Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Algemene informatie over schimmelinfecties en schimmelinfectie navel

Overal op de huid leven kleine hoeveelheden schimmels, die zich voeden met dode huidcellen. Deze veroorzaken op zichzelf geen ongemak of hinder. Maar door verschillende oorzaken kunnen de schimmels zich vermenigvuldigen en zo talrijk worden dat ze overgaan in een schimmelinfectie.

Schimmelinfecties op de huid komen vaak voor op behaarde plaatsen en in huidplooien, zoals de oksels, de huid onder de borsten en in de navel.


Hoe komt een schimmelinfectie navel tot uiting?

Een schimmelinfectie in de navel geeft symptomen als een rode, jeukende huiduitslag die lijkt op eczeem. De navel kan rood en erg pijnlijk zijn. Huidschimmel wordt ook wel schurft genoemd omdat het gepaard kan gaan met schubachtige huidschilfers. Er kunnen wat schilfertjes of schuim uit de navel komen, en de huid kan algemeen geïrriteerd zijn.

De rode, schilferige huid kan zich rond de navel voortzetten en is duidelijk gescheiden van de omringende 'gezonde' huid.

De eczeemachtige huid kan erg prikken en jeuken, en er kunnen kleine blaasjes ontstaan die kunnen uitgroeien tot zweertjes.

Behalve de rode, geïrriteerde en eventueel schilferige huid is een van de symptomen van een schimmelinfectie in de navel ook een onaangename geur. De geur ontstaat doordat de navel een goede verstopplaats is voor allerlei bacteriën.

2–pak tegen stinkende navel
Verhelpt stank, veroorzaakt door ontsteking navel, bacteriën of irritatie
+15.000 reviews
Normale prijs €31,99
Aanbiedingsprijs €31,99 Normale prijs €35,99
2–pak tegen stinkende navel - Verhelpt stank, veroorzaakt door ontsteking navel, bacteriën of irritatie

De navel is een bom van bacteriën - daarom krijg je schimmelinfectie navel

Je navel is een erg afgezonderde plaats op je lichaam, zodat bacteriën er verscholen kunnen leven. Het lichaam zit vol bacteriën, sommige leven op droge plaatsen, andere op vettige, terwijl een derde soort in een vochtige omgeving leeft.

En het zijn huidplooien als de navel die een vochtig milieu vormen, en dat is voor schimmels wat water is voor vissen. Hier kunnen ze echt gedijen. Het vochtige milieu in de navel geeft een enorme stimulans aan de overigens natuurlijke schimmelgroei op de huid, waardoor de schimmels zich kunnen vermenigvuldigen en een onbalans in de normale bacteriële flora van de huid kunnen veroorzaken.

In dat geval is er sprake van een schimmelinfectie in de navel. De warme en vochtige omgeving in de navel is een paradijs voor schimmelgroei en een veel voorkomende reden voor een schimmelinfectie in de navel.

Een schimmelinfectie in de navel kan ook ontstaan door een gebrek aan goede persoonlijke hygiëne. Als je je navel niet regelmatig wast, krijgt de schimmel de kans zich te vermenigvuldigen.

Maar ook onvoldoende afdrogen van de navel na baden of sporten kan een schimmelinfectie op deze plek doen ontstaan. Bacteriën en vocht zijn beide voedingsbodems voor schimmels, waardoor ze groot kunnen worden.

Een verzwakt immuunsysteem kan een andere belangrijke oorzaak van een schimmelinfectie in de navel zijn. Als je een ziekte hebt die je immuunsysteem ondermijnt, of als je lichamelijk of geestelijk gestrest bent, zal dit je immuunsysteem negatief beïnvloeden - en je witte bloedcellen zullen niet langer in staat zijn hun werk goed te doen.

Het is namelijk hun taak om te voorkomen dat vreemde bacteriën binnendringen. En dan is er een risico dat de bacteriële flora van de huid uit zijn natuurlijke evenwicht raakt. En de schimmels krijgen zo de kans om door hun enzymenproductie de buitenste lagen van de huid open te breken.


Wie is gevoelig voor schimmelinfectie navel?

Er zijn veel soorten navels, sommige puilen wat uit, andere zijn plat en weer andere zijn diep. Ongeacht de vorm van je navel kun je schimmel krijgen. Dit geldt zowel voor kinderen, jongeren, volwassenen als ouderen. Iedereen kan schimmelinfectie in de navel krijgen. Maar één groep in het bijzonder loopt risico op een schimmelinfectie in hun navel.

Dat zijn sporters die gedurende langere tijd veel transpireren. De navel is een huidplooi die werkelijk zweet kan aantrekken, waardoor een vochtige en schimmelvriendelijke omgeving ontstaat.

Maar ook mensen met overgewicht lopen risico, zelfs als ze lichamelijk niet zo actief zijn. Als je overgewicht hebt, heb je ook een grotere kans om te zweten - ook in je navel.

Tegelijkertijd vormen zich op de buik vetophopingen die zich rond de navel kunnen vastzetten en een vochtige bacteriële holte van de navel maken, die verscholen in de huidplooien ligt.

Een derde groep, die ook geacht wordt gevoelig te zijn voor een schimmelinfectie in de navel en andere soorten huidschimmel, zijn mensen die een antibioticakuur ondergaan. Het doel van antibiotica is om schadelijke bacteriën te doden.

Het probleem is echter dat dit geneesmiddel geen onderscheid kan maken tussen de 'goede' en 'slechte' bacteriën, zodat de antibioticabehandeling beide soorten doodt. En dan kan de hoeveelheid bacteriën op de huid gemakkelijk uit balans raken.


Zo kun je schimmelinfectie navel voorkomen

De beste manier om een schimmelinfectie in de navel en andere huidaandoeningen te behandelen is deze te bestrijden, voordat ze zich tot een echte schimmelinfectie ontwikkelen. Maar hoe doe je dat? Omdat schimmels bijzonder goed leven in vochtige omgevingen, is het belangrijk om juist hier in te grijpen. Dat kun je bereiken door het volgende te doen:

  • Was je navel voorzichtig met een zeep die bacteriën tegengaat. En was hem bij voorkeur elke dag.
  • Droog je navel goed af na het baden of douchen om hem droog te houden en niet het middelpunt van een "schimmelfeest" te laten zijn.
  • Voorkom bezweetheid door je navel af te vegen bij inspannende lichamelijke activiteiten.
  • Bestrooi je navel met talkpoeder om hem gedurende de dag helemaal droog te houden.
  • Wissel regelmatig van trainingskleding, zodat je niet de hele tijd hetzelfde vochtige shirt draagt dat ook je navel vochtig maakt.
  • Draag loszittende kleding om de huid in en rond je navel te laten ademen. Als je huid afgesloten is, ontstaat er ook vocht. Train in ademende shirts die transpiratievocht van je lichaam afvoeren.

2–pak tegen stinkende navel
Verhelpt stank, veroorzaakt door ontsteking navel, bacteriën of irritatie
+15.000 reviews
Normale prijs €31,99
Aanbiedingsprijs €31,99 Normale prijs €35,99
2–pak tegen stinkende navel - Verhelpt stank, veroorzaakt door ontsteking navel, bacteriën of irritatie

Behandeling van schimmelinfectie navel

Als de schade al geschied is en je last hebt van een rode, pijnlijke en jeukende navel, vergezeld van onaangename geurtjes, kan dit een teken van een schimmelinfectie in de navel zijn. Ongeacht welke schimmelinfectie het is, deze gaat niet vanzelf over en vereist maatregelen.

Een schimmelinfectie in de navel moet behandeld worden om van het ongemak af te komen. Je kunt dit doen met anti-schimmelzalven en -crèmes van de apotheek. In de meeste gevallen helpen deze je van de schimmelinfectie af, maar in sommige gevallen is ook een behandeling met tabletten nodig.


Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als de symptomen niet verdwijnen na twee weken de vrij verkrijgbare zalven of crèmes gebruikt te hebben, of als je twijfelt over de symptomen, moet je je arts raadplegen.

Met behulp van een eenvoudig huidschraapsel kan hij of zij de geïnfecteerde huid nauwkeuriger onder een microscoop onderzoeken en je naar gelang van de uitkomst van dat onderzoek veilig helpen.

In sommige gevallen kunnen de schimmels de antischimmelcrème overleven, zodat de behandeling soms moet worden aangevuld met tabletten om de infectie zowel van binnenuit als van buitenaf te bestrijden.


Doeltreffende lotion om huidirritaties te verminderen

Als je een schimmelinfectie in je navel hebt, voelt het geïrriteerd en jeukerig aan. Dan kun je je huid insmeren met een Tea Tree Olie Lotion, dat is een lotion op basis van werkzame en natuurlijke bestanddelen die huidirritaties zacht maar doeltreffend tegengaan.

Australische Tea Tree Olie staat bekend om zijn unieke antibacteriële en antiseptische eigenschappen en helpt bacteriën tegen te gaan.

Op deze manier helpt de gel de huid gezond en schoon te houden.

Een jeukende, rode en geïrriteerde huid wordt snel tot rust gebracht door de actieve bestanddelen van de lotion. Met Tea Tree Olie Gel kun je je navel ook nadat de huidirritatie verdwenen is goed insmeren.

Zo ga je bacteriën die huidirritaties kunnen veroorzaken tegen.

Voor verdere vragen over dit onderwerp raden we je aan contact op te nemen met je arts.

Producten van Australian Bodycare

[stinkende-navel]

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram