Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Deodorant zonder aluminium en parfum

Deodorants zonder aluminium zijn populair geworden bij velen. Dit komt door een aantal verschillende voordelen die je alleen krijgt met een deodorant zonder aluminium.

Een paar jaar geleden begonnen onderzoeken naar de effecten van aluminium, sindsdien hebben aluminiumvrije producten aan populariteit gewonnen.

In deze gids leer je waarom deodorants zonder aluminium de afgelopen jaren zo populair zijn geworden. Je kunt lezen over de effecten van aluminium, de voor- en nadelen, redenen om een deodorant zonder aluminium als je volgende deodorant te overwegen en nog veel meer.

We duiken diep in het onderwerp en begeleiden je door het selectieproces van deodorants om ervoor te zorgen dat je een deodorant krijgt die aan je behoeften voldoet.

We beginnen met een nadere blik op de stof aluminium en waarom het schadelijk kan zijn wanneer het in deodorants wordt gedaan en aan ons consumenten wordt verkocht.

Intim Deo
intieme deodorant tegen ongewenste geur en irritatie in de intieme omgeving
+15.000 reviews
Normale prijs €11,99
Aanbiedingsprijs €11,99 Normale prijs
Intim Deo - intieme deodorant tegen ongewenste geur en irritatie in de intieme omgeving

Aluminium in deodorant

Een Noors onderzoek toonde aan dat we veel aluminium in ons lichaam opnemen door het gebruik van deodorants.

Daarnaast voerde een team van onderzoekers een andere studie uit waarbij producten die aluminium bevatten werden getest op ratten en muizen. De resultaten waren opvallend en behoorlijk zorgwekkend, omdat bleek dat te veel aluminium in het lichaam kan leiden tot schade aan het centrale zenuwstelsel.

Aluminium in deodorant en antitranspirant producten in het algemeen werd plotseling een hot topic van debat. Steeds meer consumenten begonnen de productiebedrijven in een andere richting te trekken, en de afgelopen jaren zijn er steeds meer goede deodorants zonder aluminium op de markt verschenen.

Helaas is aluminium in deodorants en antitranspiranten nog steeds heel gewoon. Het zijn de aluminiumzouten in antitranspirant deodorants die de zweetproductie tegengaan en ons dus helpen om de hele dag zweet- en geurvrij te blijven.

Helaas is er een gezondheidsrisico verbonden aan te veel aluminium in het lichaam, omdat het schade aan ons centrale zenuwstelsel kan veroorzaken.

Aangezien we al veel aluminium consumeren via ons voedsel en dranken, hebben we niet meer van de stof nodig van bijvoorbeeld antitranspiranten.

Aluminium in deodorant moet daarom zoveel mogelijk worden vermeden, en tegenwoordig kun je gemakkelijk een deodorant zonder aluminium vinden die nog steeds werkt om zweetgeur gedurende de dag te remmen. Deze producten gebruiken andere natuurlijke ingrediënten in plaats van aluminium.

Later in deze gids vertellen we je over effectieve deodorants zonder aluminium en waar je ze kunt vinden. Deodorants en roll-ons zonder aluminium kunnen direct na het scheren van de oksels worden gebruikt. Normaal gesproken moet je vermijden om direct na het scheren deodorant aan te brengen, omdat de huid meer blootgesteld is aan de opname van de stoffen in de deodorant.

Dit is een groot probleem als je een antitranspirant met aluminium gebruikt.

Deodorants zonder aluminium die werken

Bij het zoeken naar een deodorant zonder aluminium die werkt, is het belangrijk om te kijken naar welke andere ingrediënten een deodorant ook bevat. Het is tegenwoordig relatief eenvoudig om een deodorant zonder aluminium te vinden, maar er zijn nog steeds grote verschillen tussen de individuele producten op de markt als het gaat om andere toevoegingen en chemicaliën.

Als je last hebt van allergieën, moet je hier ook rekening mee houden en het productlabel bekijken om er zeker van te zijn dat je een deodorant zonder aluminium krijgt die werkt zonder je allergie te activeren.

Natuurlijk, om een goede en effectieve aluminiumvrije deodorant te vinden die werkt, heb je andere ingrediënten nodig om het gewenste effect te garanderen. Een goed alternatief is bijvoorbeeld melkzuuresters, die de huid binnendringen en de bacteriën bestrijden die geuren en problemen met de zweetproductie veroorzaken.

Checklist voor de perfecte deodorant:

  • Roll-on deodorant zonder parabenen, parfum of aluminium.
  • Bevat melkzuuresters om geuren tegen te gaan.
  • Gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, dus het werkt effectief en houdt de hele dag stand ondanks fysieke activiteit.
  • De deodorant heeft een kalmerend effect dat irritatie vermindert, waardoor het ideaal is na haarverwijdering of scheren.
  • Het beschermt ook de gevoelige huid onder de armen, waar geur en transpiratie vaak voorkomen en waar deodorant wordt gebruikt.

Intim Deo
intieme deodorant tegen ongewenste geur en irritatie in de intieme omgeving
+15.000 reviews
Normale prijs €11,99
Aanbiedingsprijs €11,99 Normale prijs
Intim Deo - intieme deodorant tegen ongewenste geur en irritatie in de intieme omgeving

Deodorant voor vrouwen

Als je op zoek bent naar een deodorant voor vrouwen die ook zacht is voor de huid, is een deodorant zonder aluminium een geweldige optie. Er zijn veel geurvrije deodorants die je de hele dag geurvrij houden. Als je een vrouwelijke geur wilt, kan het kiezen van een geurvrije deodorant lastig zijn.

Wees je in dit geval bewust dat geparfumeerde antitranspiranten schadelijke stoffen kunnen bevatten die de huid kunnen irriteren en in het ergste geval kunnen leiden tot allergieën of andere aandoeningen.

Dus als je aan de veilige kant wilt zijn en zweet en geur wilt verminderen, kies dan voor een deodorant zonder aluminium en parfum.

Deodorant voor mannen

Als je daarentegen op zoek bent naar een deodorant die mannen kunnen gebruiken om van zweetgeur af te komen, moet je ook een deodorant zonder aluminium overwegen.

Opnieuw zorgt een aluminiumvrije deodorant ervoor dat je geen risico loopt op schade aan je centrale zenuwstelsel door overmatige aluminiumopname in het lichaam.

Als je een deodorant voor mannen nodig hebt die zweet en geur de hele dag weghoudt, kun je een aluminiumvrije deodorant proberen. Kies een roll-on die gemakkelijk aan te brengen is na zowel het scheren als douchen en die een verzachtend effect heeft op de vers geschoren en delicate huid onder de armen.

Een deodorant voor mannen kan gemakkelijk zweet en geur weghouden en zorgt de hele dag voor een frisse adem, zonder de noodzaak van parfum.

Deodorant zonder aluminium

Er zijn veel goede redenen om te kiezen voor een deodorant zonder aluminium, en het grootste en voornaamste voordeel is duidelijk dat je het risico op overmatige aluminiumopname in je lichaam vermindert. Aangezien te veel aluminium het risico op schade aan je centrale zenuwstelsel kan vergroten, moet je doen wat je kunt om je inname te verminderen. Een deodorant zonder aluminium is een goede stap in deze richting, aangezien je al aluminium consumeert via je dagelijkse dieet omdat aluminium in de grond wordt gevonden.

De aluminiumzouten in antitranspiranten met aluminium hebben een zweetverminderend effect en bestrijden ook geur. Een deodorant zonder aluminium kan je gemakkelijk geurvrij houden terwijl je het risico op schade aan je centrale zenuwstelsel vermijdt.

Intim Deo
intieme deodorant tegen ongewenste geur en irritatie in de intieme omgeving
+15.000 reviews
Normale prijs €11,99
Aanbiedingsprijs €11,99 Normale prijs
Intim Deo - intieme deodorant tegen ongewenste geur en irritatie in de intieme omgeving

Roll-on deodorant zonder aluminium

Het is een goed idee om te kiezen voor een roll-on deodorant zonder aluminium in plaats van een spray. Dit komt omdat spray deodorants onnodige en schadelijke stoffen bevatten die je net zo goed kunt vermijden.

Met een roll-on zonder aluminium of een deodorantstick vermijd je deze onnodige stoffen en bereik je hetzelfde effectieve resultaat. Een goede aluminiumvrije roll-on houdt je de hele dag geurvrij.

Een goede roll-on zonder aluminium is ook geschikt voor atleten en mensen die in het algemeen veel sporten. Zelfs na een uur in de sportschool of een hectische voetbalwedstrijd houdt de deodorant geur en zweet onder controle.

Deo zonder aluminium en parfum

De meeste aluminiumvrije deodorants bevatten parfum. Je moet echter een deodorant zonder aluminium en geur kiezen.

Natuurlijk, als je last hebt van allergieën, moet je vanaf het begin een deodorant zonder aluminium en geur kiezen. Maar zelfs als je nog geen allergische reacties hebt ervaren, kun je net zo goed een geurvrije deodorant overwegen om het risico op het ontwikkelen van allergieën later te vermijden.

En naarmate de focus op aluminiumvrije deodorants is gegroeid, is ook het assortiment producten beschikbaar gegroeid. Dit betekent dat je gemakkelijk een deodorant zonder aluminium en parfum kunt krijgen die nog steeds een fris en geurig dagelijks leven kan garanderen.

Deodorant test

Veel onderzoekers en consumentenstudies hebben aangetoond dat deodorants die aluminium bevatten schadelijk kunnen zijn voor het centrale zenuwstelsel als we er te veel van in het lichaam opnemen over een lange periode.

Als gevolg van deze deodoranttest is de vraag naar aluminiumvrije alternatieven gestaag gegroeid in de afgelopen jaren, en de trend zet zich in dezelfde richting voort.

Daarom, uit respect voor de behoeften en gezondheid van consumenten, bieden verschillende fabrikanten nu varianten aan die aan de eisen voldoen. Dit zorgt ervoor dat deodorants zonder aluminium, geur en parabenen gemakkelijk en direct beschikbaar zijn voor consumenten, wat zorgt voor een gezonder lichaam en het vermijden van allergische reacties.


De beste deodorant

Er zijn veel deodorants op de markt, en veel van de grote merken concurreren dagelijks om de gunst van de consument.

Maar wat maakt een goede deodorant? Nou, dat hangt helemaal af van je deodorantbehoeften. Bij Australian Bodycare richten we ons op producten met natuurlijke ingrediënten die het lichaam niet schaden, maar toch de gewenste taken uitvoeren voor de betreffende persoon.

Daarom raden we aan om te kiezen voor een deodorant zonder aluminium, parabenen of geur.

Een deodorant vrij van parfum, parabenen en aluminium houdt zweet en geur weg zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën en andere stoffen.

Je vermijdt aluminium en het risico op schade aan je centrale zenuwstelsel. Een deodorant die melkzuuresters bevat in plaats van aluminiumzouten bestrijdt effectief ongewenste zweetgeur. De aluminiumvrije deodorant zal blijven vechten tegen de bacteriën die geur veroorzaken.

Daarnaast moet je je ervan bewust zijn dat de huid extra gevoelig en absorberend is voor aluminium en andere schadelijke stoffen als je net je oksels hebt geschoren of snijwonden en schrammen hebt. De beste deodorant is daarom ook een deodorant die deze risico's niet creëert en direct na het scheren of schrapen van oksels kan worden aangebracht.

Je kunt ook kiezen voor een deodorant die anti-irriterende ingrediënten bevat, zoals Tasmanische peper. Zo'n deodorant kan ronduit prettig en behulpzaam zijn na het scheren van je oksels. Het is ook een geweldige deodorant voor droge huid.

Intim Deo
intieme deodorant tegen ongewenste geur en irritatie in de intieme omgeving
+15.000 reviews
Normale prijs €11,99
Aanbiedingsprijs €11,99 Normale prijs
Intim Deo - intieme deodorant tegen ongewenste geur en irritatie in de intieme omgeving

Okselzweet

Okselzweet en geur zijn een groot probleem voor veel tieners en volwassenen. We hebben allemaal dat vervelende gevoel ervaren van regelmatig wassen en deodorant gebruiken - misschien zelfs bijna dagelijks - en toch ontwikkelt zich nog steeds een zweetgeur onder de armen.

Het is echt vervelend en irritant, en het kan voor velen van ons een grote overlast zijn. Als je ook last hebt van okselgeur ondanks grondig wassen of frequent gebruik van deodorant, kan het eigenlijk door de deodorant zelf komen.

Volgens een studie van onderzoekers van de Universiteit van Gent in België, blijkt dat de overgrote meerderheid van antitranspirant-deodorants het probleem van okselgeur juist kan verergeren.

Dit komt omdat de deodorants aluminium bevatten, dat zelf effectief zweet bestrijdt door het te blokkeren. Het probleem ontstaat dan omdat de slechte bacteriën die we allemaal onder onze armen hebben meer groeien omdat ze niet oplossen en samen met het zweet worden afgevoerd.

En het zijn deze bacteriën die je geur erger kunnen maken, wat leidt tot meer okselzweetgeur. Dus, al met al, zou je antitranspirant-deodorants die aluminium bevatten moeten vermijden omdat ze het probleem van zweet en geur daadwerkelijk kunnen verergeren - naast het verhoogde risico op schade aan het centrale zenuwstelsel door overmatige opname van aluminium.

Als je serieus bent over het aanpakken van okselzweet, overweeg dan over te schakelen op een deodorant zonder aluminium. Je kunt beginnen met het gebruiken van de nieuwe deodorant voor een periode om te zien hoe het je geur en zweetproductie beïnvloedt.

Kies een roll-on deodorant die melkzuuresters bevat in plaats van aluminium, die zweet niet blokkeert maar onderarmbacteriën vermindert. Dit zorgt voor een geurvrij dagelijks leven zonder je lichaam onnodig te schaden met twijfelachtige stoffen.

Ongevraagde geur onder de armen

Als je ruikt onder je armen en niet noodzakelijkerwijs lijdt aan overmatige zweetproductie, kan het zijn omdat de antitranspiranten die je gebruikt niet daadwerkelijk het gewenste effect hebben, maar het probleem eigenlijk verergeren.

Zoals we hierboven vermeldden, kan dit zijn omdat de antitranspiranten de huid binnendringen en het zweet blokkeren maar niet de geur. Daarom ruik je nog steeds onder je armen omdat de bacteriën en huidschimmel onder je armen beginnen te overwoekeren en nog meer geur veroorzaken.

Dus, als je last hebt van okselgeur, zorg er dan voor dat je een deodorant gebruikt die een frisse geur biedt en ook de onderarmbacteriën bestrijdt die de geur veroorzaken.


Aluminiumallergie

In zeldzame gevallen kan aluminiumallergie optreden als gevolg van verhoogde opname van aluminium. Er is echter geen empirisch bewijs dat het natuurlijke aluminium dat we dagelijks via ons voedsel opnemen symptomen kan veroorzaken.

Helaas bestaat het risico op het ontwikkelen van aluminiumallergie als gevolg van aluminiumhoudende vaccins. Dit treft meestal kinderen, maar ook volwassenen kunnen risico lopen - dus als je hierover bezorgd bent, praat dan met je arts voordat je gevaccineerd wordt of je kind laat vaccineren.

Aluminium wordt in sommige vaccins gebruikt omdat het helpt het vaccin effectief te laten werken door het immuunsysteem meer te stimuleren. Maar zoals gezegd, kan dit resulteren in een allergische reactie, meestal gezien als een bult in het onderhuidse weefsel op de plaats van de vaccinatie.

Als je last hebt van aluminiumallergie, moet je deodorants die aluminium bevatten vermijden. En helaas wordt deze stof in de overgrote meerderheid van antitranspiranten gevonden, aangezien de aluminiumzouten effectief zweet blokkeren. Maar omdat het ook schadelijk is, zijn er een aantal producten ontwikkeld die aluminiumvrij zijn.

Als je een aluminiumallergie hebt of simpelweg de opname van aluminium in je lichaam door deodorants wilt vermijden, kun je in plaats daarvan een deodorant zonder aluminium gebruiken.

Gevaarlijke stoffen

Als je bezorgd bent dat je deodorant gevaarlijke stoffen bevat die je huid of lichaam schaden, ben je zeker niet de enige.

Naarmate meer en meer studies aan het licht zijn gekomen, is gebleken dat een relatief groot deel van de cosmetica- en deodorantmarkt producten bevat met schadelijke en gevaarlijke stoffen. Dit heeft ertoe geleid dat veel meer mensen veel meer bewust zijn geworden van de gevaarlijke stoffen, waardoor fabrikanten de mogelijkheid en de stimulans krijgen om veilige alternatieven te ontwikkelen en aan te bieden.

In 2015 publiceerde de Deense Consumentenraad Think een grote studie van 115 van de meest populaire deodorants op de markt. En het bleek dat niet minder dan één op de vier producten schadelijke stoffen bevatte.

Met andere woorden, 25% van de markt bevatte gevaarlijke stoffen die ofwel allergene, hormoonverstorende of op andere wijze schadelijk voor het lichaam waren.

Vooral aluminium en triclosan zijn onder de grootste boosdoeners, aangezien ze de natuurlijke balans van het lichaam negatief kunnen beïnvloeden. Triclosan kan een hormoonverstoorder zijn, en aluminium vormt een risico op schade aan het centrale zenuwstelsel.

Hormoonverstorende stoffen in deodorants kunnen bijdragen aan verminderde spermakwaliteit bij mannen en vroegtijdige puberteit bij vrouwen.

Zorg er daarom altijd voor dat je het etiket van de deodorant die je hebt gekozen leest voordat je deze koopt - op deze manier kun je ervoor zorgen dat de ingrediënten en stoffen in de betreffende deodorant noch gevaarlijk noch schadelijk zijn.

Als je niet zeker weet wat de afzonderlijke ingrediënten en stoffen zijn en of ze gevaarlijk zijn, kun je op zoek gaan naar meer gedetailleerde informatie over de afzonderlijke stoffen om erachter te komen wat ze zijn.


Veelgestelde Vragen


Is aluminiumchloride gevaarlijk?

Aluminiumchloride staat ook bekend als aluminium, aluminiumchloride en aluminiumzouten. Aluminiumchloride is de stof die de productie van okselzweet remt bij het gebruik van een antitranspirant die aluminium bevat.

Je hebt je misschien afgevraagd 'Is aluminiumchloride gevaarlijk?' en het korte antwoord op deze vraag is: Het kan gevaarlijk zijn als het in overmatige hoeveelheden in het lichaam wordt opgenomen.

Aluminium, en dus ook aluminiumchloride, komt voor in de bodem en we nemen het dagelijks op in ons lichaam via ons voedsel en dranken. Dit is volkomen natuurlijk en vrijwel onvermijdelijk.

We moeten echter niet te veel aluminium consumeren, aangezien het gevaarlijk kan zijn en volgens onderzoeken schade aan het centrale zenuwstelsel kan veroorzaken. Je moet er daarom voor zorgen dat je niet te veel aluminiumchloride opneemt, en een van de grootste boosdoeners als het gaat om verhoogde opname van de stof is het gebruik van deodorant met aluminium op open huid.

Open huid is de term voor de conditie van je okselhuid wanneer je net hebt geschoren, bijvoorbeeld. Hier is de opname van aluminium en andere stoffen hoger en dus gevaarlijker voor het lichaam.

Dus, alles bij elkaar: Aluminiumchloride is gevaarlijk als je er te veel van in je lichaam opneemt - overweeg over te schakelen naar een deodorant zonder aluminium en dus zonder aluminiumchloride.


Welke deodorant zonder aluminium moet je kiezen?

Welke deodorant is aluminiumvrij en hoe zorg je ervoor dat dit het geval is? Kort gezegd, je kunt altijd naar het productetiket kijken om te controleren welke ingrediënten en stoffen de betreffende deodorant bevat.

Als je een deodorant zonder aluminium wilt, zorg er dan voor dat het etiket niets zegt over aluminium of aluminiumchloride.

Kijk in plaats daarvan naar een deodorant met melkzuuresters, die ook effectief zweet en geur bestrijden.

We raden aan om advies en begeleiding te vragen bij de apotheek over welke deodorant zonder aluminium je moet kiezen.


Waarom zit er aluminium in deodorants?

Het antwoord op de vraag 'Waarom zit er aluminium in deodorant' is vrij eenvoudig. Het is simpelweg omdat de stof aluminiumchloride de huid binnendringt en de klieren en poriën afsluit die anders zweet zouden laten ontsnappen.

Dit resulteert in minder zweten gedurende de dag - het zogenaamde antitranspiranteffect dat de meesten van ons graag willen bereiken.

Aluminium is een bekende stof, vandaar dat het in veel deodorants wordt gebruikt. Echter, in de afgelopen jaren zijn er twijfels gerezen over de mogelijke bijwerkingen van overmatige aluminiuminname.

Als je je zorgen maakt over het opnemen van te veel aluminium in je lichaam en het risico loopt je centrale zenuwstelsel te beschadigen, kun je beginnen met het gebruiken van een deodorant zonder aluminium.


Is aluminium in deodorants gevaarlijk?

Zoals we in de bovenstaande secties hebben aangeraakt, is aluminium in deodorant gevaarlijk als je te veel van de stof in je lichaam opneemt.

Aangezien ons voedsel ook van nature aluminiumchloride uit de bodem bevat, nemen we al veel aluminium op die manier.

En hoewel het veel vereist om te veel aluminium op te nemen - tenminste volgens de meeste onderzoeken - is het risico er nog steeds. Overweeg dus om helemaal geen deodorant te gebruiken, of schakel over naar een deodorant zonder aluminium.


Wat is de beste deodorant?

Welke deodorant is de beste en waarom? Het antwoord op deze vraag is inherent subjectief. Het hangt grotendeels af van wat jouw situatie, behoeften en wensen voor een deodorant zijn.

Als je aan de veilige kant wilt zijn wat betreft potentieel schadelijke stoffen in je deodorant, moet je een deodorant zonder aluminium, parabenen en geurstoffen gebruiken.

Er zijn tegenwoordig vrij veel van deze deodorants op de markt, en je kunt gemakkelijk een deodorant vinden die je niet per se de hele dag naar rozen laat ruiken, maar je een frisse en neutrale geur geeft gedurende de dag.


Wanneer moet je deodorant gebruiken?

Wanneer je moet beginnen met het gebruiken van deodorant hangt af van je behoeften. Aangezien de meeste mensen voor het eerst zweet- en geurproblemen ervaren tijdens de puberteit, is er geen reden om deodorant te gebruiken voor deze fase.

Je moet je deodorant op droge huid gebruiken, niet wanneer je net uit de douche stapt. Sommige deodorants moeten ook niet worden gebruikt op de huid wanneer je net hebt geschoren. Dit komt omdat de huid op dit moment veel meer vatbaar is voor de schadelijke stoffen in de deodorant.

Echter, als je een onschadelijke deodorant zonder aluminium en parfum gebruikt, kun je deze direct na haarverwijdering en scheren gebruiken. Zo bevatten sommige deodorants verzachtende en anti-irriterende actieve stoffen die eigenlijk goed zijn voor vers geschoren huid.


Welke deodorants zijn aluminiumvrij?

Welke deodorants zijn aluminiumvrij en waarom zou ik ze kiezen? Het is vrij eenvoudig om erachter te komen welke deodorants aluminiumvrij zijn - kijk gewoon naar het productetiket of de technische productbeschrijving (indien online) voordat je koopt.

Als er aluminium in het product zit, moet de beschrijving of verklaring dit aangeven, zodat je gemakkelijk kunt beoordelen of de betreffende deodorant aluminium bevat of niet.

Aluminium kan verschillende namen hebben op een productetiket, waaronder aluminiumchloride, aluminiumchloride, aluin en aluminiumzouten. Als je na het kijken naar het etiket of het lezen van de productbeschrijving nog steeds onzeker bent, neem dan contact op met de retailer om te vragen naar het aluminiumgehalte.

Het is altijd een goed idee om een deodorant zonder aluminium te kiezen, aangezien dit ervoor zorgt dat je niet het risico loopt te veel aluminium in je lichaam op te nemen - in ieder geval niet via je deodorant. Als je je ook zorgen maakt over het ontwikkelen van allergieën, kun je ook kiezen voor een deodorant zonder parfum, aangezien parfum allergieën en allergische reacties kan uitlokken in het ergste geval.

Intim Deo
intieme deodorant tegen ongewenste geur en irritatie in de intieme omgeving
+15.000 reviews
Normale prijs €11,99
Aanbiedingsprijs €11,99 Normale prijs
Intim Deo - intieme deodorant tegen ongewenste geur en irritatie in de intieme omgeving

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram