Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn gespleten haarpunten?

Gespleten haarpunten zijn een veelvoorkomend haarprobleem dat veel mensen treft, ongeacht hun haartype of lengte. Het ontstaat wanneer de buitenste laag van het haar, de cuticula genoemd, beschadigd raakt en de uiteinden splijten. Deze buitenste laag beschermt normaal gesproken het haar tegen schade en vochtverlies. Wanneer het beschadigd is, wordt het haar gevoeliger voor verdere schade en vochtverlies.

Er zijn veel oorzaken van gespleten haarpunten, variërend van mechanische stress door borstelen en kammen, tot het gebruik van warmte stylingtools zoals föhns, stijltangen en krultangen, tot chemische behandelingen zoals verven, bleken en permanenten. Omgevingsfactoren zoals zonlicht, wind, kou en luchtvochtigheid kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van gespleten haarpunten.

Er zijn verschillende soorten gespleten haarpunten, die kunnen variëren afhankelijk van het type schade en de haarstructuur. De meest voorkomende soorten zijn enkele gespleten punten, waarbij de haarpunt in twee delen splitst, en drievoudige gespleten punten, waarbij de punt in drie delen splitst. Er is ook de vorksplijting, waarbij het haar zich aan de punt in meerdere takken splitst. Elk type gespleten haarpunt vereist specifieke maatregelen voor behandeling en preventie.

Als gespleten haarpunten niet worden behandeld, kunnen ze zich langs de haarschacht verspreiden en het haar verder verzwakken, wat kan leiden tot breuk en haarverlies. Het is daarom belangrijk om gespleten haarpunten vroeg te herkennen en de juiste maatregelen te nemen om het haar te herstellen en verdere schade te voorkomen.

4 producten voor roos en droge hoofdhuid
Haarproducten voor roos, droge hoofdhuid, jeuk of vet haar
+16.000 reviews
Normale prijs €43,99
Aanbiedingsprijs €43,99 Normale prijs
4 producten voor roos en droge hoofdhuid - Haarproducten voor roos, droge hoofdhuid, jeuk of vet haar

Wat veroorzaakt gespleten haarpunten in het haar?

Gespleten haarpunten worden veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren die het haar beschadigen en de structuur verzwakken. De belangrijkste oorzaken van gespleten haarpunten zijn:

Fysieke stress

 Frequent borstelen of kammen van het haar, vooral als het nat is, kan overmatige wrijving veroorzaken en de buitenste beschermende laag van het haar beschadigen. Evenzo kunnen hete stylingtools zoals stijltangen en krultangen het haar oververhitten en uitdrogen, wat leidt tot broos en kwetsbaar haar. Deze haarbeschadiging kan zich langs de haarschacht voortzetten en uiteindelijk leiden tot gespleten haarpunten.

Chemische blootstelling

Het gebruik van agressieve chemische behandelingen zoals verven, bleken, permanenten of overmatig gebruik van stijltangen kan het haar ernstig belasten en gespleten haarpunten veroorzaken. Overmatig gebruik van stijltangen of krultangen die hoge temperaturen gebruiken, kan het haar ook beschadigen en gespleten haarpunten bevorderen.

Omgevingsstress

Blootstelling aan zonlicht, chloorwater of zoutwater en droge lucht kan het haar uitdrogen en de structuur verzwakken, wat gespleten haarpunten bevordert. Hierdoor wordt het haar broos en gevoeliger voor gespleten haarpunten. Daarnaast kunnen omgevingsfactoren zoals wind en luchtvervuiling bijdragen aan het beschadigen van het haar en het verstoren van de beschermende laag, wat op zijn beurt gespleten haarpunten kan veroorzaken.

Gebrek aan verzorging

Onvoldoende haarverzorging kan ook leiden tot gespleten haarpunten. Het gebruik van ongeschikte shampoos en conditioners die het haar niet voldoende hydrateren of die het te veel reinigen, kan het haar uitdrogen en gevoeliger maken voor gespleten haarpunten. Bovendien kan het negeren van regelmatige knipbeurten ervoor zorgen dat gespleten haarpunten zich langs de haarlengte verspreiden, omdat gespleten haarpunten niet langer door natuurlijke beschermingsmechanismen kunnen worden hersteld.

Te vaak wassen

Overmatig wassen van het haar kan ertoe leiden dat de natuurlijke oliën die het haar beschermen tegen vochtverlies worden verwijderd. Dit kan het haar uitdrogen en broos maken, wat op zijn beurt het risico op gespleten haarpunten vergroot. Vooral het gebruik van agressieve shampoos met bepaalde chemische ingrediënten kan het haar extra belasten en de haarstructuur verzwakken. Het is daarom belangrijk om de frequentie van het wassen van het haar te heroverwegen en te kiezen voor milde, hydraterende shampoos om het haar te beschermen tegen uitdroging en gespleten haarpunten. Bovendien kan het nuttig zijn om een pauze in te lassen tussen de wasbeurten, zodat de natuurlijke beschermingsmechanismen van het haar de tijd krijgen om zich te herstellen. Deze periode geeft ook de hoofdhuid de tijd om zijn balans te herstellen en overtollige olie te reguleren, wat de gezondheid van het haar bevordert.

Kunnen gespleten haarpunten worden hersteld?

Het herstellen van gespleten haarpunten is echt een uitdaging, omdat het haar al beschadigd is en de gespleten uiteinden niet opnieuw kunnen worden samengevoegd. Zodra je gespleten haarpunten of beschadigde uiteinden hebt, is de enige manier om ze te verwijderen door ze af te knippen. Hoewel er enkele manieren zijn om gespleten haarpunten tijdelijk te verbergen, is het het beste om je te richten op preventie.

6 tips om gespleten haarpunten te voorkomen

1. Gebruik haarverzorgingsproducten van hoge kwaliteit

Gebruik haarverzorgingsproducten van hoge kwaliteit die speciaal zijn ontwikkeld voor jouw haarstructuur en behoeften om het haar te versterken en vocht vast te houden. Kies shampoos en conditioners die vrij zijn van agressieve chemicaliën en hydraterende ingrediënten bevatten, zoals tea tree-olie.

De shampoo van Australian Bodycare hydrateert je haar en minimaliseert tegelijkertijd haarbreuk. Het kan nodig zijn om je haar twee keer met de shampoo te wassen. Dit raden we vooral aan als je veel stylingproducten in je haar gebruikt of als je haar erg vuil is.

Met een geschikte conditioner kun je ook gespleten haarpunten voorkomen. Deze voorziet je haar van vocht en passende verzorging bij droog haar.

Waarom je bijvoorbeeld tea tree-olie zou willen toevoegen aan je shampoo, met zijn natuurlijke en haargroeistimulerende effecten, lees je in deze gids.

4 producten voor roos en droge hoofdhuid
Haarproducten voor roos, droge hoofdhuid, jeuk of vet haar
+16.000 reviews
Normale prijs €43,99
Aanbiedingsprijs €43,99 Normale prijs
4 producten voor roos en droge hoofdhuid - Haarproducten voor roos, droge hoofdhuid, jeuk of vet haar

2. Vermijd agressieve haarbehandelingen

Agressieve haarbehandelingen zoals veelvuldig verven, bleken of permanenten kunnen het haar sterk belasten en leiden tot schade die zich kan manifesteren als gespleten haarpunten. Deze chemische processen kunnen de buitenste laag van het haar beschadigen, wat leidt tot droogheid, broosheid en gespleten haarpunten. Om gespleten haarpunten te voorkomen, is het belangrijk om dergelijke behandelingen tot een minimum te beperken en ze alleen uit te voeren wanneer het absoluut noodzakelijk is.

Daarnaast is het raadzaam om het haar voorzichtig te stylen om het te beschermen tegen breuk en gespleten haarpunten. Dit betekent het vermijden van kapsels die het haar strak trekken of trekken, zoals strakke vlechten, strakke paardenstaarten of opsteekkapsels. In plaats daarvan zijn losse kapsels zoals zachte vlechten of losse knotten een betere optie, omdat ze het haar minder belasten en de spanning op het haar verminderen.

Als je haarbanden of clips gebruikt, moet je ervoor zorgen dat ze het haar niet te veel belasten of breken. Vermijd strakke elastische banden of metalen clips, die het haar kunnen beschadigen, en gebruik in plaats daarvan haarbanden van stof of zachte materialen die het haar zacht vasthouden zonder het te belasten. Door het juiste haaraccessoire te kiezen en strakke stijlen te vermijden, kun je het risico op haarschade en gespleten haarpunten aanzienlijk verminderen.

3. Regelmatig de haarpunten knippen

Het regelmatig knippen van de haarpunten is een belangrijke stap om gespleten haarpunten te verwijderen en je haar gezond te houden. Door regelmatig de gespleten punten te verwijderen, voorkom je dat gespleten haarpunten zich verspreiden en het haar broos maken. Een knipbeurt elke 6-8 weken wordt over het algemeen aanbevolen om gespleten haarpunten tot een minimum te beperken en de haargroei te bevorderen.

Een professionele kapper kan de haarpunten zo knippen dat ze gezond en sterk blijven, terwijl de gespleten punten worden verwijderd. Ze kunnen ook aanbevelingen doen voor de juiste haarverzorging en persoonlijke tips geven om het haar te beschermen tegen verdere schade. Door regelmatig de haarpunten te knippen en gebruik te maken van hoogwaardige tools en producten, kun je de gezondheid van je haar behouden en gespleten haarpunten effectief voorkomen.

4. Beperkt gebruik van warmte stylingtools

Beperkt gebruik van warmte stylingtools is cruciaal om het haar te beschermen tegen hitteschade en gespleten haarpunten te voorkomen. Stijltangen, krultangen en föhns kunnen het haar uitdrogen en de structuur verzwakken, wat kan leiden tot gespleten haarpunten. Als je deze stylingtools echter niet wilt missen, moet je enkele voorzorgsmaatregelen nemen.

Gebruik altijd een hittebeschermende spray voordat je stylingtools gebruikt om het haar te beschermen tegen de schadelijke effecten van hitte. Een hittebeschermende spray vormt een beschermende barrière rond het haar en minimaliseert de schade die door de styling wordt veroorzaakt.

Het is ook belangrijk om de temperatuur van de stylingapparaten tot een minimum te beperken. Overmatige hitte kan het haar sterk belasten en schade veroorzaken. Gebruik de laagste temperatuur die nodig is voor het gewenste stylingresultaat en verkort de stylingtijd om te voorkomen dat het haar uitdroogt en splitst.

5. Een uitgebalanceerd dieet

Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol in de gezondheid van het haar en kan helpen gespleten haarpunten te voorkomen. Het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te eten en voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Eiwit is bijzonder belangrijk, omdat het het bouwmateriaal voor het haar is en helpt de structuur te versterken en het haar gezond te houden. Voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten en noten zijn uitstekende eiwitbronnen die in het dieet moeten worden opgenomen.

Naast eiwitten zijn ook vitaminen en mineralen zoals vitamine A, vitamine E, vitamine C, B-vitaminen, zink en ijzer belangrijk voor de gezondheid van het haar. Deze voedingsstoffen bevorderen de haargroei, versterken de haarzakjes en verbeteren de haarstructuur.

Voldoende hydratatie is ook cruciaal om het haar gehydrateerd te houden en gespleten haarpunten te voorkomen. Drink dagelijks voldoende water om ervoor te zorgen dat je lichaam en haar voldoende gehydrateerd zijn.

In sommige gevallen kan het moeilijk zijn om alle benodigde voedingsstoffen alleen via voeding binnen te krijgen. In dergelijke gevallen kunnen voedingssupplementen een nuttige aanvulling zijn. Voedingssupplementen zoals biotine kunnen de haargroei ondersteunen en de gezondheid van het haar verbeteren.

6. Oliën zijn een natuurlijke en effectieve optie

Oliën zijn een natuurlijke en effectieve manier om droog en gespleten haar te behandelen. Ze bevatten essentiële voedingsstoffen en hydraterende stoffen die diep in de haarstructuur kunnen doordringen en het haar van binnenuit kunnen voeden. Een van de populairste oliën voor haarverzorging is ricinusolie. Rijk aan omega-9-vetzuren dringt ricinusolie diep door in de haarstructuur en hydrateert, wat droge, gespleten punten revitaliseert. Het kan worden gebruikt als een haarbehandeling 's nachts of als een leave-in behandeling voor een gezonde glans en verminderde frizz.

Castor Olie – Multi olie voor haar en huid
Ricinusolie voor droge huid, haar, wenkbrauwen en wimpers
+16.000 reviews
Normale prijs €15,99
Aanbiedingsprijs €15,99 Normale prijs
Castor Olie – Multi olie voor haar en huid - Ricinusolie voor droge huid, haar, wenkbrauwen en wimpers

Conclusie

Het is belangrijk te benadrukken dat gespleten haarpunten een veelvoorkomend probleem zijn dat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder mechanische stress, chemische blootstelling, omgevingsstress, gebrek aan verzorging en te vaak wassen.

Gespleten haarpunten kunnen het haar er dof en broos uit laten zien en kunnen, indien niet behandeld, leiden tot verdere schade. Het herstellen van gespleten haarpunten is een uitdaging omdat het beschadigde haar niet kan worden hersteld. Daarom is het voorkomen van gespleten haarpunten cruciaal.

Door het gebruik van hoogwaardige haarverzorgingsproducten, milde haarbehandelingen, het regelmatig knippen van de haarpunten, het beperken van het gebruik van warmte stylingtools, een uitgebalanceerd dieet, voldoende hydratatie en het gebruik van oliën, kun je het risico op gespleten haarpunten minimaliseren en je haar gezond en sterk houden. Door deze tips te volgen en aandacht te besteden aan de behoeften van je haar, kun je ervoor zorgen dat je haar glanzend, soepel en vrij van gespleten haarpunten blijft.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram