Hoe Kom Je Af van Ontsteking bij Oorbellen?
Als je gaatjes in je oren hebt, moet je zorgvuldig zijn met de hygiëne. Dit geldt zowel wanneer je net de gaatjes hebt laten prikken als wanneer je oorbellen draagt. Anders loop je het risico op een ontstoken oorbel.
Hier leiden we je door hoe je van en voorkomt ontstekingen afkomt, en hoe je het beste kunt reinigen met natuurlijke ingrediënten zoals Tea Tree Oil.
Inhoudsopgave
Wat is een Ontstoken Oorbel?
Als je een ontsteking in je oorgaatje hebt, uit dit zich als roodheid met zwelling, gevoeligheid en variërende pijn. In sommige gevallen kan de ontsteking zo uitgesproken zijn dat er geel pus uit het gaatje vloeit. En in het ergste geval kan er een steenpuist ontstaan.
Iedereen die oorbellen draagt, zal bijna gegarandeerd ervaren dat het gaatje op een bepaald moment ontstoken raakt. Daarom kan er zowel bij kinderen als bij volwassenen een ontstoken oorbel ontstaan. Het is belangrijk dat men bij zowel kinderen als volwassenen zorgt voor het reinigen van de gaatjes.
Een ontsteking in een piercing zoals bijvoorbeeld een oorbel of andere soorten piercings kan pijnlijk zijn. Daarom is het ook belangrijk dat je altijd reageert zodra je gevoeligheid of pijn rondom het piercing-gaatje voelt.
Waarom Krijgt Men een Ontstoken Oorbel/Piercing?
Als je oorgaatje ontstoken is, kunnen er meerdere verklaringen zijn. Hier leer je er meer over.
Natuurlijke of Vreemde Bacteriën
Wanneer de huidoppervlakte wordt gebroken, is er altijd een risico op ontsteking. Dit kan zowel zijn van natuurlijk voorkomende bacteriën als van vreemde bacteriën.
Bij een ontstoken oorbel kan het dus komen door bacteriën die van nature op het huidgebied voorkomen. Het kan ook vreemde micro-organismen zijn – bijvoorbeeld van het piercinginstrument dat is gebruikt om het gaatje mee te maken.
Oorbellen met Nikkel
Wanneer je je oren versiert, is het volgens de Gezondheidsraad niet onbelangrijk welke oorbellen je kiest. Gebruik alleen sieraden die voldoen aan de Europese richtlijnen voor nikkelgehalte.
Veel sieraden buiten Europa bevatten hogere hoeveelheden nikkel, en dit kan de huid irriteren. Je kunt ook een nikkelallergie ontwikkelen. Dit uit zich als roodheid, hevige jeuk en de vorming van blaren op de plek waar de huid direct in contact komt met nikkel – bij oorbellen in het gaatje.
Wat Doe Je bij een Ontstoken Oorgaatje?
Als je een infectie in je oorbel of piercing krijgt, is het belangrijk dat je het getroffen gebied desinfecteert.
Was het liefst met een milde zeep die Tea Tree Olie bevat. De olie is een 100% natuurlijk product dat een reinigend effect heeft. Op deze manier kun je het gaatje schoon houden.
Zorg ervoor dat je het gaatje wast met de milde zeep, zodat je zeker weet dat er geen vuil is. Doe dit 's ochtends en 's avonds, zodat het gaatje schoon blijft. Vermijd het gebruik van oorbellen terwijl je het gebied reinigt.
Als alternatief kun je een zeep met chloorhexidine gebruiken. Deze kan echter harder voor de huid zijn.
Wanneer Moet Je Een Arts Raadplegen?
Als de ontsteking niet verdwijnt en er grote hoeveelheden geel pus uit het gaatje lekken, moet je je arts raadplegen. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om de infectie met antibiotica te behandelen, en dit moet je arts je voorschrijven.
Als er een abces bij het gaatje ontstaat, moet dit ook door de arts worden geleegd.
Hoe Lang Moet Je Oorgaatjes Reinigen?
Als je al een ontstoken oorbel hebt, moet je het gaatje reinigen met milde zeep totdat er geen infectie meer is. Hoe lang dit duurt, varieert.
Heb je net gaatjes in je oren laten prikken of een piercing ergens anders op het lichaam laten zetten? Dan is het ook belangrijk om het pas geprikte gaatje te reinigen om te voorkomen dat het ontstoken raakt.
Zorg ervoor dat je je nieuwe gaatjes twee keer per dag reinigt. Niet meer, want dan riskeer je de piercing te irriteren. Je hoeft de oorbel niet uit te doen als je reinigt – je reinigt gewoon voorzichtig rondom de oorbel. Dit moet je minimaal 14 dagen doen. Daarna kun je afbouwen.
Vaak krijg je reinigingsdoekjes mee om de piercing mee te reinigen. Maar hier kun je ook een milde wasbeurt met reinigende Tea Tree Olie gebruiken, die ervoor zorgt dat het gaatje schoon en vrij van bacteriën blijft.
FAQ
Wat moet je doen als je een ontstoken oorbel hebt?
Het belangrijkste is om de wond te reinigen met milde producten die effectief reinigen – zonder het ontstoken gebied te irriteren.
Moet je de oorbel uitdoen bij een ontsteking?
Als je een ontstoken oorlel hebt, moet je de oorbel uitdoen en het geïnfecteerde gaatje wassen met milde reinigingsmiddelen.
Hoe reinig je je oorgaatje?
Je doet de oorbel uit en wast voorzichtig het gaatje met milde zeep. Dit doe je twee keer per dag om het gebied schoon te houden, zodat het kan genezen.
Is een ontstoken oorbel gevaarlijk?
Een ontstoken oorbel kan in het uiterste geval gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat je het getroffen gebied reinigt zodra je het ontdekt. Als het de volgende dag niet beter is, of als het erger wordt, is het belangrijk dat je je arts raadpleegt. In het allerergste geval kan een onbehandelde ontsteking leiden tot levensbedreigende bloedvergiftiging.