Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn aften in de keel, gehemelte en keelholte?

Aften in de keel, op het gehemelte en in de keelholte ontstaan als pijnlijke zweren en kunnen variëren in grootte en locatie. Deze zweren kunnen worden veroorzaakt door infecties, allergische reacties of schade veroorzaakt door hitte of chemicaliën.

Definitie

Aften zijn kleine zweren die in de mond verschijnen, zoals op de tong, het gehemelte, in de keel of aan de binnenkant van de wangen. Ze kunnen in grootte variëren en soms doen ze pijn of veroorzaken ze een branderig gevoel.

Stress, vitaminetekorten en irritatie door ziektes kunnen deze zweren veroorzaken. Mensen kunnen ze verschillend ervaren; sommigen krijgen ze vaak, terwijl anderen zelden problemen hebben.

Oorzaken van aften

Veel dingen kunnen leiden tot de ontwikkeling van aften in de mondstreek. Stress kan een grote boosdoener zijn. Het put het lichaam uit en kan ervoor zorgen dat zweren gemakkelijk verschijnen. Vitaminegebrek speelt ook een grote rol.

Zonder voldoende vitaminen werkt het afweersysteem van het lichaam niet goed. Dit maakt de mondholte kwetsbaarder voor aanvallen. Bepaalde ziekten zoals diabetes en coeliakie kunnen ook het risico verhogen. Deze aandoeningen verstoren de balans van het lichaam en kunnen leiden tot problemen in de mond.

Bacteriën en virussen zijn vaak de oorzaak van deze irritaties. Een simpele verkoudheid of waterpokken kunnen bijvoorbeeld aften veroorzaken. Medicijnen en bepaalde chemicaliën in alledaagse producten dragen ook bij.

Tandpasta met natriumlaurylsulfaat kan sommige mensen meer irriteren dan anderen. Slechte mondhygiëne of niet regelmatig naar de tandarts gaan creëert een omgeving waar bacteriële en schimmelinfecties welig tieren.

Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong
Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong - Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong

Symptomen van aften in de keel, gehemelte en keelholte

Aften in de keel, op het gehemelte en in de keelholte kunnen keelpijn, ongemak bij het slikken en rode vlekken of zweren in de mond en keelholte veroorzaken. Deze symptomen kunnen steken en algemeen ongemak veroorzaken dat aandacht vereist.

Keelpijn

Keelpijn is irritatie van het slijmvlies in de keel. Het gebeurt vaak na overmatig hoesten of door ziektes. Deze pijn kan scherp aanvoelen en het slikken bemoeilijken. Meestal verdwijnt de pijn vanzelf binnen een week.

Een zwelling in de keel moet door een arts worden gecontroleerd. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen ernstige problemen achter de pijn zitten. Symptomen monitoren en snel handelen kan helpen om grotere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Steken en ongemak bij het slikken

Steken en ongemak bij het slikken kunnen tekenen zijn van aften in de keel, op het gehemelte of in de keelholte. Deze zweren kunnen ongemak veroorzaken, vooral bij het eten of drinken. Oorzaken van deze aandoening kunnen verschillende factoren omvatten, zoals infecties, verwondingen of irritatie van het slijmvlies.

Rode vlekken of zweren in de mond en keelholte

Rode vlekken of zweren in de mond en keelholte kunnen tekenen zijn van aften in de keel, op het gehemelte en in de keelholte. Deze zweren kunnen pijn en ongemak veroorzaken bij het slikken. Er kan een verband zijn tussen stress of vitaminetekorten en het optreden van deze zweren.

Goede mondhygiëne en het versterken van het immuunsysteem kunnen helpen om deze symptomen te voorkomen en te verlichten.

Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong
Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong - Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong

Behandeling en preventie van aften in de keel, gehemelte en keelholte

Spoelen met zout water kan de pijn verlichten en het genezingsproces versnellen. Lokale anesthetica kunnen ook helpen om ongemak te verminderen. Mondhygiëne en het versterken van het immuunsysteem zijn essentieel om toekomstige gevallen te voorkomen.

Pijnverlichting

Pijnverlichting kan worden bereikt door verschillende methoden, waaronder:

1. Spoelen met een bacteriedodende mondspoeling die chloorhexidine bevat om pijn te verlichten en genezing te bevorderen.

2. Spoelen met zout water om ontstekingen en ongemak in de keel te helpen verminderen.

3. Het gebruik van lokale anesthetica zoals medicinale pastilles of vrij verkrijgbare medicijnen voor directe pijnverlichting.

4. Goede mondhygiëne, inclusief regelmatig poetsen en flossen om infecties te voorkomen en het genezingsproces te versnellen.

5. Het versterken van het immuunsysteem door een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging om het lichaam te helpen infecties te bestrijden en sneller te genezen.

Zoutwater spoeling

Spoelen met zout water helpt om ontstekingen te verminderen en optimale omstandigheden voor genezing te creëren. Het is een effectieve en natuurlijke methode voor de behandeling van aften in de keel, op het gehemelte en in de keelholte. Hier zijn enkele voordelen van spoelen met zout water:

1. Vermindert bacteriën: Zoutwateroplossingen kunnen helpen om het aantal schadelijke bacteriën in het keelgebied te verminderen.

2. Verlicht pijn: Spoelen met zout water kan de pijn die gepaard gaat met aften verlichten door een kalmerend effect te creëren op geïrriteerde gebieden.

3. Bevordert genezing: Het milde desinfecterende effect van zout water kan het genezingsproces bevorderen door de zweren schoon te maken en ontstekingen te verminderen.

4. Voorkomt infecties: Regelmatig gebruik van zoutwater spoeling kan helpen om infecties te voorkomen en verdere complicaties te vermijden.

5. Vermindert zwelling: Het kan helpen om zwelling en ongemak in het keelgebied te verminderen, waardoor het gemakkelijker wordt om te slikken en te spreken.

6. Veiligheid: Spoelen met zout water is een veilige en betaalbare methode die meestal geen bijwerkingen of interacties met andere medicijnen heeft.

Regelmatig gebruik van zoutwater spoeling kan verlichting bieden en het genezingsproces van aften in de keel, op het gehemelte en in de keelholte versnellen.

Lokale anesthetica

Lokale anesthetica kunnen de pijn van aften in de keel, op het gehemelte en in de keelholte verlichten, evenals het ongemak bij het slikken verminderen. Deze producten zijn verkrijgbaar als vrij verkrijgbare pastilles bij de apotheek. Volg de instructies zorgvuldig op om negatieve bijwerkingen van overmatig gebruik te vermijden. Deze producten moeten alleen tijdelijk worden gebruikt en worden aangevuld met andere behandelingsmethoden zoals spoelen en het voorkomen van verdere uitbraken van aften. Zoek medische hulp bij aanhoudende of verergerende symptomen. Bij frequente of ernstige aften, zoek advies bij een arts of tandarts.

Goede mondhygiëne

Goede mondhygiëne speelt een cruciale rol bij het voorkomen van aften in de keel, op het gehemelte en in de keelholte. Hier zijn enkele effectieve manieren om een goede mondhygiëne te handhaven:

1. Poets je tanden grondig twee keer per dag met fluoride tandpasta om tandplak en bacteriën te verwijderen.

2. Gebruik dagelijks tandzijde om voedseldeeltjes en tandplak tussen de tanden te verwijderen, wat de ontwikkeling van zweren en aften kan voorkomen.

3. Spoel je mond met een alcoholvrije mondspoeling om bacteriën te bestrijden en het risico op infecties te verminderen.

4. Bezoek regelmatig de tandarts voor controles en reinigingen, evenals voor de behandeling van eventuele tandproblemen.

Deze gewoonten kunnen helpen om een gezonde mond zonder aften en andere problemen met betrekking tot de keelholte, keel of gehemelte te behouden.

Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong
Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong
+15.000 reviews
Normale prijs €34,99
Aanbiedingsprijs €34,99 Normale prijs €39,99
Pakket met 5 producten voor dagelijkse verzorging van blaasjes in mond of op tong - Voor de dagelijkse verzorging van aften in de mond en op de tong

Versterken van het immuunsysteem

Om je immuunsysteem te versterken en het risico op aften in de keel, op het gehemelte en in de keelholte te verminderen, kun je deze aanbevelingen volgen:

1. Eet een gezond en gevarieerd dieet dat veel fruit en groenten en volle granen bevat.

2. Beweeg regelmatig om het lichaam sterk te houden en het immuunsysteem actief te houden.

3. Vermijd roken en beperk alcoholgebruik om het immuunsysteem te beschermen.

4. Zorg voor voldoende rust en slaap, aangezien slaapgebrek het immuunsysteem negatief kan beïnvloeden.

5. Minimaliseer stress door middel van meditatie, yoga of andere ontspanningsmethoden, omdat stress het immuunsysteem kan verzwakken.

Deze stappen zullen helpen om de natuurlijke afweer van je lichaam tegen infecties en ziektes te versterken.


Conclusie

Aften in de keel, op het gehemelte en in de keelholte kunnen vervelend zijn en mensen van alle leeftijden treffen. Om deze symptomen te voorkomen en te beheersen, is een goede mondhygiëne essentieel. Regelmatig spoelen met zout water of chloorhexidine kan niet alleen de symptomen verlichten, maar ook helpen om een gezond mondmilieu te handhaven dat het risico op toekomstige uitbraken vermindert. Als je aanhoudende keelpijn of frequente aften hebt die langer dan een week duren, is het belangrijk om advies en behandeling van een tandarts in te winnen om ervoor te zorgen dat er geen onderliggende problemen zijn die aandacht vereisen.


FAQ


Waarom krijg ik aften in mijn keel?

Aften in de keel kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder virusinfecties zoals hand-, mond- en voetziekte, herpes simplex of reacties op bepaalde bacteriën. Andere oorzaken kunnen auto-immuunziekten, stress, hormonale veranderingen of een slecht dieet zijn.


Hoe worden aften effectief behandeld?

De behandeling van aften hangt af van de oorzaak. Milde pijnverlichting kan worden bereikt met mondspoelingen die hyaluronzuur bevatten. Voor virusgerelateerde aften kan symptoombestrijding de focus zijn, terwijl bacteriële infecties antibiotica kunnen vereisen. Zorg voor een goede mondhygiëne en vermijd irriterende voedingsmiddelen.


Wanneer moet ik een arts raadplegen voor mijn aften?

Raadpleeg een arts als de aften aanhouden, verergeren, of als je hoge koorts, hevige pijn, moeite met eten of drinken ervaart, of als de aften zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Dit kan wijzen op een ernstigere aandoening die professionele behandeling vereist.


Bronnen:

medicalnewstoday.com

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram