Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is een ontstoken nagelriem?

In vaktermen wordt ontstoken nagelriem paronychia genoemd en is het een ontstekingsaandoening in de wortel van de nagel. Een ontstoken nagelriem kan zowel acuut als chronisch zijn.

Bij een ontsteking in de nagelriem wordt de wortel bij de nagel geïnfecteerd met een bacterie, die zowel handen als voeten kan aantasten. Ontsteking bij de nagel is een van de meest voorkomende bacteriële infecties in de hand. De schade ontstaat aan de rand van de nagel en is meestal oppervlakkig. In de meeste gevallen treedt de schade op in weefsel en huid rondom de vinger- of teennagel.

Nagelverzorging voor gele nagels
2 producten voor de verzorging van kalknagel
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Nagelverzorging voor gele nagels - 2 producten voor de verzorging van kalknagel

Acute Ontstoken Nagelriem

Nagelontsteking ontstaat omdat de huidbarrière rond de nagel wordt gebroken. Wanneer dit gebeurt, zijn de wortels van de nagels blootgesteld en kwetsbaar voor bacteriële aanvallen. Wanneer een ontstoken nagelriem acuut optreedt, is het vaak te wijten aan een infectie van bacteriën die de beschadigde huid aanvallen. De bacterie kan zelfs door de kleinste scheur of breuk in de huid rond de nagels dringen, en daarom is er niet veel nodig om een ontstoken nagelriem te krijgen.

Chronische Ontstoken Nagelriem

Een chronische ontstoken nagelriem ontstaat, in tegenstelling tot een acute, niet plotseling. In plaats daarvan ontwikkelt het zich langzamer over tijd – en zwelling en pijn zullen in de loop van de tijd toenemen. Chronische nagelontsteking is vaak gerelateerd aan de schimmel Candida, die vaak meerdere vingers of tenen tegelijk aantast.

Ontsteking bij de nagelriem mag niet worden genegeerd, maar moet worden behandeld wanneer je de infectie ontdekt. Anders kan het leiden tot permanente schade en vervorming van de nagelplaat.


Hoe ziet een ontstoken nagelriem eruit – en wie krijgt het?

Een ontstoken nagelriem verschijnt vaak als roodheid aan de rand van de nagelriem. Als de nagelriem beschadigd is, kan de nagel uiteindelijk beginnen met het vormen van witte vlekken.

Ontsteking in de nagelriem kan mensen van alle leeftijden treffen – het geldt dus voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Er is echter een tendens dat vrouwen vaker last hebben van een ontstoken nagelriem dan mannen.


Waarom krijg je een ontstoken nagelriem?

Een ontstoken nagelriem kan ontstaan door verschillende redenen. Gemeenschappelijk voor alle oorzaken is dat ze schade aan de randen van de nagels veroorzaken. Schade aan de nagelrand betekent dat de barrière tussen de nagel en de omliggende huid wordt gebroken en kwetsbaar wordt voor aanvallen van bacteriën, schimmels en micro-organismen, die zich dan als een infectie in de nagelriem vestigen.

Nagelbijten en -peuteren

Een van de meest voorkomende oorzaken van een ontstoken nagelriem is nagelbijten of -peuteren. In deze gevallen zal de nagelrand extra vatbaar zijn voor breuken, waardoor bacteriën de huid kunnen binnendringen en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Manicure of Kunstnagels

Als je een manicure, pedicure krijgt of kunstnagels laat zetten, is het risico op een ontstoken nagelriem ook groter. Vaak is een van deze redenen de oorzaak dat de nagelranden geïnfecteerd raken met bacteriën. Wanneer je je nagels laat doen, werkt de nageltechnicus met je nagelriemen en randen, en dit kan de barrière tussen de nagel en de rand breken, waardoor je een ontsteking bij de nagelriem krijgt.

Droge Nagelriemen

Heb je droge nagelriemen? Dit kan een reden zijn dat je een ontstoken nagelriem krijgt. Net als alle andere huid op het lichaam, zijn droge nagelriemen en -randen bijzonder kwetsbaar. Droge huid breekt makkelijker dan gehydrateerde en gezonde huid. Daarom zijn droge nagelriemen en -wortels vaak de oorzaak dat bacteriën de randen van de nagels kunnen binnendringen en ze ontstoken achterlaten.

Ingroeiende Nagels

Ingroeiende nagels zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van ontstoken nagelriemen. Ingroeiende nagels zijn een aandoening aan de voeten – meestal aan de grote teen – waar de zijkanten of hoeken van de nagels in het zachte weefsel van de teen groeien, wat nagelwallen wordt genoemd. Dit laat vaak de nagelriemen geïrriteerd en ontstoken achter.

Water en Vocht

Water en vochtige omgevingen kunnen ook de reden zijn dat je een ontstoken nagelriem krijgt. Als je met je handen in water werkt gedurende grote delen van de dag, of als je veel afwaswerk hebt, kan dit een ontsteking in de nagelriem veroorzaken. Als de nagelranden en de huid rond de nagels constant nat of vochtig zijn, worden ze, net als droge nagelranden, meer vatbaar voor breuken – en dus kan een bacterie binnendringen en een infectie veroorzaken.


Symptomen van een Ontstoken Nagelriem

Hoe weet je of je een ontstoken nagelriem hebt aan handen of voeten? Er zijn vaak enkele zeer duidelijke symptomen dat de nagelriem is geïnfecteerd met een bacterie, schimmel of micro-organismen. Daarom kun je letten op enkele tekenen, als je twijfelt of je een ontsteking in de nagelriem hebt.

Als je een ontstoken nagelriem hebt, zul je in de meeste gevallen roodheid en zwelling ervaren, vergezeld van pusvorming in de nagelomgeving. De huid aan de zijkant van de nagel zwelt vaak op en wordt rood en kloppend. Het pijnlijke gevoel kan zowel aan de ene kant van de nagel als aan beide kanten zijn, als de huid aan beide kanten van de nagel is geïnfecteerd.

De zeer duidelijke tekenen dat je een ontsteking in de nagelriem hebt, zijn dus:

  • Roodheid
  • Zwelling
  • Pijn/ongemak
  • Pusvorming

Behandeling van een Ontstoken Nagelriem

Hoewel een ontstoken nagelriem een veelvoorkomende aandoening is bij meisjes en jongens, vrouwen en mannen van alle leeftijden, is het gelukkig ook gemakkelijk te behandelen en weer kwijt te raken. Een behandeling moet gebaseerd zijn op of het een acute of chronische ontstoken nagelriem is die je hebt opgelopen.

Behandeling van Acute Ontstoken Nagelriem

De beste manier om van acute ontstoken nagelriem af te komen, is door het geïnfecteerde gebied schoon te houden. Dit kun je eenvoudigweg doen met water en zeep. Zorg ervoor dat je het ontstoken gebied 3-4 keer per dag wast met water en zeep. Je kunt hiervoor een zeep met chloorhexidine gebruiken, die het gebied effectief desinfecteert.

Soms kan het nodig zijn om de behandeling aan te vullen met antiseptische middelen zoals oliën en zalf. Dit kun je zonder recept krijgen bij je dichtstbijzijnde apotheek.

Om je handen en nagels gezond en sterk te houden, raden we aan dat je je handen dagelijks wast met Body wash die de natuurlijke Tea Tree Oil bevat. Daarnaast kun je dagelijks nail repair gebruiken voor je nagels.

Nagelverzorging voor gele nagels
2 producten voor de verzorging van kalknagel
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Nagelverzorging voor gele nagels - 2 producten voor de verzorging van kalknagel

Behandeling van Chronische Ontstoken Nagelriem

Bij chronische ontstoken nagelriem is het belangrijk om de omgevingen die de ontsteking kunnen veroorzaken zoveel mogelijk te vermijden of te minimaliseren. Zorg er dus voor dat de nagelriemen zo min mogelijk worden blootgesteld aan vochtige omgevingen. Het ontstoken gebied moet zo droog mogelijk worden gehouden om de beste omstandigheden voor genezing te creëren.

Als het een mild geval van chronische ontstoken nagelriem is, kun je behandelen met desinfecterende zeep en antiseptische middelen, net zoals bij acute ontstoken nagelriem.

Met de juiste behandeling kun je na 5-10 dagen al van de ontsteking af zijn.


Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als de behandeling binnen 14 dagen niet heeft geholpen, of je twijfelt of er andere, ernstigere aandoeningen aan ten grondslag liggen, is het belangrijk dat je je arts raadpleegt. Hij of zij kan het gebied onderzoeken, de aandoening diagnosticeren en beoordelen of er medicatie of een andere behandeling nodig is.

In enkele gevallen is het nodig om een kleine snede te maken zodat de ontsteking kan weglopen. Dit moet je nooit zelf proberen, maar altijd overlaten aan een professional. Anders loop je het risico de situatie alleen maar te verergeren.


Preventie van Ontstoken Nagelriem

Als het om je nagels en de huid eromheen gaat, kun je zelf veel doen om ontstoken nagelriem of andere problemen te voorkomen:

Draag handschoenen

Als je in een beroep werkt waarbij je handen vaak worden blootgesteld aan water, bijvoorbeeld als schoonmaker, kapper of afwasser, maak er dan een gewoonte van om handschoenen te dragen, zodat je nagels en de omliggende huid niet constant nat zijn.

Knip je nagels correct

Wanneer je je nagels knipt, vooral je teennagels, is het belangrijk dat je de nagels niet te kort knipt of te ver aan de zijkanten. Veel mensen hebben de neiging om de nagels in een boog te knippen. In plaats daarvan moet je de nagel eigenlijk recht overknippen, zodat je ze niet in het zachte weefsel aan de zijkanten van de nagel knipt. Als je dat doet, dringen ze gemakkelijker in de huid, waar ze ontstekingen kunnen veroorzaken.

Kies het juiste schoeisel

Zorg ervoor dat je het juiste schoeisel draagt. Als je schoenen draagt die te klein of te puntig zijn, zullen ze tenen en nagels samendrukken. Dit creëert een slechte omgeving voor je nagels, die op de krappe plaats in de nagelwallen drukken en toegang geven tot bacteriën.

Houd je nagels gezond

De beste manier om ontstoken nagelriem te voorkomen, is door je nagels gezond te houden. Dit kun je doen door:

  • Niet te trekken, bijten en scheuren. Als er een stukje nagel loszit, bijt of trek het dan niet af. Knip het in plaats daarvan af, zodat je geen levend weefsel meeneemt.
  • Je nagelriemen met rust laten. Velen duwen en drukken de nagelriemen terug met een nagel of iets dergelijks. Als je niet zonder je nagelriemen kunt, kun je een rozenstokje gebruiken om ze op hun plaats te duwen.
  • Je nagels en -riemen hydrateren. Dit kun je doen door een paar keer per dag een goede handcrème te gebruiken. Masseer de crème goed in de nagel en nagelriem en vul aan met een nagelolie als ze wat extra vocht nodig hebben.
  • Je handen en voeten goed drogen. Als je hebt gedoucht of je handen hebt gewassen, is het belangrijk dat je je handen en voeten goed droogt. Als er vocht opgesloten zit, is het een warm welkom voor bacteriën om zich in het gebied rond je nagelzijden te vermenigvuldigen.
  • Handschoenen dragen. Of je nu schoonmaakt of afwast, het is een goed idee om handschoenen te dragen die je handen tegen water beschermen.
  • Milde nagellakremovers gebruiken. Als je vaak nagellak gebruikt, gebruik je waarschijnlijk ook vaak nagellakremover. Zorg ervoor dat je de nagellak verwijdert met een product zonder aceton. Aceton is erg hard voor huid en nagels, die gemakkelijk uitdrogen en kwetsbaar worden voor breuken en bacteriële aanvallen.
Nagelverzorging voor gele nagels
2 producten voor de verzorging van kalknagel
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Nagelverzorging voor gele nagels - 2 producten voor de verzorging van kalknagel

FAQ

Wat is ontstoken nagelriem?

Ontstoken nagelriem is een aandoening die zowel de nagels van handen als voeten kan treffen. Er zijn een chronische en een acute vorm van ontstoken nagelriem. De acute ontsteking ontstaat plotseling en is vaak het gevolg van een beschadiging in de huidbarrière rond de nagel, die is geïnfecteerd met een bacterie. Chronische ontstoken nagelriem ontwikkelt zich langzaam en wordt vaak veroorzaakt door een infectie met de Candida-schimmel.


Waarom krijg ik ontstoken nagelriem?

Als je de neiging hebt om te bijten of te pulken aan nagels en de huid eromheen, loop je een verhoogd risico dat bacteriën het gebied infecteren en ontstekingen veroorzaken. Andere oorzaken kunnen te droge of vochtige nagelriemen zijn, als je veel met water werkt, of als je uitdrogende producten gebruikt. Ook verkeerd schoeisel en het verkeerd knippen van nagels kunnen ervoor zorgen dat de nagelriem ontstoken raakt.


Welke symptomen zijn er bij ontstoken nagelriem?

Ontstoken nagelriem uit zich vaak als zwelling en roodheid aan de zijkant van de nagel. Vaak gaat dit gepaard met gevoeligheid en pijn, die verergeren als het gebied wordt aangeraakt.


Hoe behandel ik ontstoken nagelriem?

De beste behandeling van ontstoken nagelriem is om het ontstoken gebied meerdere keren per dag schoon te houden met water en zeep. Dit kan worden aangevuld met antiseptische middelen. Tegelijkertijd is het belangrijk om vochtige omgevingen te verminderen, zodat de huid rond de nagels niet constant vochtig is.


Hoe voorkom ik ontstoken nagelriem?

Om ontstoken nagelriem te voorkomen, kun je ervoor zorgen dat je handschoenen draagt bij werk met water en je handen en voeten goed droogt na het douchen. Zoek schoeisel dat je tenen niet samendrukt, en zorg ervoor dat je je nagels niet te kort knipt en niet te ver aan de zijkanten.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram