Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wie krijgen er puistjes op hun billen?

Puistjes op je billen zijn net zo vervelend en storend als puistjes op andere plekken. En het is net zo normaal om puistjes op je billen te krijgen als puistjes op je gezicht of elders op je lichaam. Iedereen kan puistjes op zijn of haar billen krijgen, zowel mannen als vrouwen, maar jongeren in de puberteit hebben er vaker last van dan anderen, zoals jongeren over het algemeen meer last hebben van puistjes.

Hoe zien puistjes op je billen eruit?

Puistjes zijn een vervelende huidaandoening, die gelukkig volkomen onschadelijk is. Maar daarom is het nog steeds frustrerend om puistjes te hebben, ook als ze op je billen zitten.

Puistjes op je billen zitten uiteraard meestal verborgen onder je kleding, maar niet wanneer je je bijvoorbeeld in een kleedkamer bevindt. En dan zijn puistjes niet langer alleen een huidaandoening, maar ook een mentale belasting. Zijn je puistjes pijnlijk en groot, dan kan het ook pijn doen om bijvoorbeeld op je fietszadel te zitten.

Puistjes op je billen zien er precies hetzelfde uit als andere puistjes. Ze zijn meestal eerst een kleine rode, opgezwollen plek op de huid die later groter en pijnlijker wordt en begint te etteren.

Als je de verleiding om een puistje uit te knijpen niet kunt weerstaan, doe dat dan voorzichtig, zodat je je huid niet kapotmaakt en daardoor wellicht littekens veroorzaakt.


Hoe kom je van puistjes op je billen af?

Als je puistjes hebt, zul je er alles aan doen om er vanaf te komen. Maar helaas zijn er geen snelle oplossingen of quick fixes mogelijk. Het belangrijkste wat je kunt doen is geduld hebben en ervoor zorgen dat je je huid goed reinigt en verzorgt met speciale producten tegen puistjes op je billen. 's Ochtends en 's avonds – en elke dag.

Je huid moet worden gewassen, gereinigd en verzorgd

De meeste mensen zijn zich er inmiddels van bewust dat het belangrijk is om de huid van je gezicht te reinigen en verzorgen, als je daar last hebt van puistjes. Maar dat is minstens zo belangrijk als je puistjes op je billen hebt.

Een keertje douchen is niet voldoende om overtollig vet en vuil van de huid te verwijderen. Je moet ook reinigingsproducten gebruiken. Kun je milde, huidvriendelijke reinigingsproducten tegen bacteriën vinden, dan is dat optimaal. Je zou bijvoorbeeld de Body Wash van Australian Bodycare kunnen proberen. Die reinigt effectief, zonder de huid uit te drogen. Naast de dagelijkse wasbeurt, kun je er baat bij hebben om één keer per week een peeling-crème te gebruiken, zoals de Body Scrub van Australian Bodycare, die diep reinigt.

Het is geen goed idee om hard te schrobben. Daarmee maak je de huid kapot en je puistjes gaan er niet weg door. Om uitdroging van de huid te voorkomen, nadat je deze hebt gewassen en gereinigd, moet je de huid hydrateren met een goede crème tegen puistjes.

Maar het moet de juiste soort crème zijn, geschikt voor de onzuivere huid met puistjes. In de Body-lijn vind je een body lotion en bodycream, die hydrateren, voeden en tegelijkertijd de groei van bacteriën tegengaan – want waar je puistjes hebt, zijn er ook bacteriën aanwezig.

3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen
3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen

Vermijd synthetische en strakke kleding

Als je veel last hebt van puistjes op je billen, kan het een goed idee zijn om de kleren die je draagt eens nader te bekijken. Draag je bijvoorbeeld synthetisch ondergoed? Of draag je vaak strakke kleding? In synthetische materialen kan de huid moeilijk ademen, en strakke kleding zorgt voor wrijving op de huid. Dat irriteert en draagt bij aan de vorming van puistjes. Katoen en losse kleding zijn daarom een betere keuze.

Pillen of zalf tegen puistjes op je billen

Heb je veel last van puistjes op je billen – en waarschijnlijk ook elders in je gezicht en op je lichaam – dan kan het nodig zijn om deze puistjes medisch te behandelen. Hiervoor moet je naar de huisarts of dermatoloog, die een recept voor pillen of zalf/crème voor zal schrijven.

Het voordeel van pillen is dat ze tegelijkertijd ook op de rest van het lichaam werken. Zalf/crème kun je lokaal gebruiken op de plekken waar je puistjes hebt, en dus ook tegen puistjes op je billen. Al ben je bezig met de behandeling, toch is het nog steeds belangrijk om je huid elke dag te wassen, reinigen en hydrateren.

De invloed van voeding en levensstijl

Er wordt vaak gezegd dat je van vette, ongezonde voeding puistjes krijgt. Maar er zijn geen studies die een directe correlatie tussen puistjes en je dieet aantonen. Er kan echter een geringe correlatie bestaan tussen de inname van zuivelproducten en de ontwikkeling van puistjes.

Dus je kunt natuurlijk proberen om melk en andere zuivelproducten te laten staan om te zien of dat effect heeft. Stress kan invloed hebben op de hormoonbalans, en kan daardoor dus de vorming van puistjes beïnvloeden. Er bestaat geen twijfel dat hormonen verreweg de grootste boosdoener zijn als het gaat om puistjes.

Daarnaast kun je een zekere genetische aanleg voor puistjes hebben. Heeft je moeder of vader last gehad van puistjes, dan bestaat er een grotere kans dat jij ze ook krijgt.

» BEKIJK OOK: Effectieve producten tegen puistjes op je billen


Waarom krijg je puistjes op je billen?

Puistjes zijn een hormonale huidaandoening, en daarom is het juist tijdens de puberteit dat de meeste mensen last hebben van puistjes. Als er extra veel hormonen in het lichaam worden gevormd, wordt er ook extra veel talg in de talgklieren aangemaakt. Dit kan tot verstopping leiden omdat de talg niet aan het huidoppervlak kan komen.

Als er bacteriën in de talgklieren komen – en dit kan moeilijk te voorkomen zijn – komt er een ontsteking en ontstaat er een puistje. Puistjes komen het meest voor waar we de meeste talgklieren hebben. Die hebben we onder andere op ons achterwerk, gezicht, rug en borst.

De meeste mensen komen gelukkig van puistjes af als hun tienertijd voorbij is. Maar sommige mensen, en het gaat hierbij vooral om mannen, kunnen ervaren dat ze af zijn van de puistjes in hun gezicht, maar helaas nog steeds puistjes op de billen en misschien ook puistjes op de rug hebben. Dat is vervelend, maar nogmaals, het belangrijkste wapen in de strijd tegen puistjes is je huid dagelijks wassen, reinigen en verzorgen.

3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen
3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
3 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee–eters op de rug en billen

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram