Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wie aan neurodermitis lijdt, kent de typische symptomen: Uitslagen, jeuk, schilferige, droge huid en zelfs vochtige blaasjes – geen pretje.

De Body Lotion en Body Wash van Australian Bodycare zijn ideaal voor de verzorging van de huid met neiging tot neurodermitis en maken gebruik van de natuurlijke kracht van Australische Tea Tree Olie, die een ontstekingsremmende werking heeft. Beide producten bevorderen ook een gezonde vochtbalans in je huid. Ook de bijzonder droge huid zal baat hebben bij onze rijke Body Cream.

De beste manier om onze verzorgingsproducten te gebruiken:

Wie last heeft van neurodermitis, heeft met de Body Wash, Body Lotion en Body Cream drie perfecte verzorgingsproducten in handen. Zowel de douchegel als de bodylotion en de bodycrème zitten boordevol natuurlijke ingrediënten en worden zeer goed verdragen.

Onze verzorgingsproducten kunnen in combinatie met elkaar worden gebruikt en dienen als volgt te worden aangebracht:

Stap 1: Body Wash

Als je last hebt van neurodermitis, heeft je huid een milde douchegel nodig tegen uitdroging – gebruik dan bijvoorbeeld onze Body Wash.

Laat de douchegel op de vochtige huid schuimen en masseer het in op je huis. Spoel het daarna af met schoon water.

Zo reinig je je huid van vuil en beperk je de bacteriële belasting die neurodermitis ontstekingen veroorzaakt en bevordert.

Anti–Puistjes Douchegel
Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Douchegel - Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren

Stap 2: Body Lotion

Onthoud altijd dat je lichaamshuid na het reinigen met een douchegel nood heeft aan hydratatie. Dat is precies wat je geeft met onze Body Lotion. Het herstelt de gezonde vochtbalans van de huid zonder vettig aan te voelen.

Wees gerust: deze lotion bevordert of irriteert de neurodermitis niet. Integendeel, de werkende stof Tea Tree Olie in de lotion heeft een antibacteriële werking en helpt de ontsteking van de neurodermitis te verminderen.

Anti–Puistjes Body Lotion
Verzorgt en voorkomt een droge, jeukende en onzuivere huid
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Body Lotion - Verzorgt en voorkomt een droge, jeukende en onzuivere huid

Stap 3: Body Cream

Ontstaat er door je neurodermitis een bijzonder droge huid, die schilferig, gebarsten en kloofjes vertoont? Behandel ze dan specifiek met onze Body Cream als derde stap.

Deze rijke crème zorgt voor extra vocht en helpt je huid op natuurlijke wijze te stabiliseren. De Body Cream kan ook als handcrème worden gebruikt.

Intensieve vochtinbrengende crème met Tea Tree Olie
Body Cream voor de zeer droge en beschadigde huid
+15.000 reviews
Normale prijs €11,99
Aanbiedingsprijs €11,99 Normale prijs
Intensieve vochtinbrengende crème met Tea Tree Olie - Body Cream voor de zeer droge en beschadigde huid

Wat is neurodermitis eigenlijk? En wat is de oorzaak?

Neurodermitis is in de regel een ernstige overgevoeligheid van de huid. Patiënten hebben waarschijnlijk een erfelijke "storing" in het immuunsysteem.

Om de een of andere reden beschouwt het immuunsysteem alledaagse stoffen, zoals huisstof of bepaalde voedingsmiddelen, als een ernstige bedreiging voor het lichaam. Het resultaat is sterke allergische reacties en vooral ontsteking van de huid.

Waarom jeukt de huid zoveel?

De ontstekingsreactie zorgt ervoor dat je lichaam een grote hoeveelheid immunoglobuline aanmaakt, die op zijn beurt de mastcellen in je huid stimuleert om zogenaamde histamines vrij te geven. Histamines veroorzaken dan de hevige jeuk, een typisch symptoom van neurodermitis.

En de andere symptomen van neurodermitis, zoals extreme droogheid van de huid?

Het vrijkomen van histamines is ook verantwoordelijk voor de extreme droogheid van de huid bij neurodermitis. Zij zorgen ervoor dat de vochtbalans van de huid wordt verstoord en dat het evenwicht tussen talg (huidolie) en zweetproductie wordt verstoord. De zuurmantel van de huid wordt aangetast - en dit uit zich in de vorm van extreem droge huidplekken.

De verschillende types en stadia van neurodermitis

De uiterlijke vormen van neurodermitis verschillen meestal naar gelang van de leeftijd van de patiënt. Zo hebben zeer jonge kinderen vaak andere atopische dermatitis-symptomen dan volwassenen.

Berg – bij baby’s en peuters

Er bestaat een vorm van atopische dermatitis die vooral bij baby's en peuters voorkomt en na verloop van tijd verdwijnt. Deze aandoening wordt berg genoemd en komt vooral voor op de hoofdhuid en de wangen in de vorm van eczeem (vaak met vochtblaasjes).

Zogenaamde atopische eczeem - bij kinderen en adolescenten.

Deze vorm van neurodermitis uit zich in een vroeger stadium door roodheid van de huid, later vormen zich korstmossen en eczeem op de knieholten, op de ellebogen of ook op de handen.

Prurigo Nodularis – bij volwassenen

Bij deze vorm, die vooral bij volwassenen voorkomt, vormt het nodulair eczeem zich over het hele lichaam en gaat het gepaard met hevige jeuk.

Opflakkeringen van neurodermitis

Als je last hebt van neurodermitis, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat de ziekte gepaard gaat met opflakkeringen. Soms zijn je symptomen erger, soms minder.

Sommige stoffen worden beschouwd als "triggers", met name

  • Stress en mentale onevenwichtigheid,
  • Omgevingsfactoren, zoals veranderingen in temperatuur en vochtigheid,
  • Duidelijke allergenen, zoals huisstof, pollen en dierenharen,
  • Extra irritatie van de huid door krabben of wrijven van kleding.

Voedingsmiddelen die uitlokken - dat kunnen ook triggers zijn.

Dit zijn bijvoorbeeld koffie, alcohol of pikante kruiden, aangezien beide de bloedstroom naar de huid stimuleren. Suiker wordt er ook van verdacht neurodermitis te kunnen uitlokken, omdat het van nature ontstekingsbevorderend werkt. Hetzelfde geldt voor witmeelproducten en alternatieve zoetstoffen zoals honing. Het voornaamste ingrediënt is sacharose.

Wees ook voorzichtig met de volgende voedingsmiddelen:

Er zijn nog andere kritische voedingsmiddelen die altijd tot opflakkeringen van neurodermitis leiden en die je dus goed in de gaten moet houden. Daartoe behoren verschillende soorten zuur fruit (bijvoorbeeld sinaasappelen en citroenen), maar ook kiwi's, aardbeien en tomaten.

Ook het teveel van dierlijke producten zoals vis, eieren, gerookt vlees of bepaalde kaassoorten zijn verwekkers van neurodermitis.

Belangrijk:  Het is niet noodzakelijk dat de consumptie van deze voedingsmiddelen ook bij jou een aanval veroorzaakt, maar houd je gedrag en de reactie van je lichaam goed in de gaten.

Welk dieet moet ik volgen?

Er bestaat niet per se een juist dieet voor neurodermitis, omdat niet iedereen op dezelfde manier reageert op vermoedelijke triggers, of het nu gaat om omgevingsfactoren of voedsel. De beste manier is om een dieetdagboek bij te houden. Schrijf op wat je voorheen hebt gegeten wanneer je een opflakkering van neurodermitis hebt. Misschien kom je tot onverwachte en waardevolle inzichten.

Tips voor een goede voeding:

Zorg ervoor dat je voeding bestaat uit verse en, indien mogelijk, onbewerkte voedingsmiddelen, want ook conserveringsmiddelen en smaakstoffen in bewerkte producten kunnen je neurodermitis in de hand werken. Daarom is het het beste om altijd zelf te koken en geen kant-en-klare producten te gebruiken - zo heb je een duidelijk overzicht van "wat er in zit" en als je huid reageert op de maaltijd, kun je beter begrijpen wat de mogelijke aanleiding was.

Veelgestelde vragen

Wat is neurodermitis?

Neurodermitis is een stoornis van het immuunsysteem die leidt tot overmatige allergische reacties van de huid en ernstige huiduitslag.

Hoe herken ik neurodermitis?

Afhankelijk van de leeftijd van de patiënt verschillen de symptomen enigszins - van korstachtige huiduitslag tot eczeem met vochtige blaasjes tot bobbelige huidveranderingen. De symptomen gaan altijd gepaard met extreme droogheid van de huid.

Wat helpt tegen neurodermitis?

Verzorg de huid met milde, antiseptische producten die de huid niet extra uitdrogen. Bovendien kan een aangepaste voeding die rijk is aan oxidanten de symptomen onder controle houden.

Welke crème gebruik ik bij neurodermitis?

Een mild verzorgingsproduct dat de huidontstekingen van neurodermitis tegengaat en tegelijkertijd hydrateert, is de juiste verzorging voor jou. Probeer bijvoorbeeld de verzorgingsset met onze Body Wash, Body Lotion en  Body Cream van Australian Bodycare uit.

Intensieve vochtinbrengende crème met Tea Tree Olie
Body Cream voor de zeer droge en beschadigde huid
+15.000 reviews
Normale prijs €11,99
Aanbiedingsprijs €11,99 Normale prijs
Intensieve vochtinbrengende crème met Tea Tree Olie - Body Cream voor de zeer droge en beschadigde huid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram