Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn Gevoelige Tanden?

Gevoelige tanden ontstaan wanneer er snelle temperatuurveranderingen in je mond plaatsvinden of bij het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen. Zure, zoete, of heel koude dingen laten je tanden vaak reageren met een scherpe of stekende sensatie.

Dit komt door de blootstelling van de tandzenuw via openingen in het glazuur of terugtrekkend tandvlees. Het gebruik van een harde tandenborstel of verkeerde poetstechniek kan ook tot dit probleem leiden door de beschermende laag van je tanden weg te slijten.

De behandeling van deze ongemakken richt zich op het afdekken van deze openingen en het versterken van het glazuur. Fluoridlak en speciale tandpasta's met extra fluoride worden vaak aanbevolen om de gevoeligheid te verminderen.

Het is belangrijk om een zachte tandenborstel te kiezen en de juiste poetstechniek toe te passen om verdere schade aan het tandvlees en glazuur te voorkomen.

Mondverzorging 5 produkten met Tea Tree Olie
verzorging bij tandvleesontsteking, schimmel in de mond of op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Mondverzorging 5 produkten met Tea Tree Olie - verzorging bij tandvleesontsteking, schimmel in de mond of op de tong

Oorzaken en Risicofactoren voor Gevoelige Tanden

Terugtrekkend tandvlees legt vaak de tandhalzen bloot, waardoor een directe weg ontstaat voor koude, warme, zoete, of zure stoffen om de zenuwen binnenin de tanden te stimuleren, wat leidt tot gevoeligheid.

Zuurschade door frisdrank en energiedrankjes is ook een grote boosdoener, vooral onder jongeren. Deze dranken tasten het glazuur op de tanden aan, waardoor ze gevoeliger worden.

Regelmatige tandartsbezoeken kunnen helpen om vroege tekenen van glazuurschade op te sporen.

Andere factoren zijn een droge mond, wat de gevoeligheid kan versterken omdat een gebrek aan speeksel het voor zuren en bacteriën makkelijker maakt om de tanden aan te vallen. Schade aan de tanden door ongelukken of eetstoornissen kan ook bijdragen aan het probleem.

Verder verhogen slechte gewoonten zoals frequent koffiedrinken of het gebruik van whitening-producten het risico op het ontwikkelen van gevoeligheid. Een zorgvuldig onderhouden mondhygiëne wordt sterk aanbevolen om het risico op gevoeligheid te verminderen.


Symptomen en Gevolgen van Gevoelige Tanden

Veel mensen ervaren plotselinge pijn bij het drinken van warme of koude dranken, een duidelijk symptoom van gevoelige tanden. Deze gevoeligheid kan ook optreden bij het eten van zoete of zure voedingsmiddelen.

Gevoeligheid geeft vaak aan dat er iets mis is met de gezondheid van je tanden. De gevolgen van onbehandelde gevoeligheid variëren van mild ongemak tot ernstige tandproblemen, zoals gaatjes.

Deze aandoeningen kunnen behandeling vereisen door een specialistische tandarts, mogelijk inclusief wortelkanaalbehandeling of andere procedures.

Goede mondhygiëne kan veel van deze problemen voorkomen. Het wordt aanbevolen om tandpasta met een hoog fluoridegehalte te gebruiken en de juiste poetstechnieken te hanteren om het risico op gevoeligheid te verminderen.

Het verminderen van zure voedingsmiddelen en dranken kan ook positief bijdragen. Zonder juiste preventie en behandeling van aanhoudende gevoeligheid kan het tandvlees verder terugtrekken, waardoor de tandwortels meer blootgesteld worden en de gevoeligheid toeneemt.

Dit benadrukt het belang van regelmatige tandartsbezoeken om tandproblemen onder controle te houden en een gezonde mond te verzekeren.


Behandeling en Preventie van Gevoelige Tanden

Gevoelige tanden kunnen behandeld en voorkomen worden door de volgende aanbevelingen te volgen:

1. Gebruik tandpasta en mondwater die specifiek zijn ontworpen voor gevoelige tanden om de gevoeligheid te verminderen.

2. Je tandarts kan fluoridebehandeling aanbevelen om het glazuur te versterken en de gevoeligheid te verminderen.

3. Om gevoeligheid te voorkomen, is het belangrijk om gaatjes te behandelen, aangezien tandbederf gevoeligheid kan veroorzaken.

4. Vermijd zure dranken en voedingsmiddelen, en gebruik een zachte tandenborstel en correcte poetstechniek om gevoeligheid te voorkomen.

5. In gevallen van parodontale ziekte kan je tandarts uitgebreide behandeling aanbevelen, inclusief reiniging en mogelijk chirurgie, om de tandgevoeligheid te verminderen.

6. Frequent tanden bleken moet worden vermeden om extreme gevoeligheid te voorkomen.

7. Regelmatige tandartsbezoeken zijn een effectieve manier om gevoelige tanden en gevoeligheid te vermijden, aangezien eventuele problemen kunnen worden onderzocht en behandeld.

Mondverzorging 5 produkten met Tea Tree Olie
verzorging bij tandvleesontsteking, schimmel in de mond of op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Mondverzorging 5 produkten met Tea Tree Olie - verzorging bij tandvleesontsteking, schimmel in de mond of op de tong

FAQ


Waarom krijg ik gevoelige tanden?

Je kunt gevoelige tanden ervaren door verschillende redenen, waaronder blootstelling aan zure voeding en dranken, bacteriële aanvallen, of zwangerschap. Deze factoren kunnen leiden tot tijdelijke of constante gevoeligheid.


Wat kan er gedaan worden om gevoelige tanden te behandelen?

Om gevoelige tanden te behandelen kun je speciale tandpasta gebruiken die is ontworpen voor gevoelige tanden, zure voeding en dranken vermijden, en goede mondhygiëne handhaven om bacteriële aanvallen te bestrijden. Het is ook belangrijk om een tandarts te bezoeken voor de juiste behandeling.


Kan tandpasta echt helpen tegen gevoelige tanden?

Ja, het kiezen van een tandpasta die specifiek is ontwikkeld voor gevoelige tanden kan de gevoeligheid verminderen door het glazuur te versterken en de gevoeligheid voor externe invloeden te verminderen.


Zijn er speciale tips voor zwangere vrouwen met gevoelige tanden?

Zwangere vrouwen ervaren vaak gevoelige tanden door hormonale veranderingen. Het wordt aanbevolen dat zwangere vrouwen hun mondhygiëne verbeteren, zure voeding en dranken vermijden, en hun tandarts raadplegen voor veilige behandelingsopties tijdens de zwangerschap.


Kan gevoeligheid verdwijnen?

Ja, gevoeligheid in tanden kan vaak afnemen of verdwijnen wanneer de onderliggende oorzaak wordt aangepakt. Dit kan het gebruik van tandpasta voor gevoelige tanden, fluoridebehandelingen, of tandheelkundige behandelingen zoals het aanbrengen van lak of vullingen omvatten om blootgestelde tandwortels te beschermen of gaatjes te repareren die de gevoeligheid veroorzaken.


Bronnen:

mayoclinic.org

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram