelen uit te werken dat voor elke patiënt op maat is gemaakt.

Over het algemeen worden puistjes rond de mond op dezelfde manier behandeld als acne elders in het gezicht.

Zoals:

  • vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals acnecrèmes, -reinigers en -gels die benzoylperoxide of salicylzuur bevatten
  • voorgeschreven orale of topische antibiotica
  • topische crèmes, zoals retinoïnezuur of benzoylperoxide, enkel op voorschrift
  • bepaalde anticonceptiepillen (gecombineerde orale anticonceptiemiddelen)
  • Isotretinoïne (Accutane)
  • Lichttherapie en chemische peelings.

Anti–Puistjes Stick

Spot Stick tegen mee–eters, puistjes & pukkels

€7,99